Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sean Connery a Michelle Pfeifferová - milenci z protilehlých stran železné opony - se dostanou do nebezpečné špionážní hry... Souboj lásky a svědomí muže, jenž se ocitl v síti tajných služeb. Ačkoli hraje v americkém špionážním filmu hlavní roli Sean Connery, nemá snímek nic společného ani s bondovkami, ani s šachovnicí tradičního špionážního thrilleru s bílými a černými figurami, kde superhrdina brání lidstvo před zlem odhodlaným zničit svět. Vypráví drama lásky a svědomí v dramatu obyčejného muže zataženého do špinavé špionážní hry. Je jím britský intelektuál Barley Blair, který se musí rozhodnout mezi objektivními politickými ohledy a vlastním svědomím, mezi zradou přítele a státních zájmů. Barley si oblíbil Rusko stejně jako před ním mnoho západních umělců a intelektuálů. Pro jeho divokost a tajemnost, pro srdečnost lidí, recitujících u vodky verše o bolestech duše a beznaději. Má rád jejich smysl pro šibeniční humor i existenční úvahy. "Je to nádherný svět", říká škrobeným chlapíkům z britské výzvědné služby. A při jedné z cest do Moskvy (devět týdnů se natáčelo v Moskvě, tehdy ještě Leningradě i jinde) se Barley seznámí s ruským fyzikem a agentem s krycím jménem Dante, který se rozhodl zastavit nesmyslné závody ve zbrojení a přes svou bývalou milenku Káťu propašovat do Londýna poznámky s cennými informacemi o jaderném programu, které má Barley zveřejnit. Zásilka se dostane do rukou britské výzvědné služby a ta se rozhodne nakladatele vyslat do Moskvy, aby prověřil Danteho i pravdivost poznámek. Chuť do špionáže však Barleyho přejde ve chvíli, kdy pozná něco důležitějšího než státní zájem - Káťu a lásku, což v jeho případě jedno jest. Přestože není žádný hrdina, okolnosti jej k hrdinství donutí. Film natočil Fred Schepisi podle scénáře Toma Stopparda, a je adaptací románu Johna Le Carréa, dlouholetého pracovníka britské výzvědné služby. Tvůrci ostentativně rezignovali na matoucí formu vzrušujícího dramatu a zůstali blízko literárnímu vyprávění s monology i hlasem vypravěče. Události se opakují, aby je divák spatřil z jiné perspektivy a plně pochopil. Příběh se rozvíjí jako květ a teprve ve finále je možno zahlédnout to, co se skrývá uvnitř. (TV Prima)

(více)

Recenze (44)

Lima 

všechny recenze uživatele

Prototyp dokonalé nudy. Pokud nemůžete někdy usnout, pusťe si "Ruský dům" a za chvíli spolehli.......chrrrrrr!! ()

lebowski 

všechny recenze uživatele

Ani do knihy jsem se nějak nemohl začíst,no a pak z toho natočit dobrý film moc nejde,je to nuda,špionážní thrillery umí psát jedině Frederick Forsythe ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nezáživné. Špionážní témata mám moc rád, (např. vynikající mini-série The Company), ale tohle mě fakt zklamalo. Hvězda za Seana, hvězda pro Michelle (z jejich úst bylo příjemné slyšet slova jako "Československo" nebo "Praha" :-)) a hvězda za Scheidera. Víc ani ťuk. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

To už tady mockráte bylo, tohle jen další předělávka...! Connery a jeho charisma velké osobnosti filmu dává příběhu více. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

"Dante je poctivý! Znáš to slovo?" - místo poklidného zveřejnění knihy tajemného Rusa, rozjedou tajné služby svoje zakódované hry. Při nich se na plátně objevuje slušná herecká sestava, která mne však nedokázala do děje vtáhnout. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Špionážny film, no thriller by bolo silné slovo, pretože mu chýbajú nielen zbrane, ale bohužiaľ aj napätie. Na druhej strane možno ide o priekopníka žánru špionážna dráma, kde vyniká hudba a hlavne genius loci. Ak majú ruské mestá nejaké čaro, tu ho bolo možné vidieť úplne celé. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Až na jednu výjimku (Špión, který se vrátil z chladu) mi přijdou předlohy le Carrého mizerné - a to nemyslím jen podle filmů, ale i z toho, co jsem od něho četl. Naprosto neumí vytvořit funkční dějovou linku a přijde mi jako velmi přeceňovaný autor. Zde je vidět vše v odhaleném hávu - naprosto nijaká chemie mezi hlavními postavami, pár špionských rad vytažených z klobouku, jedna zajímavá myšlenka (pokud nepřítel má horší zbraně než my, jak to vysvětlit našemu zbrojnímu průmyslu?), něco sice zajímavých lokací, ale naprosto nezajímavě natočených (kameraman prostě netvořil náladu nebo atmosféru, ale snažil se jen, aby postavy a budovy byly vycentrovány na střed), a celková zápletka poněkud hloupá, až to bolelo. Jistě, potěší zmínky o Československu, československé tramvaje v ulicích, ale prostě celé je to nudné, často zmatené, nepočítající s divákem. Samotné postavy mi přišly zcela bez charakteru, a láska mezi Britem a Ruskou neodůvodněná a nevygradovaná, vážně špatně podaná. Děti a strejda jen do počtu. A stejně tak postava Danteho v podání KMB zcela nevyužitá. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

I kdybyste brouzdali týdny a týdny po měsiční krajině, i kdybyste dlouhé hodiny čuměli jen do zdi, stejně tento film nebude žádným spestřením takového nudného přežívání. Zas jen stejně ubíjející nuda a nuda. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film: je zručně napsaný (Tom Stoppard!), velice dobře obsazený a dobře natočený - a přesto je skutečně dost nudný. Především, dle mého názoru, proto, že v něm vlastně až tak o moc nejde. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Víte jak vypadá dokonalá nuda, která vás sežere? Zkuste tento film. Není to žádná oddechovka, při které budete chroupat popcorn. Téma rozhodně není špatné, ale jeho zpracování je hrozné. ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Nechápu to špatný hodnocení tady. Film je to dokonalej. Po všech stránkách: atmosféra Ruska, saxofon, lovestory, hlavní hrdinové a /inka, šeď velkoměsta, sedánky literátů (vybavil se mi MASOLIT z Mistra a Markétky), protipóly amerických a britských agentů... Něco sentimentálního. Zvláštní. Tohle je přesně ten typ filmů, který mě bavěj. A navíc John Carré je génius. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Špionážna dráma s pomalým tempom, ktorú nad vodou držia hlavne herecké hviezdy. Oplatí sa pozrieť kvôli nim a ešte kvôli autentickosti špinavých staromódnych ruských ulíc a pamiatok. Stopáž mohla byť o polhodina kratšia, ale vlastne ani to by filmu veľmi nepomohlo. Chýbalo napätie, atmosféra a viac dejových zlomov. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tento špionážní thriler je pouze průměrný a to ještě hodně zásluhou výborných herců. Scénář není zvlášť povedený, taktéž je průměrný, což je dost překvapivé, scénáře Toma Stopparda jsou obvykle velmi kvalitní (Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi, Zamilovaný Shakespeare, Romantická Angličanka). Ani režie Freda Schepisiho film nijak nepovyšuje. Takže celkem 3*, hlavně za herce (takovým skvostům jako je např. "Špión, který přišel z chladu" se zdale nevyrovná). ()

Reklama

Reklama