Reklama

Reklama

Fantômas

(seriál)
Horor / Thriller / Mysteriózní
Francie, 1980, 4x86 min

Předloha:

Marcel Allain (kniha), Pierre Souvestre (kniha)

Scénář:

Bernard Revon

Hrají:

Helmut Berger, Jacques Dufilho, Gayle Hunnicutt, Fabrice Luchini, Yves Barsacq, Marion Hänsel, Philippe Dumat, Hélène Duc, Katia Tchenko, Dominique Zardi (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Široká veřejnost má literární předlohu Marcela Allaina neoddělitelně spojenou s trojicí komedií s Louis de Funèsem. Seriálová čtyřdílná adaptace od tvůrčí dvojice Chabrol / Buñuel započatá roku 1979 je přirozeně mnohem bližší původnímu románu než zmiňovaná trojice snímků od režiséra André Hunebella, jež si z Allainovy předlohy vypůjčila spíše jen postavy.

V seriálu, komisař Juve není líčen jako nešikovný, ale spíše popletený šéf kriminálky. Novinář Fandor je pak postavou dokonce Juvem pojmenovanou. Stejně jako ve zmiňovaném komediálním triptychu, i tady má ovšem Fantomas před policií vždy navrch. (dopitak)

(více)

Recenze (7)

strougy

všechny recenze uživatele

L'Echafaud magique (Claude Chabrol): První část naznačila, že seriál se bude striktně držet i u nás vydané knižní předlohy od Souvestreho a Allaina, která nemá s proslulou komediálně/dobrodružnou sérií pranic společného. Což by mohlo být fajn, neboť kniha je mimořádně zábavná ukázka brakové literatury, avšak bohužel první díl má očekávání hrubě nenaplnil. Nudná, rozvleklá konverzačka bez tempa a šmrncu postrádající gradaci i v závěru, kdy se to přímo nabízí, pro mě představuje obrovské zklamání. Navíc samotný "zloduch" vypadá v úvodu spíše jako tuctový kapesní zlodějíček než jako prvotřídní zloduch motající hlavu geniálnímu inspektorovi Juvemu a celé francouzské policii. 1/5. L'Etreinte du diable (Juan-Luis Buñuel): Oproti první části značný kvalitativní vzestup a konečně aspoň částečné přiblížení se bizarní předloze. Zejména závěr v kostele má patřičně působivou atmosféru a představuje zatím vrchol této minisérie. Jen škoda, že jak samotný padouch, tak duo jeho "lovců" postrádají potřebné charisma k tomu, aby ve mně dokázali vyvolat větší emoce. 3/5. Le mort qui tue (Juan-Luis Buñuel): Fantomas stále bez kapky charismatu, což už mě vzhledem k potenciálu postavy takřka fascinuje, jelikož bych nevěřil, že to je možné. Navíc je to zde celé koncipováno tak, že jsou všechny zvraty okamžitě odhadnutelné. Ale jinak to tu zejména v první polovině nabralo nebývalou porci humoru, i když ne vždy jsem si byl jistý, zda se jedná o humor chtěný či nikoliv. A určité scény mají i solidní atmosféru, takže v závěru vcelku spokojenost. 3/5 ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nadšení upadalo s každým dílem. Ve čtyřdílné sérii se mi líbilo asi deset scén, to je dobré na jeden díl, ne na všechny. Přidal bych erotiku, akci, atmosféru, napětí. Druhý díl o něco lepší ostatních. ()

garmon 

všechny recenze uživatele

...pamatuju se z toho na podivnou nepříjemnou vraždu typu "Tom a Jerry", kdy snad kapající kohoutek plnil kýbl se svíčkou, která postupně prohořela provázek, který držel spoušť pušky namířené na svázanou oběť. Jinak to bylo celkem zdlouhavé. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Co se týče Fantomase, četl jsem jen čtyři díly (v tomto případě jen první a druhý) a proto mně potěšilo, když jsem zjistil, že se tahle výborná minisérie věrně drží kouzelných předloh. A je to skutečně úplně něco jiného, než funésovská klasika a němá pětidílná série, která taky adaptuje knihy a taky stojí za to. A tenhle čtyřidílný seriál (jak moc mně mrzí, že zůstalo jen u čtyř dílů!) je taky výborný. První, co musím zmínit, je fantastická hudba a správně mrazivá atmosféra, která k těmhle příběhům prostě patří. Samotný komisař Juve si snad lepšího herce ani přát nemohl (myslím v seriózní verzi) a má správné charisma, což ale bohužel o Fantomasovi úplně neplatí, což je škoda a vlastně i chyba, vůbec není tak ďábelský, jak je vylíčen v předlohách. Ale to je jen jediná vada, ve skutečnosti tam tolik prostoru zas nemá. Další pozitivum je, jak už jsem říkal, že to věrně adaptuje knihy, a pokud budete mít místy pocit, že se to vleče, tak to není pocit. Ale v knižních předlohách je to kolikrát taky. Tohle tedy můžu rozhodně doporučit, považoval bych to za docela velkou raritu, která se ale naštěstí dá snadno sehnat a pro znalce pouze funésovské trilogie to asi bude dost velké rozčarování. Já jsem si tuhle minisérii neskutečně užil a fakt mně mrzí, že nenatočili všechno. 85%. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Pěkné; poměrně drsné. A vtípek s Fantomasem převléknuvším se za neslyšícího profesora Šálka (?), jehož fyziognomie nápadně připomíná Bedřicha Smetanu, potěší. 3,5* ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Tak takhle nějak asi vypadá Fantomas, komisař Juve a další z panoptika autora o známén zločinci. Kdo je zvyklý na gumovou masku, ztřeštěného komisaře a vůbec filmy z šedesátých let, jistě budou překvapeni. Kdo zná knihy, tak si povzdychne, že příběhů nevzniklo víc. Vždyť i knih bylo víc než dvacet. ()

Sefik 

všechny recenze uživatele

Dávám 1 hvězdu pouze ze soucitu k nádherným knižním předlohám. Toto je natolik roztahané, že se jakékoliv napětí rozpustí v čase. A aby náhodou divák netrpěl bolestmi hlavy od přemýšlení, je mu vše naservírováno dostatečně dopředu. ()

Reklama

Reklama