Reklama

Reklama

VOD (1)

Práce televizního reportéra (Sean Conery), jenž odhaluje teroristické spiknutí spojené s prodejem atomové bomby, spouští politickou frašku, jejímiž aktéry jsou i prezident Spojených států, jeho politický protivník a šovinistický generál…
Příběh této satirické komedie z roku 1982 se odehrává v blízké budoucnosti. Politické nejasné řeči, špinavé triky, skryté mikrofony, špionážní satelity, odposlouchávaná Oválná pracovna a nukleární bomby na prodej - to vše jsou ingredience vtipného, ale i děsivého filmového pohledu na to, jak to možná chodí v dnešním politickém světě. Sean Connery hraje uznávaného televizního reportéra, světoběžníka Patricka Halea, který je na stopě teroristickému spiknutí, jehož účastníci se snaží prodat jadernou bombu na Blízký východ. Hale kličkuje mezi arabskými šejky a mezinárodními agenty, aby získal nejlepší příběh. Mezitím se prezident Spojených států (George Grizzard) snaží převědčit veřejnost, že žádná bomba neexistuje a zachránit si tak svou politickou kariéru. Jeho politický rival se naopak bombu snaží koupit, aby dokázal, že existuje a prezidenta zdiskreditoval. A generál Wombat chce pouze celý Blízký východ bombardovat... Děj filmu je sice zábavný, ovšem občas až nápadně připomíná současné titulní stránky novin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Za posledních sedm prezidentu na sebe CIA brala vinu, ale už ne, pokud mi nedáte přímý rozkaz." Tak jděte do toho, rozmeťte ho po hřišti, skórujte. Tak zní jasné rozkazy a já se ptám, co mají společného USA, terorismus a sebevraždy diktátorů sedících na ropě? Všechno! A tenhle snímek je přes své stáří tak neuvěřitelně aktuální, až mě z toho mrazí. Důležité je samozřejmě zjištění, že USA nemají vždy pravdu a přesto se nikdy nezmýlily, ale ono je tam té trefné zábavy mnohem víc. Takže za mne 4 hvězdy plus jedna další za téma, o kterém se oficiálně nemluví a jehož existence je neustále zpochybňována ze strany CIA, FBI a České televize. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film. Témata jako média a jejich vliv na společnost, hraní na vojáky, vy(zne)užití moderní techniky, špionáž, nebezpečí terorizmu a politické násilí - ropa (22 dolarů za galon! ;-) - zbraně - politika, američani - arabové - izraelci - a k tomu všemu hrozba atomovou bombou v kufříku... Ač zde namíchána v poněkud bizarní směsici - dalo by se říci, že témata jsou to tak aktuální, co poválečný moderní >svět světem stojí< , že... . . . Politická fikce coby angažovaná společensko-kritická satira, ovšem na to, že film je více jak čtvrtstoletí starý, až podivuhodně je obsahem nadčasový a formou nestárnoucí. A ta manhattanská dvojčata ještě stojí a mrakodrap PanAm patří ještě američanům... ;-) . . . Film je postaven na brilantních dialozích (například scéna s debatou presidenta USA a šéfa CIA na téma možné likvidace hlavy (jistého arabského) státu je prostě i přes svou úmyslně komickou nadsázku tak uvěřitelná, že vám až mráz přeběhne po zádech), Sean Connery v roli >všemocného< televizního reportéra je jako vždy šarmantní a výborný a film jako takový je i přes své stáří stále svěží a svým námětem a vyzněním se d.m.s.n. může směle postavit bok po boku takovým kouskům, jako byl kdysi třeba Kubrickův "Doktor Divnoláska"... Čtyři a půl hvězdičky tedy za film, pro tu vskutku nadčasovou >aktuálnost< pak s pocitem, že vše je all right zaokrouhleno nahoru... - - - - - (Poprvé viděno na dvd 18.8.2008, komentář zde jako první - 18.8.2008) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Táto úderná satira, je priamim zásahom do sŕdc všetkých, ktorý sú v tomto filme vyobrazený. V dnešnej dobe by takýto snímok nemal možnosť vzniknúť a ak áno, tak by bol označený za rasistický, antisemitský, glorifikujúci násilie a všetky možné, dnešné nafúknuté idei. A pritom je to tak pravdivo zobrazený námet, až sa človeku chce z toho smiať aj plakať zároveň. Kde tento svet, plný Big Brother systému, prepisovania histórie, vnucovaniu, obmedzenej slobody prejavu a zavádzania občanov tejto planéty, dospeje? To vedeli už tvorcovia tohto diela, takmer pred 40timi rokmi. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Richard Brooks /Chladnokrevne 1967, Storm Warning 1951/ sa teda rozlucil genialnym sposobom- natocil jeden zo svojich najlepsich filmov, ak nie uplne najlepsi. Malokedy sa podari takyto nadcasovy film - Temata ako odhalenie teroristickeho spiknutia, nekale praktiky, skryte mikrofony, spionaz, su nadcasove vzdy. Za seba bych tam rad videl aj dalsie veci ako vydieranie, uplatky, vyhrazanie sa fyzickou likvidaciou, vyhrazky smrtou ..... to su nadcasove temy, raz darmo. Connery v 80s kyvol na vsetko, no tu urobil genialny tah : 100 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ, aj sa keď film chce tváriť vážne, občas pripomína komédiu, čo ho aj ťahá dole. Má len chabú atmosféru a priemerné spracovanie a začiatok, keď je hlavná postava predstavovaná ako akčný reportér je dosť trápna a divím sa Connerymu, že sa niečo také nechal nahovoriť. Konšpirácie okolo ropy, moslimov, CIA, teroristov, predajcov zbraní a napojenia na prezidenta boli možno originálne, ale nejak extra nezaujali, skôr opäť aj spolu s postavou Nielsona a Silvu v čomsi pripomínali komédiu...tá však nebavila. Akčnejší záver nadvihuje celkový dojem, inak by si to nezaslúžilo ani dolnú hranicu 3 hviezd. Právom zabudnutý snímok. ()

IMPAIRED 

všechny recenze uživatele

Ve finále mě nepřekvapuje že se o tomhle filmu moc neví, definitivně pecka. A role super reportéra Conneryho je fakt zábavná :) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

V dobré víře jsem podle námětu očekával politický thriller či drama. Ve filmu jsou CIA, prezident USA a jeho protikandidát, obchodník se zbraněmi, muslimský světec a muslimští teroristé. Všichni jsou schopní všeho, je tu několik vražd, sebevražedné útoky a hrozba nukleárního útoku na New York. Být to thriller, tak je to super film, bohužel nebyl. Těch pár solidních thrillerových pasáží (za ně 2*) zabíjí dryáčnická satira "american idiot", dementní karikatury postav (prezident v teplákovce, soupeř střílející z kanónu na jeho podobu, generál "atomovkama na ně") a tím vším se proplétá napůl seriozní reportér, napůl bulvární hyena honící se za senzacemi (Connery se snaží ale i on působí trapně). A hlavně je to absolutní chaos. Hodnocení na IMDB (5.7) a absolutní propad v Box Office odpovídají více než zdejších 70%. A Vrtěti psem se to neblíží ani z rychlíku. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

V podstatě stejně dobré jako o více než 15let mladší Vrtěti psem. Téma stále aktuální, ale to asi bude pořád, dokud nedojde ropa a nepřeválcujou nás islamisti. ()

Reklama

Reklama