Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Recenze (217)

Compadre 

všechny recenze uživatele

Jednim slovem SKVOST. Maxifilm z rodu válečných pěkně postaru. Tohle miluju. Žádný pitomý počítačový triky, který dělají z těch nových pomalu animovaný filmy, ale pořádně zahraná a odmakaná práce. Vážně luxusní podívaná. Doporučuju všema deseti si vyšetřit ty skoro čtyři hodiny (jednou to vydržíte, ne..sakra) a pěkně to přelouskat. Stojí to za to. ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Starý dobrý vojnový film ktorému sa nedá zaprieť jeho kvalita aj po toľkých rokoch, no pôsobiac na mňa s odstupom času miestami až príliš umelo hranými scénami, ktorých tam nie je tak veľa ale k dokonalému zážitku mi to proste chýbalo. 3 aj pol*. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Hodně podobné, jako Příliš vzdálený most, také není divu, že se jedná o adaptaci knihy od stejného autora. Velkolepé znázornění jedné z největších bitevních operací historie. Nutno vyzdvihnout snahu o objektivní zpracování z obou dvou stran, takže je vidět postup jak ze strany Spojenců, tak i přípravy na straně Němců. Všechny bitevní scény jsou vzhledem k době natáčení naprosto neskutečné, a mnohé současné filmy by se jim nemohli rovnat. Hereckých hvězd je tu tolik, že mnohé z nich se na platné jen mihnou (Fonda, Connery). A k tomu všemu ještě hlavní znělka: https://www.youtube.com/watch?v=gZ7hYEJt2UY. A zbývá už jen dodat klasickou frázi: "Takové filmy už se dnes netočí". ()

