Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak dvě růžičky jednoho keře tu kvetou spolu a jsou si k nerozeznání podobné. Jedna však chodí v šatech samá krajka a druhá také pěkně, ale obyčejně. Jedna líhá v kanafasu a z postele ji zvedá práce, druhá spí v hedvábí a drží se jí nuda. Copak Madlenka! Ta, co potřebuje, na to stačí sama. Ale kolem Marion se točí celý dvůr. Jedna vládne, druhá pere a obě touží po štěstí a kráse… Princezny mívají všelijaké rozmary, i ta naše Marion. Není zrovna spokojená se svým přepychovým životem, a tak ji jednoho dne napadne, jak by se jí žilo jako obyčejné pradleně, ta má přece život jako peříčko! Zrovna to samé si ale o princezně myslela pradlenka Madlenka. Ta by zase tuze ráda alespoň na chvíli vyměnila práci za spokojený život na zámku. A tak začala Marion kralovat v prádelně a Madlenka se usadila na trůně… Jak jim ta výměna prospěla, na to se teď podívejte... Laskavou pohádku, která je plná pěkných písniček, natočila v roce 1986 režisérka L. Koutná podle scénáře M. Zinnerové a do hlavních rolí obsadila M. Fišerovou (dvojrole Marion a Madlenky), P. Trávníčka (kominík Venda), K. Rodena (princ Petr), Z. Hadrbolcovou (teta Julie) a L. Lipského (strýc Josef). (Česká televize)

(více)

Recenze (81)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pohádka, které nechybí pohádkovost především díky Libuše Havelkové. Nechybí ani legrace, což je důležité, ač se za břicho popadat rozhodně nebudete. Má to děj a je to humorné, především díky Miroslavovi Vladykovi. Chválím i hudbu, i když není zase tak kvalitní. Písničky v pohádkách jsou ale vždy ku prospěchu věci. V této pohádce sice nenajdeme hity, ale rozhodně pomůžou. Ze studiových pohádek, tahle se ale napůl točí i venku, což je také velmi pozitivní, je to jedna z těch lepších. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Klasická televizní exteriérová pohádka vyznačující se hezkou hudbou a kupou písniček vypráví příběh dvojčat, z nichž jedna je princeznou a druhá pradlenou, přičemž obě dvě si chtějí své role vyměnit a kouzelná babička jim jejich sny splní. Co to přinese, je všem jasné. Pohádka sice trpí klasickými nešvary (některé písně po několikáté opakované už spíše otravují, mnohé záběry jsou hodně laciné, dvojčata jsou hrány evidentně rozdílnými herečkami), ale ani to nemůže zabránit strávit hezkou chvíli u hezké pohádky. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* dneska jsem si v televizi nostalgicky připomněl tuto starší pohádku s příjemnými písničkami Jaroslava Uhlíře. A i když není tak výpravná a ani moc originální s výměnou těch dvou holek, tak je příběh je dobře napsaný a není nuceně humorný. A protože časem neztratila na kráse, tak jemně nadhodnotím. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka o tom, jak si princezna Marion s pradlenou Madlenkou prohodily své společenské postavení. Obě tyto nespokojené mladé dámy rozdílného temperamentu ztvárnila půvabná M. Fišerová. Věčná škoda, že se této herečce (manželce M. Ebena) se sympatickým vystupování a příjemným obličejem nedostalo více hereckých příležitostí. V roli nápadníka pradleny kominíka Vendy se představil P. Trávníček a prezentoval se svým jedinečným žoviálním pojetím. Prince Petra, jenž se záhy sblížil s princeznou, zahrál K. Roden, jenž se kromě spokojeného úsměvu a nudlemi ve vlasech neměl možnost více projevit. V dalších rolích se objevila kouzelná babička L. Havelková, královský kuchař L. Lipský či komtesa Z. Hadrbolcová. V roli vznešeného návštěvníka královského dvora se objevil nesmírně zábavný M. Vladyka, jehož projev nafoukaných hlupáků neměl z komického hlediska v 80. letech konkurenci. Na atraktivitě této příjemné pohádce paní L. Koutné jednoznačně přidala i milá hudba a texty nedoceněného umělce J. Uhlíře. Nemohu si pomoci, ale právě tento typ jednoduchých pohádek z 80. let, jimiž se prezentovaly dámy L. Koutná, V. Janečková, S. Simonová a obzvláště J. Pokorná-Makoczová je z mého pohledu nedostižitelný fenomén filmových a hereckých skvostů, zejména kvůli jejich přirozené vtipnosti, který dnešní tvůrci pohádkových příběhů i přes snahu nikdy nemohou napodobit. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Krásná ukázka v čem starší pohádky absolutně válcují ty soudobé - velmi půvabná a sympatická princezna/pradlenka jež předvádí výborný herecký výkon, milá hudba a krásné písničky, příjemný humor, žádné přihlouplé fórky od šaška Mádla typu "Jóóó, Bolej mě hnáty" apod. zoufalosti, které opravdu pohádku pohádkou nedělají, naopak se do ní vůbec nehodí. Ta má především potěšit, zahřát u srdíčka a to zde platí na 100%. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • Ve scéně, kde se Majdalenka (Markéta Fišerová) opře o dveře od babiččina domu, je vidět otvor poštovní schránky. V době, do které je snímek situován, ale pošta do schránek nechodila. Navíc poštovní doručování fungovalo mezi Prahou a Vídní, případně na zámcích. (ČSFD)
  • V pohádce se objevuje hudební motiv písně „Šel nádražák na mlíčí“ ze hry „Švestka“ Divadla Járy Cimrmana, kterou údajně mistr složil vlivem stařecké senility pouze o dvou tónech v rozmezí půltónu. Jedná se tak o objev této melodie o 11 let dříve než u slavných Cimrmanů. (Nptoh)

Reklama

Reklama