Reklama

Reklama

Mechanik

  • Španělsko El maquinista (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdina existenciálního hororu Trevor Reznik je osamělý, uzavřený a tichý mladý muž. Až na to, že vypadá trochu přepadle, vyhlíží jako tisíce obyčejných mladíků, kteří navečer přijdou z práce, často poklábosí se servírkou z kavárny a občas své jednoznačnější touhy uspokojují prostřednictvím profesionálky - a pak jdou spát. Trevor ovšem spát nejde - už rok totiž trpí nespavostí, která však nemá nic společného s banální insomnií, nutící vás uvařit si první kávu za rozbřesku. Fyzicky i psychicky vyčerpaný mladík, pracující v zatuchlé dílně u soustruhu, už celé měsíce bojuje s noční můrou, z níž se nelze probudit. Svou roli v ní hraje děsivá nehoda, již Trevor zavinil (nebo snad ne?), kolegové z práce, Trevorova oblíbená call girl Stevie, tajemný plešoun Ivan a sympatická číšnice Marie. Kdo z nich je však skutečný a nic nepředstírá? Je Trevor obětí nějaké podivné hry, nebo je on sám bezcitným manipulátorem? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (915)

Lima 

všechny recenze uživatele

Lehké a postupem času neustále narůstající divákovo tušení snižuje výsledný účinek závěrečného odhalení. Mechanik proto není silný v průrazné "shyamalanovské" pointě (se kterou jsem byl ovšem spokojen a v celém kontextu příběhu seděla jak prdel na nočníku), ale ve skvělém zobrazení duševního utrpení člověka , zapřičeněném těžkou insomnií a násilným potlačením viny v sobě. Navíc temná atmosféra snímku je přímo k nakousnutí. Anderson nemohl najít lepšího představitele, než je Bale,v jehož tváři se dokonale zračí všechny odstíny duševní trýzně a únavy a jehož Stanislavského metoda, podopořená konzumací pouhého jednoho jablka denně vede v cosi, co ve scénách, kdy je Baleova postava svlečená do půl těla, vzbuzuje v divákovi až fyzickou nevolnost. Jablka záhy vystřídaly mraky koblih (vzorná to strava každého správného Batmana) a tak se mi chce říct, že Bale není ďábel, KevSpo. Ani ten by si totiž neprubnul takový hazardérský experiment se svým zdravím :o) ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Christian Bale si Stanislavského metodu vyložil po svém a dohnal ji až na "kost", divím se, že se mohl tělem, které si pro film vytvořil, vůbec pohybovat a během natáčení nezkolaboval. A i z důvodu bizarní postavy Trevora Reznika, bych film nesrovnávala s filmy tady uvedenými, myslím, že si každý divák projde svými intuicemi sám i bez manuálu. Mě víc než spekulace o konci ovládla ponurá atmosféra, díky níž film zároveň doporučuji, zároveň ale vím, že si ho honem znovu nepustím. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Opět konstrukt, který má spoustu kladů, ale zmršený závěr z něj udělá tuctový předvídatelný blábol. Hlavním hrdinou je na smrt vyhublý Trevor Reznik (na smrt vyhublý Christian Bale, posedlý Stanislavského metodou), kterému se život tak nějak rozpadá pod rukama, rok nespal a navíc se mu začínají dít divné věci. Pracuje v továrně, kde stroj nedávno Reznikovou vinou utrhl jednomu dělníkovi levou ruku, za což ho kolegové nyní nemají moc rádi. Reznik má dojem, že s ním někdo hraje hodně špinavou hru a rozhodne se přijít všemu na kloub, přičemž se mu na lednici objevují záhadné vzkazy a vidí člověka, o němž mu všichni tvrdí, že nikdy neexistoval. Nebudu zapírat, že Reznik je docela stylovou kombinací hrdinů Mementa, Klubu rváčů (a ještě několika filmů, které bych neměl prozrazovat), což vlastně platí i na celý film, který působí jako dobře vybudovaný, nechává po cestě zajímavé indicie a vy se budete třást, jak to nakonec může dopadnout. ALE...! Mechanik funguje z jediného důvodu, a totiž že jste až do poslední chvíle přesvědčeni, že