Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katastrofický film britského režiséra Ronalda Neameho. Námětem je ohrožení života na Zemi v podobě obrovského meteoritu pojmenovaným Orpheus, který se za sedm dní srazí se Zemí. Jediným východiskem jak zachránit svět před jistou katastrofou je spolupráce dvou velmocí, Spojených států a Sovětského svazu, jejichž přední vědci musí společně najít způsob jak odklonit dráhu blížícího se meteoritu. Začíná závod s časem. (contrastic)

(více)

Zajímavosti (15)

  • Sovětské vládní letadlo s rudou hvězdou je americký Boeing 707. (Stejšn)
  • Rozpočet byl 16 milionů USD, na promítání se ale vybralo pouze 8,4 milionu USD. (sator)
  • Film byl inspirován zprávou „Project Icarus“ z roku 1967 z Massachusetts Institute of Technology. (sator)
  • Rakety se pohybují příliš blízko formace, aby byly účinné. První raketa, která vybuchne, by zničila všechny ostatní v blízkém okolí, než by mohly nasadit. I kdyby byly časovače uvnitř ostatních raket dokonale synchronizovány, nejmenší změna v materiálech bomb by způsobila, že by první zařízení správně explodovalo (a bylo by neúčinné). Ve vojenské terminologii se to nazývá „fratricid“. (sator)
  • Milion liber napodobeniny bentonitového bahna bylo použito k natáčení katastrofy metra v New Yorku. Na pódiu byla umístěna nádrž a vysokorychlostní drenážní systém, který se používal pro mnoho starých muzikálů, které obsahovaly bazény. Uvnitř prázdného bazénu byl vybudován podzemní systém v New Yorku. Natáčení sekvence trvalo osm až čtrnáct dní, běží na obrazovce méně než čtyři minuty a stálo zhruba jeden a půl milionu amerických dolarů. (sator)
  • Lavinová fotografie na pozadí vyžadovala desetidenní lokalizační práci v Bavorských Alpách ve Švýcarsku. Tato sekvence využila pro své studiové natáčení deset tisíc liber umělého sněhu. Některé lavinové záběry byly převzaty z filmu Lavina (1978). (sator)
  • Záběry obsahující budovy, které se zhroutily na scéně ničení v New Yorku, byly pořízeny ze zániku demolice bytů Pruitt-Igoe v St. Louis v Missouri. Tyto budovy navrhl Minoru Yamasaki, stejný designér jako World Trade Center, který byl také zničen ve filmu. (sator)
  • Sekvence přílivových vln zahrnovala deset dní natáčení lokací v Hongkongu. Pro scény bylo nárazově uvolněno osm tisíc galonů vody ze dvou tanků současně a osm lidí bylo smeteno. Nedocházelo k žádným vážným zraněním, pouze k drobným poraněním, nárazům a modřinám. (sator)
  • Část rozhlasového chatování na pozadí v kontrolní místnosti Hercules je převzata ze záznamů misí Apollo. (sator)
  • V průběhu zdlouhavé výroby bylo propuštěno několik týmů pro produkci vizuálních efektů, protože nebyly schopny dosáhnout přiměřených účinků za velmi omezený rozpočet, což je na výsledku filmu bohužel znát (sator)
  • Natalie Wood dokázala v reálném životě mluvit plynně rusky. Její rodiče byli ruští přistěhovalci a její rodné jméno bylo Natalia Nikolaevna Zakharenko. Brian Keith hovoří plynně také rusky. (sator)

Reklama

Reklama