Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak dvě růžičky jednoho keře tu kvetou spolu a jsou si k nerozeznání podobné. Jedna však chodí v šatech samá krajka a druhá také pěkně, ale obyčejně. Jedna líhá v kanafasu a z postele ji zvedá práce, druhá spí v hedvábí a drží se jí nuda. Copak Madlenka! Ta, co potřebuje, na to stačí sama. Ale kolem Marion se točí celý dvůr. Jedna vládne, druhá pere a obě touží po štěstí a kráse… Princezny mívají všelijaké rozmary, i ta naše Marion. Není zrovna spokojená se svým přepychovým životem, a tak ji jednoho dne napadne, jak by se jí žilo jako obyčejné pradleně, ta má přece život jako peříčko! Zrovna to samé si ale o princezně myslela pradlenka Madlenka. Ta by zase tuze ráda alespoň na chvíli vyměnila práci za spokojený život na zámku. A tak začala Marion kralovat v prádelně a Madlenka se usadila na trůně… Jak jim ta výměna prospěla, na to se teď podívejte... Laskavou pohádku, která je plná pěkných písniček, natočila v roce 1986 režisérka L. Koutná podle scénáře M. Zinnerové a do hlavních rolí obsadila M. Fišerovou (dvojrole Marion a Madlenky), P. Trávníčka (kominík Venda), K. Rodena (princ Petr), Z. Hadrbolcovou (teta Julie) a L. Lipského (strýc Josef). (Česká televize)

(více)

Recenze (81)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Že je možné pohádku jen tak lehce jakoby nahodit - a navíc do pohádkového muzikálu a formy krajně úsporné - dokazuje tato drobnička korunovaná oslňující dvojrolí Markéty Fischerové, pro kterou to byla jedna z jejích posledních hereckých úloh před tragickým zdravotním postihem. Jen tak mimochodem je tu navíc nahozen sociální motiv sdělující, že i ten sebelépe a sebechutněji namazaný krajíc je vždy jen o dvou kůrkách. Smířlivé vyústění je navíc okořeněno poznáním základních věcí lidského života. To je na jednu pohádku natočenou v atraktivním prostředí spíše zámečku než zámku Červená Lhota víc než dost. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dnes se bohužel jen otravně popisuje a opisuje a uřvaným postavám se cpou do pusy šílené dialogy. Scénáristé chybí, stejně jako v posledních letech pohádka, která v sobě kloubí kouzla, humor, kvalitní herecké výkony a tu správnou pohádkovou atmosféru. Buďme tak za každý podobný pohádkový kus jako je O štěstí a kráse rádi. Sic je televizní a nijak výpravná, nahrazuje to její bezprostřednost, vtip a příjemná atmosféra. Jaroslav Uhlíř samozřejmě znovu bezchybný!! ()

Reklama

duklak2 

všechny recenze uživatele

Na tuto pohádku jsem narazil úplnou náhodou. Nedávno vyšla v levných DVD, ale já si ji nekoupil, protože jsem myslel, že to nebude povedený snímek. Jaké ale bylo moje překvapení, když jsem si ji na CSFD vyhledal a do očí se mi rozzářila červená barva. Z trafik ji vyprodali a já zabrousil na jedno fórum a vyhledal link na stažení. Byl to velmi kvalitní TV rip. Hodnocení číslo 999 a získává ho tato pohádka. Je sobota, těsně před půlnocí a já jsem se právě dodíval na tuto pohádku, která mě v dětství minula. „Kamarádi“ se opíjejí v hospodě a kdybych jim řekl, že si pouštím hodinovou pohádku, tak si ťukají na čelo a považují mě za blázna. V této pohádce jsou velice pěkné písničky. Herecké výkony jsou na úrovni. Zejména Trávníček, který zde překvapivě nehraje prince, ale ušmudlaného kominíka a dále Karel Roden s nudlemi na hlavě. Oba hrají výborně. Dále Vladyka zde hraje asi čtyřprocentního:-). A dodává jeho "teplou" řečí pohádce vtipnost. Mimochodem, celý snímek je komediální. Babička Havelková nezklamala a něco nepopsatelného z ní vyřazuje a možná si ji zařadím mezi nejoblíbenější. Madlenka v podání Markéty Fišerové je kouzelná. Mimochodem asi nemusím zdůrazňovat, že je to jedna z posledních rolí Markéty. Bohužel zanedlouho po natáčení těžce onemocněla a v dnešní době je na invalidním vozíku. Jejím manželem je Marek Eben. Markétě přeji mnoho sil do dalších let života. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka o tom, jak si princezna Marion s pradlenou Madlenkou prohodily své společenské postavení. Obě tyto nespokojené mladé dámy rozdílného temperamentu ztvárnila půvabná M. Fišerová. Věčná škoda, že se této herečce (manželce M. Ebena) se sympatickým vystupování a příjemným obličejem nedostalo více hereckých příležitostí. V roli nápadníka pradleny kominíka Vendy se představil P. Trávníček a prezentoval se svým jedinečným žoviálním pojetím. Prince Petra, jenž se záhy sblížil s princeznou, zahrál K. Roden, jenž se kromě spokojeného úsměvu a nudlemi ve vlasech neměl možnost více projevit. V dalších rolích se objevila kouzelná babička L. Havelková, královský kuchař L. Lipský či komtesa Z. Hadrbolcová. V roli vznešeného návštěvníka královského dvora se objevil nesmírně zábavný M. Vladyka, jehož projev nafoukaných hlupáků neměl z komického hlediska v 80. letech konkurenci. Na atraktivitě této příjemné pohádce paní L. Koutné jednoznačně přidala i milá hudba a texty nedoceněného umělce J. Uhlíře. Nemohu si pomoci, ale právě tento typ jednoduchých pohádek z 80. let, jimiž se prezentovaly dámy L. Koutná, V. Janečková, S. Simonová a obzvláště J. Pokorná-Makoczová je z mého pohledu nedostižitelný fenomén filmových a hereckých skvostů, zejména kvůli jejich přirozené vtipnosti, který dnešní tvůrci pohádkových příběhů i přes snahu nikdy nemohou napodobit. ()

Jahudka15 

všechny recenze uživatele

Laskava pohadka, která me zahrala na dusi. První pohadka, kterou si ze svého detstvi pamatuju vznikla v roce, kdy jsem se narodila. Uz tehdy se mi vryla do pameti a zamilovala jsem si ji. Odehrava se v malebnem prostredi jihoceskeho zamku Cervena Lhota. Temperamentni a prostoreka pradlenka Madlenka (pri pohledu na krasnou a puvabnou Marketu Fiserovou, manzelku Marka Ebena, si nemohu nevzpomenout na uraz, ktery se ji stal kratce na to:(), kominik, moudra babicka a spousta krasnych chytlavych pisnicek… Tato pohadka zustane v me pameti i nadale ziva a kdykoli si ji rada pripomenu. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • V pohádce se objevuje hudební motiv písně „Šel nádražák na mlíčí“ ze hry „Švestka“ Divadla Járy Cimrmana, kterou údajně mistr složil vlivem stařecké senility pouze o dvou tónech v rozmezí půltónu. Jedná se tak o objev této melodie o 11 let dříve než u slavných Cimrmanů. (Nptoh)
  • Podle stejného scénáře vznikla v roce 1990 v režii Karla Weinlicha i rozhlasová pohádka „Jablíčka dobré víly". (Miggi90)

Reklama

Reklama