Reklama

Reklama

Poslední západ slunce

  • USA The Last Sunset (více)

Před odplatou se neschováš... Známý americký herec Kirk Douglas (nar. 1916) patří k nejčastějším představitelům filmových westernů. Ve filmu Poslední západ slunce (1961) hraje tuláka Brena O'Malleyho, který se zničehonic objeví na mexickém ranči Johna Breckenridge (Joseph Cotten), do jehož ženy Belle (Dorothy Maloneová) byl před lety zamilovaný. Představitel zákona Dana Stribling (Rock Hudson), který má na Brena zatykač za vraždu svého švagra, nemá v Mexiku žádnou pravomoc. Oba se nechají najmout, aby dopravili stádo Breckenridgeova dobytka do texaského městečka Crazy Horse. Tam se také mezi nimi má rozhodnout. Po Breckenridgeově smrti v hospodské rvačce však do věci promluví nejen Belle, ale také její šestnáctiletá dcera Missy (Carol Lynleyová), která je své matce až příliš podobná. Snímek režíroval přední tvůrce akčních filmů Robert Aldrich (Apač, Vera Cruz, Tucet špinavců apod.) v produkční společnosti Kirka Douglase, již herec pojmenoval po své matce Bryna. Natáčení v mexickém státě Aguascalientes a ve studiích Churubusco v Mexico City skončilo už v červenci 1960, ale kvůli problémům při postprodukci se premiéra filmu konala až v červnu 1961. (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

sud 

všechny recenze uživatele

Robert Aldrich poněkud vyměkl a natočil western se silnou romantickou zápletkou (pouze přestřelka v baru a zloději žen jsou odznakem jeho chlapáckosti). To není vůbec ku škodě, když je scénář inteligentní a dialogy a mají smysl. Problém je v tom, že zatímco postava O'Malleyho je perfektně napsaná a zahraná, postava šerifa Striblinga je tak strašně plochá a schématická (to není ani moc Hudsonova vina, nebyl špatný herec), že mi bylo šum a fuk jak to s ním dopadne. Navíc film s přibývajícími minutami ztrácí na věrohodnosti (že by Belle tak snadno podlehla Striblingovi vůbec nevěřím) a závěrečný souboj (ač je výtečně natočený) tomu nasadil korunu. Kdyby se tvůrci vyvarovali přílišné naivitě druhé poloviny a (malinko spoiler) finální duel se buďto nekonal nebo dopadl obráceně, mohlo hodnocení atakovat maximum. Kirk Douglas, obě krásné dámy a zajímavý příběh by si to zasloužili. Takto ode mne musí vzít zavděk 60%. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Westernová road movie. Perfektní Trumbův scénář, psychologicky propracovaná síť vztahů mezi čtyřmi postavami, žádné banální věty, všechno má svůj význam, "naštvaný" Kirk hraje jako o život, nejednoznačná kladno-záporná postava, spousta bezchybně vygradovaných neakčních scén, silný ženský element a finále, které mě sakra chytlo za srdce. Což bych od Aldricha nečekal. Stejně jako to, že po Vera Cruz, které dalo hodně Peckinpahovi, tak bez The Last Sunset by finále Tenkrát na Západě nevypadalo tak jak vypadá. Zásadní režisér, zásadní film, trestuhodně nedoceněno i na IMDB. 90%. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Rock Hudson v roli šerifa jdoucího po stopách zabijáka Kirka Douglase, který se fatálně zamiluje nejprve do své bývalé lásky, žijící s opilcem, a pak do vlastní šestnáctileté dcery, aniž by o svém otcovství věděl. Oba muži však musí odložit svůj střet, protože je nutno přepravit a ochránit velké stádo dobytka. Méně akční, ale přesto zajímavý a dramatický western Roberta Aldricha kombinovaný s love story. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=tRn1oxQvN2E ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Obrovské stádo dobytka, neodolatelný lump, zásadový správňák a klasická kovbojka se vším všudy. Douglas předvádí další nový charakter - oproti svým hereckým kolegům, kteří strávili celý život v jedné poloze, je to obdivuhodné. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příjemný western, který má v ústředních rolích dva velmi sympatické herce a dvě pěkné herečky. Zajímavý je také po dějové stránce, kde se prolíná klasická westernová linie s dramatickou a romantickou, což snímek patřičně okoření. Některé momenty jsou sice snadno předvídatelné, ale fanoušek westernů se nudit nebude. Není to úplně čistokrevných 5*, ale 4 by byly možná málo. :) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Všechno je zde dáno poetikou westernů šedesátých let. Přislazená romantika, idealizace zločinů, přeháněné chlapáctví, předvídatelný závěr. Velikou radost působí zejména herci s Kirkem Douglasem ve žlutém tričku. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Středobodem a jediným opravdu velkým kladem filmu je Kirk Douglas a jeho poutavá a sympatická nejednoznačná postava, k níž jeho charisma skvěle pasuje. Rock Hudson v kontrastu s ním působí jen jako nudný Mirek Dušín, jenž si sám o sobě nemá jak získat divácké sympatie. Aldrichova pověstná "chlapáckost" je zde přítomna asi jen v onom ústředním konfliktu dvou hlavních hrdinů (který je výborný a dal by se na něm postavit strhující emotivní příběh). Velká škoda, že svým konvenčním stylem to má mnohem blíž ke klasickým romantickým westernům (jimž ale témata snímku tak úplně neodpovídají) než k pozdějším odvážnějším revizionistickým žánrovým dílům. 60 - 70 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Máme tu pre western mierne netradičné prvky ako púštna búrka, záchrana z tekutého piesku, zmienku o predaji žien na divokom západe a zvláštne rodinné vzťahy, pri ktorých by som nerád spoileroval. Ani ten presun dobytka nie je v každom westerne. Zasadené je to síce do klasického sujetu, lenže zase sú tu dvaja hrdinovia, z ktorých tu nie je ani jeden vyslovený záporák. Inými slovami superklaďas a ten ambivalentnejší. S prihliadnutím k viacerým hereckým esám za štyri. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Sympatické obsadenie Douglasa do nejednoznačnej úlohy. Film stojaci na charakteroch, ale postava Rocka Hudsona je málo vyprofilovaná. Navyše postupne sa vytratí napätie a miesto vzťahu lovec vs. utčenec sa riešia telenovelovité milostné vzťahy. Western (či skôr kovbojka) nenudí, len nemá dostatočné gule... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Skvele obsadený western so silnou romantickou zápletkou. Ako vždy patrí Trumbov scenár k tomu lepšiemu, škoda, že film samotný patrí len k lepšiemu priemeru. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Tohle je film spíš producenta Douglase, a scenáristy Trumba, takže nadávat Aldrichovi, že vyměkl, je trochu mimo. Vyčítat by se mu mělo spíš to, že se zároveň soustředil na několik dalších projektů a tomuhle moc pozornost nevěnoval. A pravda je, že tohle nebyla jeho látka. Ale jinak je to dobrej film s vynikajícím Douglasem a Cottenem, dobrou Dorothy Maloneovou a tak trochu nesedícím Rockem Hudsonem, radši bych tu viděl Burta Lancastera. Jack Elam se bohužel jen mihne. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Taká dobytkárska telenovela, kedy už na začiatku tušíte, ako sa všetky vzťahy vyvŕbia a aký v nich bude zádrhel. Všetko sa to deje behom presunu dobytka z miesta A do miesta B a cestou čaká na hlavných hrdinov pár nástrah, vďaka čomu to nie je až taká nuda, aj keď by som privítal viac akcie. Nechýbajú prehnané gestá a frázy, typické pre filmy z tohto obdobia, no ani skvelý herecký výkon Kirka Douglasa a pôsobivý (aj keď nie prekvapivý) koniec. Je to taký lepší priemer, ale prikloním sa k vyššiemu hodnoteniu, keďže nedávno som dal tri slabšiemu Old Shatterhandovi. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Příjemný oddechový western, svižně natočený, romantika nepodbízivá, prostě klasika. O'Malley se samozřejmě nenechá mýlit: jeho dcera by nutně musela mít důlek na bradě. Spíš to viděl tak, že se dostal ze všech stran do pasti(í), z nichž už se zdravou kůži nemůže uniknout. Příběh ale s koncem filmu nekončí, soužití šerifa Stribblinga s Bellou a nedosplělou Missy by samozřejmě také stálo na zfilmování. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Robert Aldrich /Vladce severni drahy, Co se vlastne stalo s Baby Jane/ natocil slaby priemerny western, navyse s Rokom Hadsnom v hlavnej ulohe. Hruza. Hadsn mi pasuje do presladenych romantickych komedii, kde neurobi skodu a ktore su neskodne. Dej je priserna umelina, Joseph Cotten /Obcan Kane, 3rd man/ bol pomaly az zbytocny, Kirk Douglas tiez, navyse este aj hral hovno. Ako rastie minutaz, straca sa doveryhodnost, este dobre, ze tam bolo to stado. Takto to aspon skoncilo v sivom sedom priemere : 67 % ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Hezké malé děvče v hezkých malých žlutých šatech ..." ----- Bláhová iluze ... nebo upřímná láska ? A může vystačit na celý život ? Western okořeněný špetkou psychologie - což vůbec není na závadu. Popravdě nevyplýtvá mnoho střeliva ... z koltů zavěšených proklatě nízko. Akce tady hraje menší roli, než je obvyklé - a po většinu stopáže se drží při zdi. Přesto si příběh ve vrchovaté míře dokázal uchovat nedefinovatelné, neuchopitelné kouzlo širých dálek s trochu exotickou vůní nepoznaného dobrodružství a zidealizované romantiky, která obsáhne všechny západy slunce - nejenom ten poslední. Neboť vypráví o dávno zašlé slávě těch opravdových mužů, za které mluvily činy ... velice jasnou a výmluvnou řečí. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

TO ME, IT ALWAYS SEEMS LIKE IT'S THE WOMEN WHO KEEP ON LIVING. MEN KILL OR GET KILLED AND WOMEN BURY THEM. WE'RE PROFESSIONAL SURVIVORS!!! Naprosto parádní film a neříkám to jenom pro to, že jsem se u něho opil. Například 'swamp of sadness' ve které se topil Rock Hudson a Kirk ho vysvobozoval. Mno prostě bomba. Hlavně závěr, kde Kirky vysvětluje Missy, jak funguje a končí láska. To mi bylo hned jasné, jak ten film skončí. Škoda jen nepochopitelného závěrečného duelu, kde Missy měla západ slunce, kdežto borci se tam utkali v pravé poledne. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Western jak má být, půvabné ženy, padouch a klaďas...A Kirkovi já sežeru naprosto vše :) (doporučuji jeho autobiografii Syn hadráře) ()

otík 

všechny recenze uživatele

Příliš zdlouhavý dobrý western na to, aby byl nadprůměrný. Závěr nevyhnutelný, přesto příjemně překvapivý. ()

Reklama

Reklama