Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ray Kinsella (Kevin Costner) žije se svou manželkou a malou dcerkou na vlastní farmě v Iowě. Vede spořádaný rodinný život a pečlivě se věnuje svému hospodářství. To se však změní ve chvíli, kdy k němu začne v kukuřičném lánu promlouvat tajemný hlas. Ray si obsah sdělení vykládá tak, že má na svém poli zbudovat baseballové hřiště. Jeho bláhovému nápadu se nejprve všichni vysmívají, on je však odhodlaný naplnit svůj životní sen. Za podpory své milující manželky se mu podaří přeměnit kukuřičné pole v hřiště, na němž se sny dokážou změnit ve skutečnost. Na jeho hřišti se zjeví slavní hráči baseballové historie včetně legendárního „Bosého“ Joea Jacksona (Ray Liotta), který už je ale dávno po smrti. Tajemný hlas s dokončením hřiště ovšem neutichá a promlouvá k Rayovi znovu. Tentokrát ho donutí vyhledat slavného amerického spisovatele Terrence Manna (James Earl Jones), který mu nakonec pomůže porozumět významu poselství a odhalit účel jeho hřiště. Poetický snímek se v roce svého uvedení setkal s vřelou diváckou i kritickou odezvou a byl nominován na Oscara ve třech kategoriích včetně té nejprestižnější za nejlepší film. Snímek si dokázal získat srdce řady diváků svou magickou atmosférou, v níž se mísí minulost s přítomností a povzbudivým poselstvím o odvaze jít za svým snem. (Česká televize)

(více)

Recenze (188)

