Reklama

Reklama

Fontána

Trailer 2

Americký nezávislý tvůrce Darren Aronofsky natočil podivuhodné sci-fi drama o hledání lásky až za hrob, o věčnosti lidské duše a o smrti vnímané jako akt stvoření. V příběhu se prolínají tři časové dimenze. V té současné se vědec Tommy snaží objevit lék na rakovinu, na niž umírá jeho milovaná žena Izzy. Ta píše knihu Fontána, odehrávající se v 16. století za vlády královny Isabely, pro kterou dobyvatel Tomas hledá v mayské džungli biblický strom života, jehož míza zajišťuje nesmrtelnost. A třetí časová rovina nás zavádí do daleké budoucnosti, v níž se vesmírný cestovatel Tom snaží oživit svou ztracenou lásku. V hlavních rolích této obrazově vytříbené filmové fantazie uvidíme Rachel Weiszovou a Hugha Jackmana. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 773)

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Aronofsky a spol. nezklamaly a stvořily tyto audiovizuální orgie, kde se dokonce Aronofskymu podařilo vykřesat z Jackmana jeho nejlepší a nejpřirozenější herecký výkon. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Umělecké dílo, filmová poezie. Darren Aronofsky svou Fontánou potvrzuje, že patři mezi nejnadějnější režiséry a scénáristy dneška. Nemám, co bych vytknul. Tři prolínající se časové linie, každá by mohla fungovat sama o sobě, každá by mohla tvořit samostatný film. Všechny tři tak odlišné a přece tak podobné. Epos, u kteréhož každé další shlédnutí obdaruje diváka něčím novým. Hugh Jackman, Clint Mansell, Darren Aronofsky - tři jména - tři stavební kameny. Jeden by bez druhého bez problémů fungoval, avšak dohromady tvoří základ snad nejlepšího filmu roku. - Finish it... ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

neuvěřitelně nádherný film. Zamyšlení nad podstatou života, jedné velké lásce a smrti podáno Aronofským tak dechberoucím způsobem, že jsem opravdu nedýchal. Dojemný film, který tu bude ještě po generace a vždy připomene, že občas se najdou i filmy, které nejsou jen pro zábavu, ale sdělují i něco hlubokého, něco, co se dotýká těch nejožhavějších otázek. Hugh Jackman svoji trojroli zahrál famózně, na konci a vlastně i po celou dobu jsem spolu s ním měl blízko k slzám. Krása, tento film určitě zůstane dlouho v mém srdci jako klenot, v myšlenkách nezapomenutelný a nesmrtelný. A to také díky Mansellovu mistrovskému soundtracku (Tree of Life a další kousky jsou neuvěřitelně dokonalé) ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Pri druhej projekcii budem musieť zistiť, či tento strom má naozajstnú šancu vykvetnúť a žiť naveky, alebo je mŕtvy bez nádeje na znovuzrodenie... Fandím mu. Má okolo seba nádherné prostredie, zvuky a precítene hrajúce bytosti. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Audiovizuální extáze se zářivými barvami, efekty a úchvatnou hudbou Clinta Mansella. Prolínání příběhu mezi třemi různými dimenzemi má v sobě skrývat podstatu o existenci lidského bytí, jeho pomíjivosti a konci, nekonečnosti a hloubce vesmíru, hledání naděje a věčnosti, a ostatních filozofických otázek. Kromě nádherné Rachel Weisz je skvělý rovněž Hugh Jackman. Fontána je pro mě ten druh filmu, kde forma výrazně a velmi účelně přebíjí samotný obsah. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to fantastická romanticky ladená sci-fi dráma od Darrena Aronofskeho. Má originálny a perfektný príbeh odohrávajúci sa v troch časových obdobiach, stredoveku, súčasnosti a budúcnosti, pričom všetko súvisí so snahou doktora zachrániť milovanú manželku, ktorá je smrteľne chorá, ale on urobí všetko preto, aby jej smrti zabránil. Spracovanie je vynikajúce, samotné podanie všetkých troch línií je skutočne dokonalé, každá ponúka svoj malý príbeh, ale najdôležitejší je film ako celok a to tu funguje úžasne, to, ako spolu súvisia, alebo spôsob, akým sú striedané si ma úplne získalo, je tu množstvo menších detailov, ktoré sa často výrazne prejavia v inej línii, takže k úplnému pochopeniu treba dávať skutočne pozor, ale nemyslím, že pochopiť tento film je úplne dôležité, každý si z neho môže odniesť to svoje a vychutnávať si tento úžasný zážitok. Tu sa ani nenájde nejaká scéna, ktorá by mi prekážala, film je vynikajúci od prvej do poslednej minúty, ale napriek tomu niektoré situácie ešte aj vynikajú, milujem všetky tie šepkavé minológy, ale úplným vrcholom je pre mňa budúcnosť, obzvlášť kratší dialóg o oslobodení Španielska z otroctva, ktorý má asi najsilnejší náboj, aký som kedy pri filme pocítil. Herecké obsadenie je vynikajúce, Hugh Jackman a Rachel Weisz vo svojich životných úlohách, ktorým sa už nikdy nemôžu ani len priblížiť, hlavne Weisz je tu neskutočná, ale skvelé sú aj zvyšné postavy. Réžia a technická stránka sú vrcholom dokonalosti, Darren Aronofsky má za toto môj nekonečný obdiv, film funguje perfektne po všetkých stránkach a k tomu ten fantastický audiovizuál, nič lepšie som nikdy nevidel, tu je prakticky každá scéna skutočným zážitkom. Fontána je jeden z najlepších filmov vôbec, čistá filmová dokonalosť, ktorá v sebe ponúka jeden úžasný rozsiahly príbeh, na ktorý ale musí prísť každý sám. Ale film funguje aj bez toho, po prvom pozretí to bol môj najsilnejší filmový zážitok vôbec, na ktorý som nemohol prestať intenzívne myslieť niekoľko týždňov aj napriek tomu, že som mu úplne nepochopil, ale po niekoľkých pozretiach už v tom mám úplne jasno a nemám tomu čo vytknúť. Film, ktorý môžem pozerať stále. 100% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Už z prvých dvoch Aronofského filmov bolo pekne vidieť, že Darren sa nebude púšťať len tak do hocijakých projektov a 'The Fountain' to potvrdzuje. Jej podstata ma síce neutĺkla a nepribila k zemi ako ostatných, ale z pozitívnych dojmov to veľa neuberá. Podstatnú časť filmu som totiž tápal v nechápavosti, na ktorú mi film nedal toľko odpovedí, koľko som očakával. Možno to bude tým, že som si mohol pred jeho pozretím prečítal obsah a zámer. Po neskoršom vysvetlení a pochopení sa už taký intenzívny pocit nedostavil. Takže podstatu filmu vyzdvihujem o podstatný diel menej ako stránku hudobnú, vizuálnu, nápaditú, hereckú a režisérsku. 70%. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Překrásný a nesmírně silný příběh, který balancuje mezi rovinou reality a snu/snů. Dlouho jsem ho oddaloval, nic jsem od něj nečekal. Nakonec pro mě byl jedním z nejlepších filmů z poslední doby. Příběh mě naprosto pohltil a troufám si tvrdit i ovlil více, než bych si chtěl připustit. Je to film velice hluboký a rozhodně stojí za zamyšlení. Dál to asi nemá cenu rozebírat, tohle vyžaduje subjektivní přístup, a to co je obecné, zde bylo již nesčetněkrát vyřčeno. Opravdu výborné. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Prvních patnáct minut jsem neměla sebemenší ponětí, co vlastně sleduju. Po půl hodině jsem se začala pomalu orientovat a tak trochu jsem doufala, že se závěrečnou pointou pochopím všechny tři časové osy a uvědomím si, jaké je Fontána přelomové dílo. Časové osy jsem, troufám si tvrdit, pobrala. Onu dokonalou hloubku ale ne. Ano, vizuální stránka je krásná, ale k čemu to, když mě Fontána nedonutila po zhlédnutí o ní přemýšlet (jak bych od filmu, který je neustále titulován přídavným jménem "filosofický", čekala), a když mě emocionálně nepoznamenala. A ano, možná že bych po dalším promítání pochopila její dokonalost, momentálně však necítím motivaci vidět ji znovu. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý vzkaz - pro samé pachtění za něčím vám protéká život mezi prsty. Zpomalte a žijte v přítomnosti. Vnímat je vhodné co nejnekonkrétněji, nechat se unášet po povrchu... (komentováno po cca 2 letech). ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Fontána je snímkem o vypořádání se s životem, smrtí a věčnou touhou po nesmrtelnosti. Skládající se ze tří rovin navzájem se proplétajících a koexistujících vedle sebe pevně ukotvených v minulosti, přítomnosti a budoucnosti. Hrající si s divákem a jeho představivostí. Aronofsky nám předkládá obrazy, vrší je na sebe, překrývá a některé výjevy nám ukazuje znovu byť v pozměněné podobě, jakoby si hrdinové uvědomili své chyby. Když nemůžou změnit budoucnost, tak alespoň minulost ve svých vzpomínkách. 9/10 ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

