Reklama

Reklama

Americká občanská válka Severu proti Jihu skončila a bitvami zubožená země se pomalu staví na nohy. Státy bývalé Konfederace žíznivě čekají na finanční pomoc ze severu, ale na jeden takový konvoj s milionem dolarů si brousí zuby i plukovník Jonas (Joseph Cotten), stále oděný v šedé konfederační uniformě. Plukovník totiž kapitulaci nikdy nepřijal a se svými třemi syny tvoří poslední zbytek kdysi obávaného pluku Salamandrů. S milionem dolarů by však mohli obnovit někdejší slávu Konfederace a plukovník se úkolu, který chápe jako boží poslání, chopil s fanatickou zaslepeností. Při přepadení konvoje rozpoutá Jonas se svými syny peklo na zemi a nenechají naživu jediného svědka. Peníze pak chtějí převézt v rakvi s najatou prostitutkou, která má sehrát zdrcenou vdovu, ale nic nejde podle plánu. Několik hlídek jejich divadýlko s převážením ostatků zmátlo, ale krvavá spirála jejich zločinu je stahuje stále níž a nebezpečí číhá i uvnitř rodiny... Spaghetti western natočil v roce 1966 klasik žánru Sergio Corbucci, který na stříbrné plátno uvedl i legendárního desperáda Djanga (1966), a hudbu k filmu nesložil nikdo jiný než samotný Ennio Morricone, v titulcích je ovšem uveden pod pseudonymem Leo Nichols. (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

špaček421 

všechny recenze uživatele

Vypečená rodina - despotický otec, bývalý konfederační plukovník (Joseph Cotten), jeho tři synové - magor (Gino Pernice), hajzl (Angel Aranda) a dobrák (Julián Mateos), ti čtyři přepadnou konvoj vojáků s penězi, všechny zabijí a peníze schovají do rakve, o které předstírají, že je v ní mrtvý poručík. S sebou mají ještě děvku, která má dělat vdovu po onom poručíkovi. Jenže děvka chce peníze pro sebe, tak ji jeden ze synů zabije. Ten hodný syn se vypraví do města, kde najde falešnou hráčku Claire (Norma Bengell), která má převzít roli po děvce. Jenže Claire není zrovna ochotná pomoci, navíc se do všeho přimíchají mexičani, vojáci a šerifové, kteří hledají vrahy toho konvoje. Film by byl tak za tři hvězdičky, ale za závěr musím jednu přidat. Hudbu skutečně složil Ennio Morricone, ale je to asi zatím jeho nejslabší. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Jeden z najbrutálnejších westernov, aké som videl. Guľkami a mŕtvolami sa nešetrí, už ten úvodný masaker napovie, že sa s tým film vôbec nemazná. Až tak, že bezdôvodnými obeťami sú aj kone, a nie len raz, čomu sa bežné filmy vyhýbajú. Napriek tomu má príbeh svoju váhu, nie je to len honba za peniazmi, ale aj za pochybnými ideálmi vlastnej konfederácie. –––– Poručíku, chci, aby můj manžel byl pohřen tady. Chci, aby byl pohřben okamžitě! ()

Reklama

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Jistě ne nejlepší western od Corbucciho, příjemně se však vymyká ostatní špageťácké produkci. Taková "Divoká banda" poitalsku, ovšem s tím rozdílem, že "Hellbenders" se mi líbili o něco víc (a taky jsou starší). Na Morriconeho hudbu jsem si musel napřed zvyknout, nejde o jeho úplně nejtypičtější soundtrack, ale brzy se mi zalíbila. Horší je to s herci. Obsadit do hlavních rolí neznámé tváře byl podle mě dobrý nápad, bylo by ovšem fajn, kdyby hráli lépe. Taťka Jonas (Joseph Cotten) je výborný, ale zbytek mužského osazenstva je strašně nevýrazný. Hlavně Julián Mateos coby Ben mi poněkud vadil, což ovšem může být jen tím, že hraje kladnou roli ve filmu, kde by žádné být neměly. Má-li tenhle film skutečně nějakou Achillovu patu, myslím, že je to tahle. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Přímočará westernová road movie bez kladných postav s dostatkem přestřelek, krve a cynismu. Oproti většině dobových spaghetti westernů oplývá i poměrně neotřelou zápletkou a zajímavou závěrečnou pointou. Hereckému obsazení bezesporu kraluje charismatický Joseph Cotten, z jehož výrazu očí šel chvílemi opravdu strach a nelze nepřipomenout Ala Mulocha, který si svých "pět minut slávy" náležitě vychutnal. 75%. P.S.: Ačkoli hudba je bezesporu povedená, Ennio si opravdu vybral svoji slabší chvilku. ()

Comida 

všechny recenze uživatele

Skvělý western kterému to jen kazí občas hloupé a nechápavé chování postav. Co ale mohu pochválit je dokonalá hudba a úžasná atmosféra. Když dojde na střílení tak to za to zhlédnutí taky stojí. Prostě takový ten nenáročný western který mi připomene moji lásku k starším filmům a člověk si zavzdychne proč se takové filmy už netočí. 7/10. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama