Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Postavy této pohádky sní o lásce, ale také touží po moci. Dokážou pomáhat, milovat, ale i zrazovat. Jsou odvážní i slabošští, krásní i pokřivení. Do nejtemnější věže království byl ukryt obraz krásné panny. Objevil jej princ (J. Čenský) a rozhodl se hledat svou krásnou pannu v širém světě. Jeho vysněná Mahulena (M. Podhradská) skutečně žije a již dávno se jí o princi zdá. Princ musí překonat intriky zlé Macechy (Z. Kocúriková) a také splnit tři přání, které Mahulena vymyslela, aby se zbavila nápadníků. V roli krále, otce hlavního hrdiny, se objevuje Josef Vinklář. Na motivy klasické pohádky B. Němcové ji pro televizi adaptovala B. Šimková. Režie se ujal L. Ráža. Pohádka se natáčela na hradech Pernštejn, Bítov a Buchlov, v zámeckých zahradách v Buchlovicích, v Lednici a na Pavlovských vrších. (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

K čemu ty zlé královny na konci svého středního věku touží po moci, když ji nemají komu předat? Když celý život mohly manipulovat svým partnerem a dělat si co chtěly, navíc byly zahrnovány láskou. Možná je to jen tím, že nemám panovnické ambice, ale nikdy jsem to nedokázala pochopit. Princ, kterému se intuitivně líbila krásná panna na obraze, která byla jeho matkou, jenom dokazuje všechny Freudovy teze (tak všechny ne, ale některé jistě). Že si partnerku šel vybírat podle obrazem určeného modelu je oidipáček jako z čítanky. Ty příčesky u velké části protagonistů byly opravdu příšerné. Jak jsem psala u starší veze stejné pohádky - ty úkoly nedávaly smysl. Ne, že by jinde dávaly. Přelévat moře cedníkem, navlékat ztracené perly, jít tam, nevědět kam, přinést to, nevědět co, jsou kratochvíle, které bych si odpustila. Navíc ta krásná panna, pro kterou to vše bylo pácháno, zneklidňujícím způsobem šilhala. Touha po moci, ambice, manipulace, zrada, láska, stesk, naděje, lidová moudrost, shovívavost, odpuštění, jsou tu v podobách, v nichž se jim dá věřit. Královna umírá královsky důstojně (ač ten střih je podivný a oko divákovo nevěří, že odběhla umírat o patrno níž, když evidentně jsou to schody, které byly v předchozím záběru v pozadí), ale i tak zůstala i ve smrti královnou, kdežto zrádce byl zrádcem. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Typicky rážovská zádumčivá pohádka. Stejně jako u Rážou zfilmovaného Sedmera krkavců zde máme mocichtivou příbuznou vražedkyni s mužským nohsledem, romantického prince a osudovou nevěstu s bratry - nyní ovšem ve zcela jiných konstelacích. Celkové provedení nic moc, spousta dílčích přešlapů či nedošlapů, ale tématicky čistá práce, solidně soustředěná na podstatné motivy. Královna je skvělá, princův příběh, jak má být. Už fakt, že prince hraje Čenský (s příčeskem!) a není to blbý, se musí považovat za úspěch. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Předlohu Boženy Němcové neznám, ale tenhle film je svým pojetím i názvem spíš legenda než pohádka. Těžko říct, kdo je cílová divácká skupina. Děti to bavit nebude a pro dospělé by chtělo "přitvrdit", přidat na temnotě a tajuplnosti. Ale koukat se na to dá. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Nepohádkové, spíš rodinné drama. Chybí náznak aspoň nějakého vtipu, který do pohádky patří. Převažuje vážná rovina. Čenský je v roli prince (ve 34 letech) nepřesvědčivý. Na to, že se natáčelo na třech hradech (Buchlov, Pernštejn, Bítov), je výsledek stejný, jako by se natáčelo ve studiu. Princ plní úkoly bez větších problémů. Kladem je scénář, který je sice suchý a moralizujicí, ale je věrohodný a vyzdvihuje dobro, lásku, poctivost nad zlo, závist, hamižnost. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Lidé vždy rádi uvěří tomu nejhoršímu, když se to týká jejich souseda !! A což teprve když mohou pošpinit někoho tak vysoko nad nimi.." ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Ráža točí poměrně temné a strašidelné pohádky ("Sedmero krkavců" atd.), a tato není výjimkou. Čenský už se na prince také příliš nehodí, působí docela prkenně. Ostatní herecké výkony a také Hapkovu hudbu ale chválím. Na sváteční odpoledne ideální. ()

Linda.csfd 

všechny recenze uživatele

Hra o trůny v českém podání! Královna trpící vážnou psychickou poruchou, král evidentně trpící depresemi a princ asi něco užívá, protože je věčně Mahulený. Tak trochu lekce psychologie, no, pohádkou bych to rozhodně nenazývala. Ta freudovská, dramatická a mlžná (zahulená) atmosféra byla hodně zajímavá. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Božena Němcová umí i temné pohádky, ale zde to tvůrci filmu asi trochu přehnali. Ponurá hudba, postavy se chovají a mluví ponuře, prostě nic pro děti. Natahovaný děj mě nudil a jen jsem se divil, že pan král žije v hradě bez nábytku a kraluje ve vstupní hale hradu Pernštejn. Moravské exteriéry jsou sice nádherné a herci v hlavních rolích slušní (i když Jan Čenský už je na prince dost v letech), ale jinak pro mě televizní nuda a šeď. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní ženy jsou populární záporačky, ještě nejlépe, když necítí příliš lásky ke svému okolí. Což je zrovna tady problém, když princ je naivní nekňuba a zamiluje se do obrazu. Jeho milá si pak vysní ideálního muže a aplikuje to na prvního šlechtice, který jí padne do rány. Mladé duo je tak k uzoufání nezajímavé a otravné, že jsem královně i docela fandila. Bohužel marně. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Sice netusim, komu presne je tato pohadka urcena, ale jista zajimavost ji uprit nelze. Ponura atmosfera, solidni predloha, vyborna postava kralovny, kterou ztvarnila v te dobe stale atraktivni Zuzana Kocurikova a predevsim neskutecne "vystajlovany" Censky, ktery ma teda poradnou slehu:-). Ani vyprava mi nevadila... ()

otík 

všechny recenze uživatele

Teda jak něco tak příšerného může někdo točit pro děti, to je k nevíře. Hodinu a čtvrt se člověk nudí totálně pomalou, i když slušně výpravnou pohádkou, jejíž děj se dá shrnout do několika málo vět. Zamlklý princ s hřívou alá Rambo 3 sní sen o krásné panně, kterou by si přivedl domů a jíž by byl dobrým manželem. Starý král ho nechce pustit, ale nevlastní matka se jej hodlá zbavit a tak krále přesvědčí, aby jej pustil. Na cestu s ním pošle svého služebníka, který se zapříčiní o princův pád do rokle, který on ovšem jakýmsi zázrakem (podle záběru kamer nemožné přežít) přežije, najdou ho bratři krásné panny, ta ho uzdraví, zamilují se vzájemně do sebe (neboť si jeden druhého už předem vysnili ve snech) a potrestají zlé - no a tady je ta největší, autoři prominou, BLBOST. Neboť zlo se nakonec potrestá samo tím, že macecha spáchá sebevraždu otrávením. No to je mi pohádka, když se zlo trestá vlastní sebevraždou! Jediné opravdu dobré na tomto bohapustém pokuse o pohádku je výprava, neboť se točilo ve skutečných lokalitách (zámecké zahrady v Buchlovicích a Lednici, Pavlovské vrchy) a skutečných hradech (Pernštejn, Buchlov a Bítov). Hodně smutné loučení Jana Čenského s kariérou prince. Hudba (naprosto nezáživná až otravná): Petr Hapka, rok výroby 1995. Ve vedlejší roli Pavel Trávníček s afro účesem a Martina Hubu mluví Pavel Soukup. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Jdeš-li za sluncem, nespokoj se s lampou. " V téhle Rážově pohádce o tom, že "každý nosí v sobě svůj vlastní sen", zaujme již úvodní majestátní fanfárová hudba Petra Hapky (ač jsem měl pocit, že už ji odněkud znám, abychom nakonec zjistil, že velmi podobná zní v novější pohádce O princezně z Rimini). Co naopak již na první poslech dere uši je předabovaný Martin Huba (tuším, že Pavlem Soukupem). Líbil se mi celkový scénář, v jehož dialozích nechybí několik zajímavých myšlenek. Možná by neškodila trošku vtipu, ale faktem je, že do tohoto spíše vážného rámce příběhu, v němž jedna podlá (a hlavně ambiciózní) královna na sebe váže jen další křivárny a faleš, by se to asi moc nehodilo (možná s výjimkou scén ze dvora princezny Mahuleny). V samotném závěru mě z filmařského hlediska potěšil poměrně raritní záběr na most hradu Bítov. Škoda, že se této lokaci filmaři zatím téměř vyhýbají. ()

M-arta 

všechny recenze uživatele

Užila jsem si ty nádherně propracované, působivé a uvěřitelné historické kostýmy. Pohádku tím pádem beru tak trochu jako netradičně rozpohybovanou výstavu oděvní tvorby paní Rážové, která mě opravdu nadchla. V téhle poloze to má ohromný šmrnc. Očekávat víc, byla bych nejspíš zklamaná. ()

standsiller 

všechny recenze uživatele

Zo známeho hudobného motívu sa mi robí zle ešte aj dnes keď to reprízujú a Jan Čenský asi po požití nejakých drog zamenil štúdio kde sa natáčal sociálno dramatický horor s rozprávkou. Jeho psychopatický piko pohľad o ráži Rážu zaujal asi miesto v nejednej detskej nočnej more. A krásnu pannu hľadali asi tak intenzívne, že ožila tá van Eyckova. ()

štísko 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí jsem si také musel položit otázku proč. Proč se něco takového natočilo. Proč jsem neodešel raději si něco číst vedle do pokoje když už na to doma všichni koukali. Proč udělali mladičkého prince v té době už z princovských rolích dávno odrostlého Čenského. Proč. Proč. ()

Reklama

Reklama