Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vítejte v Japonsku, pane Bonde. Sean Connery v hlavní roli britského akčního filmu. Americká raketa je na oběžné dráze Země pohlcena neznámou nepřátelskou raketou. Američané podezřívají z napadení Rusy, zatímco britská tajná služba má informace, že útočící vesmírné plavidlo přistálo v oblasti Japonského moře. Britové proto vyšlou do Asie svého nejschopnějšího muže, agenta s číslem 007 Jamese Bonda. Ten je v Hongkongu zabit během milostných hrátek s čínskou agentkou, avšak je to jen kamufláž pro oklamání nepřátel: po fingovaném pohřbu se „oživlý" 007 vydá do Japonska. Ve spolupráci s šéfem tamní tajné služby Tanakou Bond zjistí, že chemický koncern boháče jménem Osato zpracovává nezvykle velké množství chemikálií, které se používají pro cesty do vesmíru. Od Osata vede stopa do vyhaslé ostrovní sopky, v jejíchž útrobách se skrývá raketová základna Bondova úhlavního nepřítele Ernsta Stavra Blofelda... (Česká televize)

(více)

Recenze (415)

Lima 

všechny recenze uživatele

007__č.5__Atraktivní prostředí exotického Japonska a krásný ústřední hudební motiv (vypůjčený" Robbie Williamsem v jeho úspěšném hitu Millenium). Ale akční sekvence jsou již notně nahlodány zubem času. Zakomponování v té době tak módního prvku ninjas (trénink v Ninja Academy) zde příliš nesedí, zvláště když ze svých bojových schopností zde v rozhodující bitce nepředvedou nic (pouze pif paf ze střelných zbraní). Hlavní záporák, muž č.1 organizace Spectre v podání Donalda Pleasence, který se zde mihne pouze v posledních dvaceti minutách, je spíše karikaturou a při přemrštěné závěrečné přestřelce s dobýváním velitelského můstku, který jakoby bondovce THE SPY WHO LOVED ME z oka vypadl, jsem si uvědomil, jak často se některé filmy s Jamesem Bondem podobají navzájem. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Původně jsem téhle akcí a skvělými vynálezy napěchované bondovce chtěl dát hvězdy tři, ale pak jsem si vzpomněl na Donalda Pleasance jako Blofelda (kterého údajně mohl hrát Jan Werich), na hezoučkou Kissy Suzukiovou a pár dalších vychytávek a nemohl jsem prostě jinak... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Je velice potěšující vidět v titulcích jméno Roalda Dahla (doporučuji Příběhy nečekaných konců), již méně pak následné zjištění, že scénář patří k těm největším slabinám pátého Bonda. Ačkoliv začíná Bondovou smrtí, ačkoliv James tentokrát objevuje japonskou kulturu, techniku a dívky… chybí mu jedna podstatná složka – humor. Když nebudu počítat ten pravděpodobně (pravděpodobně!) nezamýšlený: „zešikmíme oči“ (a vzpomeneme na Team America) plus většina scén z vesmíru. Ze střetu známého sexisty s (navenek) cudnými Japonci šlo jistě vytěžit více humorných situací, více suchých hlášek. Akční scény zde na rozdíl od humoru jsou, není jich málo a některé z nich dokonce ani po těch letech nevyvolávají smích. Pěkné je využití vrtulníku při snímání bitky na střeše, pěkné jsou rovněž dvě bitky tělo na tělo, zvlášť ta první, hojně využívající kusy nábytku. Connery nehraje s takovým nadhledem jako v předchozím Thunderballu či (po Lazenbyho intermezzu) následujících Diamantech, stále však, i tváří tvář šikmým očím šéfa japonské tajné služby, zůstává nejcharismatičtějším představitelem agenta Jejího veličenstva. 60% Zajímavé komentáře: woody, Marigold, PALINO, ]V[()Rt ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Krásná úvodní melodie rozehrává další pokračování souboje mezi orgranizací Spectre a 007 se tentokrát přenese na japonskou půdu a ukázalo se to jako velmi dobrý nápad.Tato "bondovka" je doposud nejvelkolepější na akci, i když zejména scény s raketama působí hodně srandovně . Ovšem scéna kdy se nám zjeví číslo jedna organizace SPEKTRE tedy Ernst Stavro Blofeld naopak působí v podání Donald Pleasence naprosto skvěle. Bondovo asijské dobrodružství má všechno co jsem očekával a jelikož nejsem 007 a žiju jenom jednou dlouho jsem s puštěním tohoto dílu radši neotálel. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Po masivním úspěchu podmořského Thunderballu se Bond definitivně vydal ke hvězdám, a to v přímém i přeneseném slova smyslu. Bondovští tátové Saltzman a Brocolli obměnili pro v pořadí již patý 007 film skoro celý tvůrčí tým – režisérskou sesli zaujal Lewis Gilbert, za kameru se postavil Freddie Young, držitel dvou Oscarů (za Lawrence z Arábie a Doktora Živaga), namísto byvších převážně "západních" lokací se příběh odehrává celý na Dálném východě... Výsledkem je plnokrevný skvost, který jsem jako malý kluk hltal se zatajeným dechem, nechal se unášet skvělou imaginací scénáře a výtečným vizuálním pojetím. Prostě esenciální diváckou manou všech bondovek, kterou se zde podařilo vykondenzovat v až magickou "čupršpiónskou" atmosféru. A magie funguje i po letech. Zmiňovat Conneryho virtuozitu je zbytečné, jen připomenu, jak se do ní začínají vkrádat sebeparodické tendence, které pak rozvedl Roger Moore. Akční scény jsou jedním slovem výtečném, zejména honička ve vrtulnících, podbarvená notoricky známou Bond theme, mě dodnes elektrizuje. Škoda, že střih občas sklouzavá do přílišné monotónnosti (patrné je to zejména v automobilových honičkách) a filmu ubírá na tempu. Lewis Gilbert není tak dobrý stylizátor jako Hamilton nebo Young, zato má pifku na davové scény – a ta v kráteru opravdu stojí za to a v klidu trumfne i obdobnou scénu z jeho pozdější bondovky Špion, který mě miloval. Jedinou hořkou kapkou je fakt, že po natočení páté bondovky se Connery ze série vytratil a vrátil se až po čtyřech letech a jednom Bondovi s Georgem Lazenbym... Jenže pak už to prostě nebylo ono. Zlatá éra conneryovek končí tímhle majstrštykem. ()

woody 

všechny recenze uživatele

5. bondovka - Půjdu proti všem, když řeknu, že Žiješ jenom dvakrát je jedna z nejlepších bondovek. Scénář od naprosto nebondovského autora Roalda Dahla (Grinch, Karlík a továrna na čokoládu!!) je skvělý. Člověk by neřekl, že člověk živící se psaním černohumorných knížek pro děti uvede tak impozantně na scénu Ernsta Stavro Blofelda! Říkáte si "má už nějak moc scén než jindy, už se určitě objeví" ale stále nic. Až na konci to přijde. Osobně si neumím představit kdyby se po otočení křesla objevil ďábelský zašklebený Jan Werich. Zjizvený Donald Peasence byl určitě tou nejlepší možnou volbou. Ovšem zaujme, že je takřka o dvacet centimetrů menší než další Blofedové. Takže, nejen že prodělal plastické operace, ale rovněž prodloužení. Zločinecké mimkry jak maj bejt :-) Akční scény už někomu mohou připadat směšné, ale v té době letecké honičky lépe udělat nešly. Ale Dahl sem přinesl i dlaší prvek - co nejvíc nadsázky. Zde dosahuje vrcholu. Ninjové, velitelství MI6 v potopené lodi, velitelství SPECTRE v sopce, satelit kradoucí vesmírné lodě a podobné vychytávky. Snad jen pomalá střední část je škodou na kráse výborného dobrodružství. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Standartně svižná bondovka s poněkud komplexněji propracovaným námětem a poměrně zajímavým dějem. Perfektní polykací scéna nemá chyba a bondhistorie ukázala, že se dá zopakovat třeba i s ponorkou. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Zatím jediná bondovka, které jsem ochoten dát pět hvězd. Možná nejsvižnější tempo ( rozhodně vyšší než např. u Dr. No a Thunderballu ), více skvělých hlášek, zajímavé prostředí, Bondův vrtulník, tvář Blofelda, vražedné cigarety, skvělá hudba ( viz dále ). Za film to jsou čtyři hvězdy a pátá je za možná nejlepší bondovskou píseň vůbec, jejíž nádhernou melodii Robbie Willims prachsprostě okopíroval ve svém songu Millennium. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ja teda nevim, ale komentare typu nejakcnejsi, nejsviznejsi a podobne mi prijdou dost mimo. Prvni pulhodinku se film silne tahne a je prakticky o nicem, nastesti s pribejvajicim casem se zacne rozvijet na bondovku netypicky komplikovanej a dobre napsanej pribeh, u kteryho ale obcas flaknou do oka skoro az parodicky sceny typu Bond prevlecenej za japonce, coz pusobi stylem "Bond ma uces na blbecka" a podobnejch to snad nemohli tvurci myslet vazne scen tu je vic. Navic reseni japonskyho jazyka taky neni idealni, chvily se mluvi anglicky, chvily japonsky, delnici precizne ovladaj anglictinu a podobne, proste to chtelo trochu doladit. Co se tyce ty akce, sem tam neco malo tu je, ale tenhle Bond je fakt spis o tom pribehu nez akci, ale zase to vynahradi zaverecna super akcicka obsahujici stovku ninju a zniceni raketovy zakladny, ta vyslednej dojem znacne zvysi. Co se tyce Conneryho, ten tentokrat hodne setri s hlaskama, ale jinak je porad jeste ve forme a ma k ruce peknou radku zajimavejch vynalezu, tentokrat sice nema auto, ale vubec to nevadi. Ale prislo mi, ze tvurci tak trochu zapomneli na humor, takze obcas film lehce nudi. Co se tyce hlavniho zaporaka, ten se ukaze az v zaveru, nicmene Pleasence je perfektni, i kdyz ze by z nej sel zrovna strach, to zase ne, navic tu kocku hladi, jak kdyby ji chtel skalpovat a konec s nim neni nejak doresenej, jakoby na nej na zaver vsichni zapomneli. Celkove jedna z tech slabsich Conneryho bondovek. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Nejlepší na tomhle dílu je absolutně nesentimentální James Bond ve scéně, kdy mu ninja otráví čerstvou japonskou milenku a on jen s šarlatánským úsměvem prohlásí "Je mrtvá!" ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších akčních filmů - 100 Greatest Action Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Dvojitá nula sedm tentokráte pátrá v Japonsku - věřte, nevěřte - po vlastníkovi žravé rakety, která polyká sovětské i americké kosmické lodě jako maliny. Akce je dostatek, ale scénář ani samotný film mne ničím nadstandardním nepřekvapil, naopak vesmírná triková část dnes působí notně zastarale. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=21poI4ZmIRU ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Výborná bondovka, která má přesně všechno to, co správná bondovka mít má. Zajímavé exotické prostředí, pěknou bondgirl, charismatického záporáka (Donald Pleasance jako Blofeld je nezapomenutelný), několik výborných hlášek a spoustu bondových vychytávek (nejvíce mi samozřejmě uvízlo jeho skládací letadlo:-)). ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

5. Bond - Velmi oblíbená Bondovka. Přímo chytřejší s velmi dobrým námětem a nesmrtelným Connerym! Japonsko-exotická extáze. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"My mrtvoly máme na všechno dost času." Protřepaný a nemíchaný agent 007 nám zemřel, oživnul a ještě se "civilizovaně" vykoupal s Japonkami. Mně se na tom nejvíc líbilo, že ve studený válce USA s CCCP čekala Velká Británie uvážlivě na důkazy o něčí vině a to je proti současnosti výraznej rozdíl. Jinak mě samozřejmě pobavily hračky pana Q, z nichž si zabírám plně vyzbrojenej vrtulník, kterej se vejde do čtyř kufrů. Taky Japonci byli skvělí, když si nedokázali nevšimnout kosmických lodí vylétajících ze sopky. Patrně to v šedesátých letech bylo běžný. Co však nebylo v té době běžný, tak to bylo kreativní vizionářství, který muselo vyrážet divákům dech. Dneska je spíš k smíchu, ale na mě to stále působilo skvěle. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Bond je v tomhle dílu nějak neschopnější než obvykle. Neustále někomu padá do pastí, nechává se zachraňovat a spoléhá na náhodu. To ale nebrání tomu, že jde spolu s Goldfingerem o nejlepší Bondovku do té doby. A jistě nebude náhoda, že spolu s Goldfingrem ji jako doposud jedinou nerežíroval Young. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Přesun do Japonska byl pro sérii velkým oživením. Jeho prostředí i kultura obohatily nejeden film. Titulní píseň je skutečně působivá, Blofeld konečně ukáže svůj nechutný ksicht a závěrečná akční mela v kráteru sopky je nejvelkolepější, kterou Bond zatím předvedl. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Nějak starým bondovkám nemůžu přijít na chuť. Všechny conneryovky mi zatím přišly dějově nepříliš záživné, zdlouhavé, naivní a nudně natočené. Ta naivita má jistě svoje kouzlo, ale ne pro mě. Tenhle díl napsal Roald Dahl, odehrává se v Japonsku a je to esenciální bondovka - Blofeld s kočkou na klíně, záporácká základna v kráteru sopky, bazének s piraněmi, you name it. Z akčních scén stojí za zmínku letecká bitva, při níž Bond v legrační helikoptérce s kulomety, raketomety a plamenomety vyřídí pět regulérních vrtulníků. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Zajímavé spíše na začátku a konci, v samotném středu snímek velmi tápe, až jsem se bál, že mu ještě před finálem dojde dech. Rukopis autora scénáře není znatelný, přesto však závěr velmi připomíná roztodivný svět z Karlíka a továrny na čokoládu, ještě zmocněný vzdálenou kamerou. Žiješ jenom dvakrát má přesto neustále nějaká esa v rukávu a i ty horší scény mají čím překvapit. Nejtrapněji působí nasilné naroubování výcviku a přeměna Bonda v japonce, která působí až směšně nevěrohodně, zvláště, když vidíte výsledek. Celkový dojem však bohatě zachraňuje závěr. Scéna kdy konečně spatříme Dr. Zlouna, pardon, Blofelda je prostě nezapomenutelná, a můžeme jen litovat, že dokonalý Donald Pleasence nedostal více prostoru. ()

Reklama

Reklama