Reklama

Reklama

Andělé ze Sindžáru

  • Německo Die Engel von Sinjar (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh muže a ženy, Hanify a Saeeda, kteří přežili genocidu Jezídů v Sindžáru v roce 2014 v severním Iráku... Hanifa (38) žila se svými rodiči a pěti sestrami v Iráku u úpatí hory Sinjar. Když je 3.srpna 2014 napadly jednotky ISIS, vyvraždily všechny muže a ženy odvlekly do otroctví. Hanifě se podařilo skrýt a ze svého úkrytu celé šílenství sledovala. V jednom z vrahů dokonce poznala souseda z vlastní vesnice. Společně s několika dalšími přeživšími se rozhodli utéci do hor, mnozí ale cestu nepřežili, v padesátistupňových vedrech podlehli dehydrataci a vyčerpání. Hanifa měla s sebou svou solární banku a malou kameru a bez váhání vše dokumentovala. Byla svědkem toho, jak jejích pět sester ve věku od 8 do 18 let unesli členové ISIS. Dvěma nejmladším se později podařilo uprchnout a získaly azyl v Německu (obě se ale opakovaně pokoušely o sebevraždu a nyní jsou v programu péče o nejvíce tramatizované oběti). Třetí sestru se Hanifě později podařilo vykoupit z otroctví, v rukou ISIS ale stále zůstávají zbylé dvě. Hanifa se je zoufale snaží zachránit... Saeed (28) byl společně s dalšími čtyřmi sty jezídských mužů zajat a ISIS se je pokusila všechny postřílet. Saeed byl zasažen pětkrát, zázrakem přežil, ale jen proto, aby sledoval zajímání a znásilnění svých sester. Saeed touží po potrestání vrahů svého otce i matky a šesti bratrů – všichni zmasakrováni ISIS. Ostatní jeho příbuzní pak zemřeli v zajetí... Hanifa i Saeed nejsou příbuzní, pojí je ale podobný osud. Společně se proto vracejí do severního Iráku, aby se pokusili o nemožné, o záchranu zbylých blízkých a příbuzných. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dokument sám o sobě je samozřejmě silný a strašný. Tohle by ale měli pouštět politikům a mírotvůrcům, kteří jsou bytostně přesvědčení, jak krásný a mírumilovný ten islám je. Další pravdou ovšem je, že IS vznikl až jako reakce západních států vedených USA na války v orientu. Toto jsou bohužel jen důsledky. Pravda je, že dokument je hodně složitý, protože mám místy pocit, že není vyprávěn souvisle. Do toho se míchají různé obrazy krajiny. Je to celkově smutný pohled na krajinu, jíž znám už z dětství jen jako válečnou. Skutečně si blízký východ už od doby, co jsem v rané pubertě začal sledovat zprávy spojuji jen s válečnými konflikty. Jeden následoval druhý a pořád se v této oblasti něco děje. To už se člověk musí ptát, zda tito lidé vůbec mohou, umí a chtějí žít v míru a co by jej vlastně skutečně přineslo? ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Obsahem šokující a burcující, nicméně síla snímku tkví v tématu a v obsahu. Nemám Hannu Polak nakoukanou tak, abych o ní mohl vykládat kategorické soudy, nicméně mi přijde, že střih mohl být lepší a snímku by vůbec neuškodilo zkrácení o čtvrt hodiny, protože místy ulpívá režisérka na obrazech, které jsou nadbytečné. Celkový dojem: 85 %. ()

Galerie (51)

Reklama

Reklama