Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rosa Moline nenávidí svůj život manželky lékaře na malém městě. Touží po životě ve velkoměstě po boku svého milence, průmyslníka Latimera. Ten o ní ale nestojí, a tak se musí vrátit ke svému nudnému manželovi, navíc těhotná. Když si to Latimer rozmyslí a vrátí se k ní, Rosa je šťastná a chystá se s ním odejít. Vše jí překazí Latimerův správce, když jí začne vyhrožovat, že Latimerovi řekne o jejím těhotenství. Rosa musí jednat. (fleurette)

(více)

Recenze (9)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Rosa Moline (Bette Davis ) si myslí, že si zaslouží více než jednotvárný život po boku svého muže doktora Lewise Molineho (Joseph Cotten ) na nudném wisconsinském maloměstě. Zatímco její manžel je u porodu, Rosa ho podvádí s Neilem Latimerem, zbohatlíkem, jenž do na lesy a jezera bohatého okolí Loyaltonu přiletěl vlastním letadlem, aby si řádně zalovil. Ctižádostivá mladá žena se opájí představou, že svého skromného muže opustí a Latimera k sobě natrvalo přiváže, čímž si zajistí především život naplněný luxusem... Jeden ze základních kamenů filmu noir, se skvělou Bette Davis, jež svoji verzi Madame-Bovary zvládá na jedničku. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si zas po dlouhé době připomněla, jak moc mám ráda starý Hollywood a tyhle fatalistické příběhy plné intrik, vášně a zlomyslnosti. Anna Karenina + Paní Bovaryová + Leave her to heaven. Plus skvělá Betka. Ta měla ten pohled ultimátní mrchy vrozený! Velké doporučení. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Průměrné drama o špatné ženě, která páchaje špatné skutky špatně dopadne, což v tomto případě není spoiler, neboť již úvodní titulky zcela jednoznačně určí moralistický tón filmu a schematický děj pak jede po přesně vymezené linii se vším všudy. A když se k tomu přidá příliš černobílé rozhození charakteristik jednotlivých postav, kdy manžel je dobrosrdečný ňouma se srdcem na dlani, milenec je bohatý zhýralec, co mění názory jako ponožky, a žena, titulní postava filmu, okolo se to celé točí, zlá a hnusná potvora, pak toho není mnoho, co by film mohl nabídnout. Navíc je hlavní hrdinka ve výsledku vykreslena až tak moc negativně, že působí vyloženě odpudivě a spolu s nepříliš atraktivním zevnějškem člověk marně uvažuje, proč by se o ní měl muž Latimerova kalibru vůbec zajímat... Slabší 2*. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Bette je v záporné roli opět výborná, ale jinak nám film nepřinese nic nového. Jediné, co je na tomto filmu zajímavého je hláška "What a dump!", která v Americe v podstatě zlidověla. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Čakal som teda viac. Taký slabý odvar Leave Her to Heaven. Bette Davis herecky ťahá celý film, Cotten je prekvapivo menej výrazný. Potešila príroda, mestská vsuvka a dobré noirové finále. 3,5* ()

fleurette 

všechny recenze uživatele

Souhlasím se strougym, příběh je příliš černobílý a postavy nevyvážené. Bette Davis drží celý film, přesvědčivá jako vždy, ostatní postavy jsou mdlé. Úvodní moralistické titulky jsou jak z jiného světa, Rosa není primárně zlá, je jen velmi nešťastná, což ji nutí k tragickým rozhodnutím. ()

Huguette 

všechny recenze uživatele

Bette Davis je úžasná a její Rosa je úžasně zlá, sobecká a unuděná ženská. Až tak moc, že i když ji člověk chápe, tak ji nemůže litovat. Zatím vždy, když Bette hrála potvory, tak mě bavily a určitým způsobem jsem je měla ráda, ale Rosu ne. K takovému chování byla "chudinka" vlastně donucena nudným a nenaplněným životem, což mi přijde, že se film snaží sdělit a aspoň trochu přimět diváka, aby si řekl: "vždyť je vlastně chudáK", ale ta zkaženost musela být v ní, když ji frustrace, které se bez jakéhokoliv boje, či snahy o něj, poddává, dovedla až k takovému jednání. Nebyl tam jediný moment, který by ji objektivně omlouval, nic, kdy by si jeden řekl: aha - snažila se, ale nevyšlo to...ta marnost toho všeho nezdaru pramenila jenom z ní, ne z okolností. Třeba se pletu, ale měla jsem pocit, že jsem cítila snahu o vzbuzení pochopení a snad i lítosti nad ní, ale připadalo mi to zbytečné, neúčiné. A pokud to mělo být o ženě - prvpoplánově mrše, pak mi tam chyběla výraznější osoba, která by jejím chováním déle či očividně a zřetelně trpěla (narážím na film Of Human Bondage, na který jsem během sledování tohoto snímku hodně myslela, kde Bette jako Mildred byla taky sobecká a manipulativní mrcha a odnášel to - a bylo to více vidět a cítit - Leslie Howard)... Beyond the Forest ve mě zanechal jakési rozčarování, které se špatně popisuje.... Nicméně jsem si opravdu užívala poslední minuty, kdy jsem si náramně, ještě o něco víc užívala hraní Bette Davis, takový stav moc často nehrála, takže to pro mě bylo trochu jiné a "osvěžující"...Nicméně, film, jeho zpracování, byl jenom o jejím hraní, které je jako vždy fascinující, ale to je pro celek přece jen trochu málo. ()

Reklama

Reklama