Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Recenze (217)

krapek 

všechny recenze uživatele

Mohla z toho byť výborná vojnová dráma, ktorá by ukázala aká je vojna peklo, a zároveň by to bola dôstojná pocta padlým. Alebo z toho mohla byť kvalitná paródia na pobavenie. Oboje by fungovalo. Tu však tvorcovia vytvorili divný hybrid, ktorý nefunguje. Je to typický americký vojnový film, ktorý sa snaží vojnové utrpenie predať ako zábavnú výpravičku. Veľká škoda, lebo niektoré vojnové scény sú na tú dobu úžasné. ()

maeb 

všechny recenze uživatele

Takřka dokumentárně pojatá filmová rekonstrukce, skvěle natočená a skvěle obsazená. Snad jen je trošku moc imunní vůči hrůzám a zločinům války, ale co naplat, takové filmy se tenkrát točily. ()

dawydx 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších válečných filmů. Při pohledu na monumentální scény vylodění se vojín Ryan může jít zahrabat. Hromada hvězd tehdejší doby v těch správných drsných rolích podtrhuje tu atmosféru zidealizované války, kdy vojáci chodili do boje s písní na rtech. "This will be the longest day..." ()

me_george 

všechny recenze uživatele

Film trochu trpí starobou a z toho plynoucí malou realističností (krev nevidět) a nějak nevzbuzuje žádné pocity, ani jsem těm Spojencům moc nefandil, Němci mi přišli skoro zajímavější :-) Ale jinak je zpracování na dobré úrovni a děj nenudí. ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Skutečná klasika. Myslím tím černobílou verzi, která působí velmi autenticky, nepochybně i díky autentické němčině. Přes všechna myslitelná klišé. Nemám rád ty válečné masakry plné patosu, ale málo platné, tento film je povedený. I se všemi těmi karikaturami, anekdotami a patetickými a těžko uvěřitelnými epizodami. Paradoxně právě ty jsou často ze života, což autoři filmu dobře věděli. ()

PeterJon 

všechny recenze uživatele

Príliš veľa postáv na to, aby som si k nim ako divák stihol vytvoriť vzťah. Mnohé z ich príbehov ostali useknuté. Celkovo nuda, málo pútavé. Posledných cca 30 minút od masovej scény útoku Francúzov (bez strihu!) bolo svižných, koniec ale to celé usekol, akoby mala byť ešte ďalšia časť...proste sklamanie ()

subic 

všechny recenze uživatele

Bourvil na kole v uniformě francouzského hasiče přijel vítat spojence přímo na pláž hned po vylodění. A dál je tam pár humorných hlášek. Film má obrovskou výpravu a komparz a v té době jistě bylo ještě spousty válečné techniky, která se dala použít. Ale je až nekonečný a formát 4:3 taky leckoho překvapí. Kdysi jsem viděl tu původní černobílou verzi a ta mi přišla mnohem víc autentická. 70% ()

tatopulos 

všechny recenze uživatele

Nejlepší válečný film ? To snad ne. Neviděli jste Tora! Tora! Tora! nebo Tenkou červenou linii nebo Bitvu o Británii ? Nesrovnatelné s Ozerovovým Osvobozením, Stalingradem a Bojem o Moskvu. To je tak, když se sejdou westernový hrdina Johny Wayne, nosáč bez videa Bourvil a hodnej strejda Robert Mitchum. Co mě nejvíc iritovalo, že skutečné vylodění a bitva je ve filmu asi jen hodinu ! Předtím jsme "nedočkaví", kdy to konečně propukne, poslechneme si chválu na hvězdy a pruhy. Mezi spojeneckými vojáky neprobíhá žádná vazba- nenávist, vztek, pouze vojenská poslušnost, subordinace a dost. Za to z německé strany je cítit strach z Dne D, pak zase mýtus neporazitelnosti, osudová naivita. Před vyloděním probíhají nudně natočené diverzní akce bez napětí jako příprava na invazi do Normandie, nahlédneme do skleníku místního nacisty. Co se mi líbilo- byl pohled do Rommelova křídla, nacisté, kteří byli úplně mimo válečnou realitu a mysleli si, že se vše děje podle jejich válečné logiky. ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Niektoré akčné scény uchvátia kvalitou aj po šesťdesiatich rokoch, napríklad bitka o kasíno bude určite v mojej pamäti nejaký ten čas. No nebyť bojových výjavov ani nemám veľmi čo hodnotiť, či skôr chváliť, inak je totiž film len zostava štatistických údajov, komunikácie medzi jednotlivými štábmi a drsňáckych príhovorov od generálov, o tom ako to zvládneme a na hlbšie myšlienky nejak nevyšiel čas. ()

COWBOY86 

všechny recenze uživatele

Velmi zaujimavý film, takéto poňatie z takehoto ppohladu som ešte vylodenie v normandii vo filme nevidel, určite zaujimave. čo by som asi vytkol, alebo čo som nečakal a sklamalo ma , že meistami mi to pripadalo ako komedia... :) ()

Pavlin 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní válečný film se spoustou hvězdných herců.Výborné zpracování jedné z nejdůležitějších událostí druhé světové války.Zajímavý je i pohled ze strany spojenců i německých agresorů. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Výborný film. Snad bzch možná řekl i hraný dokument. Navíc amíly hrají amíci, nácky němci, francouze francouzi... ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Trosku mam problem s filmem, kde neni hlavnich postav, jen vedlejsich. Diky tomu dej se toci pouze podle historickych udalosti a tak to je taky tak trosku dokument a rekonstrukce historie. Velkoryse natocene s mnoha komparzisty, coz se dnes jen tak nevidi. Za zminku stoji jedna neuveritelne dlouha akce bez strihu, kdyz spojenci obsazuji mesto, natacena nejspis z vrtulniku. To je teda naprosta bomba. (ke konci filmu). Poctiva valecna filmarina. ()

Reiner 

všechny recenze uživatele

Chybí mi tam detaily. Nápisy a drobnosti - a jak zde napsali jiní, moc mě to nevtáhlo. Líbilo, ale nevtáhlo do linie... ()

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama