Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Moses Brody (James Franciscus) je nepříliš úspěšný americký novinář, který se právě přiživuje na záhadě zmizelého letounu Concorde, který se zřítil i s posádkou někam do moře. Po podivném telefonátu od své bývalé manželky Nicole, která nyní vlastní malou hospůdku na Antillách, přijíždí, aby se od ní dozvěděl více. Jenže zjišťuje, že Nicole byla pár hodin po jejich rozhovoru zavražděna a rozhodne se přijít její smrti na kloub. A zanedlouho potká letušku Jean Beneytonovou (Mimsy Farmer), jedinou přeživší ze ztraceného Concordu, který by se však měl podle všech známých zpráv nacházet úplně někde jinde...

První letadlo Concorde vzlétlo v březnu 1969 a nastolilo tak novou éru letecké osobní dopravy. Přes 60 metrů dlouhé s rozpětím křídel 25 metrů a rychlostí dosahující 2200 km/h dokázalo pojmout až 120 pasažérů a přes 95 tun paliva (aby ne při spotřebě 13 kg/1 km a doletu přes 7000 km). Jediným konkurentem Concorde byl ruský letoun Tupolev Tu-144, který byl ale hlučnější, pomalejší a s mnohem menším doletem, pročež ho brzy stáhli z provozu. Letadel Concorde bylo postaveno jenom 25 kusů, z nichž jsou nyní téměř všechna v některém z leteckým muzeí po světě. Dnes, po havárii Concorde v roce 2001 ve Francii již žádné letadlo tohoto typu nelétá. (monolog)

(více)

Recenze (61)