se vytasí s jinou pointou, než s tou, která se otevřeně nabízí hned po prvních minutách a pak stále dokola celý film. Mechanik nedokáže překvapit, pouze vás nechává na pochybách, zda je vše skutečně tak, jak to vypadá. Dovádí všechny postupy poslušně do konce, místo aby přišel s něčím novým a vlastním, nehledě na to, že film neobsahuje jediný moment, kdy byste se ztotožňovali s hlavním hrdinou a tím pádem pociťovali cokoliv z jeho zoufalství, paranoie a křivdy. Nespolehlivý vypravěč vás provází příběhem, který se nakonec vyvrbí jako sprostý vykonstruovaný blábol, který byl od počátku průhledný jako sklo a vy jste se domnívali, že jde pouze o úhybný manévr tvůrců a skrývá se za ním nějaký mnohem složitější nápad, který nám v závěru s velkou slávou odhalí. Tentokrát ale s koncem umírá i celý film, který měl velké ambice být skutečně výjimečným... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Scénář je slabší, stopy nejsou pořádně zamaskovány, ale všechno ostatní je hustý. IT´S MY EX. FUCKING PSYCHO. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Kvalitně zpracované mysteriózní drama s hororovými prvky, u něhož je nutno užívat si jeho atmosféru, protože vlastním dějem bohužel příliš nepřekvapí (pokud máte něco nakoukáno, je pointa odhalitelné velmi lehce). I tak ale stojí Mechanik za zhlédnutí, už jen kvůli nadlidskému (nelidskému) výkonu Christiana Balea. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Paranoia není nikterak příjemná, zvláště pokud ji režisér předloží tak, že si ani ten sebebystřejší divák nedokáže pořádně vyložit sled jednotlivých událostí a podobně jako hlavní hrdina tápe v hluboké tmě nejistoty a na závěrečné rozuzlení čeká jako na milosrdné vysvobození z bran pekelných, které pro něj představují jak neznámí příchozí, tak i ti relativně nejbližší, kteří procházejí ostrým odcizovacím procesem. Brad Anderson si velmi lehce pohrává s předloženým scénářem a na první pohled velmi nejistá partie je jenom blafujícím tahem, za kterým se skrývá jiný, velmi přímý tah na branku, v podobě závěru, který je režisérovým jediným, ale o to bolestivějším zakopnutím. Vše, co mu předchází je velmi zdařilou filmařinou, ať už se jedná o velmi temné kamerové filtry, minimalistický, ale velmi vtíravý hudební doprovod, či herecké obsazení. Jako velmi dvojsečná se mi zdá vychrtlá postava Christiana Balea. Jistě, hluboké smeknutí před tím, kolik tomu musel obětovat, ale zároveň je to dosti rušivý element při sledování zbytku jeho hereckého partu, který rozhodně patří k dalším skvělým Baleovým rolím, byť opět notně temným. Tak či onak je nakonec Mechanik velmi působivou sondou do „obyčejného“ lidského života, u kterého tvůrci opomněli, že doba zdrcujících point už má nějaký ten pátek zpátky odzvoněno. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Musím říci, že Christian Bale překvapuje snad v každém filmu, kde vystupuje a troufnu si jej označit za jednoho z nejlepších herců posledních 20 let. Role, jíž se zhostil v Mechanikovi je opravdu "hustá", stejně jako fyzická proměna, kterou kvůli ní podstoupil. A nejinak je tomu i s depresivní atmosférou - ta sice houstne postupně a pomalu, ale dodá filmu solidní grády, byť sám závěr se dal trochu vytušit (a jak tady čtu, nebyl jsem jediný). Celkový dojem velmi dobrý, byť to asi nebude film pro každého. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet$5milionovTržby USA $1,082,715Tržby Celosvetovo $8,203,235„ Christian Bale zachádza za hranice herectva a do úlohy dáva viac než by bolo zdravé, z jeho postavy sa stáva herecky precítená nemohúcna troska a tak ako vypadá zúbožene na vonkajšok a o to ešte horšie vykresľuje svoj vzovnajšok. “ _Režisér tohto filmu je u širokého publika pomerne neznámy, je to Američan Brad Anderson, ktorý musel vďaka producentom filmu aj zo štábom pocestovať do Španielska aby tam natočil neskutočne silný príbeh odohrávajúci sa práve na území Spojených štátov a aj preto malo o niečo sťaženejšie podmienky, lebo museli mestečko v našej Európe prerobiť v niektorých detailoch na to pravé americké, čo teda u filmároch nebýva zvykom aby klasicky americký príbeh z tamtoho prostredia odišli filmovať na náš kontinent. A na veľké prekvapenie svoju úlohu pri tomto projekte zvláda nadmieru výborne doslova v určitých medziach až dokonalo. Vystavanie smutného príbehu do určitých temných vnútorných fáz mu ide lebo pochopil, že na hlavnom protagonistovi sa dá postaviť pevný základ celého príbehu o upadajúcom schizofrenikovi. Jednoznačne je vidieť že ponechal Christianovi určitú voľnosť v stvárnení, lebo jednak ísť kvôli vyziabnutému výzoru za nejaký možný limit schudnutia na slabunkých 55 kilogramov, je už čo povedať a popri tom ešte v zúboženom tele zahrať chorú utápajúcu myseľ, to už hraničí za možnosťami nie hereckého ale ľudského chápania. V porovnaní stvárnenia ohľadom schizofrénie od herca Russella Crowa ako Johna Nasha zašiel Bale ešte omnoho ďalej, aj keď režisér nevykresľuje obrázky zrovna tak čarokrásne ako v Oscarovej Čistej duši, on sa zameral na túto nepríjemnú vec viac s tej temnejšej stránky. Príbeh nemá priamočiarosť čo sa stáva v tomto prípade výhodou, hlavne na konci keď nám niektoré úsečné scénky dorysovávajú celistvosť smutného príbehu a hlavne aj vnútornú podstatu ako môže malí zlomový moment zmeniť celý život. Miestami to vypadá ako hra na mačku a myš ale potom príde rozuzlenie a všetko čo vypadalo ako psychicky nátlakový proces na jednu osobu sa zmení na dokonale vnútorné skresľovanie mysle, čiže schizofrénia. Jednoducho nič nie je tak ako to na prvý pohľad vypadá. _ „ V príbehu nám režisér poukazuje ako môže malí zlom v živote obrátiť celý život na ruby. “ _Herecké obsadenie je okrem herca ako je Christian Bale v úlohe Trevora Reznika, dosť neznáme a pre príbeh slušne fungujúce, či už Reznikova priateľka Stevie v podaní Jennifer Jason Leigh, ďalej jeho druhé ja pomenované ako Ivan (John Sharian) alebo aj Michael Ironside(Vesmírna pechota) v úlohe dokaličeného robotníka Millera, hrávajúce dosť zaujímavé vedľajšie postavy. Charaktery postáv okrem samotného Reznika detailnejšie nespoznáme, všetka pozornosť je upriamená len na jeho postavu lebo po celý čas nezíde z obrazu. /100%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc a naneštěstí to trochu shazuje i pointa, kterou tvůrci prozradí dříve než si to sami uvědomí. Velká škoda, ale po herecké stránce se Christian Bale opravdu hodně snaží a jeho vzhled je až nepříjemný. Shodit tolik kilo kvůli takové roli opravdu chce velkou odvahu... Osobně bych ji kvůli filmu jako je Mechanik neměl,ale Bale asi ví,co dělá. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Scott Kosar .. Mechanika by, jako film, bylo snadné odstřelit. Nemá žádnou velkou, natož pamětihodnou pointu a ani předešlé vykonstruované putování k ní nezavání originalitou. Jenže snímek naštěstí nesleduje ony omšelé psychické strasti ze strany nějakého úspěšného boháče a tak podobně. Za to jsem velmi rád. Celou tíhu okolností skládá příběh na bedra obyčejného dělníka, který nežije na výsluní společnosti. Prožívá si svůj každodenní úděl a mezitím, pod tlakem okolností, se mu postupně rozpadá jeho reálný svět. Už jen ta skutečnost - rok pořádně nespát - dá šedé kůře hezky zabrat... Mechanik vyniká skvělou, notně temnou atmosférou a ústřední hereckou kreací, kterou mistrně zvládl k nepoznání hubený Christian Bale. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

. „Nikdo ještě na nespavost neumřel“ , ale dokáže to řádně promíchat informace uložené v hlavě.Vina a nespavost. Christian Bale podává naprosto famózní výkon. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Kvůli té atmosféře. Za těch třicet kilo, které kvůli roli zhubl Christian Bale. Za tu sugestivní hudbu. Tenhle film se dá chválit donekonečna... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Snímek, který by se dal shrnout "Bale a jinak nic". Christian Bale naprosto exceluje a to nejen fyzickou přípravou, ale hlavně výkonem v roli dělníka, který trpí dlouhodobou insomnií a začínají se mu dít poněkud divné věci. Problém je, že snímek dost klame tělem a celý scénář je naprosto předvídatelný. Jediné proč se na to dá koukat je očekávání, že pointa určitě nebude ta co se nabízí od prvních minut. Dost často to snímek dává okatě najevo "tohle bude doopravdy něco, jen počkejte a uvidíte". Nakonec to celé vyzní zcela do ztracena a zůstane ve vás pocit, že tady někdo promrhal veliký potenciál. Celkově jde bezesporu o kvalitní řemeslo, které zachraňuje Bale a poprávu je tato jeho kreace vyzdvihována. Dost by mě zajímalo jak moc špatně by to dopadlo s jiným hlavním představitelem. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skvělá atmosféra a hodně dobrá vizuální stránka to vás praští do nosu hned po extrémě vychrtlém Baleovi, který ve své roli skutečně exceluje (když má ty vykulený oči vypadá fakt nepříčetně). Mechanik se mi opravdu hodně líbil a celou dobu (hlavně ze začátku) jsem měl tak trochu pocit že sleduju sci-fi, absolutně nevim proč ale ten pocit tam byl. Filmy s nejasným rozuzlením mám rád akorát tadyto vyplynulo z děje možná dříve než by si tvůrci přáli, ale to nic nemění že Mechanik je opravdu nevšední zážitek s brilantním Christianem Balem i ostatními herci. (zvlášť Ivan byl cool týpek) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

KDO JSI ??? Trevor Reznik je..... Film o úplným zmagoření vyprávěný ,,NORMÁLNĚ“ s dokonale zahalenou pointou. Příběh na rozdíl od Ch.Bale geniální asi není, ale temný ,,snový“ filtr, podivná nálada a divně chovající a hrozně vypadající Bale stojí za vidění. Bohužel krom těchto kladů, to u mě bylo ,,jen“ čekání na pointu. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chybí mi na ruce několik prstů a zajímám se o možné způsoby vyřešení mého problému. 2.) Nespal jsem už několik měsíců. A dobře vím proč!. 3.) Nemám, ale opravdu NEMÁM čistý svědomí. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Roque Baños: 1. Trevor's Lair ,2. Sleepless ,3. Looks Like Rain ,4. Mother's Day ,5. Miller's Accident ,6. Nikkolash's Game ,7. Route 666 ,8. Family Photos ,9. Miserable Life ,10. Posted Notes ,11. Chasing ,12. Hit'n Run Accident ,13. Underground Escape ,14. Steve's Care ,15. You Are a Liar ,16. Where Is My Waitress? ,17. Ivan Kills Nikkolash? ,18. I Know Who You Are ,19. Trevor in Jail , ()

Související novinky

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Reklama

Reklama