Reklama

Reklama

Poslední západ slunce

  • USA The Last Sunset (více)

Před odplatou se neschováš... Známý americký herec Kirk Douglas (nar. 1916) patří k nejčastějším představitelům filmových westernů. Ve filmu Poslední západ slunce (1961) hraje tuláka Brena O'Malleyho, který se zničehonic objeví na mexickém ranči Johna Breckenridge (Joseph Cotten), do jehož ženy Belle (Dorothy Maloneová) byl před lety zamilovaný. Představitel zákona Dana Stribling (Rock Hudson), který má na Brena zatykač za vraždu svého švagra, nemá v Mexiku žádnou pravomoc. Oba se nechají najmout, aby dopravili stádo Breckenridgeova dobytka do texaského městečka Crazy Horse. Tam se také mezi nimi má rozhodnout. Po Breckenridgeově smrti v hospodské rvačce však do věci promluví nejen Belle, ale také její šestnáctiletá dcera Missy (Carol Lynleyová), která je své matce až příliš podobná. Snímek režíroval přední tvůrce akčních filmů Robert Aldrich (Apač, Vera Cruz, Tucet špinavců apod.) v produkční společnosti Kirka Douglase, již herec pojmenoval po své matce Bryna. Natáčení v mexickém státě Aguascalientes a ve studiích Churubusco v Mexico City skončilo už v červenci 1960, ale kvůli problémům při postprodukci se premiéra filmu konala až v červnu 1961. (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

Mol 

všechny recenze uživatele

TO ME, IT ALWAYS SEEMS LIKE IT'S THE WOMEN WHO KEEP ON LIVING. MEN KILL OR GET KILLED AND WOMEN BURY THEM. WE'RE PROFESSIONAL SURVIVORS!!! Naprosto parádní film a neříkám to jenom pro to, že jsem se u něho opil. Například 'swamp of sadness' ve které se topil Rock Hudson a Kirk ho vysvobozoval. Mno prostě bomba. Hlavně závěr, kde Kirky vysvětluje Missy, jak funguje a končí láska. To mi bylo hned jasné, jak ten film skončí. Škoda jen nepochopitelného závěrečného duelu, kde Missy měla západ slunce, kdežto borci se tam utkali v pravé poledne. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Spíše průměrný western o lásce na cestě napříč Mexikem se spoustou krav, který je zbytečně moc dlouhý, přesto nepostávající ve vyprávění, nepostrádající napětí, které se vznáší mezi dvěma muži s krásnou ženou, jako jedním z podnětů sváru. Přímo skvělý, vygradovaný závěr s duelem tak dokonalým a vybroušeným do posledního detialu. Ten film snad vznikl jen pro ten souboj-za něj a skvostné žluté šaty si ho chci pamatovat. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Robert Aldrich /Vladce severni drahy, Co se vlastne stalo s Baby Jane/ natocil slaby priemerny western, navyse s Rokom Hadsnom v hlavnej ulohe. Hruza. Hadsn mi pasuje do presladenych romantickych komedii, kde neurobi skodu a ktore su neskodne. Dej je priserna umelina, Joseph Cotten /Obcan Kane, 3rd man/ bol pomaly az zbytocny, Kirk Douglas tiez, navyse este aj hral hovno. Ako rastie minutaz, straca sa doveryhodnost, este dobre, ze tam bolo to stado. Takto to aspon skoncilo v sivom sedom priemere : 67 % ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Taká dobytkárska telenovela, kedy už na začiatku tušíte, ako sa všetky vzťahy vyvŕbia a aký v nich bude zádrhel. Všetko sa to deje behom presunu dobytka z miesta A do miesta B a cestou čaká na hlavných hrdinov pár nástrah, vďaka čomu to nie je až taká nuda, aj keď by som privítal viac akcie. Nechýbajú prehnané gestá a frázy, typické pre filmy z tohto obdobia, no ani skvelý herecký výkon Kirka Douglasa a pôsobivý (aj keď nie prekvapivý) koniec. Je to taký lepší priemer, ale prikloním sa k vyššiemu hodnoteniu, keďže nedávno som dal tri slabšiemu Old Shatterhandovi. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Hezké malé děvče v hezkých malých žlutých šatech ..." ----- Bláhová iluze ... nebo upřímná láska ? A může vystačit na celý život ? Western okořeněný špetkou psychologie - což vůbec není na závadu. Popravdě nevyplýtvá mnoho střeliva ... z koltů zavěšených proklatě nízko. Akce tady hraje menší roli, než je obvyklé - a po většinu stopáže se drží při zdi. Přesto si příběh ve vrchovaté míře dokázal uchovat nedefinovatelné, neuchopitelné kouzlo širých dálek s trochu exotickou vůní nepoznaného dobrodružství a zidealizované romantiky, která obsáhne všechny západy slunce - nejenom ten poslední. Neboť vypráví o dávno zašlé slávě těch opravdových mužů, za které mluvily činy ... velice jasnou a výmluvnou řečí. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Kirk Douglas vo filme používa Colt Dellinger, a Rock Hudson Colt. 45. (westerns)
  • Kirk Douglas a Robert Aldrich rozmýšľali aj o Ave Gardner, ktorá by vo filme hrala úlohu Belle Breckenridge. (westerns)

Reklama

Reklama