NoFiction 

všechny recenze uživatele

Už konečně vím z čeho se tvůrci filmu Zachraňte vojína Ryana inspirovali. Docela hvězdné obsazení včetně Jamese Bonda 007 ( zahrál si tady asi cca 1 minutu ). Jinak klaním se před filmovým štábem a jejich nasazení v té době. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Velkolepý válečný film.Díky Spielbergovu vojínu Ryanovi a Bratrstvu neohrožených vypádá invaze na pláže a seskoky výsadkářů trošku trapně,ale je třeba se zamyslet nad tím, jaké byly v roce 62 možnosti.Škoda, že bitva o Paegasus bridge je zobrazena jen minimálně.Naopak dobytí Point-du-Hoc bylo opravdu vynikající. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku prvej časti sa mi zdalo, že pôjde o vojnovú konverzačku, nemalú úlohu zohrávali dokonca debaty o počasí. Ako sa ukázalo, počasie zohráva dôležitú úlohu v stratégii vojny na oboch stranách a konverzačka sa skoro zmenila na akciu. Trochu ma iritovali stereotypy, ako sú americkí vojaci družní so zábavným kolektívom a nemeckí zase strnulí so zlými vzťahmi. (23.8.2014) Druhá časť je už vojenským masakrom vo všetkej surovosti, zostáva mi nepochopiteľné, ako išli vojaci do boja celkom dobrovoľne a pokojne ako ovce na porážku. Minút bez akcie je málo, slúžia len na prednesenie nejakej myšlienky a potom sa ide znovu do boja. Nemecká strana je už zobrazená len v náznakoch, skôr ako neschopnosť vedenia, je očividné, ktorá strana film natočila. Ale dejiny píšu víťazi, tak to iné ani nemohlo byť. Možno, keby mi film vyhovoval žánrovo, tak by to bolo aj na päť hviezd. (26.8.2014) –––– Příští stanice: Normandie. Bůh nám pomáhej. –––– Rád bych věděl, co to „bitte, bitte“ znamená. –––– Invaze v Normandii by byla proti všem pravidlům vojenské logiky. Proti všem pravidlům vůbec. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Úžasný válečný film, mapující okolnosti spojeneckého vylodění v Normandii. Děj je sledován nejen z pohledu spojenců, ale nemalý prostor je věnován i Němcům, což se ukáže jako skvělý nápad. Zobrazení očima jak nejprostčího vojína, tak generála, dodává filmu jistý informační přesah. Ale i samotné zpracování bojů je skvělé - obrovské množství komparzistů, žádný kulometný střih, cukavá kamera, laciná "dramatická" hudba, spomalené záběry či patetické proslovy.... smutná připomínka lepších časů Amerického mainstreamu. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Místy, zejména v první hodince, až dokumentární film mapující události točící se kolem jednoho z nejdůležitějších dní lidské historie. No, je to ze začátku trošičku nuda, ovšem pak se rozjede akce mapující všechny aktéry vylodění a o zábavu je postaráno. Jen jsou místy zarážející chabé efekty (evidentní studio s pozadím moře atd.) a poněkud jalové znázornění jatek, která se odehrávala na pláži (krev nikde atd.). Jinak ale není co vytknout, jeden z nejlepších válečných filmů vůbec a rozhodně ten s nejhvězdnějším hereckým obsazením. (Blu-ray, orig.) ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak jestli se o nějakým filmu dá říct, že je to velkofilm, tak je to právě tenhle kousek. JAko, je to fakt dlouhej film, dal sem ho tak na třikrát, páč 3 hodˇky v kuse, to bych na jeden zátah nedal, zas tak uplně nadupaný to není. Ale na svou dobu to muselo bejt něco, když se to objevilo v kinech. Herecká plejáda je na nejvyšší úrovni.. TAky mě hodně dostal komprars, takže vylodění působilo fakt dost reálně, ale v porovnání s Ryanem je vidět, že se dřív točilo jinak. žádný detaily mrtvol a utrpení. Tady když někdo je trefen, tak hned spadne a je mrtvej :o). ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších válečných snímků, které bych označil jako hraný dokument, se skvělým hereckým obsazením. Stálice i vycházející hvězdy, jako Henry Fonda, Bourvil, Richard Burton, Mel Ferrer, Sean Connery, Curd Jürgens, Robert Mitchum, Kenneth More, Rod Steiger, John Wayne, George Segal, Paul Anka a další dodali příběhu svým uměním určitou autenticitu. Málokdy se předtím i poté sešlo v jednom filmu tolik hvězd. Snad ještě pro některé další snímky, jako Bitva v Ardenách, Příliš vzdálený most nebo Bitva O Midway je charakteristické, že s v nich sešla spousta hereckých hvězd. Zajímavé je, že se vždy jednalo o válečné filmy. Dnes by to již producenti nezaplatili. Režiséři (natočení tak rozsáhlého filmu s tolika herci a příběhy logicky nebylo v silách jednoho člověka) rozehrávají spoustu příběhů jednoho dne, který patří k nejvýznamnějším v novodobých dějinách. Film je natočen bez zbytečně přehnaných drastických scén (ve kterých si libují režiséři současných válečných snímků), ale přitom vyznívá dostatečně hodnověrně. Jednoznačně za 5. Dal bych i více, kdyby to šlo. ()

