Reklama

Reklama

Jimmy Savile: Britský horor

(seriál)
  • USA Jimmy Savile: A British Horror Story
Trailer
USA, 2022, 2 h 51 min (Minutáž: 80–91 min)

VOD (1)

Epizody(2)

Obsahy(1)

Výstřední televizní hvězda a filantrop Jimmy Savile okouzlil celý národ. Po obviněních ze sexuálního obtěžování ale vyjde na světlo hodně temná stránka jeho osobnosti. (Netflix)

Recenze (36)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě škoda, že se toho ten zmrd s vzezřením degenerovanýho panoše z Monty Python nedožil, ale to je malá piha na kráse precizního a detailního dokumentu, který do detailu zkoumá kult a postupnou mocenskou imunitu jedné celebrity. Nic jsem o Savilovi nevěděl, takže dokument nesmírně cením. Je dramaturgicky výtečně postavený (s drobnou výhradou k některým opakováním) a druhý díl je velmi silný výpovědmi obětí i tím, jak se najednou loajální láska k "jednomu z nás" obrátí na zhnusení. Tenhle britský horor ale precizně odhaluje, jak velké pokrytectví stojí za celou řadou protekčních zvrhlíků. Savile je zrůdně fascinující, svou lidovou fasádou, sítí institucionálních ochránců i otřesným vředem bigotního katolictví. Když už nevěřím v peklo, ať se aspoň hezky smaží v podobně dobře odvedené investigativě. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

5x som pri tom zaspala. Netusila som, kto je Jimmy Savile, cize som cakala dokument, ktory ma vyzuje, ale omyl. Zdlhave, nudne a hlavne, preboha, takmer tri hodiny som sa pozerala na absolutne nechutneho, odporneho zmrda, pri ktorom som mala chut vyskocit z okna. Bolo mi z neho az fyzicky zle. A vraj na vyzore nezalezi. No, kur*a, zalezi. Lebo ked je vam z niekoho zle a to este ani neviete, co bude nasledovat, tak mame malinky problemik. Chybali mi svedectva jeho obeti, policajne dokumenty, spisy, vypovede. Takto to bola oda na jedneho stareho, plesniveho uchylaka. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Občas to trochu moc ulpívá na patologizování Savilových veřejných "prořeků" - tudy cesta nevede. Zároveň to ale nabízí materiál k promyšlení přelévání společenské zodpovědnosti a selhání institucí, které mají vidět to, co "veřejnost" vidět nemůže. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Pouze Britové můžou uctívat exota, který vypadá jako hlavní záporák z hororu o pedofilním strýčkovi, pouze Britové můžou roky přehlížet jeho nezákonné praktiky a pouze Britové ho ještě ověnčí státním vyznamenáním. Pokud by šlo o krátkodobé selhání jednotlivce, kterému se to podařilo ututlat, bylo by to jen velmi smutné, ale desítky let trvající zneužívání, o kterém si špitali vrabci na střeše po celých ostrovech, je selhání celého systému. Zoufalá snaha novinářů spustit vyšetřování ještě za Savileova života způsobuje fyzickou bolest. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Prvá časť je mierne povedané - mučením diváka. Stereotypné, pomerne nudne podané, pričom na zvrátenú osobnosť Jimmyho Savila je kriticky poukazované len v náznakoch. Zámerom je vyobrazenie osobnosti a jeho popularity nie len z radu obyčajných ľudí, no najmä rôznych pohlavárov "V.B.". Druhá je už z iného súdka. Slovo lepšia, sa však príliš nehodí, nakoľko od polovice jej diania sa divák stáva svedkom výpovedí, ktoré miestami naozaj dosť bolia na duši. Popravde, dosť zamrzí, že je 75% tohto dvojdielneho dokumentu s tak extrémne citlivou témou podaných tak nezáživným spôsobom, pričom záverečné kajanie sa už celkový dojem príliš nezlepšilo. Priemer .. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Dokument, který líčí život Jimmyho Savilea a představuje ho lidem mimo Velkou Británii, protože v ní se jednalo o velmi slavnou celebritu. Jak se nakonec ukázalo, své slávy maximálně využíval ke svým odporným činům. Je fajn, že dokument si nelibuje v nechutnostech. Vlastně nechává i diváka dlouho čekat, než se o jeho zločinech něco více dozví, a nějaké znepokojující detaily si vyslechneme až v podstatě na konci. Místo toho se Jimmy Savile: A British Horror Story zaměřuje hlavně na Savilea jako takového a na to, proč mu něco takového mohlo tak dlouho procházet. Jimmy Savile byl trochu blázen, ale zároveň byl velice ambiciózní, cílevědomý a v určitých oblastech neskutečně inteligentní. Což je bohužel vzhledem k jeho choutkám efektivní kombinace. Dokument si dává v podstatě za cíl ukázat ho v tom pravém světle. Protože Savile unikl díky své smrti jakémukoliv trestu, dokument chce alespoň navždy zničit jeho dědictví. Zajímavé je, že za odhalením Savila stojí z velké části větší přístupnost internetu - oběti se mohly více ozývat a zjišťovat, že v tom nejsou samy. Toto je jedna z velkých výhod internetu. Díky němu se už pravděpodobně nic v takové míře jako u Savila nemůže opakovat. Napínavý, zajímavý a celkově kvalitně zpracovaný dokument. (8/10) ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Vytáhnout tyhle příběhy po jeho smrti je vážně skvělé. Každý si potom může říct cokoliv a Jimmy Savile se nemůže bránit. V dnešní době je znásilnění i plesknout někoho přes zadek. Dřív to bylo normální, dneska by člověk mohl jít sedět. Není moc fér jít na povrch s těmito věcmi až když člověk umře. ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Předně musím říct, že jsem věděl, kdo Jimmy Savile byl, ale ani zdaleka jsem netušil, jak monumentální kult osobnosti si v Británii vystavěl. Už z toho důvodu kvituji rozdělení dokumentu na dvě části. První je svým způsobem "jen" zlověstná a detailně sleduje Savilův vzestup na výsluní včetně konexí s královskou rodinou. Z druhé se regulérně zvedá žaludek a dojde i na výpovědi obětí. Jistě, pokud jste v dané době žili v Británii, nejspíš tohle všechno už víte, ale pro českého diváka je to skvěle natočený dokument o lidské zrůdě, která si dobrými skutky snažila koupit místo v nebi. Můžeme jen doufat, že se jí to nepodařilo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane akože šok. Uctievaná osobnosť bol pedofilom a všetci mu šli po ruke. Od hudobných hviezd po médiá. Na druhej strane, aký šok to má byť? Veď tých peďákov tam je v showbiznise jedna radosť a už len od aféry Epstein sa ledva všetko tutlá, ale že tam je zvrhlík za zvrhlíkom, tak to prekvapujúce nie je. A už vôbec nie u tohto Savila. Veď na prvý pohľad vyzeral ako nechuťák, slizký peďák. Len neviem, prečo sa napríklad také haló nerobí aj okolo Jacksona. Vznikol síce jeden dokument, ale dodnes ho všetci umelci uctievajú. Tam už pedofília nevadí? ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Vypadal jako úchyl, choval se jako úchyl a byl to úchyl. Dokument se soustředí téměř výhradně na prapodivnou postavu zrůdy Jimmyho a jeho kult napříč všemi společenskými vrstvami celé Británie. Což nechápu. Vypadal divně, choval se jako magor, vtipy ubohé – opravdu nevím, čím si získal takovou popularitu u širokých mas. Jistě, charita (jeho zástěrka), ale ta přišla až jako následek popularity. Přitom to byl od pohledu nepříjemný magor. ….  No, dokument se soustředí na Jimmyho a jeho slávu, jeho obojakost a jeho posmrtný pád, když se odhalilo, co byl vlastně zač. Ale pohříchu málo se dozvídáme o obětech, o okolnostech, o lidech, kteří mu pomáhali zastírat – byl to záměr dokumentu, nechtěli třeba rozjitřovat bolest obětí (nebo nenašli skoro žádnou, která by byla ochotná vypovídat) či dodnes si to v Anglii netroufají natočit zcela otevřeně, protože Jimmyho známosti jsou stále mocní lidé, kteří s ním nyní nechtějí být spojování? Nevím. Takhle se mi ale dokument jeví neúplný. SHRNUTÍ: Nikdy, absolutně nikdy, si nezbožšťuj nic, co chodí po téhle Zemi. ()

