Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na večírku vyšší společnosti slavný chiromant věští lordu Savilovi, že ještě před vlastní svatbou se sličnou Sibyllou někoho zavraždí. Lord se snaží za spolupráce sluhy splnit příkaz osudu seč může, a sňatek odkládá, jenže žádný z jeho pokusů o vraždu nedojde do kýženého konce. Svatba je v ohrožení… Jiskřivá a brilantní konverzační krimikomedie z roku 1968 v režii Evy Sadkové a podle scénáře J. Z. Nováka je velice zdařilou adaptací novely mistra anglického humoru Oscara Wildea. Václav Voska v hlavní roli elegantního, blazeovaného, leč bystrého a nadmíru vtipného lorda spolu s ostatními představiteli anglické společnosti (M. Drahokoupilová, J. Adamová, M. Rosůlková, S. Beneš a další) skvěle oživili neopakovatelný Wildeův dialog a smysl pro paradox. (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Jste nemocný? Ne, něco horšího - jsem nevinen!" Klasika! Báječná inscenace, brilantní Václav Voska v hlavní roli plus skvělé výkony všech ostatních představitelů. Dramatický přepis povídky Oscara Wildea ze starého Londýna se moc povedl - co věta, to perla, myšlenka a vtip. ,,Móda je tak nesnesitelná forma ošklivosti, že se musí měnit každého čtvrtroku." / ,,Jenže není nic nebezpečnějšího, než být pořád moderní. To se člověku může lehce stát, že nejednou vyjde z módy." / ,,Mě se to stát nemůže, v Londýně totiž dělám pánskou módu já!" / ,,Tak to slyším s radostí, dodneska jsem byl přesvědčen, že neděláš vůbec nic!" ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Václavu Voskovi se v titulní roli výborné adaptace prózy Oscara Wildea Zločin lorda Savila podařilo současně ztělesnit ducha dandysmu i jej v dílčích hyperbolách životního stylu ironizovat. Již sama chladně přijatá sudba odpovídá distancovanému přístupu k životu, který jako umělecké dílo přesahuje toho, kdo jej žije, resp. používá ho jen jako zdroj či nositel modelované existence. Ostatní postavy mu přitom zdatně sekundují – především komorník v podání Svatopluka Beneše, bezprostředně a odevzdaně reagující i na ten nejméně očekávatelný podnět, a krásná Marie Drahokoupilová, jejíž Sibylla se vyjadřuje podobně neotřele jako její snoubenec a zároveň poskytuje jeho odstupu kritické zrcadlo neochvějně žitého, ne jen inscenovaného, života. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dialógová smršť, aká prislúcha autorovi predlohy. Slovenské inscenácie sú televízna klasika, ale keď sa nájde česká, tak ide väčšinou o takýto skvost. Jedna hodina uplynie ako päť minút, a uvedomím si, ako milujem svižné filmy, kde sa veľa nezamýšľa, ale radšej koná. Silné štyri hviezdy. –––– Tady je jen jeden bonbónek a potom vás žáha pálit přestane. Nadobro, spolehněte se. To je totiž medicína. Účinkuje okamžitě. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dokonalá adaptace Oscara Wildea, která nám 60 minut servíruje, co věta, co slovo, nevyčerpatelnou studnici neuvěřitelně absurdních, i když trochu sušších, hlášek. Jednoduše nedokážeme odhadnout snad ani jediný následující výrok kteréhokoli hrdiny. Nejlepší je podle mého názoru superoddaný osobní sluha Svatopluka Beneše, neméně však září i anarchista Kemr či chiromant Kopřiva. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Tady se všechno povedlo na jedničku.( Nebo pětku, pokud jde o počet hvězdiček). Skvělý námět, vydařený scénář a skvostné provedení. Měla jsem celou tu hodinku pocit, že herci sami si představení moc užívají a úsměv z tváře mi při sledování snad ani na chvíli nezmizel. I ta pocta Oscaru Wildeovi jako milá perlička na závěr mě potěšila. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama