Reklama

Reklama

Věčné jaro

(neoficiální název)
  • Kanada Eternal Spring (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímek vychází ze skutečných událostí, během nichž se v březnu 2002 několika členům v Číně zakázané duchovní skupiny Falun Gong podaří nabourat do signálu čínské státní televize. Jejich cíl je pokusit se zvrátit propagandistickou kampaň místní komunistické strany. Lidé ve městě Čchang-čchunu více než půl hodiny nevěřícně sledují, jak vysílání na všech kanálech boří dosud neprodyšně udržovanou státní propagandu. Město vzápětí zasáhne masivní policejní razie, během níž je komiksový ilustrátor Daxiong nucen uprchnout.
Snímek kombinuje záběry ze současnosti s 3D animací inspirovanou Daxiongovým uměním. Přináší unikátní příběh vzdoru a odhodlání hájit politické a náboženské svobody bez ohledu na cenu, kterou je přinutí totalitní režim zaplatit. (Moco)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (3)

smetyl odpad!

všechny recenze uživatele

Propaganda. Moc hezky udělaný dokument, ale je-li jeho cílem zmanipulovat diváky a divačky v podporu sekty, která popírá lidská práva, tak to vůbec není ok, nehledě na uměleckou hodnotu.:) Wikipedia:Hnutí je známé svojí opozicí vůči Komunistické straně Číny, šířením názorů proti evoluci, homosexualitě, feminismu, odmítání moderní medicíny a za další postoje jež jsou označované za „ultrakonzervativní“. ()

Moco 

všechny recenze uživatele

Snímek se pokouší o rekonstrukci osudů několika lidí, kteří se rozhodli nabourat vysílání čínské centrální televize a odvysílat dokumentární snímek, který by dokázal rozbít celostátní propagandu proti mírumilovnému duchovnímu hnutí, které komunistická strana prohlásila za „nepřítele“ určeného k vyhlazení. Filmový tvůrci pátrají po tom jaké byli jejich motivy, co v Číně prožili než se k tomu odhodlali a jaký dopad mělo narušení vysílání na miliony lidí po celé Číně. Rekonstrukce vzpomínek a událostí pomocí 3D animace kombinované s živým dokumentárním snímkem je poměrně oblíbený formát. Umožňuje rekonstrukci událostí bez náročného filmování. Podobně využil animaci Ari Folman ve snímku Valčíck s Bašírem. Snímek Věčné jaro je hlubší materiál vypovídající o současné Číně, ale také o dnešní době. Tolik věcí, na které se díváme do historie s katarzí, se odehrává i dnes. Problémem však často je, že to málo koho zajímá právě ve chvílích, když se to odehrává a dá se s tím něco dělat. Historie se snadno kritizuje z pohodlí obývacího pokoje při sledování dokumentárních snímků. Ale současnost se píše někde tam venku. A právě o těch, co tu historii napsali, je tento snímek. Hrdinové snímku jako Liang, „Náklaďák“ Čcheng-ťün, Liu „Velké moře“ , „Bráška“ Lei nebo „Opičák“ Hou neseděli a odmítli se dívat na to, jak se společnost sesouvá pod vedením totalitního režimu, který zneužívá média i justiční systém. Pro mě velice inspirativní snímek.  Scénář částečně vychází z páté kapitoly knihy Jatka (C-press 2015) od Ethana Gutmanna, s nímž jsem se několikrát setkal v Praze. ()

Reklama

PeterJon 

všechny recenze uživatele

Pútavé a dojímavé, s dynamickým strihom, komixovým štýlom pripomínajúcim PC hru Borderlands (mix 3d animácií s ručne kreslenými textúrami). Hacknutie propagandy štátnej TV sa odohráva v dobe, keď väčšina ľudí sedela o 19h pred bedňou a žrala hlavné večerné správy. "Duck Song" mi je blízky ako introvertný umelec, "Big Truck" veľký a jednoduchý chlap s dobrým srdcom. Stopáž by som skrátil na 60 minút pre väčšiu imerziu. Ikonická a motivujúca snímka, prenikavé a autentické. Pohladí srdce ľuďom, ktorí poukazujú na utrpenie spôsobené komunizmom a pomáhajú, aby sa pravda dostala na povrch... A zaujalo ma, čo o filme napísal ČSFD uživateľ Moco: "Tolik věcí, na které se díváme do historie s katarzí, se odehrává i dnes. Problémem však často je, že to málo koho zajímá právě ve chvílích, když se to odehrává a dá se s tím něco dělat. Historie se snadno kritizuje z pohodlí obývacího pokoje při sledování dokumentárních snímků." ()

Zajímavosti (4)

  • Snímek byl jedním z vybraných filmů promítaných na 26. ročníku filmového festivalu Human Rights Watch. 13. května 2022 byl film uveden na festivalu animovaných filmů Anifilm v Liberci. (Moco)
  • Snímek zachycuje událost, kterou podrobně zdokumentoval spisovatel Ethan Gutmann ve své knize „Jatka“ v kapitole „Na krátkých vlnách“. (Moco)

Reklama

Reklama