jirijost 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem si tohoto filmu všiml poprvé a jakmile jsem zjistil, že je o vylodění v Normandii tak jsem musel stahovat. Má to skoro tři hodiny a já tak dlouhé filmy nemám příliš v lásce, tady mi to ovšem vůbec nevadilo. První hodina filmu byla téměř bez akce ale přesto to bylo hodně zajímavé, všechno výborně popsané. Líbil se mi i seskok parašutistů který byl udělán výborně, vylodění též nebylo špatné ale v Ryanovi bylo samozřejmě mnohem lepší, boje u Pointe du Hoc jsou ale opět zpracované velmi dobře. Trošku mi ve filmu ještě chyběla nějaká postava, kterou bych si mohl oblíbit, přesto dávám zasloužených pět. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Nejdelší den jsem sledoval tři dny. Na jednu stranu to bylo velmi dlouhé a rozvláčné (především první polovina) na druhou stranu tomu stále moc věcí chybělo. V záplavě vojáků přišlo jen na letmé představení postav. S žádnou jsem nenavázal bližší kontakt a sympatie a nakonec se mi v boji všichni vojáci pletli a dostavily se i menší emoce. Co se týká srovnávání s filmem Zachraňte vojína Ryana, tahá Nejdelší den, zejména při scénách vylodění, za kratší konec. Téměř čtyřicet let vývoje techniky a efektů je ale znát a tohle bych snímku nevyčítal a naopak i tak bych před tvůrci smekl. Film na mě nakonec zanechal chladný dojem. Měl jsem pocit ze spíše odtažitého sledování války a občas jako bych sledoval až dokument. Možná právě kvůli absenci hlubšího propojení s postavami. Přesto dávám čtyři hvězdy, za poctivou filmařskou práci i za silný obsah. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat, ze čtyř známějších hollywoodských válečných filmů roku 1962 byl vítěz jasný už od začátku, navíc jsem ho kdysi už viděl. Nejdelší den je prostě Zachraňte vojína Ryana 60. let a tak našlapaný, velkolepý, brutální a akční, jak to v té době bylo jen možné. Tříhodinová podívaná si dala za cíl zobrazit bitvu s velký B - Invazi do Normandie. A činí tak v obrovské šíři. První hodinu sledujeme taktické manévry spojenců i nacistů s neskutečnou náloží osobností hraných plejádou herců. Burton, Fonda, Jurgens, Mitchum, Steiger, Wayne, v těch menších rolích vojáků ať už pojmenovaných či bezejmenných se objevují Buttons, začínající Connery, McDowall, Mineo, Segal. Většina herců přitom nehraje nic podstatného, snad s výjimkou Wayna. Druhá hodina to je zmatek v řadách Němců, partyzánské akce odboje i paravýsadky. A třetí hodinu vypukne peklo - samotná invaze se stovkami tisíci statisty, úžasnou kamerou, tunami olova, výbuchů a hrdinství. Dílčí scény na které nezapomenu - dobývání kopce (kvůli prázdnému bunkru) či marný boj o nácky obsazený barák. A na závěr parádní pochod Mitche Millera a Paula Anky. Jediná výtka - film je černobílý... jako většina filmů z roku 1962, že by jim v Hollywoodu v tom roce došel barevný film? A Oskar za efekty pro válečný film? Za co proboha? Každopádně válečný film roku 1962. ()

Hopper 

všechny recenze uživatele

Klasika vojnových filmov,vylodenie v Normandii s plejádou hviezd a slušným spracovaním. Tri hodiny ubehnú ako voda, aj keď povedzme si rovno, kto videl Ryana sa môže nudiť. ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

Velice pěkný válečňák...masa herců kteří tvoří věrohodné těleso skutečné armády...hlavně mne potěšil Henry Fonda,Rod Steiger nebo Robert Mitchum...nedá se mluvit o hlavních či vedlejších postavách...tady jsou všichni vojáci na jednom blátě...a to se mi líbí. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Čas se na Nejdelším dni velice silně podepsal. Moře hvězd, tuny písku, miliony dolarů náklady a velké ambice jsou do dnes vidět. Bohužel to skoro vše dopadlo průměrně.Co se však filmu nedá upřít je snaha o věrohodnost a neutralitu (Němci zde nejsou také svině jak se dříve znázorňovali). Německá část filmu je dokonce z celého filmu nejpodařenější a to od režie, scénář a herecké výkony. Za to pohled na Den D ze strany Spojenců je nepodařený, mnozí herci jsou spíše karikaturou a hrají šablonovitě v zajetých kolejích jejich stylu (ukázkově špatný je zde třeba drsňák John Wayne). Po technické stránce se jedná na svou dobu o parádní ukázku profesionality. Bohužel co je to vše dobré, když 2/3 filmu sledujeme né moc dobře propracovyný válečný velkofilm. Kde chvíli sledujem realistické spodobnění této významné operace a zničeho nic se na obrazovce objeví tipický Ir s buldogem co stojí uprostřed pláže, kolem sviští ticíce kulek made in Protektorat B. a M. a on hláškuje a bušením své hůlky opraví opancéřované vozidlo. A takových hloupostí je ve filmu spousty. ()

Milan25

všechny recenze uživatele

Zastihl jsem chvíli v televizi. Bylo to zrovna nějaká výsadková akce, kde parašutisté přistávali tak zajímavě (do studny, do kurníku, králíkárny a na jiná zábavná místa), že jsem měl domnění, že se jedná o nějakou válečnou parodii. A ono ejhle, je to válečné drama. ()

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama