Reklama

Reklama

Svět včerejška

  • Francie Le Monde d'hier (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Francouzská prezidentka Elisabeth de Raincy se rozhodla stáhnout z politického života. Tři dny před prvním kolem prezidentských voleb se od svého generálního tajemníka Francka L'Herbiera dozví, že skandál ze zahraničí potřísní jejího určeného nástupce a přinese vítězství krajně pravicovému kandidátovi. Mají tři dny na to, aby změnili běh dějin. „Pokud padne Francie, padne i Evropa,“ varuje generální tajemník, prezidentčin mazaný poradce. Režisér Diastème klade ve filmu mnoho aktuálních otázek, zejména „Co se stane, když jsou státní tajemství také osobní?“ (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 4

Recenze (4)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Mám rád politická dramata a výchozí situace tohoto filmu má potenciál takové drama nabídnout. Vždyť obava z nástupu extrémistů ve Francii je při každých zdejších prezidentských volbách posledních let reálnější a reálnější. Přesto se obávám, že jsem ten film ve výsledku úplně nepobral, zvláště pokud jde o samotný závěr, který mi přišel být tak nějak divně do ztracena. Celkově mi ale nebylo jasné, jakou roli v tom celém příběhu hrál onen generální tajemník Franck, a zda důvody proč mu prezidentka Elisabeth zjevně tolik nedůvěřovala, byly oprávněné či nikoliv. Celé to bylo přitom useknuté tak nešťastně, že můžeme jen spekulovat, zda ten plán na odstranění krajně pravicového kandidáta se nakonec zrealizoval či nikoliv. Když  bych měl jinak něco na tomto filmu ocenit, tak to je, že pracuje s celou řadou různých reálných motivů z dnešní politicky složité doby byť, je třeba i maličko  zjednodušuje (viz třeba emisní standard Euro 7). A v neposlední řadě se mi vcelku líbila hudba v podání smyčců. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Trošku zavádzajúce hodnotenie tohto francúzskeho snímku dáva tušiť, že politické filmy sú väčšinovo brané kontroverzne a nie vždy sa podaria. Tento film je skôr nepodareným z toho titulu, že sa tu toho deje málo, je to natočené príliš profesorsky a vedú sa tu zbytočne dlhé diskusie. Proste pokiaľ to mal byť politický thriller, tak to neodzrkadľuje realitu. Každopádne téma je to výsostne aktuálna a malo by sa točiť viac snímkov o nástupe krajnej pravice, avšak trošku viac ľudsky a s citovým presahom. 50 % ()

Reklama

bloom 

všechny recenze uživatele

Vyloženě chladný film, který nemá úplně jasno, zda chce být konspiračním thrillerem, politickým dramatem nebo psychologickou konverzačkou. Nakonec převáží politické drama šmrncnuté až tragédií. Líbilo se mi, jak nerušivě se tvůrcům povedlo zapracovat nepřímé odkazy na různé evropské politické události poslední dekády, stejně tak obecnějši úvahy nad otázkou, nakolik je soukromý život vrcholných politiků věcí veřejnou. Hlavní představitelé Léa Drucker a lehce serraultovský Denis Podalydés zahráli dobře. Podobně jako jejich hrdinové Elisabeth a Franck mám i já strach z úspěchů různých evropských populistů. Kdyby film nenechal otevřených tolik dějových linií, šel bych s hodnocením i o trochu výš. [Festival francouzského filmu 2022] ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama