Reklama

Reklama

Krkonošské pohádky

(seriál)
  • Československo Krkonošská pohádka (více)

Epizody(20)

Obsahy(1)

Trautenberk, Anče, Kuba, hajný a Krakonoš - oblíbené pohádkové příběhy. Chamtivý a lakomý Trautenberk, žijící v horách na samé hranici Krakonošova hájemství, by chtěl být velkým pánem. Ale celé jeho panství tvoří chalupa, kousek lesa, pár luk a polí. Jedinými jeho poddanými jsou Kuba, Anče a hajný. Příběhy, např. Jak Trautenberk lovil v Krakonošově revíru, Jak Kuba utekl ke Krakonošovi, Jak chtěl Trautenberk peříčko z Krakonošovy sojky... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (495)

Kimon 

všechny recenze uživatele

I když tento večerníčkový seriál vznikal hluboko v totalitní době, není na něm nic tak špatného, aby ho někteří "znalci" tady na ČSFD natolik odsuzovali, neřkuli označovali za odpad, který totalitním způsobem poučuje a vychovává. Každý, kdo takto hodnotí tento podle mě, opravdu velmi povedený a pěkný večerníčkový seriál, musí být beze sporu člověk bez smyslu pro výchovu dětí. Možná proto, že je ještě sám vlastně dítětem bez smyslu pro povinost a pořádek. Tato pohádka je právem označována pohádkou. Proto je Krakonoš právě takový jaký v pohádkách má být. Přísný, ale spravedlivý. Pohádky jsou pro malé děti a děti je potřeba vychovávat. Proto i tato pohádka musí být výchovná a musí je naučit rozeznávat dobro a zlo, spravedlnost a bezpráví atd., atd. No, posuďte .... není Trautenberk rozkošný? :-) ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal Trautenberka, zadýchaného hajného, který tu kupodivu nemá jméno, Anče, Kubu a Krakonoše. Trautenberk Krakonošovi pije krev a Krakonoš vždycky odhalí Trautenberkovo intrikování a na konci každého dílu s ním řádně zatočí. Ti dva spolu vedou nesmiřitelný boj. A Trautenberk na to vždycky dojede, ale tak už to v pohádkách bývá. Příběhy mají svoje kouzlo, jsou precizně zahrány a dá se jim odpustit, že jsou trochu stereotypní. Zkušená režisérka Věra Jordánová režíruje s přehledem a vybrala do rolí vynikající herce, kteří svým pohádkovým postavám vdechli život, a každý divák měl svou oblíbenou. U mě je to Trautenberk a Ilja Prachař ho hrál báječně. A tahle večerníčkova pohádka asi nikdy nezestárne. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Po mnoha letech jsem si to připomněl a vychutnal snad ještě víc, než v dětství. Geniální seriál s geniálním Iljou Prachařem a přenádhernou úvodní melodií. Miluju ty efekty velkého Krakonoše, kouzelné obsazení, Ančetino mankote a hromadu neskutečně fantastických epizod, na kterých je špatně jenom to, že jsou tak děsně krátké. 100%. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z těch naprosto nejlepších večerníčků, jaké kdy česká televize natočila. Baví přes tři desítky let a stále jsou v kurzu jak u malých, tak i velkých diváků. Moudrost v nich je stále aktuální a je potěšení podívat se na mladou Maciuchovou či skvěle namaskovaného Frantu Peterku. Hudba: Vadim Petrov ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Krakonoš udělá dlouhý krok a přejde přes hory. Jako malé mi vrtalo hlavou, jak to je možné. A pak to kouzlo s tím nápisem z květin. Že rozumí řeči zvířat, nebo přinejmenším sojce práskačce, mi připadalo jako samozřejmost. Trautenberk mi připadal směšný a hloupý, u mě propaganda uspěla. Co si myslet o člověku, kterému je to kyselo moc kyselý? ()

Galerie (20)

Zajímavosti (27)

  • Ilja Prachař Trautenberka nesnášel. Přestože ztvárnil téměř 200 filmových a seriálových rolí, pro většinu národa byl zaškatulkován jako hamižný Trautenberk z Krkonošských pohádek. A to mu vadilo až do jeho smrti. „Až se stane a nebudu mezi vámi, zakazuji vám, abyste o mně psali jenom jako o Trautenberkovi. Copak jsem neodehrál kvalitnější role?“ uvedl v jednom z posledních rozhovorů. Jak prozradil jeho vnuk Jakub Prachař: „Mockrát se stalo, že jsme byli u dědy na chalupě a chodily se na něj koukat cizí rodiny. Rodiče za plotem svým dětem ukazovali, jak vypadá ten Trautenberk. Děda je posílal rovnou do pr...“ (HawkeyP)
  • Šlechtický rod Trauttenbergů skutečně existuje a vlastnil mimo jiné i statky v Podkrkonoší. (Nick321)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama