Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přijměte pozvání na hrad mladého rytíře Cypriána z Višně (L. Vaculík). Tento mladík už má dávno čas na ženění, ale přesto o svatbě nechce ani slyšet. Kuchařce Kunhutě (N. Konvalinková) však jeho budoucnost leží na srdci, a tak zve na hrad jednu nevěstu za druhou. Jenže Cypriánovi pomáhají věrná strašidla – bezhlavý rytíř (B. Navrátil), zlobivá Cecilka (M. Markovičová) a Bílá paní (J. Březinová), která ho ochotně zbavují všech vdavekchtivých dívek. Chtějí mít totiž svého rytíře jen pro sebe, a tak každou nevěstu vyděsí k smrti. Stejně tak se chovají i ke Kunhutině neteři Veronice (K. Trojanová), ale k jejich údivu se na ně tentokrát Cyprián rozhněvá… (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Až se hlava s tělem spojí, bude konec kletby mojí. Neměl zkrátka pradědeček ztrácet hlavu, pak se nejen do všeho vrhal hlava nehlava, ale když už se někam bezhlavě vrtl, ještě mu u toho pršelo do krku. Líbí se mi hrady a zámky z pohádek, kde provoz a údržbu zvládá jedna žena středního věku. Škoda, že těch strašidel nebylo víc, dalo by se to mnohem víc vyšperkovat a rozvést. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Bombastická uvádzacia a končiaca rímovačka v podaní Karla Černocha ako speváka a Vadima Petrova ako fešáka, ktorý vytvoril melódiu. Niektoré scény veľmi podarené a vtipné, ale zas niektoré veľmi nepodarené. Tak ale v konečnom dôsledku je to v celku zábavná česká rozprávka....... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V poslednom čase som zhliadol viacero titulov, pod ktorými je podpísaná Vlasta Janečková. Bola to česká režisérka, ktorá celú svoju kariéru zasvätila práci na realizácii televíznych rozprávok. Na svojom konte má desiatky tv filmov. Jedným z nich je aj štúdiový snímok "Cyprián a bezhlavý prapradedeček", ktorý natočila v roku 1997. Je to príbeh o mladom šľachticovi Cypriánovi Peckovi z Višně, ktorého chce uloviť nejedna vydajachtivá dáma. Ten sa však moc do svadby nehrnie. Odradiť dotieravé nevesty sa mu darí za pomoci hradných strašidiel. Až jedného dňa sa zoznámi s milou, sympatickou, odvážnou Veronikou a zamiluje sa do nej. Kvôli jej láske je ochotný zmeniť svoj záporný názor na manželstvo. No nič moc. Tentokrát to budú pre pani Janečkovú horko ťažko dve hviezdičky. ** ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Skvělý i když těžko proveditelný (samozřejmě v reálu) návod pro muže, kterak odehnat ženy, lačnící po vdavkách (a že jich je, jednu znám osobně :-)). A doporučuji: vynechte závěr! Je to jen pro rytíře otrlé, nebo ženaté (a ty už to nespasí). ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Ještě než se Šákul Vaculík definitivně vykouřil z hlav zpovykaných náctek, pokusil se adaptovat v pohádkovém žánru, pro něj poměrně neprověřené oblasti působení. A jelikož nemusel v pokročilém věku předstírat sličného prince, dal si věkově neurčitého rytíře, což byl solidní kompromis. A ono se veskrze jedná o rozvernou a sympaticky pojednanou pohádku, co disponuje celkem originálním půdorysem. Nehraje se na kompaktnost, ovšem má to nemalé množství fragmentů, které nemusí potěšit a zabavit jen ty nejmenší diváky. Už samotná Klára Trojanová může vzbudit mužský zájem, a že se měla k Vaculíkovi. Strašidelné figurky se prezentují kletbami, které na ně byly uvaleny, ale co by to bylo za pohádku bez šťastného konce. A můžu prohlásit, že v rámci pohádkových stereotypů se to k mé spokojenosti poměrně zdárně vyřešilo. Bořivoj Navrátil zůstal díky své "bezhlavé" kreaci nesmrtelným. Bílá paní už nebyla se zlobivou Cecilkou tak divácky atraktivní, ale jejich osud se mi líbil. Strašidel mohlo být klidně i víc. A ne tak často jsou k vidění pohromadě Dana Hlaváčová a Lucie Matoušková, tedy skutečná matka s dcerou, co do toho komediálně šláply. Bylo to veselé a hravé, hudebně příjemné. Vadim Petrov s Karlem Černochem se postarali o výrazný otisk. Vele zkušená Vlasta Janečková režijně nalezla souhru se scénářem nápadité Květy Kuršové, načež vzniklo milé tv dílko, co zabaví celou rodinu. 7/10 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nijak neurazí, ale ani nijak nenadchne. Příběh je prostinký jako z červené knihovny, Klára Pollertová vypadá poněkud odule (jestli ona nebyla zrovna těhotná, když se to točilo?), a i když jsou strašidla roztomilá, právě postava Veroniky je taková nijaká. Sem am dobrý slovní fórek, Vaculík se snaží celou věc trochu vytáhnout výš, kulisy velmi dobré, ale celkově zkrátka průměr. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Není proč se loučit !! Budu tady vždycky, když na mě v dobrém vzpomenete.." Hezká myšlenka, která však v závěru téhle vůbec ne špatné, byť dost herecky nevyrovnané, pohádky Vlasty Janečkové vlastně dostala pořádně na prdel, podobně jako ta otravná zrzavá Cecilka zoufalé Michaely Markovičové, čímž Kuršová potvrdila, že si se scénářem mohla o poznání více vyhrát.. Kdyby se vám ovšem po strašidlech stejně stýskalo, pak vězte, že Cyprián a bezhlavý pradědeček si nakonec vysloužil ještě pokračování.. To ovšem už moc příjemné pokoukání nenabízí.. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Rychle ubíhající krátká pohádka se strašidly a rytířem na ženění, s jednoduchým a jasným dějem, občas i vtipná. Potěší i slušné obsazení a povedené kulisy. ()

