Reklama

Reklama

Mára jde do nebe

  • angličtina Mára Goes to Heaven (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Marek Holeček patří mezi nejvýznamnější české a světové horolezce současnosti. Na ty nejvyšší hory těsně pod nebem leze bez kyslíku náročným alpským stylem. Jeho extrémní přístup k horám i životu mu přináší úspěchy a také problémy. Film Mára jde do nebe sleduje jeho pět pokusů o prvovýstup na náročnou horu Gašerbrum I v pákistánském pohoří Karákóram. Dívá se na ně očima Máry Holečka a zároveň očima lidí okolo něj, očima lidí, kteří čekají, zda se vrátí. Úspěšná totiž byla až pátá expedice a film sleduje i ty nepovedené a dokonce ty tragické. Během nich přišel díky omrzlinám o několik článků prstů na noze a také o kamaráda a spolulezce, jenž přímo před ním spadl z výšky tisíce metrů. Na pěti pokusech zdolat Gašerbrum I se tak ukazuje Holečkova schopnost řešit problémy i jeho pozitivní přístup k životu. Díky němu pak dokáže překonat věci, které by ostatní lidé překonávali jen stěží. Režisérka Markéta Ekrt Válková ukazuje sílu i krásu hor, jejich nebezpečí a vůli, kterou musíte pro jejich zdolání mít. Stejně jako Marka samotného, jeho osobní život, komplikovanou povahu a dopad nebezpečných expedic na všechno okolo něj. Snímek ho představí očima druhých a nebojí se jít slavnému horolezci pod kůži. Na horách je Mára Holeček doma, cesta do sebe samotného vyžaduje mnohem větší odvahu a s filmem ji podstupuje poprvé. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (35)

blondboss 

všechny recenze uživatele

Klasicky šablónovito natočený dokument o českom horolezcovi, ktorý dáva najvyššie vrcholy sveta bez kyslíkovej masky a alpským spôsobom. Je to samozrejme chvályhodné a určite inšpiratívne, na druhej strane si človek vždy v kútiku duše povie Prečo vlastne? Je to ale každého vec, čo ho nadchýna, každopádne si myslím, že na Barabášove dokumenty sa tento ani náhodou nechytá, aj keď poníma o podobnej téme. Takže za mňa len priemerný dokument. 60 % ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Mára Holeček z dokumentu o tom, jak jde do nebe, vychází mnohem rozumnější a "lidštější" než z rozhovorů, které jsem dosud viděl, četl nebo slyšel. Filmu se podařilo zachytit ho asi ve všech rovinách, v nichž může člověk existovat. Emotivní momenty střídají veselé i dramatické, dokument je velice živý a chytře vyprávěný se zaměřením na motivace a lidi, spíše než na hory jako takové. Jeho cílení je spíše na motivaci, cestou za vlastním cílem a uspokojením a na zkoumání koexistence s ostatními lidmi. Bavilo i přinutilo k přemýšlení nad existenciálnem ... ()

Reklama

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Mára je bohém. Bohužel pro mě osobně představuje arogantně nesympatickou osobu, která si jde sebevědomě za svým cílem, avšak na úkor všeho ostatního. Jistě si zaslouží obdiv za obrovské sportovní odhodlání a pevnou vůli, nicméně sprosté buranské chování tento kredit podstatně snižuje. Dokument taktéž otevřeně ukazuje pesimistický přístup manželky k Márovu chování. Celkově to na mě působí jako takové toxické prostředí, kde si sice lidé plní sny, avšak pro běžný život jsou nesnesitelní. ()

Asmodin odpad!

všechny recenze uživatele

Nezaujalo na tolik, abych se dodívala. Nehodnotím horolezectví, ale styl natáčení dokumentu. Dost mi vadily vložky z osobního života, na kterých nevidím nic zázračného, stejně tak na dacanství v partnerském vztahu nebo vulgaritách, hlouposti a arogantním chování. Někoho tento styl humoru může bavit, ale mě to nerozesmálo. ()

cenitel 

všechny recenze uživatele

75%??? WTFFF??? Samý vole, kurva atd. Viděl jsem v posl. době spousta dokumentů z hor i ze zahraničí a mají jen 50-60% a mnohem byly lepší, hlavně žádná sprostá slova, to byl film o buranech... Co do snímku tak ujde, ale říkám, viděl jsem mnohem xxx lepších dokumentů z prostředí hor, kde jsou víc hory, víc záběrů z lezení. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Mára Holeček jako první Čech vůbec získal v roce 2018 spolu se spolulezcem Zdeňkem Hákem mezinárodní ocenění horolezců Zlatý cepín - Piolet d´Or a pak znovu v roce 2020. V těchto letech se, laicky řečeno, stal mistrem světa v horolezectví. (Bontonfilm)

Reklama

Reklama