Reklama

Reklama

Mechanik

  • Španělsko El maquinista (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdina existenciálního hororu Trevor Reznik je osamělý, uzavřený a tichý mladý muž. Až na to, že vypadá trochu přepadle, vyhlíží jako tisíce obyčejných mladíků, kteří navečer přijdou z práce, často poklábosí se servírkou z kavárny a občas své jednoznačnější touhy uspokojují prostřednictvím profesionálky - a pak jdou spát. Trevor ovšem spát nejde - už rok totiž trpí nespavostí, která však nemá nic společného s banální insomnií, nutící vás uvařit si první kávu za rozbřesku. Fyzicky i psychicky vyčerpaný mladík, pracující v zatuchlé dílně u soustruhu, už celé měsíce bojuje s noční můrou, z níž se nelze probudit. Svou roli v ní hraje děsivá nehoda, již Trevor zavinil (nebo snad ne?), kolegové z práce, Trevorova oblíbená call girl Stevie, tajemný plešoun Ivan a sympatická číšnice Marie. Kdo z nich je však skutečný a nic nepředstírá? Je Trevor obětí nějaké podivné hry, nebo je on sám bezcitným manipulátorem? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (916)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Mechanik nezapře jistou inspiraci Klubem rváčů - hlavní hrdina trpící insomnií, (a další věci, které nebudu prozrazovat) což je dost na škodu, protože jednotlivé dílčí části zápletky prostě zkušený divák odhadne předem. Finální rozuzlení mě ale vyloženě potěšilo, jak svou realističností, tak originalitou. (Nechápu, jak tady ostatní píšete, že jste jí odhadli, tomu prostě nevěřim.) Výborný je příšerně vychrtlý Christian Bale v hlavní roli. Zaokrouhlím nahoru na 5 *****. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľný herecký koncert CH.Bala, ktorý vlastne nezlezie z obrazovky. Film vás nenechá v kľude skoro do konca. Nevieme na čom sme. Kto je? Prečo vyzerá ako kostra? Kto naozaj existuje a kto nie? Film, kvôli ktorému Bale schudol 30 kíl. V dobe natáčania mal 55 kíl! Ako to dokázal? Jednoducho nejedol. Vo filme hrá veľmi dôležitú úlohu hudba, ktorá znie ako z Hitchcockových filmov. Zaujímavé je, že na tento film režisér nevedel v Amerike zohnať peniaze, aj keď bol Bale už istý. Pravda, vtedy ešte nemalo jeho meno taký zvuk ako po Batmanovi, ale to, že je to špičkový herec, viem už od jeho detských čias, kde zažiaril v Spielbergovej Ríši slnka. Kto má rád pochmúrne, nejednoznačné, herecky aj režíjne dokonalé zvládnuté filmy, nemá čo riešiť.80%. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Mechanik je dalším filmem, který pro mě spadá do kategorie těch kultovních filmů, u nichž jsem čekala přece jen jaksi silnější emocionální "angažovanost" i psychický nápor na mou náturu. Mechanik je v podstatě mistrovské dílo s patřičně ponurou atmosférou a "chrastícím" Balem, který se pro maximální ponoření do své postavy opět nezdráhal jít za hranice "běžných" a "přijatelných" hereckých latěk. Tentokrát si ji nastavil vskutku vysoko a musím říct, že snímku to dodává ještě více na důrazu. Díky Baleovu ztvárnění chátrajícího Trevora Reznika vyzní film ještě více depresivněji. Snad jediné, co mě lehce zklamalo, je pointa. Zrovna od Mechanika jsem čekala nějaký šokující zvrat, který by mě totálně rozsekal. A zatím se mi dostávalo postupného odhalování skutečností, které jsou sice rozhodně zajímavé, ale nezapůsobily na mě tak, jak bych čekala. Pointa je totiž jedna z těch, kterou můžeme v thrillerech a hororech vidět poměrně často. I tak je Mechanik snímkem se zdařile budovaným napětím a vynikající hudbou, která mi připomínala hudbu z Psycha a také nějaké prvky z Twilight Zone či Are you Afraid of the dark? ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Opět konstrukt, který má spoustu kladů, ale zmršený závěr z něj udělá tuctový předvídatelný blábol. Hlavním hrdinou je na smrt vyhublý Trevor Reznik (na smrt vyhublý Christian Bale, posedlý Stanislavského metodou), kterému se život tak nějak rozpadá pod rukama, rok nespal a navíc se mu začínají dít divné věci. Pracuje v továrně, kde stroj nedávno Reznikovou vinou utrhl jednomu dělníkovi levou ruku, za což ho kolegové nyní nemají moc rádi. Reznik má dojem, že s ním někdo hraje hodně špinavou hru a rozhodne se přijít všemu na kloub, přičemž se mu na lednici objevují záhadné vzkazy a vidí člověka, o němž mu všichni tvrdí, že nikdy neexistoval. Nebudu zapírat, že Reznik je docela stylovou kombinací hrdinů Mementa, Klubu rváčů (a ještě několika filmů, které bych neměl prozrazovat), což vlastně platí i na celý film, který působí jako dobře vybudovaný, nechává po cestě zajímavé indicie a vy se budete třást, jak to nakonec může dopadnout. ALE...! Mechanik funguje z jediného důvodu, a totiž že jste až do poslední chvíle přesvědčeni, že se vytasí s jinou pointou, než s tou, která se otevřeně nabízí hned po prvních minutách a pak stále dokola celý film. Mechanik nedokáže překvapit, pouze vás nechává na pochybách, zda je vše skutečně tak, jak to vypadá. Dovádí všechny postupy poslušně do konce, místo aby přišel s něčím novým a vlastním, nehledě na to, že film neobsahuje jediný moment, kdy byste se ztotožňovali s hlavním hrdinou a tím pádem pociťovali cokoliv z jeho zoufalství, paranoie a křivdy. Nespolehlivý vypravěč vás provází příběhem, který se nakonec vyvrbí jako sprostý vykonstruovaný blábol, který byl od počátku průhledný jako sklo a vy jste se domnívali, že jde pouze o úhybný manévr tvůrců a skrývá se za ním nějaký mnohem složitější nápad, který nám v závěru s velkou slávou odhalí. Tentokrát ale s koncem umírá i celý film, který měl velké ambice být skutečně výjimečným... ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Ou Shit, usínat se mi dobře rozhodně nebude. Osmdesát minut filmu si mě pan režisér připravoval na solidnéí porážku, ale to co udělal v posledních sekundách, to jsem vážně nečekal. Totálně mě odstřelil. Opravdu silné kafe, při kterém mi mráz na zádech udělal ne jedno tetování. Christian Bale, díky tak (ne)oblíbené Stanislavského metodě, ze sebe udělal anorektického psychopata takovým způsobem, že se mi místy zvedal žaludek. To ani DD Lewis nezvádl u svého There Will Be Blood. Opravdový masakr, který mě dostal. I když si film přišel po Fincherově opusu magnum, tak to vůbec nevadí, tohle jde dál! (naschvál neříkám název, protože ten kdo viděl v akci Pitta s Nortonem, pochopí očem ten film bude a ztráti to to dekadentní kouzlo). ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Film byl kompletně natočen v Barceloně, což zahrnovalo přetransformování jistých úseků na Los Angeles "look". Poznávací značky, auta, veřejné telefony, dopravní značení, cigarety, alkohol a mnohé další muselo evokovat prostředí "Města andělů". (Satan)
  • Trevor (Christian Bale) čte v jedné scéně Dostojevského román „Idiot“, ve kterém jsou dvě z postav pojmenovány stejně jako ty filmové Marie a Nicholas. (Ajka1)
  • Baleova každodenní strava se skládala z jedné plechovky tuňáka a jablka. Sám Bale chtěl zhubnout až na 100 liber (cca. 45 kg), ale to už mu štáb nedovolil, neboť se silně obával o jeho zdraví. Bale poté včas nabral váhu a svalstvo pro roli Batmana. Bale se k tomu vyjádřil následovně: „Věděl jsem, že potřebuji shodit nějaké kilo, jen jsem nevěděl kolik přesně, aby to vypadalo tak, jak jsem si zhruba představoval, že by moje postava měla vypadat. Měl jsem fotku Hanka Williamse (zpěvák, skladatel) když měl jen 29 let, ale vypadal na 50, asi hlavně kvůli drogám. Byla to fotka po tom, co se dostal z vězení, jen pár měsíců před tím, než zemřel. Byl bez trička a vypadal opravdu jako takový vrak, úplně vyhublý. V duchu jsem si však říkal, že taková postava by se dost hodila do scénáře, a to by měl být ten pravý Trevor image. Tak jsem prostě hubnul a hubnul.“ (Satan)

Související novinky

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Reklama

Reklama