Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katastrofický film britského režiséra Ronalda Neameho. Námětem je ohrožení života na Zemi v podobě obrovského meteoritu pojmenovaným Orpheus, který se za sedm dní srazí se Zemí. Jediným východiskem jak zachránit svět před jistou katastrofou je spolupráce dvou velmocí, Spojených států a Sovětského svazu, jejichž přední vědci musí společně najít způsob jak odklonit dráhu blížícího se meteoritu. Začíná závod s časem. (contrastic)

(více)

Recenze (31)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Film předznamenávající perestrojku, o níž si dnešní Rusko může nechat jen zdát. A zničení Dvojčat ještě před 11. zářím jakoby bylo temnou předzvěstí budoucnosti. Konverzační část má napětí, kdy se jednotlivé postavy musí dohodnout na společném postupu, což není vůbec jednoduché. Z hlediska speciálních efektů není film vůbec špatný, i když o dva roky starší Star Wars a ve stejném roce natočený Vetřelec je mají mnohonásobně dokonalejší. Efektní jsou i dopady menších meteoritů na Zemi a bahenní lázeň si museli herci užít naplno. Pro současného diváka zmlsaného počítačovými efekty tenhle kousek nejspíš nebude, ale pro mne zvláštní kouzlo má. A upřímně jeden až do konce neví, jestli se celá akce vydaří. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Zkusíme ten meteor sestřelit a z jednoho padajícího tělesa jich bude kolik? V dnešní době roztomile úsměvný katastrofický film o nadpozemské síle, která i studenou válku zastaví, navíc charismatický Connery vše vyřeší díváním se přes rameno počítačovým mágům a ve volné chvíli ještě stihne balit sovětskou tlumočnici. Tomu říkám PÁN! :) 50% ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Co kdybychom ukončili Studenou válku natočením filmu, dost vážnýho na to, obě mocnosti spojil? Přidáme tam nějakou velkou hvězdu, kterou na východě všichni znají, proženeme to vesmírem a aby to nebylo jenom suché politikaření, dostaneme tam nějakou katastrofu, nejlíp na východním pobřeží, aby to Rusákům udělalo radost. Ale aby se to dalo pouštět i u nás, technicky musíme zůstat o něco před Sověty. A tak selžou dvě rakety s rudou špičkou a jenom jedna s hvězdami. Hodně hloupý film, kombinující politiku a podle mě naprosto zbytečně i žánr katastrofický (úlomek nebrat). Přitom, Sean, Natalie, Brian Keith a zlý generál Landau by na slušný politický thriller docela stačili. Viděno v unikátním brněnském dabignu. Film zakončil dnešní (teď už včerejší) sci-fi sérii. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

K Zemi míří asteroid Orpheus, masa kamení a železa téměř tak velká jako slavná metla dinosaurů, proslulý asteroid Chicxulub - jehož jméno pochopitelně dokážu bez chyby napsat i vyslovit. Režisér Ronald Neame byl zkušený řemeslník zvládající komedie, muzikály, dramata i dobrodružné filmy. Protože měl za sebou extrémně úspěšné Dobrodružství Poseidonu, dávalo smysl svěřit mu katastrofické sci-fi Meteor. Na papíře to všechno znělo krásně, ale v praxi to moc nefungovalo. Film je prakticky bez napětí a bez atmosféry, což je problém téměř vždy, ale u takového tématu je to vyložená tragédie. Protože ani efekty nebyly zrovna špičkové, film se horko těžko vyšplhal na průměr. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dějově ohromně jednoduchý film s chvályhodným poselstvím. Řítí-li se na Zemi kus asteroidu, musí prostě jít Studená válka stranou, velmoci pěkně přiznají, že planetu obíhají desítky jaderných hlavic, a po nějakém tom přemlouvání je všechny namíří na ten přibližující se balvan. V době vzniku muselo jít o velmi příjemný, osvěžující optimismus. Pokud jde o trikovou stránku Meteoru... No... Ano, v několika momentech nepůsobí zrovna draze (třeba úvodní titulky jsou neskutečné béčko)... Ale! Scény, jako je ta s mohutnou lavinou nebo evakuací Hongkongu, na který se žene obrovská přílivová vlna, jsou naopak zvládnuté na jedničku a mají stále co říct. A to nemluvím o tom, co se později stane New Yorku... Tři a půl hvězdy si dovolím zaokrouhlit nahoru za scénu příchodu Seana Conneryho do NASA, která velice nápadně připomíná jakoukoliv scénu příchodu agenta 007 do kanceláře slečny Monneypenny, za prezidenta Henryho Fondu a za sympatického sovětského odborníka doktora Dubova. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (15)

  • Sovětské vládní letadlo s rudou hvězdou je americký Boeing 707. (Stejšn)
  • Záběry obsahující budovy, které se zhroutily na scéně ničení v New Yorku, byly pořízeny ze zániku demolice bytů Pruitt-Igoe v St. Louis v Missouri. Tyto budovy navrhl Minoru Yamasaki, stejný designér jako World Trade Center, který byl také zničen ve filmu. (sator)
  • Část rozhlasového chatování na pozadí v kontrolní místnosti Hercules je převzata ze záznamů misí Apollo. (sator)

Reklama

Reklama