Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Recenze (217)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Nejlepší černobílý širokoúhlý snímek o vylodění v Normandii, který byl pro TV ořezán a kolorován. Je to však na škodu, protože to tak ztrácí na autenticitě. Na natáčení se podílela plejáda tehdejších filmových hvězd zastupujících každý svou zemi. John Wayne Amerika, Sean Connery Anglie, Bourvil francouzský civilista, atd. Příběh sleduje vše od příprav, přes provedení až po konečně dobití, z obou stran barikády. A nezapomnělo se na nic. Jedná se o poctu všem vojákům, kteří tam zůstali. Scéna, kdy se parašutista zasekne za střechu kostela a visící podél zdi je nucen jen bezmocně sledovat probíhající masakr, se určitě zapsala do filmových dějin. Nic citovějšího snad k vidění není. Události spojenců jsou okořeněny pro odlehčení humorem a těžko říci, jestli to bylo nutné. Zvlášť ve válečných scénách to působí poněkud rušivé. Skupinka jeptišek jdoucí ve smršti kulek a střepin aniž by je cokoliv trefilo je už přitažené za vlasy. Nebo to má demonstrovat, že je ochraňuje bůh? Tisíce komparzistů, záběry bojů s ptačí perspektivy, realistická pyrotechnika bez prskavek a naopak plné kouře a prachu, veškeré politické dění v hlavních štábech. Takové filmy se dnes už opravdu netočí. Film je právem řazen mezi ceněnou klasiku. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Ďalšia klasika, ktorá zachycuje jednu z najkrvavejších a najbolestnejších udalostí z II. svetovej vojny. PS: „Že zaútočia pri Normandie? Nezmysel! To predsa neodpovedá vojenskej logike!“ Osobné hodnotenie: 82% (****) ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Takmer trojhodinova velkolepa vojnova akcna drama so vsetkym,co by k tomuto zanru malo patrit,filmovy zazitok zo sestdesiatych rokov minuleho storocia,ktory nemozem hodnotit inak ako plnou palbou...:-) ()

Denny 

všechny recenze uživatele

Skvělá, téměř dokumentárně laděná rekonstrukce vylodění spojenců v Normandii v červnu 1944. Mnoho výborných herců, hvězdy první velikosti - ve všech směrech prvotřídní válečný film. Scény jsou opravdu věrohodné, je zachována i věrnost historickým faktům. ()

Gixian 

všechny recenze uživatele

Takovy o 15 let starší, a o něco horší A Bridge Too Far. Obsazení je stejně hvězdné a komparz podobně pompézní, avšak patosu a rádoby komických scén, které se příliš nepovedli, je tu víc. Stejně tak na úrovni zpracování je vidět těch 15 let rozdílu. Trochu to sice maskuje černobílý háv, který pro někoho může být u válečného filmu příjemnejší než "moderní barvy", ale papírová letadla a záběry z kokpitů natáčené oproti plakátu dnes prostě už nejsou in. I přes některé zcela úžasné scény (jako setkání dvou skupin vojáků jdoucích podél zídky) jsou tyto 4 hvězdičky pro mě slabšími čtyřmi. ()

Jeand´Boa 

všechny recenze uživatele

Dlouhý černobílý film, který nenudí? No ano, je to skutečně možné...Atraktivitě rozhodně přidává použití originálních jazyků jednotlivých zúčastněných zemí...Aneb tak nějak to více méně bylo...Více méně... ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv je to místy přetažené za vlasy, je to povedené dílo, i přes neexistenci moderních filmařských triků. Osobně mám raději vidět nabíhat pod kulomety komparzisty než nějaké počítačové panáky. Každá scéna se musela podrobně promýšlet, dnes je to bohužel samý počítač. Herecké obsazení té doby v tomhle válečném eposu to je prostě žrádlo pro milovníky klasických válečných filmů. ()

Pekisan 

všechny recenze uživatele

Pokial ide o Den D tak sa mi okamzite objavi pred ocami vojak Ryan. Vlastne objaviL, lebo teraz vidim frajera Johnyho Wayna, mladasa Conneryho a blazniveho frantika vitajuceho spojenecke bombardovanie. Alebo to, ze vojaci stravili tyzdne na palube lodi, pripraveni na invaziu. Cakal sa len na pokyn z hora. Tam kde Spielberg uchvacuje akcnostou a surovostou, zaskakuje Dlhy den az priam dokumentaristickou obsiahlostou. Vidime tak uz vyssie spominane dlhe dni cakania, ale aj nemecku neschopnost vcas reagovat. Ano, je tam aj to americke "uber alle", kovbojovi Waynovi to ale lahko odpustim. ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Skvělý..famozní..a to obsazení.Co víc si přát.Ty tři hodiny utekly tentokrát jako voda, klidně bych to ještě hodinku vydržel.Ještě tady nějakej blbec věří tomu, že v tomhle bordelu by se někdo staral o drzého floutka Ryana??? ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Prohrajeme válku, protože si vůdce vzal prášky na spaní..." Nadstandardní válečné drama, ve kterém se našinec neznalý všech válečných událostí dozví spoustu zajímavých podrobností. "Miluji siamské kočky!" ()

Solly 

všechny recenze uživatele

Určitě jsou již o D-day lépe udělané filmy, ale vezmeme-li v úvahu technické možnosti tehdejší doby a, dle mého malého rozhledu, asi originální nápad podívat se na to očima všech zúčastněných stran, jedná se určitě o výborný válečný film. Mimochodem zdá se mi to ne bo je opravdu Herectví Johna Wayna naprosto nepatřičné mimo jeho "rodný" žánr? Měl jsem pocit, že jeho výkon je v tomto filmu naprosto nejhorší. ()

Wencek 

všechny recenze uživatele

Dokonalý válečný film natočený podle knihy C.Ryana a za podpory spousty válečných veteránů. Kniha byla stejně působyvá jako film. Sposta hereckých hvězd své doby a doby budoucí. To se dnes již nevidí. Bravurně natočené bitevní scény, které se dnes už též netočí a pokud ano tak jen za pomoci PC triků a to nepůsobí tak jako stovky komparzistů. Je zde třeba naprosto dokonalá scéna natočena na jeden záběr, kdy francouští komandost útočí na německé pozice ve městě. Jednou ale naprosto zanedbatelnou vadou pro mě je J.Wayne a docela to působí propagandisticky, ale je to pořád jeden z nejlepších válečných filmů všech dob. Kam se na to hrabe vojín Ryan, který působí chvílemi docela nepřesvědčivě, ale to nakonec tento film občas taky. Pro mě dokonalý válečný film s dokonalou atmosférou. Nelze nedat 5*. PS: Co se týká hudby a hudebního doprovodu, tak ten je též naprosto skvě a ústřední melodie od P.Anky se vryje do paměti. ()

waska 

všechny recenze uživatele

Prostě a jednoduše - skvělý válečný film, výborní herci, skvělá hudba a naprosto dokonalá kamera, která po právu dostala Oskara. Film sleduje události kolem jednoho z nejdůležitějších dní historie lidstva, jak ze strany spojenců, tak ze strany Němců. Přezíravost Němců se jim stala osudnou..." Prohráváme válku a Fuhrer spí a nepřeje si být buzen".....Skvělé válečné scény, ze kterých vyberu dvě za všechny: 1. Nálet dvou německých Luftwafe na pláž a 2. postup spojenců přes Sainte - Mere - Eglise, kde je vše zaznamené v jedné dlouhé scéně, jakoby z pohledu kroužícího ptáka nad městem..Dechberoucí scéna... ()

Mik_e 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený válečný film z druhé světové války, vyniká jak výpravou, tak hudbou, i množstvím známých jmen v hlavních i vedlějších rolích. Bohužel, ten film funguje na 5* do doby, než se začne bojovat. Pak už je to jen taškařice, kde vojáčci jen žertovně rozhazují rukama a padají na zem...zestárlo to a diváka do děje už to prostě nevtáhne. Ale vše ostatní funguje a alespoň jednou se to vidět musí. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Míval jsem tenhle film hodně rád, ale pak přišel Spielberg s Ryanem a bylo utrum. Nyní jsem se vrátil z Normandie a rozhodl jsem se mu dát ještě šanci, ale už to prostě není ono. K tomu řada nepřesností, použitá neoriginální technika (nálet Skyraiderů na pobřeží, výsadek amerických parašutistů z Lancasterů apod) ... Na druhou stranu stále spousta opravdu dobře natočených scén (dobytí mostu přes řeku Orne, útok 4. Commanda na kasino - i když ve skutečnosti opět mimo realitu, výsadek do St.-Mére-Eglise) a dobrý základ v knize Corneliuse Ryana. Takže nakonec ne až tak hrozné a vzhledem k době vzniku obhájené 4 hvězdy. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Skvělý, dobře natočený a historicky celkem přesný, dalo by se říci dokumentární, válečný film. Tento film ukazuje události 5. a 6. června roku 1944 z pohledu tří válčících stran - ze strany Spojenců, ze strany francouzského odboje a také ze strany Němců, kteří se museli bránit před největší obojživelnou invazí v historii. Začíná to tedy přípravami na vylodění, kterému hrozí odložení, protože počasí nad kanálem je větrné a deštivé. Spojenci čekají na to, až se udělá trochu hezky a přitom se snaží předvídat reakci sil Osy bránících severní Francii. Jako vrchní velitel spojeneckých sil jedná generál Dwight Eisenhower se svými podřízenými veliteli o tom, zda vylodění odložit, nebo jej spustit. Po prostudování zprávy o špatném počasí a zprávy o umístění divizí německé armády, se IKE rozhodne invazi spustit. Chudáci promočení vojáci museli čekat na moři tři dny, moknout a zvracet, protože většina z nich už dostala mořskou nemoc. Naopak Němci si celou dobu myslí, že invaze proběhne v Calais, kde je průliv La Manche nejužší a v době, kdy bude lepší počasí. Několik scén dokumentuje ranní hodiny 6. června: Spojenecké výsadkové jednotky jsou vyslány, aby obsadily klíčová místa ve vnitrozemí, daleko od pláží, a také aby se spojily s francouzským odbojem, který se o invazi dozvěděl pomocí šifrované zprávy z rádia, které Němci moc nerozumí - jsou to Verlainovy verše. Výsadkáři nejprve vysadí z letounu třaskavé panáky, kteří zmátnou nepřítele, zatímco ostatní skočí na jiném místě. Přesto se všem seskok nepovede a mnoho z nich spadne do města Sainte-Mère-Église na nádvoří zámku, kde sídlí německá armáda a tak paragáni i přes hrdinný odpor skončí zastřeleni nebo zajati. Ostatní mají trochu větší štěstí a povede se jim spojit s odbojem a s jinými pluky, a to díky jejich signálu - na jedno hvízdnutí se odpoví dvěma hvízdnutími, přesto to jeden výsadkář splete a to jej stojí život. Přitom si také užijí srandu, hlavně když těsně procházejí kolem německých vojáků, kteří si jich nevšimnou. Mezi ikonické scény patří samotné vylodění v Normandii, kde mají největší problémy Američané na Omaze a vypadá to tu pro ně velice špatně, naštěstí však jejich velitel sežene nějaké ty ženisty, odpálí ostnaté dráty a betonový val a vojáci konečně mohou opustit pláž a vyčistit německou obranu. Také se jim dobře povedlo zrekonstruovat útok americké prozatímní skupiny Ranger Group na Pointe du Hoc, opevněnou skálu přímo nad plážemi, ze které Němci ostřelovali vyloďující se vojáky. Rangeři použili provazové žebříky, po kterých lezli nahoru, zatímco po nich Němci stříleli a přeřezávali jim lana. Nejvíce mě však bavil útok svobodných francouzských sil na Ouistreham, což se nejprve zdálo jako jednoduchá akce, ale Němci měli na jedné vysoké budově silné kulometné hnízdo a v přízemí v bunkru měli klasické dělo. Francouzi se schovávali v protější budově, zatímco je tam navštívily neohrožené jeptišky, které se staraly o raněné. Akce vypadala celkem beznadějně, stejně jako snaha opustit pláž Omaha, ale nakonec přišla tanková podpora a celé německé hnízdo zlikvidovala. Na vyloďující se vojáky také útočili dva piloti Luftwaffe, kteří jim dělali dost velké problémy, než se je povedlo zlikvidovat. Film končí sestřihem, který ukazuje různé spojenecké jednotky, jak konsolidují svá předmostí před postupem do francouzského vnitrozemí, aby nakonec dosáhly Německa. Ve filmu jsou téměř opomenuty stereotypy o zlých Němcích, ti jsou zde vyobrazováni jako vojáci, kteří musí bránit Francii. Nejvtipnější bylo, že si zrovna Rommel odjel na oslavu narozenin a to, že velitel německých sil musel mít svolení Vůdce, aby mohl povolat záložníky. Vůdce však spal a po probuzení měl špatnou náladu, na což velitel poznamenal, že "se nebude ptát na povolení toho bohémského kaprála". Ve filmu nechybí ani humor, především ve francouzském odboji a mezi výsadkáři. Také zde zde objevili celkem známí herci v malých rolích, například Henry Fonda, Sean Connery a Richard Burton, jejich postavy však byly rovnocenné se spoustou ostatních. () (méně) (více)

stuplik20 

všechny recenze uživatele

Najväčší deň vojenskej histórie v deň "D" invázia spojencov do Francúzska. Film v ktorom je múdro rozvrhnutý čas na menšie akcie odboja všetko pekne zapadalo do deja a veľkej invázii na záver. Miestami neviazaný humor ,prípadne napätie ktoré doslova púta diváka k obrazovke. Určite nie som sám kto si všimol pár chybičiek krásy čo sa ale dá ospravedlniť vzhľadom na to kedy bol film natočený. Zaujal ma taktiež výber hercov poväčšine sú to veteráni zo všetkých vojnových filmov 20. storočia v Hollywoode. Konečné hodnotenie 4*. ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Ale bral som do úvahy aj rok výroby. Bojové sekvencie boli super a tých pár naivných momentov v dialógoch sa myslím dá odpustiť. A hviezdu dávam aj zato, že Nemci hovorili výhradne nemecky. To sa dnes už nevidí :). ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Filmová rekonstrukce největší spojenecké invaze v Normandii. Jde opravdu o velkofilm, bitevní scény jsou prostě epický, jsou tu zachyceny ty nejdůležitější události této akce a musím pochválit vyváženost pohledů jak ze strany spojenců tak ze strany Němců. Všechny důležité postavy tu dostaly stejný prostor a vše je odvyprávěno a vysvětleno velice přehledně. Tady si není nač stěžovat, samozřejmě s přihlédnutím na rok vzniku jde o jeden z nejlepších válečných filmů vůbec. ()

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama