Reklama

Reklama

Recenze (30)

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Voyo vs Ondříček vs dobové drama inspirované skutečnými událostmi , sice jen první díl, ale rozjezd slušný  a velmi nadějný ( tak snad to nedopadne jako u Roubala ). Bál jsem se, že jako dobovka to bude v produkci Novy vypadat jako levná záležitost, ale zatím zbytečně, vizuál temných padesátých let na jednotku, je vidět, že režisér už jednou točil Ve stínu (2012) a mohl bych tam hledat mouchy jako že se někdy moc tlačí na pilu, nebo vysvětluje i pro ty méně informované diváky, ale mne to sedlo na 100% ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tématika zavřených hranic a přechodu není v české filmové historii nic nového. Třeba nedávno jsme měli Herce a i samotný Král Šumavy odkazuje pochopiteplně na velmi známé dílo, které jsem teda neviděl, ale dovedu si představit, že tehdy se na to muselo jít trochu jinak...Tady to vypadá na fajn kontrast různých charakterů, dobově zapálených pro soudruhování, snažících se v dané době přežít a zarytých antikomunistů. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po první epizodě mám ze seriálu takový zvláštní pocit. Po celou dobu jsem totiž čekal, kdy už přijde ta nálož humoru, a ono nic. Asi jsem něco špatně pochopil. Než jsem si první díl pustil, čekal jsem drama ze šumavského pohraničí, Josef Hasil se ale začal rychle projevovat jako vojín Kefalín, a tím mě tvůrci přesvědčili o tom, že natočili parodii na dnes už ideologicky prohnilého Krále Šumavy. No jo, ale pak mi tady logicky chyběly ty humory, že jo. Takže ani drama, ani komedie, chudáci uvědomělí soudruzi byli na čáře v jasné menšině, jelikož Sbor národní bezpečnosti byl v té době zjevně prolezlý podvratnými živly, střežený prostor připomínal lázeňské korzo, služba na hranicích byla evidentně oddechovkou za odměnu, protože takový veget se jen tak nevidí, a jediným nebezpečím , které našemu mladému hrdinovi hrozilo, byla nákaza syfilidou. "Napište tam Josef Hasil, Šumava, to dojde." Ano, obávám se, že by jim to opravdu došlo. Král Šumavy podle tvůrců této podivnosti evidentně nebyl králem konspirace. / Poučení: Používá-li někdo při výkonu svého povolání zbraň, nelez mu za ženou. ()

Anet21 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

⚪Jedna vec je akási filmová, formálna stránka, ktorá je na dnešné pomery veľmi slušná, druhá vec je obsah, a ten je ,,velký špatný."⚪Už len výber hercov je na pováženie, ľudia typu Kouzelník Žito, youtuberka Gabriela Hecl, aka Sepeši a aj herec v hlavnej úlohe, to všetko sú herci s extrémne civilným spôsobom hrania, tak civilným, že hranie na nich ani nie je vidno, a to nie je myslené pozitívne. Mnoho dialógov je zvláštne ,,prežvatlaných," takže často nie je rozumieť, samotná tvorba dialógov je kapitola sama o sebe, moderné slovíčka, moderná štylistika, zbytočné explicitnosti (básničku o k.... radšej nepopisovať), zavŕšené sexuálnymi scénami pôsobia skôr rušivo.Celkovo atmosféra močiarneho kraja nie je zachytená nejak umne, rozum sa zastavuje, že pred 60+ rokmi sa to darilo lepšie ako dnes, s modernými postupmi a technikou.⚪Divák, ktorý nič neočakával nedostane sklamanie, pretože nedostane viac-menej nič - jediný schopný herec je zatiaľ Hájek, vytratila sa pôvodná detektívna forma hľadania ,,vinníka," čo nie je najšťastnejšie a herci ťahajú každú scénu prudko dole. Celkovo nie je známe, prečo sledovať toto dielo a nepustiť si originál, kde Vala a Švorcová sú síce ,,herecké kádre," ale tieto ,,novodobé herecké kádre" by si dali na obed.⚪ ()

BarryLyndon

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdyby takhle vypadala většina FILMOVÉ produkce, tak si můžeme gratulovat. Voyo má z té pásové výroby po Ivetě druhý nesmírně zajímavý zářez.  Musím pochválit i trefný casting a že se šlape v náročných botách. Původní obsazení Lukavský, Marvan, Prachař, Menšík, Vala, Švorcová bude těžké dorovnat. Jankovský vypadá jako komoušská svině už teď.  Původní film uctívám, to je na padesátky nesmírná kvalita. Hodnocení sráží svinská ideologie, jinak by to bylo legendárnější ..... ()

Zajímavosti (2)

  • Ve 35. minutě je vidět hraniční kámen s českou korunou a písmeny DB (Deutschland Bayern). Existují i další s tímto označením: DS - Deutschland Sachsen nebo C – České království. Tyto kameny pocházejí z roku 1844. Jedná se o vyznačení Trojmezí historických zemí, Čech, Bavorska a Saska, místa, kde se před dávnými lety, v dobách tří království, Českého, Bavorského a Saského, hovořilo jedním jazykem. Kameny mají památkovou ochranu. (sator)
  • V čase 14:14 dostává Hasil (Oskar Hes) od velitele ve Volarech spis rady Brodského (Jiří Zeman). Při zastavení je zřetelně vidět datum 6. 4. 1992, tedy 44 let po ději seriálu... (stepanmasek)

Reklama

Reklama