golfista 

všechny recenze uživatele

Kevin Costner a James Earl Jones ve výpravě za baseballovým snem (a nejen za ním). Dlouho jsem čekal, až bude film na DVD a dnes je na čelním místě mojí sbírky ! Opravdu vynikající film skvělého režiséra. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Krásne natočená, ale príliš presladená báchorka. Nebyť kúzelného soundtracku Jamesa Hornera, ktorý som už veľmi dobre poznal, celkom by som sa nej nudil. A to mám poetické filmy rád. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že film s baseballem (ne o baseballu), plný nostalgie po starých časech (reprezentovaných zde předválečnou érou), které jsou tu jakousi metaforou pro hledání toho, co jsme téměř všichni během dospívání ztratili, a hrající na podvědomí spoustou nevyřčeného "něčeho magického", na mě bude fungovat. Phil Alden Robinson vyladil k dokonalosti herecký orchestr, který mu byl svěřen. Nejvíc vzpomínám na Burta Lancastera, který je v každičké sekundě o malý ždibíček geniálnější než ostatní. Ultimate "feel good" movie bez řešení partnerských vztahů a souvisejících blbin. A souhlasím s Františkem Fukou, že tohle je plnokrevné moderní fantasy srovnatelné s Miyazakim. 90% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Svou nepolevující tajuplnou atmosférou a chováním hlavního hrdiny mi Hřiště připomnělo realističtější Vykoupení z věznice Shawshank, ale zatímco u Shawshanku je na konci poměrně jasné, proč ke všemu docházelo tak, jak k tomu docházelo, zde vyvstává mnoho otázek, které brání spoluprožít dojemné finále. K hřišti snů vedou dvě cesty, snazší a obtížnější, obě jsou silně ovlivněné baseballem (kterým by v jiné historce mohla nahradit jakákoliv v čase neměnná záliba). Jít po té snazší znamená sledovat (nepříliš) sentimentální drama dvou postav a jednoho splněného snu. Zdolávání obtížnější cesty nastoluje otázky… spoustu otázek. Řekněme, že filmu klasifikovanému jako fantasy neklade realita žádná omezení, tudíž si může dovolit plynulé přecházení mezi přítomností a minulostí, mezi světem mrtvých a živých. Zvědavost mi ale nezabrání bádat nad tím, proč věci fungují zrovna takhle a ne jinak. Ve světě bez pravidel se ztrácím. Z jakého důvody někteří „návštěvníky“ vidí a jiní nikoliv? K čemu musí dojít, aby lidé otevřeli oči a mysl? Tohle není ve filmu nijak vysvětlováno a se zvláštní samozřejmostí se očekává, že všichni diváci přijíždějící v samém závěru „uvidí“. Jenže co vlastně? Dobrovolně zapomenutá a dozajista přelomová šedesátá léta, k nimž je neustále odkazováno? Své nenaplněné touhy? (Ne)obyčejný baseballový zápas? Další otazníky zatěžují důvody, z nichž ke všemu dochází. Těžko odhadnout, kdy jde o osud a kdy o náhodu. Zda-li má být daný člověk v danou dobu na daném místě, anebo nemá. Neodchází snad Terrence Mann (na rozdíl od Joea Jacksona fiktivní postava) před koncem filmu napsat knihu o Rayově otci a neuzavírá se tím pomyslný kruh podobně jako v Donnie Darkovi? Můj přístup je na podobný typ filmu asi příliš racionální. Neprozíravě vyžaduji stabilní informace ohledně nestabilních jevů. Tak jako tak jsem si Hřiště snů nádherně vychutnal. Každou vteřinu napjatý, k čemu dojde vteřinu následující, od srdce fandící chlápkovi, který se poprvé v životě rozhodnul udělat něco spontánního. Zčásti proto, že mu to někdo řekl, zčásti proto, že to tak jednoduše cítil. Třeba právě v tom tkví nesmírně prosté, nesmírně povzbudivé poselství filmu – jdi za svým srdcem. Apendix: S až opovážlivou nadějí vzhlížím ke druhému zhlédnutí, které, jak věřím, zážitek stejně jako u Shawshanku vynese do nebeských výšin. 85% Zajímavé komentáře: tron, Ichabod ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem musel hodně rychle upravit režim, když jsem si uvědomil, že Hřiště snů je plné poetiky. Původně jsem si totiž představoval cokoliv, ale poetiku určitě ne. V tu chvíli jsem se začínal dostávat do myšlenek, které tenhle příběh má, a které jsou ve své podstatě moc fajn. Jenže škoda, že jsem se k nim začal dostávat ve chvíli, kdy už se blížil konec. No a samotný americký farmářský život, Iowa, kukuřičná pole a baseball mi taky nic neříkají, takže i z toho důvodu za tři. Baseball vlastně s podstatou filmu vůbec nemusí souviset, stejně se ho divák nezbaví. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $64,431,625Tržby Celosvetovo $84,431,625║ Nevtieravý film, kde sa netlačí zbytočne moc na emócie a popri tom priestoru by na to bol. Záver je dosť silný vrchol filmu. Trošku mi chýbalo nejaté to komické odľahčenie. Ale ako taká oddychovka sa to dá pozrieť. Film výborne dopĺňa hudba od Jamesa Hornera. /70%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Pro stárnoucí americké fanoušky baseballu to možná bude životní film, ale já mám zatím do stáří daleko, Američan taky nejsem a baseball mě nebaví, takže u tohohle filmu mám fakt smůlu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Keď to postavíš, ľudia prídu." Človek by sa POLU SNOV smial, keby nemalo Kevina Costnera, Jamesa Earla Jonesa, zvláštneho režiséra, nadpozemskú poetiku, originálny scenár, magicko-čarovnú atmosféru (v ktorej sa hovorí o dôležitých veciach a občas sa plnia sny), výborného Raya Lioyttau, muža s paličkou, zabehnutý párok, pole, pôvabnú Amy Madigan, pálenie kníh, rannú kávu, scény s otcom a... všeličo ďalšie :-) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem NEBE nehledal, ale pokud po něm někdo marně pátrá, tak mu mohu potichu pošeptat, že se nachází v Iowě na poli farmáře Kinselly - souřadnice dodám za přiměřené finanční vyrovnání. Jsem si pravdivostí informace jistý, protože nikde jinde na světě nevybíhají nadšení mrtví lidé v dresech z kukuřičného pole, aby si spolu mohli cvrnknout partičku baseballu. Nechme je v klidu hrát a nezavírejme Kinsellu do cvokhausu jenom proto, že fascinovaně kouká na prázdné hřiště a vidí na něm něco, co my vidět nemůžeme. Do zábavy má tento snímek sice poměrně daleko, ale umřít při něm nudou není vůbec snadné. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je to asi dobře natočené, ale mě to ani trochu nechytlo a ke konci jsem se i nudil. Navíc se tu všichni chovají hrozně... divně... ()

Psema 

všechny recenze uživatele

"Is this a heaven?" Jo, myslim, že by mohlo. Jeden z nejdojemnějších filmů všech dob, u něhož nehraje vůbec roli, jestli znáte baseball či máte rádi sport. Bohatě postačí, pokud nemáte srdce zaražené hluboko v rektu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pohoda, no pri nej to ostáva. Mám rád filmy so športovou tématikou, no hlavne vtedy, kým v nich šport zohráva hlavnú úlohu. Bohužiaľ legendy baseballu sú mi ukradnuté, najmä ak sa okolo nich točí akási fantasy záplatka, ktorá išla v tomto prípade mimo mňa. Nápad je to ale fajn, možno keby bol z iného prostredia, neviem. Ale zahraté je to na úrovni a hlavne to má celkom rýchly spád s kopou dobrých dialógov. 60%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

70%. O tomto filme som si myslel, ze nic fantasticke sa tam diat nebude, ale mylil som sa. Je to mily ducharsky film a tie mam ja rad, aj ked k baseballu moc neinklinujem, ale nastastie sa vo filme nehra len tento sport, inac by ma uplne nudil. Film je plny otazok a v niektorych chvilkach ma to uz nudilo, hlavne ked Costner casto hovorieval, ze neviem, co to znamena, tie hlasy a podobne. Bol som zrejme nedockavy, co z toho vsetkeho bude. Zaver sa mi dost pacil a vsetko zachranovala krasna hudba Jamesa Hornera, ktora bola i nominovana na Oscara. Avsak Pole snov bol nominovany aj za najlepsi film roka 1989, ale Oscara ziskala drama SOFER SLECNY DAISY s Morganom Freemanom a s Jessicou Tandy. ________ Kevin Costner - (Ray Kinsella) +++ Amy Madigan - (Annie Kinsella) +++ Gaby Hoffmann - (Karin Kinsella) +++ Ray Liotta - (Shoeless Joe Jackson) +++ Timothy Busfield - (Mark) +++ James Earl Jones - (Terence Mann) +++ Burt Lancaster - (Dr. Archibald Graham) +++ Frank Whaley - (Archie Graham) +++ Dwier Brown - (John Kinsella) +++ Produkcia: Charles Gordon, Lawrence Gordon +++ ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Nádherný film. Co víc k tomu napsat. Snad jen, že je to jedna z nejůžasnějších pohádek pro dospělé co jsem viděl a že se mi tu Kevin Costner ze všech jeho filmů líbil nejvíc. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kevin Costner tyhle postavy uměl vždy nejlíp. Když mu je navíc k ruce samotný James Earl Jones tak je o divácký zážitek předem postaráno. Trošku škoda, že film je příliš přeslazený, aby si jej člověk pustil někdy podruhé. 60% ()

Související novinky

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

16.08.2021

Streamovací služba Peacock ve spolupráci s Universal Television plánuje uvést moderní televizní verzi klasického fantasy dramatu Hřiště snů. Příběh farmáře, který se pod vlivem zvláštních úkazů… (více)

Reklama

Reklama