Reklama

Reklama

Americká občanská válka Severu proti Jihu skončila a bitvami zubožená země se pomalu staví na nohy. Státy bývalé Konfederace žíznivě čekají na finanční pomoc ze severu, ale na jeden takový konvoj s milionem dolarů si brousí zuby i plukovník Jonas (Joseph Cotten), stále oděný v šedé konfederační uniformě. Plukovník totiž kapitulaci nikdy nepřijal a se svými třemi syny tvoří poslední zbytek kdysi obávaného pluku Salamandrů. S milionem dolarů by však mohli obnovit někdejší slávu Konfederace a plukovník se úkolu, který chápe jako boží poslání, chopil s fanatickou zaslepeností. Při přepadení konvoje rozpoutá Jonas se svými syny peklo na zemi a nenechají naživu jediného svědka. Peníze pak chtějí převézt v rakvi s najatou prostitutkou, která má sehrát zdrcenou vdovu, ale nic nejde podle plánu. Několik hlídek jejich divadýlko s převážením ostatků zmátlo, ale krvavá spirála jejich zločinu je stahuje stále níž a nebezpečí číhá i uvnitř rodiny... Spaghetti western natočil v roce 1966 klasik žánru Sergio Corbucci, který na stříbrné plátno uvedl i legendárního desperáda Djanga (1966), a hudbu k filmu nesložil nikdo jiný než samotný Ennio Morricone, v titulcích je ovšem uveden pod pseudonymem Leo Nichols. (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dostavník s penězi a pět kurev (z toho jen jedna provozuje styk za peníze, ale ta je brzy vystřídána). Stupeň zkaženosti postav jasně naznačí, kam to celé směřuje a protože nikdo nemůže mít štěstí do nekonečna, je jen otázkou času, kdy si „I crudeli“ uvědomí, že jsou v… Corbucciho tradiční rakví fetiš, nepříliš sofistikovaný scénář, pointa, která je zároveň vtipná i blbá (plukovník Jonas to jednou rukou táhl do prudkého svahu nějak lehce) a v roli lstivého žebráka Al Mulock (ano, to je ten, co neprozřetelně mluví místo střílení, když je ošklivý Tuco naložený ve vaně). Jedna z mnoha Tarantinových inspirací, ve které si jakýsi Leo Nichols snaží hrát na Morriconeho a moc mu to nejde.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Přímočará westernová road movie bez kladných postav s dostatkem přestřelek, krve a cynismu. Oproti většině dobových spaghetti westernů oplývá i poměrně neotřelou zápletkou a zajímavou závěrečnou pointou. Hereckému obsazení bezesporu kraluje charismatický Joseph Cotten, z jehož výrazu očí šel chvílemi opravdu strach a nelze nepřipomenout Ala Mulocha, který si svých "pět minut slávy" náležitě vychutnal. 75%. P.S.: Ačkoli hudba je bezesporu povedená, Ennio si opravdu vybral svoji slabší chvilku. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Není to ani tolik western, jako spíše prvoplánový, předvídatelně vyprávěný, ne úplně dobře vymyšlený příběh o po-válečném fanatizmu, bezcitnosti a hloupé brutalitě. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Hlavní padouch spaghetti Westernu Joseph Cotten chce znovuobnovit občanskou válku a tak je komu fandit. Hledal jsem v jaké zemi se film točil (krajina vypadá na Španělsko), ale Hellbenders lze zaměnit za film se stejným názvem z roku 2013 o augustiniánském řádu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nápaditý spaghetti-western, ktorý ani chvíľku nenudí a využíva dôvtip a snahu o priamočiarosť svojich tvorcov. Nenávratný a naivný sen plukovníka porazenej južanskej armády vyhrocuje udalosti do extrému, ale všetko má svoju logiku. Príjemné Corbucciho prekvapenie obohacuje Morriconeho trúbka ( v titulkoch uvedený pod pseudonymom Leo Nichols ) a američan Joseph Cotten. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Vypečená rodina - despotický otec, bývalý konfederační plukovník (Joseph Cotten), jeho tři synové - magor (Gino Pernice), hajzl (Angel Aranda) a dobrák (Julián Mateos), ti čtyři přepadnou konvoj vojáků s penězi, všechny zabijí a peníze schovají do rakve, o které předstírají, že je v ní mrtvý poručík. S sebou mají ještě děvku, která má dělat vdovu po onom poručíkovi. Jenže děvka chce peníze pro sebe, tak ji jeden ze synů zabije. Ten hodný syn se vypraví do města, kde najde falešnou hráčku Claire (Norma Bengell), která má převzít roli po děvce. Jenže Claire není zrovna ochotná pomoci, navíc se do všeho přimíchají mexičani, vojáci a šerifové, kteří hledají vrahy toho konvoje. Film by byl tak za tři hvězdičky, ale za závěr musím jednu přidat. Hudbu skutečně složil Ennio Morricone, ale je to asi zatím jeho nejslabší. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Och, joj..... Tarantino, ty zlodej jeden.... Už od detstva mám slabosť pre westerny. S mnohých filmov som, ako každý iný samozrejme, vyrástol ale tie pravé Talianske Spaghetty Westerny zbožňujem do dneska stále rovnako. Po čase som si hlavne uvedomil, že oproti väčšine, a to hlavne s USA, westernov, sú tie lepšie Talianske skutočným filmovým umením zo všetkých hľadísk. Sú to v skutku umelecky hodnotné kúsky. Vždy sa mi zdá, že som už videl všetky tie "lepšie" ale stáva sa, že zhodou okolností vždy natrafím na ďalší skvost.. Ako to bolo aj v tomto prípade. Už hneď meno režiséra vo mne vzbudilo pocit, že to bude bezpochyby kvalitná "podívaná". Sergio Corbucci je podľa mňa hneď po Leonemu najlepší režisér Westernov.Filmy ako Companeros, Django či Great Silence hovoria za seba. Má to špagetovú produkciu, špegatových hercov, prostredie božskú hudbu ale aj tak mi to príde, že to bolo nakrúcané pravdepodobne pre USA. Rovnaký pocit som mal aj s jeho predošlej snímky Navajo Joe ktorý, až na výnimku skvelej hudby Ennia Morriconeho, nepovažujem za nič extra. Trocha zamrzí ale ináč je to rozhodne špičkový film aj keď ho nemôžem zaradiť medzi top Westerny keďže kamera nebola ako si vžitá s príbehom . a skvelá hudba Morriconeho nebola použitá vždy na správnom mieste. Príbeh ktorým sa Quentin Tarantino určite inšpiruje v jeho nasledovnej snímke H8FULL8 rozpráva cestu dostavníka drsného otca, plukovníka padlých južanov, jeho troch, synov a jednej kartovej podvodníčky. Cez nebezpečné územie plného vojakov, mexických banditov a indiánov prevážajú rakvu plnú peňazí. Takýto skvelí námet, alá westernová odysea, sa proste nedá pokaziť. Quentin Tarantino si s tohto filmu prepožičal veľmi krásnu skladbu Un monumento a použil ju do svojho kúsku menom Django Unchained.. Bola použitá v záverečnej scénke Skvelý priestor dostal aj herec Al Mulock, ktorý je známy tým, že v roku 1968 spáchal samovraždu, deň po nakrútený svojich scénok k filmu Vtedy na Západe. Zabil sa v kostýme cowboya v ktorom hral. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Být jimi se nevyplácí. Vyplácli životy. Ten, ten i ten. Válcují se navzájem. Rudě žhne mord. Černě vane mort. Krajem táhne rodinný to mor. Triga soumraku vine prapor, až za hrob. ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Jistě ne nejlepší western od Corbucciho, příjemně se však vymyká ostatní špageťácké produkci. Taková "Divoká banda" poitalsku, ovšem s tím rozdílem, že "Hellbenders" se mi líbili o něco víc (a taky jsou starší). Na Morriconeho hudbu jsem si musel napřed zvyknout, nejde o jeho úplně nejtypičtější soundtrack, ale brzy se mi zalíbila. Horší je to s herci. Obsadit do hlavních rolí neznámé tváře byl podle mě dobrý nápad, bylo by ovšem fajn, kdyby hráli lépe. Taťka Jonas (Joseph Cotten) je výborný, ale zbytek mužského osazenstva je strašně nevýrazný. Hlavně Julián Mateos coby Ben mi poněkud vadil, což ovšem může být jen tím, že hraje kladnou roli ve filmu, kde by žádné být neměly. Má-li tenhle film skutečně nějakou Achillovu patu, myslím, že je to tahle. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Jeden z najbrutálnejších westernov, aké som videl. Guľkami a mŕtvolami sa nešetrí, už ten úvodný masaker napovie, že sa s tým film vôbec nemazná. Až tak, že bezdôvodnými obeťami sú aj kone, a nie len raz, čomu sa bežné filmy vyhýbajú. Napriek tomu má príbeh svoju váhu, nie je to len honba za peniazmi, ale aj za pochybnými ideálmi vlastnej konfederácie. –––– Poručíku, chci, aby můj manžel byl pohřen tady. Chci, aby byl pohřben okamžitě! ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Škoda toho slaboduchého scénáře, začínám mít pocit, že Velké ticho je ve tvorbě Corbucciho velká výjimka. Nicméně další šanci mu ještě dám, ta filmařina je tu fakt dobrá. ()