FromHell 

všechny recenze uživatele

Jo..Savile bol skurvené hovädo a zjavne si všetky tie sračky užíval s požehnaním kráľovskej rodiny, čo je pre istotu v dokumente tak nejak zametené pod koberec..oni predsa netušili...jasne ! Každopádne sa toto všetko dalo nacpať maximálne do dvoch hodín (aj to je veľa). Dokument je zbytočne zdĺhavý, mnohé veci sa tam omielaju dokola a tvorcovia zjavne zámerne ignorovali niektoré veci... Taký premierný Netflix šajz. ()

Vyrida 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus trochu zbytečně časově přetažený dokument, který ovšem skvěle čerpá z dobových záznamů. Ani se mi nechce pomalu věřit, že někdo takový dokázal takto dlouho zneužívat malé děti bez podezření druhých. Jediná škoda, že se nedožil soudního procesu a nevychutnal si tu hanbu a nenávist lidí na vlastní kůži. Pohlavně zneužít 400 dětí a umřít jako mnohými milovaný člověk je asi sen každého pedofila. Samozřejmě on sám toto tvrzení naprosto tvrdě popíral a to až do své smrti, takže tu budou vždy existovat malé dílky pochybností. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jméno Jimmy Savile mi absolutně nic neříkalo, ale jelikož mám celkem rád tyhle true crime dokumenty, nakonec došlo i na British Horror Story. Co chválím, je rozdělení na dvě části, kdy v té první je Savile představen jako miláček národa, filantrop, diskžokej, moderátor a ten co plní dětem přání (což je v pozdějších souvislostech dost creepy). Upřímně nechápu, čím si frajer co ve čtyřiceti vypadá jako slizký osmdesátník zasloužil takovou pozornost, ale budiž. Každý národ má svoje podobné podivíny. Druhá část se pak snaží ukázat Savilovu stinnou stránku, což není nic menšího než sexuální obtěžování od dětí až po stařenky. Spíš než cestou vyšetřovací, výpovědí svědků, nebo ukázkami policejních spisů jde ale cestou poukazování na selhání institucí včetně tisku a samotné BBC ve které se měla většina obtěžování odehrávat. Za normálních okolností by mi asi celkem vadilo, že se tohle celé začalo řešit až pět let po jeho smrti, kdy s tím už stejně nemohl nikdo nic udělat, nicméně v tomhle případě je to celkem opodstatněné vzhledem k faktu, že stížnosti a obvinění na Savila chodily už od padesátých let, ale jelikož byl hvězda s vlivem, nikdo nepovažoval za důležité (nebo prostě nechtěl) je nijak řešit. Což je na celém tomto případu to nejsmutnější, jelikož se mohlo spoustě věcí předejít...65% ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Dobové záběry z britského showbyznysu působí vskutku exoticky. Tak jako tak neuvěřitelný příběh, bohužel (ale pochopitelně) zpracovaný velmi povrchně. Vzhledem k "obsazení" není divu, že se do hloubky moc nešlo a vše vyplulo na povrch až po smrti. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Ač budu zde v menšině, uvítala jsem delší stopáž 1. dílu, protože o Savilovi jsem doteď skoro nic neslyšela. A myslím, že pro pochopení toho, z jakého obrovského piedestalu po smrti pro britskou veřejnost spadl, je pro neznalé dost podstatný. ()

zsn 

všechny recenze uživatele

Úžasný příběh, nechápu, že mne minul a že se o něm moc nemluví. Dokonalý manipulátor, prolínající pravdu v humoru. Obdivuhodné. Takových vychytralých dementů máme celý showbyznys. A udat by je bylo rovněž marné. Nicméně Savile není Depp, takže bych si od takovýho národního dědka v šusťákovce nikdy nenechala lízat ruku ani ksicht. Jsem fascinovaná, že suché Angličanky tím ještě byly poctěné. To pak i to znásilnění muselo být pro ty oběti ve věku 5-75 let, čest. ()

