Reklama

Reklama

Jsou rozdílní jako čtyři živly, ale spojil je boj proti stejnému nepříteli... Pistolník Emmett rozhodně není žádný zelenáč, strávil delší čas ve vězení a právě se chystá do Kalifornie. Přitom se chce zastavit v městečku Silverado, kde hodlá navštívit své blízké příbuzné. Na cestě je přepaden neznámými muži, za dramatických okolností se seznámí s dalšími psanci, málomluvným Padenem a černochem Malem a na poslední chvíli zachrání svého bratra Jakea před smrtí na šibenici. Když všichni prchají z městečka Turley, vůbec netuší, že se brzy znovu spolu setkají právě v Silveradu. Tomu a celému okolí všemocnou rukou vládnou šerif Cobb a bohatý starousedlík McKendrick… Film natočil režisér Lawrence Kasdan (Náhodný turista, Wyatt Earp, Francouzský polibek), který jím vzdal hold klasickému žánru westernu. Velkou šanci přitom dal hlavním hereckým představitelům, osamělého pistolníka Padena hraje Kevin Kline, Emmetta Scott Glenn, mladého Jakea ztělesnil Kevin Costner a zarputilého Afroameričana Mala vytvořil Danny Glover. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

kagemush 

všechny recenze uživatele

U tzv. klasických westernových snímků mi jistá porce naivity zas až tak moc nevadí,nějak s ní počítám,-to ale myslím filmy z let třicátých až padesátých.Vždyť i Sedm statečných vedle tohodle vypadá jak loni natočený snímek.Nějak jsem si zvykl na ty ,,špinavý" pecky (Nesmiřitelní,Proposition,Divoká banda,Pro hrst dolarů,ale vlastně i Vlak do Yumy,-aj.),tohle je na mě už trochu archaický. Herci mě tedy též příliš nenadchli,-a že se tam sešla kvalitka! Asi jméno pana režiséra lákalo. (60%) ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Pomerne veľký (veľkolepý?) western, ale nezakryje, že je pozliepaný z mnoho motívov, ktoré dokopy až tak neladia. Priveľa postáv (hlavne záporných) rozbíja kompaktnosť príbehu. Niektoré scény sú výborné, scenérie krásne. Možno keby sa film sústredil len na udalosti v mestečku Silverado a zvyšok odstrihol alebo prerozprával retrospektívne, bola by to pecka. Nie zlé, ale na podobné témy si radšej pozriem niečo jednoduchšie a hutnejšie - ako TOMBSTONE alebo KRAJINA STRELCOV... Dabing je dosť nostalgická záležitosť, miestami ako z čias simultánneho prekladu... ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Jméno Johna Cleese v úvodních titulcích mě dost překvapilo - tenhle britský komediální polobůh že hraje ve westernu? Nicméně jeho role šerifa, co "není zdejší" a hraje šachy sám se sebou člověka rozhodně pobaví. Po 10 minutách už ale přebírají otěže Kevin Kline a spol. Herci v Silveradu jsou vůbec příjemným překvapením, najdeme tu jak profláklé ksichty, tak i méně známé herce, navíc všichni hrají výborně. Brian Dennehy se z tvrdého, ale správňáckého šerifa v Rambovi proměnil v tvrdého, a navíc zkorumpovaného parchanta, který se může měřit i s takovým Little Billem z Nesmiřitelných. Zvláštní ale je, že i přes dvouhodinovou délku jsem dost často cítil přehnanou práci střihače - postava Jeffa Goldbluma určitě měla víc prostoru, stejně tak vztah mezi Padenem a místní farmářkou. Škoda, těch pár minut navíc bych vydržel, v rámci oddychově dobrodružných westernů se totiž jedná o špičku. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Western uhnětený z tradičního těsta, z kterého bylo uhněteno už tolik westernů. Trochu ho přisolit a přidat jedno vajíčko navíc tomu už nepomůže. Recenzent Lima **** se diví, proč film nebyl finančně úspěšný: "Vždyť tenhle western má všechno - poutavý příběh, sympatické odvážné muže a krásné ženy, nádhernou krajinu, zavilé zloduchy, dramatické přestřelky, ztepilé koně i rozzuřené stádo volů..." - No právě proto! Má všechno, a v podstatě nic. Pozn. 1: Někdo si dal práci a spočítal osoby postižené násilnou smrtí: 33. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Silverado je zdĺhavý, nudný western, ktorý podľa narýchlo zbúchaného scenára so známymi hercami a v štandardných prírodných kulisách nakrútil režisér, ktorému toto remeslo príliš nesadlo. Okrem toho, nakrúcať western v roku 1985, si vyžadovalo správať sa inovatívne a nie kopírovať westernové klišé spred desiatok rokov. To je iba mrhanie prostriedkami a nezáleží na tom, či ich mali tvorcovia k dispozícii dostatok. Tri hviezdičky ponechávam, lebo moje sklamanie sa obmedzilo na ľútosť nad premrhaním akej-takej šance, ktorá tu na začiatku bola. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (6)

  • Režisér Lawrence Kasdan obsadil do menších rolí i svou ženu a dvě děti. (D3VIL)
  • Hlavný hudobný motív bol použitý ako temp-track v hrubom zostrihu filmu Jurský park (1993), v scéne príletu helikoptéry na ostrov. (Tvrdolín Veliký)

Reklama

Reklama