Reklama

Reklama

Mechanik

  • Španělsko El maquinista (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdina existenciálního hororu Trevor Reznik je osamělý, uzavřený a tichý mladý muž. Až na to, že vypadá trochu přepadle, vyhlíží jako tisíce obyčejných mladíků, kteří navečer přijdou z práce, často poklábosí se servírkou z kavárny a občas své jednoznačnější touhy uspokojují prostřednictvím profesionálky - a pak jdou spát. Trevor ovšem spát nejde - už rok totiž trpí nespavostí, která však nemá nic společného s banální insomnií, nutící vás uvařit si první kávu za rozbřesku. Fyzicky i psychicky vyčerpaný mladík, pracující v zatuchlé dílně u soustruhu, už celé měsíce bojuje s noční můrou, z níž se nelze probudit. Svou roli v ní hraje děsivá nehoda, již Trevor zavinil (nebo snad ne?), kolegové z práce, Trevorova oblíbená call girl Stevie, tajemný plešoun Ivan a sympatická číšnice Marie. Kdo z nich je však skutečný a nic nepředstírá? Je Trevor obětí nějaké podivné hry, nebo je on sám bezcitným manipulátorem? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (916)

Fr 

všechny recenze uživatele

KDO JSI ??? Trevor Reznik je..... Film o úplným zmagoření vyprávěný ,,NORMÁLNĚ“ s dokonale zahalenou pointou. Příběh na rozdíl od Ch.Bale geniální asi není, ale temný ,,snový“ filtr, podivná nálada a divně chovající a hrozně vypadající Bale stojí za vidění. Bohužel krom těchto kladů, to u mě bylo ,,jen“ čekání na pointu. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chybí mi na ruce několik prstů a zajímám se o možné způsoby vyřešení mého problému. 2.) Nespal jsem už několik měsíců. A dobře vím proč!. 3.) Nemám, ale opravdu NEMÁM čistý svědomí. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo husty, tohle bylo pekelne husty. Takovejhle typ pribehu se da v podstate vypravet trema zpusobama. Bud od zacatku do konce netusite co se to deje ala Lynch, nebo je vam naopak vse az do konce jasny a konec to cely postavi na hlavu ala Shyamalan. A pak je treti pripad a to, ze sice ze zacatku netusite co se deje, ale film vam postupne dava cim dal tim vetsi smysl, jednotlivy epizody zacinaj zapadat do sebe a na konec se vse logicky vysvetli. A tohle je ten treti pripad, kterej mi vyhovuje nejvic. A nic na tom nemeni fakt, ze jsem pointu odhad uz par minut pred zaverecnym vysvetlenim. A musim se zminit o Christianovi Baleovi, to bylo neco neuveritelnyho, fakt ho vystihuje jedna hlaska z filmu: "Jeste trochu bys zhubnul a uz bys nebyl.", na jeho vzhled jen tak nezapomenete. Navic kdyz hral naprosto dokonale. K tomu vsemu si pripoctete vynikajici kameru, originalni pribeh, syrovou az skoro neprijemnou a napinavou atmosferu, dobre zvolenou hudbu a sviznou rezii a vyjde vam bezchybnej 5* film. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Rok nespat musí být masakr. Těžko se pak divit Reznikovi, že měl halucinace a podivné pocity, že se něco kolem něj děje. Jsou ty postavy kolem něj skutečné? Je pravda co mu říkají? Nebo je to jen výplod těžce unaveného mozku? Mechanik je filmem o potlačené vzpomínce a výčitkách svědomí. To způsobilo insomnii a stav, který Bale podal s naprostou grácií. jeho vychtrlá postava s vystupujícícmi žebry, zkrvavený obličej s hlubokými kruhy pod očima, tu smutnou znavenou tvář asin uvidím ještě před očima nějaký čas... Skvělá věc, kterou doporučuji vidět! 4 rybí hlavy . * * * * ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Opět konstrukt, který má spoustu kladů, ale zmršený závěr z něj udělá tuctový předvídatelný blábol. Hlavním hrdinou je na smrt vyhublý Trevor Reznik (na smrt vyhublý Christian Bale, posedlý Stanislavského metodou), kterému se život tak nějak rozpadá pod rukama, rok nespal a navíc se mu začínají dít divné věci. Pracuje v továrně, kde stroj nedávno Reznikovou vinou utrhl jednomu dělníkovi levou ruku, za což ho kolegové nyní nemají moc rádi. Reznik má dojem, že s ním někdo hraje hodně špinavou hru a rozhodne se přijít všemu na kloub, přičemž se mu na lednici objevují záhadné vzkazy a vidí člověka, o němž mu všichni tvrdí, že nikdy neexistoval. Nebudu zapírat, že Reznik je docela stylovou kombinací hrdinů Mementa, Klubu rváčů (a ještě několika filmů, které bych neměl prozrazovat), což vlastně platí i na celý film, který působí jako dobře vybudovaný, nechává po cestě zajímavé indicie a vy se budete třást, jak to nakonec může dopadnout. ALE...! Mechanik funguje z jediného důvodu, a totiž že jste až do poslední chvíle přesvědčeni, že se vytasí s jinou pointou, než s tou, která se otevřeně nabízí hned po prvních minutách a pak stále dokola celý film. Mechanik nedokáže překvapit, pouze vás nechává na pochybách, zda je vše skutečně tak, jak to vypadá. Dovádí všechny postupy poslušně do konce, místo aby přišel s něčím novým a vlastním, nehledě na to, že film neobsahuje jediný moment, kdy byste se ztotožňovali s hlavním hrdinou a tím pádem pociťovali cokoliv z jeho zoufalství, paranoie a křivdy. Nespolehlivý vypravěč vás provází příběhem, který se nakonec vyvrbí jako sprostý vykonstruovaný blábol, který byl od počátku průhledný jako sklo a vy jste se domnívali, že jde pouze o úhybný manévr tvůrců a skrývá se za ním nějaký mnohem složitější nápad, který nám v závěru s velkou slávou odhalí. Tentokrát ale s koncem umírá i celý film, který měl velké ambice být skutečně výjimečným... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc a naneštěstí to trochu shazuje i pointa, kterou tvůrci prozradí dříve než si to sami uvědomí. Velká škoda, ale po herecké stránce se Christian Bale opravdu hodně snaží a jeho vzhled je až nepříjemný. Shodit tolik kilo kvůli takové roli opravdu chce velkou odvahu... Osobně bych ji kvůli filmu jako je Mechanik neměl,ale Bale asi ví,co dělá. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Christian Bale před natáčením začal kouřit, aby tak snížil svou chuť k jídlu a zhubnul na požadovanou váhu. (cihlenka)
  • Ve filmu zazní věta „Na nespavost ještě nikdy nikdo neumřel“. Ta samá věta zazněla i ve filmu Klub rváčů (1999), ve kterém hlavní postava rovněž trpí chronickou nespavostí. Také se objevila v knize Stephena Kinga „Nespavost“ z roku 1994. (Ajka1)
  • Trevorov pick-up má poznávaciu značku NRC 347, čo je zrkadlovo obrátená značka Ivanovho červeného pontiacu - CRN 743. (Detoxa)

Související novinky

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Reklama

Reklama