otík 

všechny recenze uživatele

V zásadě podařená dobře obsazená pohádka, která je velmi příjemná až na některé spíše trapné triky, to ale dětem nevadí. Určitě daleko povedenější než nemastná neslaná dvojka, také díky tomu, že hlavní role spočívají na zkušených hercích. Potěší. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Inu bez hlavy, z toho člověk nemá, asi ten pravý požitek." První díl, jehož volné pokračování na sebe nenechalo dlouho čekat, nabízí vcelku zajímavou podívanou, vhodnou pro celou rodinu. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Docela sympatická televizní pohádková oddychovka, které nechybí špetka zdravého humoru a roztomilá tvář Kláry Pollertové-Trojanové. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je moc moc moc povedená pohádka, i přesto že se jedná o televizní počin za pár korun. Už na začátku divákovo ucho zaujme líbivá melodická písnička Karla Černocha a divákovo oko překrásný postavený model hradu, který si mimo jiné opakuje s písničkou i na konci a poté i ve druhém díle této pohádky. Právě na hradě se celá pohádka odehrává. Pánem hradu je Cyprián z Višně (Lukáš Vaculík), kterému se nechce ženit a své nápadnice odhání pomocí strašidel, která s ním žijí na hradě. Tím nejlepším strašidlem je podle mě jeho bezhlavý prapradědeček Sudivoj Pecka z Višně (Bořivoj Navrátil), který vítá každého návštěvníka, aby ihned utekl. Jeho maska je sice o hodně větší, než by bylo vhodné, ale je zároveň překrásná a jeho postava opravdu nejlepší. Tím, že se poté sám propíchnul mečem, tím to ještě vyšperkoval. Druhým strašidlem je bílá paní, která je zakletá, že zaklela svoji dceru Cecilku, což je mimo jiné třetí strašidlo. Bílá paní je podle mě tím nejslabším strašidlem. Jen občas projde zdí, a to je vše. Za to Cecilka je mnohem lepší. Svými čáry lije studenou vodu na hosty, přeměňuje se v krysu, otvírá okna, vyhazuje oblečení z kufrů a pak se do kufru sama schovává. Celá tato strašidelná pohádka rychle ubíhá, je vtipně podaná a inteligentně napsaná na rozdíl od seriálu MAZALOVÉ, na které jsem si ihned vzpomněl. [683. hodnocení, 24. komentář, 60%] ()

Jonatána 

všechny recenze uživatele

Asi poprrvé jsem to viděla celé. Příběh byl jednoduchý, roztomilý, ovšem hraní Lukáše Vaculíka a Kláry Pollertové mi přišlo strašně nepřirozené a prkenné. Vytahovala to strašidla (až na tu zrzavou Cecilku, ta byla děsná) a Naďa Konvalinková. ale protože mě to docela zklamalo, dávám dvě hvězdičky. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Konečně, nebyla to špatná pohádka. I když se celá odehrávala na jednom hradě a v několika scénách. Mě se líbilo obsazení i vcelku netradiční strašidelná zábava. Není to k popukání, ale je nutno hodnotit s ohledem na fakt, že se jedná o televizní pohádku určenou pro nedělní odpoledne a děti a ne pro kina či hlavní vysílací čas. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Ono to nebylo špatné, ale mohlo to být lepší. Pro mne jen mírně podprůměrná pohádka, kterou podruhé vidět nepotřebuji. ()

Reklama

Reklama