Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ray Kinsella (Kevin Costner) žije se svou manželkou a malou dcerkou na vlastní farmě v Iowě. Vede spořádaný rodinný život a pečlivě se věnuje svému hospodářství. To se však změní ve chvíli, kdy k němu začne v kukuřičném lánu promlouvat tajemný hlas. Ray si obsah sdělení vykládá tak, že má na svém poli zbudovat baseballové hřiště. Jeho bláhovému nápadu se nejprve všichni vysmívají, on je však odhodlaný naplnit svůj životní sen. Za podpory své milující manželky se mu podaří přeměnit kukuřičné pole v hřiště, na němž se sny dokážou změnit ve skutečnost. Na jeho hřišti se zjeví slavní hráči baseballové historie včetně legendárního „Bosého“ Joea Jacksona (Ray Liotta), který už je ale dávno po smrti. Tajemný hlas s dokončením hřiště ovšem neutichá a promlouvá k Rayovi znovu. Tentokrát ho donutí vyhledat slavného amerického spisovatele Terrence Manna (James Earl Jones), který mu nakonec pomůže porozumět významu poselství a odhalit účel jeho hřiště. Poetický snímek se v roce svého uvedení setkal s vřelou diváckou i kritickou odezvou a byl nominován na Oscara ve třech kategoriích včetně té nejprestižnější za nejlepší film. Snímek si dokázal získat srdce řady diváků svou magickou atmosférou, v níž se mísí minulost s přítomností a povzbudivým poselstvím o odvaze jít za svým snem. (Česká televize)

(více)

Recenze (189)

marrrrian 

všechny recenze uživatele

Jak sa dá ohodnotiť niečo, čo je pre svoju naivitu takmer k smiechu, ale čo vás zároveň drží natoľko, že to nedokážete vypnúť? Ťažko. Preto asi tá zlatá stredná cesta. Prišlo mi to príliš pritiahnuté za vlasy - chlapík si niečo zmyslí, žena ho podporí, vymyslí si ešte divnejšiu vec, žena ho takmer okamžite podporí. Keby jej povedal, že sa musí zabiť, tak by mu asi sama podala zbraň. To mi tam vadilo, všetko sa okamžite dialo bez toho, aby sa to dialo na základe nejakého ozajstného, veľkého podnetu. Dialo sa to tak vykalkulovane, čisto len aby to dláždilo cestu k záveru.. V celku je to fajn film, ale divný. Tentokrát nie práve v pozitívnom zmysle. Ale niečo na ňom aj tak je. Asi práve tá podivnosť :) ()

Tsuki003 

všechny recenze uživatele

Cítím z toho pokus udělat z filmu dojemné, lehce mysteriózní drama, ale vznikla z toho spíš taková baseballová pohádka. Která vlastně s baseballem má pramálo společného. Ale to nevadí! To hlavní poselství o plnění snů a jemná narážka na to, že naše podvědomí k nám opravdu promlouvá (i když mi ho často považujeme za cokoliv, jen ne za projev sama sebe...) se mi líbila moc. A těch zajímavých "ťuknutí" je tam víc, tím mě Hřiště snů zaujalo. Ale jinak jsem čekala možná o chloupek víc, po vší té chvále, co jsem slyšela. No jo, holt má každý jiný názor. Třeba mě to někdy příště nadchne víc ;) ()

Radek273 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobře hodnocený film, který má nudný děj a je téměř o ničem. Mnohokrát jsem si dokonce během filmu říkal, zda ho vůbec dokoukám, ale...no, vydržel jsem. Ale fakt nuda! ()

TunoNegro 

všechny recenze uživatele

Film, který svou kvalitou výrazně převyšuje všechny další ze skupiny "rodinné". Ačkoli se po celé délce své stopáže pohybuje na hraně trapnosti a kýče, překvapivě ji narozdíl od svých "brášků" nepřekračuje, což je pro mne nevídané. Plnění snů sobě i ostatním je krásná věc a tenhle film nám to hezky připomíná. Možná, kdyby se jednalo o postavení můstku s bazénem na skákání do vody v Číně - přemýšlel bych o horším hodnocení - ale Amerika a baseball u mne podtrhávají pět hvězd. "Is this heaven?" -"It is Iowa." ()

u.mojitko 

všechny recenze uživatele

"Well, that sounds great for you but what do you gonna do for me? Show me that my life can only get whorst? What you gonna do? Get me two more wives, three more kids, make me...make me a white sox fan?" ()

marcoss91 

všechny recenze uživatele

Na první pohled by si člověk řekl, že se jedná jen o další americký film o baseballu opak je však pravdou. Baseball tu figuruje jen jako něco, co hlavní hrdina dobře zná a spojuje ho to s něčím nadpřirozeným. Film který dává jeho divákům možnost věřit v něco víc, navíc podpořený skvělým hereckým výkonem Kevina Costnera a geniálním ústředním motivem https://www.youtube.com/watch?v=bkVscx2KAj ()

Kamil111 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, co všechno se ještě po takových letech dá objevit. Člověk kouká na Costnera hrajícího úplně přirozeně, až by jeden řekl, že je herec, a film na první pohled adorující hru, která se u nás nikdy nechytala, se zvrtne v něco úplně jiného. Žánrová definice - možná romantická vztahová fantasy, v každém případě výborný film. ()

Botonek 

všechny recenze uživatele

Dopředu jsem o filmu nic nevěděl a hodně dlouho mi trvalo než jsem se vnitřně srovnal s tím, že nejde o sportovní drama ale fantasy film. A i potom mi přišla celá premisa hodně praštěná. Možná kdybych byl fanoušek baseballu a věděl něco více o historii tohoto sportu, snímek bych více docenil. Jednu hvězdu dávam za James Earl Jonese a jeho mocný hlas. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Hrozne rád by som dal tomu vyššie hodnotenie, ale iba pokiaľ by sa to držalo toho skvelého tempa, ktoré nastavila výborná prvá polhodina. Postupom času to už bohužiaľ prestalo byť také osviežujúce, a ''pritvrdilo'' iba na jemný americký pôžitok. Costner však znovu výborný. Sny sa ale môže stať skutočnosťou, určite áno. ()

motyka52 

všechny recenze uživatele

Je to hezká příjemná feel good movie, ale takovou tu nostalgii (až osudovost), který tam asi měla být, jsem našel je malinko. Možná je to tím, že je to hodně postavené na zakořeněnosti baseballu v americké kultuře, což se nás tady netýká a proto je cesta k tomu filmu o něco těžší. Nebo jsem na to jen koukal v blbý čas. Nebo něco úplně jiného. Třeba na to přijdu až po letech, až budu sekat zahradu. ()

vladi3 

všechny recenze uživatele

Tiez by som brala miesto, kde by som otca mohla sretnut este raz... A James Horner.... Hned som vedela, ze hudbu robil on... ()

matous20063 

všechny recenze uživatele

"It's a good baseball field, Ray." Kultovní klasika pro fanoušky baseballu. Je to jednoduchý krásný film k odpočinku. Jen vám radím nehledejte v tom nějaký smysl, já jsem to vůbec nepobral ale líbilo se mi to. Jako reálně děj a příběh celkově je taková fantasmagorie, ale nějak mi to navadilo, film je doprovázen neškodným a v celku pomalým dějem, při kterém se ale nebudete nudit a už vůbec se nikde zbytečně nezdržuje. K tomu všemu je dán skvělý soundtrack. Je to prostě film který si můžete pustit kdykoliv a při jekémkoliv rozpoložení protože vám to dokáže zlepšit náladu. Fajn fantasy slaďárna 70%. ()

prasatko 

všechny recenze uživatele

Na filmu se mi zamlouvá že hned na začátku člověka napne co znamenají slova řečené někým neznámým a neviděným a vydrželo mi to do konce filmu. Jinak dobrý příběh o baseballu, rodině a splněných přáních. ()

Související novinky

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

16.08.2021

Streamovací služba Peacock ve spolupráci s Universal Television plánuje uvést moderní televizní verzi klasického fantasy dramatu Hřiště snů. Příběh farmáře, který se pod vlivem zvláštních úkazů… (více)

Reklama

Reklama