Reklama

Reklama

Anthony Perkins

(TV film)
  • Francie Anthony Perkins, l'acteur derrière la porte (více)

Obsahy(1)

Anthony Perkins patří bezesporu k nejznámějším jménům světa filmu. Jeho klíčová role – Norman Bates v Hitchcockově kultovním thrilleru Psycho (1960) jej však odsoudila k celoživotnímu profesnímu zápasu. Narodil se v roce 1932 v herecké rodině. Přestože jeho otec záhy zemřel, měl na něj velký vliv. Anthony, jemuž se ve škole nijak zvlášť nedařilo, nejraději trávil čas studiem divadelních textů, které po otci doma zbyly. Herectví se začal věnovat už v dětství, přelom však přišel až poté, co se krátce po dosažení dvaceti let setkal se slavným autorem a režisérem Eliou Kazanem. Na konkurzu do jeho legendárního filmu Na východ od ráje sice neuspěl (hlavní roli získal James Dean), ale Kazan ho v roce 1954 obsadil do hlavní role na Broadwayi. Divadlu ostatně zůstal Perkins věrný celý svůj život, slavný byl jeho výkon ve hře Equus v roce 1977. Vraťme se však do roku 1960, kdy ho Alfred Hitchcock obsadil do role schizofrenního vraha Normana Batese. Tuto roli si, ovšem již bez Hitchcockova přispění, Perkins zopakoval ještě několikrát, a to jak ve filmu, tak v televizi. Snímek Psycho 3 v roce 1986 dokonce režíroval a byla to pro něj jakási forma psychoterapie. Až do konce své kariéry totiž trpěl tím, že byl s legendární rolí až příliš spojován, což mu znemožnilo zazářit v plné síle i v jiných žánrech. U nás jsme ho viděli např. ve westernech jako Život a doba soudce Roye Beana z roku 1972 či ve hvězdně obsazené Vraždě v Orient Expresu z roku 1974. Hodně se hovořilo o jeho sexuální orientaci. Přestože celý život udržoval vztahy s muži, zemřel jako ženatý otec dvou dětí. Po dvacetiletém manželství se mu staly osudnými komplikace spojené s AIDS… Kolegové i rodina vzpomínají na Perkinse jako na velmi inteligentního a laskavého muže, který ovšem trpěl mnohými vnitřními démony. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Fox85 

všechny recenze uživatele

Anthony Perkinse jsem viděl (asi jako většina lidí) v Psychu a pak ještě v Procesu, u kterého jsem ale málem usnul. Jeho životní příběh je dalším zajímavým kamínkem do mozaiky kinematografie ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Když se  siných, věrně sirných tónů. Charakteru, který skřípe, bere ruce, nohy, ramena, peroucím se s normami normálu, chopí chlapík, na hony vzdálen děsivému chóru, přesto ale v nitru psýchy třes, prosakuje skrz, taje reálný to tajů trs. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Okouzlující, temperamentní, zábavný. "Reagoval rychle a vtipné, byl to mimořádně okouzlující chlapík" říká žena z jeho okolí. Dozvíte se, že ve filmu Psycho si úspěšně u Hitschkoka prosadil, že jedl bonbóny, což posilovalo dětskou stránku osobnosti postavy. Asi bych se od něj měl naučit trik když se někam podívám, tak nejdříve očima a až pak hlavou. To že mnoho Američanů považuje život ve Francii za sen mě nepřekvapuje. Život v této fašistické zemi lidi klanicich se Bohu Dolaru není pro každého. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Nech mi je odpustené, ale Anthony Perkins je pre mňa pomerne, dosť veľmi neznáma tvár. Videla som len Psycho I. (áno, som ten typ, čo sa po hororoch bojí, strašne bojí). Napriek tomu to bol pre mňa zaujímavý dokument o zaujímavom človeku - film vznikol ku výročiu 90. narodenín herca. Jeho spolupráca s Hitchcockom, pobyt vo Francúzsku, úspechy a neúspechy vo filme, osobné vzťahy a diagnóza, na ktorú zomrel - to všetko bolo poučné a hodné zamyslenia. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama