Reklama

Reklama

Hercova pomsta

(festivalový název)
  • Japonsko Revenge of a Kabuki Actor (více)

Obsahy(1)

Nakamura Jukinodžo je populární herec divadla kabuki, kde ztvárňuje ženské postavy. Nese si v sobě obrovskou zášť vůči lidem, kteří dohnali jeho rodiče k sebevraždě, když byl malé dítě. Nyní se jim chce pomstít a využívá k tomu právě svou popularitu. Rozhodne se pro první krok - získat dceru jednoho z nich. (Zíza)

Recenze (16)

pipapa 

všechny recenze uživatele

Celý příběh podán v silně teatrální vizuální a vypravěčské formě. Reálný děj a jeho napětí je tím ale komletně zničeno. 55-letý Kazuo Hasegawa zvládl svoji dvojroli profesionálně, i když ve svých 27 letech, kdy hrál tuto roli poprvé, mohl být ještě zajímavější...Ukázky tradičního japonského divadla, zejména ukázka v závěru filmu, jsou nádherné, dokonalé, dech beroucí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je to osudové, je to melodramatické, je to ale zároveň aj vtipné a zámerne preštylizované. A šlape to od začiatku do konca. Príbeh jednej pomsty v prevleku, ktorý ale zasadením do prvej polovice 19. storočia upomína na vtedajšie sociálne problémy aj politickú situáciu. Kto má rád výrazové prostriedky divadla kabuki, respektíve si rád na plátne/obrazovke pozrie nejaké tie inscenované scény divadelného predstavenia, ten si môže prirátať k hodnoteniu výrazný plusový bod. Tento príbeh o pomste by mohol byť zasadený do ľubovoľného prostredia a doby, ide o veľmi univerzálny príbeh a v podstate sme niečo podobné videli v západnej kinematografii stovky krát. Ale Hercova pomsta obsahuje okrem svojej exotickosti aj kvalitnú filmárčinu, čo sa zrovna o všetkých revenge filmoch povedať nedá. ()

Reklama

Bruce_cz 

všechny recenze uživatele

Slušná podívaná, jen mě zklamal dosti zmatený závěr. Celý film jsem vnímal jak sinusoidu, po zvláštním začátku si mě děj získal a vrchol zábavy byla skvělá scéna s kupci a rýží, ale pak se najednou všechno otočilo a já jsem byl tažen ke konci a i trochu zmatený dějem. Hlavní hrdina mi byl krajně nesympatický, už jen ten zženštilý hlas mi lezl hrozně na nervy a celé to bylo hodně zvláštní, chápu, jestli to bylo myšleno parodicky a pokus o zesměšnění Hasegawy. Velké plus, že film hodně otvírá dveře do Japonské kultury, divadla, zvykům a mě jako neznalce, dosti obohatil. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dobrý příběh, který je okořeněný japonským divadlem, a do toho ještě skvělá forma, kterou legendární Kon Ichikawa zvolil. Výborné momenty, ale také výborné prvky, které jsou spojené s akčními samurajskými filmy, tak se samotným kabuki divadlem. Forma trochu vítězí nad příběhem, ale zase tak moc to nevadí. ()

Vaklaf 

všechny recenze uživatele

Kvalitní drama čerpající z divadla kabuki. Pro jeho znalce (tady jich asi moc nebude) jistých pět. Pro fanoušky japonské kinematografie je zde také mnoho poměrně známých motivů. Pozn. Jedná se o remake filmu z roku 1935, ale hlavní herec je stejný, i přes značný časový rozdíl. Pozn. 2. Herci ženských rolí tak vystupovali i v soukromém životě. To jen kdyby si někdo říkal, co je to tam za transvestitu... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (3)

  • Film je známy aj pod názvom "The Revenge Of Ukeno-Jo". (Svadbos)
  • V době natáčení nebyl režisér Kon Ičikawa ve svém studiu v oblibě, neboť jeho poslední dva filmy skončily finanční ztrátou. Za trest mu byl uložen úkol natočit film k oslavě třísté filmové role legendárního herce Kazua Hasegawy. (Hans.)
  • Stejně jako v původním filmu z roku 1935 si zde hlavní roli zahrál Kazu Hasegawa. (Hans.)

Reklama

Reklama