Reklama

Reklama

Sedm studentů gymnázia v německém městečku pěvně věří v jasné vítězství Německa i na jaře roku 1945. Když obdrží povolání do Volkssturmu, je to pro ně vytoužená možnost, jak projevit odvahu a stát se hrdiny v boji za vlast. Jejich úkolem je ubránit most, do čehož chlapci vloží veškerou svou mladickou energii a ideály. Jejich sen o dobrodružství a kamarádských zážitcích ale záhy začne požírat krutost a bezvýchodnost války... Legendární pacifistický snímek Bernharda Wickiho nese zcela nadčasové poselství o lidskosti a morálce. Most byl oceněn nejen v Německu, ale výrazný úspěch zaznamenal i v zahraničí – byl nominován na Oscara v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film a získal prestižní Zlatý glóbus za nejlepší zahraniční film. Oceněn byl i v několika kategoriích Německých filmových cen a uveden na řadě zahraničních filmových festivalů. (Česká televize)

(více)

Recenze (101)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zapůsobilo, a to tak že doslova. Největší německý antiválečný film všech dob a já nemůžu jinak než souhlasit. Most na sobě nenese nic hezkého. Sice se ze začátku hrozně táhne a je třeba to překousnout plus unylou černobílou atmosféru, která tedy filmu taky nepřidá nic převratného, ale nevadila mi. No a když se přes tohle divák překousne, tak dostane poselství, které je všem v dnešní době dost známé, ale které málokdo poslouchá. Na svojí dobu má tento film rozhodně jisté kouzlo. Dneska už jen tak někoho nezaujme tak důkladně jako tenkrát, ale věřím, že kdo se zajímá, tak toho tento film chytne a jen tak nepustí. Poslední půl hodina je masakr, který nikdo na začátku války nevadí, no a pak už je pozdě. Rozhodně doporučuji tento film vidět, protože jak přemýšlím, tak přemýšlím, nenapadá mě nic syrovějšího, co by toto pravidlo ukázala v té nejtemnější stránce, než právě zde. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Zničující obžaloba války a především ideologie, která z mladých lidí dělá naivní beránky neuvědomující si závažnost války a hrozbu smrti. Ideologie je naznačena pouze v jediném dialogu (učitel a velitel) a jinak je ukázána skrze kontrast idealistických mladíků vůči dospělým (rodiče, učitelé, vojáci, nadřízení). Většinu filmu se stupňuje mrazivost, s níž se poukazuje na bezelstný idealismus hochů (od první konfrontace s válkou při výbuchu bomby přes přijetí povolávacích rozkazů až po zápal v první fázi obrany mostu), aby se v závěru ve scénách přímého boje o most stal krajně zneklidňujícím obrazem obludnosti války, kde doslova v okamžiku berou jakékoli ideály za své. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Německý protiválečný film oceněný Zlatým Glóbem a nominací na Oscara. Je třeba uhájit každý metr čtvereční německé půdy a proto na konci dubna 1945 narukují i chlapci plní ideálů ze zdejší základní školy. Dostanou za úkol bránit most. Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=XyF6Wx2Z2h0 ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

První polovina je trochu nuda. Na obrátkách to nabere až někdy od chvíle, kdy je vyhlášen noční poplach a parta kamarádů jde teda opravdu do tý války, do který se všichni tak strašně těšili. Jenže já jsem očekával, že nastane aspoň u někoho změna v myšlení a v chování, že se třeba do tý války přestanou těšit. Ale ono to vypadá, že se jim ta válka strašně líbí. Můžou klidně utéct, ale oni zůstanou. A ještě jsou rádi, že můžou obětovat život za Hitlera a za Německo. Takže ve finále fandíte Američanům. A když ty německý mládežníci začnou postupně umírat, tak vám jich asi moc líto nebude. Vlastně jediná sympatická postava tam byl ten jejich učitel. Jinak nevim, do jaký míry se na tom podepsal dabing, ale přišlo mi, že herci dost přehrávaj. Tanky z dřevotřísky a náklaďáky vyrobený až někdy X let po válce ani nekomentuju. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, Most není ani zdaleka dokonalý film. Kdo chce, může poukazovat na slabší momenty herecky nezkušených mladíků a na pomalejší rozjezd stejně jako na nevyrovnané tempo, na druhé straně jde ale o mimořádně silné protiválečné téma a je jen minimum filmů, které mě dokázaly po emocionální stránce tak strhnout, jako se to podařilo v tomto případě. Kdo chce, může poukazovat i na to, že moderní válečné filmy obsahují více efektů a jsou větší podívanou. Ale na dobu svého vzniku byl Most mimořádným uměleckým počinem a i po bezmála půl století stále stojí za vidění. Obsahuje celou řadu silných scén, absurdních situací a zásadních dialogů. Pokud ho srovnám s moderními válečnými filmy např. o válce v Perském zálivu, nemůžu než dát pět hvězdiček. Celkový dojem: 90 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výborné historické drama, které nemá větší problém vhodně spojit dospívání s válkou, k plnému počtu tu poněkud překáží vlažný/až moc pomalý začátek. Film má dobrou dobovou výpovědní hodnotu, vtipnou vložku s Čechy + stejně tak vyznívající „romantickou“ scénu, a pak hlavně výtečnou pasáž s mostem, která diváka přiková do sedačky, a přestože doufá v jiný konec, je dopředu smířen s krutým osudem 7 mladých hrdinů. Jestli doporučit ke zhlédnutí nějaký opravdu kvalitní protiválečný film, Most je jistě žhavým kandidátem. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Film by se dal charakterizovat jako "Strhující kontrast mezi dětmi idealisticky snícími O válce a hrůze dětí VE válce"... První půlka filmu se mi zdála až dětinská, filmařsky ne moc povedená, zato půlka druhá byla naprosto neuvěřitelná. Šestnáctiletí chlapci, vlastně ještě děti, prve idealisticky bájící o hrdosti, hrdinství a cti, postupně zachvacuje šílenství z probuzení se do kruté reality, když jsou bez jakéhokoliv výcviku povoláni bojovat za "vlast, vůdce a vaterland". Film ve své druhé půlce prochází radikální proměnou, která z něj dělá silný divácký zážitek. Dětští herci byli sice místy toporní a přehrávali, ale to naštěstí nezkazilo dojem z filmu jako celku. Zvláště bojové scény jsou na dobu vzniku zatraceně (a nemám jiné slovo) akční. Člověku musí přecházet mráz po zádech z vědomí, že se něco takového na konci války skutečně dělo. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Film silně připomíná jinou věc - NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID. Nesmyslnost kruté války a hloupost režimu, který ji rozpoutal tu je zobrazena pohledem těch nejmladších. V nacistickém případě je relativní i tohle. Poslední Hitlerovy filmové záběry zobrazují žáky prvních tří vyšších stupňů základních škol. Zločin má mnoho tváří. Tahle, ztvárněná stylem non fiction, patří k těm nejodpornějším. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Protiválečná klasika, film vyšel prakticky okamžitě po knize Manfreda Gregora. Bernhard Wicki Mostem upevnil svou pozici výrazného nastupujícího režiséra. V našem prostředí by to ale každopádně chtělo odignorovat extrémně nepovedený dabing, kterým ocejchovala film DW Agentura pro DVD vydání z produkce Řitky Video (a který bohužel prošel i televizí). ()

sud 

všechny recenze uživatele

Od chvíle, kdy chlapci s rozzářenýma očima objeví doma povolávací rozkazy, jde o prvotřídní válečné drama s nadčasově natočenými bojovými scénami (sniper). Do té doby se jedná o nezbytný, ovšem triviální a dosti rozvleklý více než půlhodinový úvod. "Most" je ale stejně celkově skvělým protiválečným filmem, který zobrazuje věrně konec války a neříká, že je válka VŮL, ale že je SVINĚ!!! 85%. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No měl jsem prsty připravený na kliknutí pětihvězdičkovýho hodnocení. Nakonec jsem ho teda za ten lehce rozvleklejší úvod nedal, ale už tady je ten film prostoupen velice slušnou depresí z blížícího se neslavného konce druhé světové války pro třetí říši. Období kdy se zbytečně obětovali lidé ve jménu vůdce a prohraný války a pro co vlastně? Pro nic. Od seznámení s úvodními hrdiny je to potom taková drsná verze sedmi mladistvých Německých statečných z nichž to ve finále přežije jenom jeden a všechny ty vzletný ideály se kterými jdou chlapci do boje se obrací v prach tváří v tvář válečným hrůzám při zbytečné obraně jednoho bezvýznamnýho mostu kterej stejně na konci vyletí do luftu, takže to vlastně celý bylo k ničemu a jenom to podtrhuje tragičnost celýho příběhu. Každopádně velmi bezvýchodná a mrazivá protiválečná záležitost navíc s opravdu intenzivně natočeným akčním finále co zaleze divákovi pod kůži. Náladu vám to nezvedne, ale silný dojem ve vás po jeho vidění rozhodně zůstane.90% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ako poškodenému ruskému tanku to trvalo, kým sa tento slávny vojnový film doplazil až k nám. Pred niekoľkými rokmi som videl iba záverečných 15 minút a veľmi ma zaujal. Tešil som sa na dvd premiéru a po čase konečne vyšlo ako kartónové dvd v prílohe časopisu Filmag. Ani po 50-tich rokoch film v ničom nezaostáva a v pohode sa dá zvládnuť aj ten, podľa niektorých, nezáživný úvod. Mne osobne vôbec neprekážal, skôr naopak, privítal by som pár minút navyše na bližšie oboznámenie sa s našími siedmimi statočnými. Posledná polhodina je úžasná aj na dnešné pomery, len by to chcelo lepšie ozvučenie. Videoklip od skupiny Rammstein prezrádza podstatnú časť toho najlepšieho z filmu, mimo toho, že skladba je výborná už sama o sebe, takže buď sa mu treba vyhnúť, alebo vás pritiahne lepšie ako ktorýkoľvek trailer. U mňa objektívne za štyri, ale s prihliednutím na dobu svojho vzniku, musím dať päť hviezdičiek. P.S. Pozdravujem nejakého chytrého darebáka, pravdepodobne z Čiech, ktorý šikovne vymenil dvd v kartónovom obale a miesto filmu Most som vytiahol totálne zničené a doškrabané cd, ktoré nemalo cenu ani psieho hovna. Počul som o takýchto prípadoch, ale, že sa to stane mne , tak to som neveril. Našťastie s reklamáciou nebol problém, predavačka nechápavo krútila hlavou a ja sa nad tým už len pousmejem.90%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vynikajuca zalezitost ukazujuca nebezpecenstvo propagandy a krutu absurditu vojny. Jediny problem som mal akurat ten ako pri Stalingrade z pociatku 90. rokov. Kedze to je z pohladu nackov, nebolo komu fandit. 9/10 ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Hrstka mladíčků stráží nedůležitý most a jsou plni naděje v očekávání boje, jaké to asi bude.. Šíleně depresivní a svinská válka ničila zbytečně miliony podobných životů-osudů. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Dobré protiválečné drama, které ukazuje počáteční nadšení mladíků z povolávacího rozkazu, jejich dobrodružné pojetí války a konečné vystřízlivění. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Obrovské překvapení. Protiválečná záležitost jako hrom... Německo se hroutí pod pásy ruských a amerických tanků a ustupující jednotka wermachtu svěří ochranu jednoho z bezvýznamných mostů partě mladých pubescentů. Dostanou k tomu pár pušek a bednu pancerfaustů. Hoši věc berou velmi vážně a tak když se po poklidné noci v zátočině silnice vedoucí k mostu objeví první americký Sherman a za ním další, pustí se s obrněnci do boje. US obrněný průzkum by most i městečko v poklidu minul jako čisté a jel dál, avšak po zásahu dvou tanků se Amíci pustí do tvrdého boje s šetnáctiletým nepřítelem. Teprve teď chlapcům dochází co je to bolest a jaké je to umírat s vnitřnostmi kamaráda v rukách. Pozdě pochopí co je to skutečná krutost války. Jejich počáteční nadšení a u některých i fanatismus se rázem rozpíjí ve výbuších výstřelů z amerických obrněnců a řítících se budov jinak poklidného a wermachtu již zbaveného městečka. Toto procitnutí však přichází velmi pozdě... Nutno vidět! ()

Arkos 

všechny recenze uživatele

Sedm studentů, totálně zblblých německou válečnou propagandou, brání zcela zbytečně malý nedůležitý most. Dobrý válečný film, občas zbytečně zdlouhavý, ale hlavně ukazující válku, jaká opravdu byla. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Naprosto reálný a realistický snímek popisující zevntiř atmosféru závěru války v Německu. Děsivé, strašné a u srdce berousí osudy sedmi německých mladíčků snažících se za každou cenu zachránit Německo, které je dávno opustilo. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Odvaha, nasazení, odhodlání se obětovat pro záchranu Německa, neústupnost. Z těchto kluků by měl strýček Adolf radost. ____ Film nabízí upřímnou výpověď o tom, co znamenala Goebblesova Total Krieg pro lidi v posledním roce války, kdy narukovali i děti a starci nad hrobem. Pohled do běžného života šestnáctiletých chlapců v konfrontaci s jejich následným bojovým nasazením, jasně vypráví o tom, co se stane, když se setká propagandistická výchova s válečnou realitou. Až příliš pozdě si Němci uvědomili, že byli zmámeni bludem. Mnozí si to už ani uvědomit nestačili. Bohužel! 74% ()

Reklama

Reklama