kinej 

všechny recenze uživatele

Celkem solidní mix katastrofického filmu s thirllerem, který stojí na zajímavém příběhu. Bohužel filmu škodí místy velice pitomý scénář. Napříkad dialogy postav, které se sotva potkají a hned na sebe chrlí všechna různá fakta horem dolem, prostě působí rušivě. Nebo rozhovor záporáku, kteří sabotáž evidentně zinscenovali a přesto si to před kamerou musí všechno vyříkat a zdůvodnit, je také školácká chyba scénáristy. Takové seky působí nepatřičně a jednoduše blbě. Příběh a dějová linie ale mají něco do sebe a možná je trochu škoda, že tento materiál neskončil v lepších, povolanějších rukou. Takový Terence Young by si na této látce smlsnul. Ale i tak je to slušná zábava. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Takové nemastné neslané dobrodružství. Ani špatné, ani dobré. Dřív bych u něj možná uchcával jak štěně, když vítá pána, ale dnes ne. Načrtnutá linie státního spiknutí je nedotažená a nevyužitá. Franciscus je sice charismatickej chlap a i dobře hraje, ale tomu filmu něco chybí. Nějaká ta věc, co rozechvěje ladičku v koulích, něco výraznějšího. Podle mě je to tím, že to je ten druh filmu, kterej člověku ubere prázdnej čas a pak vyšumí. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nepátral po důvodech, proč svého času Concordy z vesela padaly z nebe, ale sabotáž od konkurence mi vždy připadala jako solidní vysvětlení. Italové došli k podobnému závěru a natočili o tom velmi napínavý film, který jsem v dětství nadšeně hltal, ale při poslední repríze mne nemile zaskočily dialogy natolik stupidní, že by se z nich mohli učit i vyhlášení scénáristé mexických telenovel. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám, že za minulého režimu to byl velmi populární film. A snad kvalitní. Napínavý děj, zlotřilí zloduchové, sem tam nějaký humor (když hlavní hrdina v bance omylem strážnému sebere pistoli). Jaktože se po tom naprosto slehla zem? Možná je to dobře, takhle si ho pamatuju jako skvělou věc, kdoví, co bych si o něm myslel dneska. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Náhodou já se bavil dobře. Na Taliánskej film je to slušná a funkční směska katastrofáku a thrilleru a nemyslím si, že je ten film tak dobře hodnocený jenom proto, že je v našich končinách tak dobře známý neboť se tu vysílal za sociálizmu. Já ho třeba v době svého dětství neviděl a dostal jsem se k němu až později. Přesto mi to přišlo celkem zručně natočené vyšetřování je správně napínavé a finále už takové klasické na téma letadlo v ohrožení. Připomněl jsem si to zase teď po nějaké době a ok záležitost. Podobný kousky mě budou vždycky bavit.70% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konečně viděl tenhle ,,legendární' film. A víte jaký další film se mi u jeho sledování vybavil? Nebudete tomu věřit, ale Sandokan. Ne nezbláznil jsem se z těch veder. Vysvětlím ale později. Aféra Concorde celkem dobře ve své době svým scénářem reagovala na skutečnost, že Britové a Frantíci sestavili nový typ letadla, které dokázalo překonávat ohromné vzdálenosti ve velmi krátkém čase díky své rychlosti. Spojení mezi Evropou a USA se tak výrazně zkrátilo a stejně tak to platilo Pro Severní a Jižní Ameriku. Ve své době neměl stroj konkurenci. Rusové sice sestrojili Tu144, ten ale nikdy pořádně nelétal a amercký Boeng B2707 Supersonic zůstal tuším jen papírech poté co vláda přestala lít do projektu prachy a raději se dokončovalo legendární Jumbo 747. Ve finále jsme tu tedy měli těžkého konkurenta konvenčním ,,vzdušným autobusům'' typu Boeing 707 a aerolinky to pochopitelně hodně zajímalo. Krom rychlosti nabízel Concorde luxus, protože díky vysoké spotřebě paliva a provozním nákladům byly letenky pekelně drahé. Ale čas jsou peníze a ředitelé korporací či byznysmeni si rádi připlatili aby nemuseli deset a více hodin dřepět v letadle při přeletu z kontinetu na kontinent. Nu tak tedy 10 let po startu prvního Concorde byl natočen tento film, jehož hlavní zápletkou je sabotáž dvou strojů aby letečtí dopravci tento typ neobjednávali z důvodu nespolehlivosti. Film je taková klasická sedmdesátková záležitost jak to mám rád. Jsou tam exotické lokace, automobilové honičky, natáčelo se i pod vodou a v závěru samotném je to vlastně brácha katastrofických filmů své doby z porostředí letectví. Jsem si skoro jist, že se filmaři inspirovali Letem do nebezpečí, knihou A.Hayleho. Ohledně těch sedmdesátek mi ve filmu chyběly snad jen odhalené prsatice, protože v italských filmech té doby je to prostě nezbytný standard :-). A tady se dostávám k Sandokanovi. Ono to zpracování i těch všech bojů atd.. je mu tak nějak dost podobné. Je to takové na hraně legračnosti, strach z toho na vás tedy nedýchne ani na minutku. Na stranu druhou nouzové přistání na moři celkem ušlo a ta podmořská akce byla super! Ve své době musel být film opravdový blockbuster. Po jeho vidění být nějakým magnátem, bych si v Concordu při zapínání pásu v sedadle první třídy na trase Londýn - New York asi při vzpomínce jen tiše polkl... :-). Když to celé sečtu dohromady a když vezmu v potaz, že všechny ty filmy série Letiště (Vyjma toho prvního z roku 75), .. přišly až pak... Tak to tentokráte zaokrouhlím hodně nahoru a dám za 4 kuřecí stehýnka s bramborem do zapnuté mikrovlnky. * * * * ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý, v mojom ponímaní eufemizmus pre výraz hlúpučký, film, ktorý už dnešnému divákovi nemá čo ponúknuť. Aj v mnohých komentároch je vyjadrené, že keď film videli v minulosti, tak ich zaujal, potešil, ale v súčasnosti už nemajú ani záujem vidieť ho opätovne. Scenáristických a logických chýb je priveľa na to, aby boli vymenované. Ani menej známi herci nedokážu pritiahnuť nenáročné publikum. Ostáva iba konštatovanie, že aj takýto film bol nakrútený. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Žádný jiný film jsem v porevoluční éře tak "zoufale" nesháněl, jako právě tuhle skvělou akční podívanou, u které jsme za komunistů s dědou a babičkou pomalu ohlodávali napětím televizi (a to dávali Concorde každou chvíli, protože dost často ho zařazovali do tří filmů na přání- nepamatuju se, že by někdy hlasování nevyhrál). Ze svých dětských let už jsem si děj příliš nepamatoval, ale teď když jsem film konečně sehnal, musím říct, že je to fakt lahůdka. Nečekejte dokonalou akční podívanou typu Bournův mýtus, tohle jsou přeci jen sedmdesátá léta. I tak ale špička v krimi-katastrofických filmech a tentokrát není třeba nad hodnocením dlouho váhat. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Po celou dobu, když jsem na film koukal, tak jsem si představoval, jak moc by mě tak před 20 lety bavil. V dnešní době už nemá čím vyloženě zaujmout, ale pořád se jedná o slušný napínák, od režiséra brutálních kanibalských hororů. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 13.2.1988, réžia českého znenia (ČST Praha) = ELMAR KLOSS ml. (30.5.2009) ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Přestože nejsem žádný příznivce katastrofických filmů, ať již jde o katastrofy ve vzduchu, ve vodě nebo pod zemí, tak mě film Aféra Concorde zcela uchvátil. Od první minuty dobře rozehrané drama na všech frontách - pád letadla, obchodní zájmy konkurenční firmy na výrobu letadel, nebezpeční chlápkové za peníze udělat cokoli a tvrdohlavý novinář Brody, lovící svého sólokapra, který se rozhodne, že věcem přijde na kloub. Kvituji, že závěr není romanticky sladkobolný, ale ve stejném duchu, jaký byl celý film. Jednoznačně paráda. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nazvem to italo trash. Nič iné to podľa mňa ani nieje. Avšak v dobe prvého zhliadnutia mi to pripadalo ako veľkolepý snímok. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Ohlodáno zubem času. Vidět "Concorde Affaire '79" zpočátku osmdesátých let, tetelím se blahem a neváhám s hodnocením nejvyšším, takto však nemohu. Katastrofických (konspiračních) filmů je jako máků a mnoho z nich je kvalitnějších, zábavnějších, pozornosti-hodnějších... Přičtu-li si herecký ansámbl bez špetky charismatu, ba snad i talentu (Nóóó, nemá talent! Kuzma je tamhle!) je o výsledném ohodnocení rozhodnuto... 55% ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Za minulého režimu velmi kvalitní napínavý film, na který jsem chodil do vyprodaného kina několikrát. Viděno dnes z nostalgie velice úsměvné a snad ani trochu napínavé, docela připitomělé. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Bezalo to este za hlbokej normalizacie, a pamatam si, ze slo o velmi dobry taliansky film. Film o Concorde, ktory sa zrutil do mora za nejasnych okolnost i..... fascinovalo ma to za normalizacie a mylujem tento filmecek doteraz. Ako pikoska moze sluzi ten fakt, ze tu hral aj isty Joseph Cotten /Obcan Kane/. Rad by som to videl znovu aspon tak 2 - 3x. 87 % ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Tohle běželo ještě za minulého režimu, pomatuju si jak jsme na to jako děti koukali, Byl to film na přání v sobotu večer a s přehledem vyhrál. Spoiler-Celé se to dehrávalo kolem pádu letadla a pak následujícího a za vším tím bylo obyčejné jídlo, které se rozteklo do kabelů. Aspoň tak nák si to pomatuju. ()

Související novinky

Zemřel režisér Ruggero Deodato

Zemřel režisér Ruggero Deodato

29.12.2022

V jednom z posledních dnů roku přichází smutné zprávy pro fanoušky evropské žánrové kinematografie, ve věku třiaosmdesáti let totiž v Římě zemřel kultovní italský režisér a scenárista Ruggero Deodato… (více)

Reklama

Reklama