tenebrae86 

všechny recenze uživatele

Konkrétních obětí je mi líto, ale nemůžu se zbavit dojmu, že Jimmy Savile nikoho neobelhával a pokud si britská společnost takto pochybnou osobnost sama vytvořila a rozhodla se ji bezmezně zbožňovat, tak si taky zasloužila všechny jeho činy. Ty dobré i ty zlé, před kterými zavírala oči. Jimmy byl sice hnusák a katolík, ze kterého perverze přímo vyzařovala, ale špatně od žaludku mi při sledování bylo víc ze všech okolo a z lidí jako takových, než ze samotného Savileho. Že by si od roku 1955 "nikdo ničeho nevšiml" je absurdní, prostě to jen všichni tolerovali. ()

Marius_ss 

všechny recenze uživatele

Prvá časť bola celkom zaujímavá. Druhá bola až šokujúco nudná a plná poloprávd. Čakal som nepriestrelné dôkazy a šokujúce rozuzlenia... a dostal som klebety a obvinenie typu "jedna pani povedala"... Akože takýto nevierohodný dokument som fakt nečakal. Všetko sa to záhadne naštartovalo až po JS smrti a ešte záhadnejšie sa všetci svedkovia zobudili až po 30-60 rokoch... Wau. Našťastie už Netflix beriem za tie roky s rezervou, lebo je až príliš extrémistický (na jednej strane až slepá podpora hnutí typu SJW, MeToo, BLM a podobných trápnosti, ktoré sú chorobou našej doby, na druhej strane až okatá snaha znevažovať a kritizovať krešťanstvo, maskulinitu, a prípadne aj belochov ak treba) a tým pádom málo vierohodný akonáhle príde reč na politiku. Militantné feministky, tínedžerky čo nemajú čo robiť po večeroch a prostí nádejníci tomuto "dokumentu" možno skočia na lep, ale normálny divák, hľadajúci seriózny a pútavý dokument, veľmi ohúrený, či šokovaný nebude. Najbližšie môže Netflix spraviť očierňujúci "dokument" o Dicapriovi. Tiež je beloch, muž (možno aj kresťan) a je o ňom známe, že má rád mladé dievčatá... vlastne, to by rovno mohli očierniť a vyšetrovať tretinu šoubiznisu... (ale len mužov a belochov samozrejme! ;)). O Savilovy neviem nič, takže nemôžem súdiť, aký bol.. aj keď určite mal na rováši, no tento dokument ma nepresvedčil a svedectve, ktoré chcel podať. ()

kukkik 

všechny recenze uživatele

Tohle mi nepřipadá fér. Pokud mají důkazy, ať s tím jdou k soudu a pokud ne, tak by neměli točit "dokument" a v něm prezentovat nepodložená obvinění o mrtvém člověku jako fakta. Sice vypadal jako hňup ale nikdy nebyl odsouzen a zemřel jako nevinný občan, žádné důkazy se dosud neobjevily a žádný soud nerozhodl jinak, takže jestli je něco na žalobu, tak tenhle hanlivý seriál. Ano, shromážděte důkazy, běžte k soudu, zjistěte, kde je pravda a pokud ho soud shledá vinným, natočte si takový dokument ale tohle je jako natočit dokument o tom, že Kleopatra byla černoška, protože vám to říkala vaše americká babička, která nikdy nebyla ani v Egyptě, ani v Africe a vlastně ani neví, kdo to Kleopatra je.. No, takže typická netflixárna, jako obvykle. Jsem zvědav, za kolik let třeba AppleTV uvede dokument o tom, jak Netflix překrucoval dějiny a úmyslně vyvolával sociálněpolitické nepokoje po celé planetě, za což skončil na černé listině a jeho vedení stanulo před mezinárodním tribunálem za zločiny proti lidskosti. Na takový dokument se pak podívám moc rád. 1/5 ()

Reklama

Reklama