Reklama

Reklama

Mechanik

  • Španělsko El maquinista (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdina existenciálního hororu Trevor Reznik je osamělý, uzavřený a tichý mladý muž. Až na to, že vypadá trochu přepadle, vyhlíží jako tisíce obyčejných mladíků, kteří navečer přijdou z práce, často poklábosí se servírkou z kavárny a občas své jednoznačnější touhy uspokojují prostřednictvím profesionálky - a pak jdou spát. Trevor ovšem spát nejde - už rok totiž trpí nespavostí, která však nemá nic společného s banální insomnií, nutící vás uvařit si první kávu za rozbřesku. Fyzicky i psychicky vyčerpaný mladík, pracující v zatuchlé dílně u soustruhu, už celé měsíce bojuje s noční můrou, z níž se nelze probudit. Svou roli v ní hraje děsivá nehoda, již Trevor zavinil (nebo snad ne?), kolegové z práce, Trevorova oblíbená call girl Stevie, tajemný plešoun Ivan a sympatická číšnice Marie. Kdo z nich je však skutečný a nic nepředstírá? Je Trevor obětí nějaké podivné hry, nebo je on sám bezcitným manipulátorem? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (916)

Lima 

všechny recenze uživatele

Lehké a postupem času neustále narůstající divákovo tušení snižuje výsledný účinek závěrečného odhalení. Mechanik proto není silný v průrazné "shyamalanovské" pointě (se kterou jsem byl ovšem spokojen a v celém kontextu příběhu seděla jak prdel na nočníku), ale ve skvělém zobrazení duševního utrpení člověka , zapřičeněném těžkou insomnií a násilným potlačením viny v sobě. Navíc temná atmosféra snímku je přímo k nakousnutí. Anderson nemohl najít lepšího představitele, než je Bale,v jehož tváři se dokonale zračí všechny odstíny duševní trýzně a únavy a jehož Stanislavského metoda, podopořená konzumací pouhého jednoho jablka denně vede v cosi, co ve scénách, kdy je Baleova postava svlečená do půl těla, vzbuzuje v divákovi až fyzickou nevolnost. Jablka záhy vystřídaly mraky koblih (vzorná to strava každého správného Batmana) a tak se mi chce říct, že Bale není ďábel, KevSpo. Ani ten by si totiž neprubnul takový hazardérský experiment se svým zdravím :o) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo husty, tohle bylo pekelne husty. Takovejhle typ pribehu se da v podstate vypravet trema zpusobama. Bud od zacatku do konce netusite co se to deje ala Lynch, nebo je vam naopak vse az do konce jasny a konec to cely postavi na hlavu ala Shyamalan. A pak je treti pripad a to, ze sice ze zacatku netusite co se deje, ale film vam postupne dava cim dal tim vetsi smysl, jednotlivy epizody zacinaj zapadat do sebe a na konec se vse logicky vysvetli. A tohle je ten treti pripad, kterej mi vyhovuje nejvic. A nic na tom nemeni fakt, ze jsem pointu odhad uz par minut pred zaverecnym vysvetlenim. A musim se zminit o Christianovi Baleovi, to bylo neco neuveritelnyho, fakt ho vystihuje jedna hlaska z filmu: "Jeste trochu bys zhubnul a uz bys nebyl.", na jeho vzhled jen tak nezapomenete. Navic kdyz hral naprosto dokonale. K tomu vsemu si pripoctete vynikajici kameru, originalni pribeh, syrovou az skoro neprijemnou a napinavou atmosferu, dobre zvolenou hudbu a sviznou rezii a vyjde vam bezchybnej 5* film. ()

Reklama

nunka 

všechny recenze uživatele

Mrazivý snímok, kde atmosféra funguje dokonale. Bale ide za hranice herectva a svojimi 55 kg dokazuje maximálne stotožnenie sa s postavou, nakoľko to preháňa nech už každý uzná sám. Film je vlastne "one man show", to podstatné sa podarilo. Vykresliť zraniteľnosť ľudskej psychiky s následnými dôsledkami. Z postavy Balea ide des, zúfalstvo a bezradnosť, z toho čo prežíva hrôza a zaplavenie negatívnymi pocitmi sa čiastočne prenieslo aj na mňa, až mi z toho bolo miestami ťažko na duši. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Velmi silný a deprimující snímek opírající se hlavně o herecký projev a vizáž Christiana Balea. Režisér skvěle diktuje tempo a ponurou atmosférou dokáže udržet diváka hodinu a půl v tom nejvyšším napětí a bdělosti. Také scénář se s ničím nemaže, jde si po celou dobu cílevědomě za svým a závěr filmu, byť se možná dá odhadnout dopředu, je výborným a vzrušujícím završením tohoto povedeného a originálního thrilleru. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Opravdu dobře natočené napínavé drama s Christianem Balem. Ten kvůli této roli zhubnul 30 kg a ve filmu je z něho chodící kostra. Na druhou stranu je patrné, že to se svojí rolí myslel opravdu vážně a jeho herecký výkon je takřka dokonalý. Mechanik má navíc dobrý scénář a tak 90 minutová stopáž uteče jako voda. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Jedná se o první film Brada Andersona, který natáčel podle cizího scénáře. (Satan)
  • Film byl kompletně natočen v Barceloně, což zahrnovalo přetransformování jistých úseků na Los Angeles "look". Poznávací značky, auta, veřejné telefony, dopravní značení, cigarety, alkohol a mnohé další muselo evokovat prostředí "Města andělů". (Satan)
  • Trevor (Christian Bale) čte v jedné scéně Dostojevského román „Idiot“, ve kterém jsou dvě z postav pojmenovány stejně jako ty filmové Marie a Nicholas. (Ajka1)

Související novinky

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Reklama

Reklama