MR007 

všechny recenze uživatele

Technicky bez chyby, jedná se o první ligu italských westernů. Jen příběh mě moc nebavil, ,moc jednoduchý, škoda. Jen to trochu více promakat a patřilo by to do zlatého fondu. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Velice svižný western, který je plný dramatických situací a především nečekaných vyústění těch situací. První půl hodina se sice táhne. Poté ovšem Křiváci sviští jako rychlíkem, když se ke čtyřem konfederačním fanatikům s rakví plnou peněz přidá najatá společnice. Ten western má nakonec úplně vše, co správný western má mít: bandity, vraždy, slepce, hřbitov, armádu, indiány, rakev, společnici v samodržících silonkách a extrémně vyhrocený konec, který je ovšem naprosto logický. [64. hodnocení, 14. komentář, 70%] ()

odpadlik123 

všechny recenze uživatele

Podivuhodný film s absencí jakýchkoliv kladných postav. Je to poctivá corbucciovka, za hlavní hrdiny je ovšem milá rodinka naprostých šílenců, vyjma jednoho bratra, jenž se sem dostal tak nějak omylem, přesto by nerad svého otce Josepha Cottena (ztělesnění noir-charisma 50. let) zklamal. Je jasný, o co tu jde. O prachy. O co víc tak u Corbucciho chodí? Vezme rakev, vezme poklad, tyhle atributy dá ještě s něčím málem dohromady a vždycky vznikne docela jiný kousek. Rodina okrade kolonu a od té doby jde čím dál tím víc do tuhého a čím dál tím víc se blíží možné odhalení. Oblíbený Gino Pernice zůstane opět s oběma ušima a namísto toho si užije řádně odpornou roli. Tihle muži se neštítí ničeho. Jsou bez skrupulí. Nezastaví je armáda. Nějaká ta zrádná děvka. Al Mulock v docela děsivém cameu. Nepokoje uvnitř skupiny. Slepí ubožáci. Neznají slitování a jsou naprosto nesympatičtí, do čehož přichází Norma Bengell tvořící s nejmladším synem vlastně kladný part. Dočká se Cotten svého krvavého zlata? Udělat hlavními hrdiny filmu zcela záporné zločince, to snad dokáže jenom Corbucci, ale ono mu to vychází a je to náramně zajímavá studie..... Jo, před lety jsem tu psala tohle. Dneska už bych to pojmenovala trochu jinak, ale nechme to, jen jednu věc upravit musím, a tou je má tehdejší stížnost na hudbu. Co mi tam vadilo? Co se mi tam nelíbilo? Vždyť je krásná. Dneska už můžu potvrdit, že i tahle, Maestro. Díky za tuhle tragickou ódu. (Která velice hezky pokresluje i další skvělý film, Il giorno del giudizio.) A Corbuccimu také, a k tomu za netradiční obsazení Alda Sambrella, Benita Stefanelliho nebo Enia Girolamiho. Jo, tohle je film, který chce trochu času a vidět víckrát. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Je to střižené spíše po americku, Corbucci uměl i tento druh westernů. Výsledek nevypadá vůbec špatně, psychologie konfederačního fanatismu působí věrohodně. Ale Ennia jsem skoro nepoznal... ()

dogma97 

všechny recenze uživatele

Přímočaře zpracovaný primitivní scénář, westernový guláš (jižanští banditi, vojáci, mexikánští banditi, Indiáni...) na úrovni endéráckých indiánek... ()

Comida 

všechny recenze uživatele

Skvělý western kterému to jen kazí občas hloupé a nechápavé chování postav. Co ale mohu pochválit je dokonalá hudba a úžasná atmosféra. Když dojde na střílení tak to za to zhlédnutí taky stojí. Prostě takový ten nenáročný western který mi připomene moji lásku k starším filmům a člověk si zavzdychne proč se takové filmy už netočí. 7/10. ()

Reklama

Reklama