VOD (1)
V minulém snímku X se parta mladých lidí vydala natočit film pro dospělé na venkově v Texasu, jenomže to nedopadlo podle jejich představ, a to kvůli staršímu páru Howardovi (Stephen Ure) a Pearl (Mia Goth). Nyní se tento prequel odehrává na stejném místě, a to o několik let dříve během první světové války v roce 1918. Chata, kde se odehrál „masakr X“, byla kdysi během války využívána jako penzion a jedná se o zpětný příběh o tom, jak se Pearl stala osobou, kterou poté byla. (HanzoBureshi)
X jsem vyhodnotil jako cosi s potenciálem co se podařilo uplácat jen do tvaru podivné zhovadilosti. Pearl je už ale naprosto odlišná záležitost. Hluboké psychologické drama ve výtvarné stylizaci saturované á la Čaroděj ze země Oz, které herecky zcela ovládla Mia Goth (a to až tak, že film leckdo může vnímat jen jako její nekompromisní herecké portfolio) pod vedením nezvykle soustředěného Ti Westa.. Chvílemi jsem to vnímal jako jakéhosi Jokera pro holky (jakože to podobně citlivě a skoro klinicky sleduje propad do šílenství na základě izolace, komplikovanému vztahu s rodiči, ztráty snů a iluzí, atd. jen tady je to braný z dívčí/ženské perspektivy).. Překvapivá parádička. ()
Hororově ujetá jízda režiséra Ti Westa pokračuje tímto prequelem, který ale trpí stejnými neduhy jako snímek "X". Najdeme zde sice opět chytrou kompozici obrazu společně s výtečnou Miu Goth v hlavní roli, nicméně zbytek ingrediencí se po chvíli začne znovu trestuhodně svažovat do velmi předvídatelných vod. Doufám tedy, že třetí díl této neoficiální trilogie už se těchto neduhů vyvaruje. ()
Již na předchůdce tohoto hororu X, jsem měl hlavně chválu. A to ač je úvod v obou případech spíše nudný, tak závěr počáteční ,,nudu" v obou případech náležitě vykompenzuje. Jen těžko posoudit, který kousek se podařil více, v případě Pearl se však podaří opravdu mimořádně vykreslit příklad lidského zhroucení a s tím spojený propad k absolutnímu šílenství. Podobně jako jednička, kde se točilo porno, i toto dílo si uchová jistý vzrušující nádech, což k atmosféře vyloženě sedne (jako scény v kině, pole, vana). Ale jak jsem již naznačil, nejlépe hodnotím postupný zrod psychopata uvnitř dívky a dokonale krvavé finále. PS: Dlouhý záběr na creepy úsměv na konci byl vskutku znepokojivý a nejenže pobavil, ale i celkem myslím že diváka i trochu rozladil. Slečna se asi směje dodnes...... Jinak velmi si pochvaluji obsazení hlavní představitelky. To je něco, co snad ani nemohlo dopadnout lépe. ()
Hixploatation anti-horor X osobně považuju za jedno z největších překvápek, co jsem letos viděl. O to větší překvapení je, že režisér Ti West na tento relativně nenápadný projekt nejenže navázal, ale rovnou okolo něj vystavěl celou trilogii [a to vše rámci jednoho roku, za což si fakt zaslouží respekt]. Přičemž Pearl je nejenom druhým dílem, ale zároveň i figuruje jako prequel k X. Protentokrát však Ti West otočil kormidlem o 180° a prozkoumal tak vody psychologického dramatu, díky čemuž má divák jedinečnou příležitost nahlédnout do zvrácené hlavy ještě zvrácenější Pearl, která je ochotná kvůli splnění svých snů jít [doslova] přes mrtvoly. A světě div se, ono to kupodivu funguje na výbornou, jelikož pomyslným středobodem je zde fenomenální Mia Goth, na níž celý film prakticky stojí a padá – ne-li rovnou celá trilogie, protože právě ona je nejenom hereckým, ale i tématickým pojítkem všech tří filmů. A strčím klidně ruku do tlamy toho aligátora když řeknu, že ta holka je hereckej objev roku. A já už se teď upřímně nemůžu dočkat, co za prasárny Ti West vymyslí ve třetím díle. Já jen doufám, že spousta lidí X po rande s Pearl ještě víc docení...... #thisismyAmericanPsycho ()
Prequel solídneho hixploitation, minimalisticky nazvaného (X), sa nečakane zmenil na sociálny dramat o labilnej psychopatke. Nebolo by na tom nič zlé, no bohužiaľ, atmosféra ani z ďaleka nedosahuje úrovne predchodcu, vývoj deja nebol taktiež nijak mimoriadny, pričom dve klasické, hororové scény, mi prídu naozaj málo. "Pearl" nie je zlý film, podaktorých zaujme minimalistický, no určite "fašistický" nádych výchovy a herecký výkon Gothovej, ktorá svoju úlohu zvládla na výbornú. Uvidíme, čo prinesie v trilógii trojka, s názvom: "MaXXXine". ()
- Aby se Mia Goth připravila na tento film, režisér/scenárista Ti West navrhl, aby zhlédla filmy What Ever Happened to Baby Jane? (1962) a Čaroděj ze země Oz (1939). (HanzoBureshi)
- Produkční tým měl kolem 50 vzorků červené, aby byla jasná barva stodoly dokonalá. (HanzoBureshi)
- Natáčení začalo na Novém Zélandu a natáčelo se souběžně s prvním filmem X (2022). (HanzoBureshi)