Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantická komedie vznikla podle divadelní hry finské autorky Helly Wuolijokiové, nazvané Juurakon Hulda (1937), což bylo původní jméno hlavní hrdinky. V rukou hollywoodských scenáristů se změnilo nejen jméno (i když skandinávský původ zůstal) ale i řada dalších náležitostí. Původně dost levicový (autorka byla mj. spolupracovnicí Bertolta Brechta) a feministický text se stal příjemným romantickým příběhem selského děvčete Katie (Loretta Youngová, oceněná Oscarem), jež svým zdravým rozumem nejprve ovlivní chod domácnosti svého zaměstnavatele (Joseph Cotten), který je shodou okolností svobodný, pohledný a navíc kongresman, a následně i věci veřejné. Katiin vstup do politiky je rázný a samozřejmě úspěšný. Upřímná mladá žena má z rodné farmy zakořeněny ty správné politické názory a dokáže je přesvědčivě podat i zdůvodnit, takže své politické odpůrce lehce převálcuje, i když nepoužívají právě čisté metody. Snímek svým laděním připomíná některá díla Franka Capry (zejména Pan Smith přichází - 1939) a i když nedosahuje jejich úrovně, zůstává i po letech dobrou zábavou s trochou ponaučení. Vedle oscarové Loretty Youngové nejvíc zaujmou Ethel Barrymoreová v úloze matriarchy politicky angažované rodiny a Charles Bickford jako moudrý majordomus. Epizodní roli jednoho z Katiiných bratrů si zahrál začínající Lex Barker, později známý coby Tarzan a v našich končinách zejména jako Old Shatterhand. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

T2 

všechny recenze uživatele

Z prostredia politiky asi jeden z tých najpríjemnejších filmov, kde nechýba dejová ľahkosť, nejaká ta zábavná scénka a dokonca aj dramatická vložka a na záver aj riadna bitka o post guvernantky. /65%/ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pokud nechcete bojovat za pravdu, tak byste neměli být v Kongresu!" Tak to je krásná, idealistická a naivní pravda, na kterou se ihned po zveřejnění volebních výsledků snadno zapomíná. Nicméně já s ní souhlasím a navrhuji, aby se tento film po každém skončení zasedání pouštěl všem poslancům, senátorům, kongresmanům a podobné verbeži a to až do té doby, než povýší zájmy voličů nad své potřeby. Já mám prostě politické pohádky rád a tento styl vyprávění potěšil tu malou nezkaženou část mé cynické duše. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Ta hádka o tom, proč bylo zrušený mlíko zdarma ve školách ke svačině... No, mě to celý přišlo jako Anna proletářka v hollywoodských kulisách. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hezká komedie, která má v hlavní roli hrdinku, jež vás už od počátku dovede nabít pozitivní energií, což se celkem cení. I po letech je komedie vtipná, taková hezká, nenásilná a potěší svým černobílým provedením, kdy absence barev filmu vůbec nic neubírá. Do toho ještě hezká romance, která neurazí, ale víc moc v tom není. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Povedená komedie, která se může pochluvit zajímavým hereckým obsazením (v čele s Lorettou Young a Josephem Cottenem, který dokazuje že si hravě poradí i s rolí v komedii). ()

Milan25 

všechny recenze uživatele

Ten zvrat ve volbu do kongresu jsem teda vůbec nečekal. Celkem příjemná podívaná, bohužel ale jen na volné dopoledne. Rány rozdávající Lex Barker a další "švédi" potěší. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Oddechova romatika s pribalenou naivni politickou agitkou. V male roli bratra se objevi Lex Baxter alias Olda Setrny :). Potesi postava hlaskujiciho sluhy, ktery vsechno komentuje :). ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Naprosto kouzelná romantika. Hlavní pár - to je dvojka sympaťáků. Sice mi vadí to neskutečný americký patriotství, ale to k tomu asi patří. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Film může směle soupeřit s filmem Pan Smith přichází (1939) o nejnaivnější politickou pohádku. Pohádky mám rád, politiku ne. V rámci žánru za 3. ()

Reklama

Reklama