U filmů, které mě opravdu zasáhnou nikdy nevím co napsat. Stejně tak je to se mnou u FONTÁNY. Neptejte se na názor a prostě se podívejte. Pohled na věc se vždy liší. Protože ničí mysl není stejná. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

„Death is a disease, like any other. And there's a cure. A cure - and I will find it!” Těžko se dá napsat komentář o Fontáně, jenž by vystihl její kvality a důvod, proč právě TO je můj favorit z těch stovek filmů, jenž jsem za svůj krátký život shlédl. Snad bych mohl začít s parafrází spolužáka, který podle mne vystihl zásadní vlastnost tohoto skvostu: "Na Fontánu můžeš koukat do konce života a přesto jí můžeš každý den pochopit jinak." A měl pravdu. Rok a půl po návštěvě kina jsem si "jí" opět pustil, muselo to být asi již po páté, a z naprosto neznámého důvodu jsem se při scéně Izziny smrti naprosto zhroutil a zbytek filmu se mi hlavou honila pouze myšlenka "Aronofsky je génius"... Hodně lidí Fontánu považuje pouze za kýč, jenž je příběhově naprosto chudý a ve výsledku se jedná pouze o vizuálně precizní jízdu. S tím ale musím nesouhlasit. Vždy, když jsem "ji" sledoval po nějaké době, tak vždy na mne působila jinak a vždy mne jiným způsobem srazila na kolena. A právě to je ona "magie" tohoto filmu. Záleží pouze na tom jak k Fontáně přistoupíte, jestli jste měli špatný den, ztratili jste blízkého člověka či jste znovu objevili lásku. Všechny tyto aspekty má Fontána v sobě, stačí pouze přistoupit na režisérovu hru a spolu s hlavními hrdiny může člověk, byť na krátký moment, dosáhnout věčnosti. Best of Movie! ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Perfektní po hudební a vizuální stránce, navíc dobré herecké výkony, ale připadá mi, že se tu Aronofsky až příliš snažil aby film působil dokonale a geniálně, což určitě není. Kdyby zůstalo u "normálního"příběhu muže, který se snaží zachránit svoji ženu ze spárů zhoubné rakoviny, tak by to bylo určitě mnohem lepší. Dějová linie ze Španělska v šestnáctém století mi nevadila, ale Thomasova reinkarnace z budoucnosti byla zkrátka moc přitažená za vlasy, mnohdy působila kýčovitě. Jinak ta myšlenka o hledání věčného života je sice zajímavá, ale celkové zpracování The Fountain mě prostě tolik nenadchlo, spíše jsem zklamaná.. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Druhe zhliadnute Veci sa mi v hlave rozlezali a zaujal som k tomuto filmu pevne stanovisko. Je evidentne, ze nech ma film akekolvek vysoke hodnotenie, je tu vela ludi, ktory s nim niesu zdaleka tak spokojny a beru ho skor ako zaujimavy film, nie vsak vinimocny. Podopieraju to argumentmi ako napriklad, ze film ma samoucelnu vizualnu stranku, ci tym ze film sa tvari niecim viac ako je a je vo svojej podstate velmi jednoduchy. Ja nesuhlasi ani s jednym z tychto argumentov. Preco by mala byt otazka zivota a smrti jednoducha? Nieje. Touto otazkou sa zaobera snad kazdy zijuci clovek a snad kazdy ma strach zo smrti. FIlm opisuje cestu ako sa so smrtou zmierit, ako ju zobrat ako sucast zivota. Tato tema nieje jednoducha ani prosta - je to vazna otazka ktora bude ludi zamestnavat naveky. A mozem povedat ze sa teraz na celu problematiku pozeram trochu inac. Film je vypovedou, snazi sa objasnit-vysvetlit niektore veci a fantasticka vizualna stranka nam tento vyklad podava neopakovatelnym sposobom. Podstatu filmu neprebija - ale umocnuje. Je to filmovy prostriedok na sprostredkovanie autorovej myslienky. Z filmu naviac vyplyvaju aj ine otazky. Ako by nas zivot vyzeral, keby sme sa dokazali zmierit zo smrtou? Ako by sme sa s tymto vedenim spravali k ostatnym ludom a ako by sa zmenili nase ciele? Co je skutocne dolezite? Niekto by zavrhol tieto otazky s jednoduchymi odpovedami, ktore by boli prenho uspokojive, nie vsak pre toho kto by sa nad vecou zamyslel viac. A prave pre tych, ktory sa zaoberaju filozofiou zivota, ktorym tieto otazky nie su lahostajne a tuzia najst a hladaju na ne odpovede moze Fontana priniest zazitok ako ziadne ine filmove dielo. 10/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Diskutabilní snad ve všech možných směrech. Fontána může být v jádru jednoduchý a prostý film. Nemusí mít ani žádnou skrytou a šokující pointu. Ale dostat se přes tvrdou a těžce intelektuální slupku bylo nad moje síly. Rachel Weisz je tu jen na okrasu a veškerý herecký um tu předvádí pouze Hugh Jackman, který ukazuje nejlepší herectví své dosavadní kariéry. Po celých 96 minut je doslova natřísklý emocemi, což se o snímku říci nedá. Dojímavé a osobní pasáže střídají těžce nezáživné a hluché tzv. "WTF" scény, při kterých se člověk nestíhá divit co že se to vlastně děje. Vizuálně určitě nesmírně zajímavé, dějově dost nepřehledné (otázka je, jestli záměrně) a co se týče faktu, zda snímek něco vyjadřuje, těžko popsatelné. Zastávám názor, že pro nás Aronofsky připravil jen změť filozofična. Rovnici bez přesného výsledku. A nechává nás diváky, ať si každý vezme co uzná za vhodné. Někdo je z výsledku nadšen, jiný zklamán. ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Živý nebo mrtvý, půjdeš se mnou, Darrene!

Živý nebo mrtvý, půjdeš se mnou, Darrene!

27.07.2008

Darren Aronofsky přitvrdí. Časy meditativní Fontány jsou pryč. Teď se v jeho režii vrátí kyborg (napůl robot, napůl člověk, každým coulem policajt!), který ve jménu zákona dělá ze zločinců sekanou.… (více)

Rourke nakopal Cage

Rourke nakopal Cage

18.11.2007

Darren Aronofsky po meditativní Fontáně asi potřebuje vybít ze sebe přebytečnou energii. Počítá se s ním hned pro dva filmy, odehrávající se v ringu zacákaném krví a zasypaném vybitými zuby. Už jsme… (více)

Reklama

Reklama