Reklama

Reklama

Píše se rok 1626. Francii vládne Ludvík XIII. a kardinál Richelieu vydává edikt, zakazující souboje, které kosily výkvět francouzské šlechty. Každý, kdo edikt porušil, propadal trestu smrti. Ale mladí šlechtici, toužící po slávě si z kardinálova rozkazu pranic nedělali.
Příběh natočený podle románe Georges Sandové se odehrává na zámku markýze de Bois Doré, šlechtice známého nejen jeho ctí, neústupností a odvahou, ale především jeho láskou ke krásné Laurianě de Beuvre, preciósce, o třicet let mladší, než on. Lauriana jeho lásku opětovala, ale když ji oznámili, že markýz byl zabit, vdala se. Brzy po svatbě Laurianin manžel zemřel a ona nyní krátce před uplynutím svého smutku, chce markýze de Bois Doré navštívit. Markýz Laurianu nikdy nepřestal milovat a nyní znovu ožívá jeho naděje. Kdysi velmi oblíbený francouizský romantický seriál neztratil ani po letech nic na své svěžesti a napínavosti. Původní český dabing, kterému vévodí nezapomenutelný hlas Otakara Brouska, byl přenasazen na restaurovaný materiál. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

Brouk 

všechny recenze uživatele

Markýz de Bois-Doré, slavná to seriálová postava... Stárnoucí gentleman, co si vezme na svůj hrad mladou snoubenku a jako na potvoru i mladého chráněnce...... ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Markýz de Bois-Doré je především bohatý výpravou, která dokáže historicky naladěného diváka (zejména ženy) zcela pohltit a proto, kdo má rád dobrodružství a historii typu francouzských literárních velikánů jako právě Dumas či Féval, tak nebude zklamán ani francouzskou spisovatelkou George Sandovou. Je pravdou, že jsem od ní četl pouze jednu věc, ale zato vynikající Ďáblův močál, ale Markýze de Bois-Doré jsem nečetl, ani nevím, jestli u nás vůbec vyšel. Proto nemohu posoudit, takže čistě k seriálu. Příběh jako takový je plný intrik a překvapivých zvratů, milostných avantýr, brilantních šermířských soubojů a hrdinských činů i zrad. Ocitáme se ve Francii roku 1621, kdy vládne Ludvík XIII., a spory mezi katolíky a hugenoty neutuchají. Ale pravda je taková, že na skutečnou odpověď jak to historicky bylo reálné, vám tento seriál odpověď určitě nedá. Prostě typické francouzské dílo, na které se moc dobře kouká, má to spád a jsou zde hodně zajímaví herci. Nicméně si myslím, že zájem o tento žánr býval asi kdysi daleko větší. Co více dodat, prostě nenáročný, třeba vhodný zrovna pro dlouhé večery s dobrým čajem. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Tento seriál na mňa v rannej mladosti hlboko zapôsobil. Určite to bolo nielen tým, že je historicko-romantický, ale aj tým, že Loriana (Yolanda Folliot) je neuveriteľne vernou podobou mojej milej tety, mamkinej sestry. Spomínam, ako sme vtedy všetci doma dychtivo očakávali každú novú časť. Po rokoch som si znovu pozrela aspoň prvý diel, a v duchu som sa usmievala nad zmenou môjho vkusu, životnými zmenami, prioritami....... Očarenie sa už nekonalo. Ostal len jemný nádych príjemnej nostalgie.... ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Mimo pilcheroidní romantiky nabízel tenhle seriál podle klasické předlohy i spoustu povedených šermířských soubojů a bitek a celkem hutnou atmosféru 1. poloviny 17.století. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na tie roky tak akurát. Vtedy to bolo akože romantické, starý páprda si vezme na hrad mladú snúbenicu, nejedno oko by aj zaplakalo. V dnešnej dobe je ale už jasné, o čo u takých párov ide. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Markýz de Bois-Doré si na historický seriál jen hraje - to je naznačeno už v úvodní scéně, kdy se souboj na chvilku zastaví a slovo má vypravěč. A výpravné, ovšem neúměrně vleklé a natahované vypravování se tváří velmi vážně, ale přitom je často k pousmání. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 23.11.1979, réžia českého znenia (ČST Praha 197?) = MIROSLAV KRATOCHVÍL (11.11.2016) ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Dodnes si pamatuji na stárnoucího markýze a krásnou dívku, do které se zamiluje. Pěkný historický seriál. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Seriál je to vskutku hodně výpravný. První tři díly jsem si velmi užíval, byla to dobrá podívaná a já si říkal, že budu zvažovat nejvyšší hodnocení, ovšem pak přišel díl čtvrtý a nakonec díl pátý, kdy jsem si přál, aby to už rychle skončilo, a já mohl dát aspoň ty čtyři hvězdičky. I přesto, že tvůrci nevydrželi s dechem a v závěru se jim seriál trochu rozpadl, považuju tento televizní počin za velmi zdařilý. Ostatně také dost ojedinělý, takových seriálů moc není. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Takových seriálům jako byl tento se v dnešní době moc nedočkáme. Stejně jako v Paní z Monserau hrabě Bussy postavou se všemi ctnostmi, tak i tady je vykreslen Markýz de Bois Doré s vlastnostmi hodné šlechtice, hodné gentlemana. První tři díly perfektní, zvláště ty s Michelem Cretonem. Tento herec tu sice hrál roli zápornou, avšak dodával seriálu šmrnc. ()

Faramir 

všechny recenze uživatele

Objektivně si seriál zaslouží tak 3,5*, ale kvůli překrásné Laurianě de Beuvre (Yolande Folliot), mé první filmové lásce, do které jsem byl zamilován víc než markýz de B-D a Mario dohromady dávám za 5. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Kouzlo romantického vypravování nezapře jméno francouzského režiséra Bernarda Borderie, který natočil slavnou pentalogii z doby vlády Ludvíka XIV. o krásné markýze andělů. Děj Markýze de Bois- Doré je též jako Angelika zasazen do 17. století, ovšem v době, kdy ve Francii vládne král Ludvík XIII., otec zmiňovaného Ludvíka XIV. Avšak v zemi zmítané náboženským soupeřením katolíků s hugenoty více než král vladaří Šedá Eminence, kardinál Richelieu. Dobrodružný děj naplňují šarvátky,přepadení i souboje, nechybí úklady ani podlá zrada, aby zvítězilo dobro, odvaha a statečnost, ale také čest a láska. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Velmi výpravné dobrodružné . Pamatuji si to z dávných dob, kdy se na další díl seriálu čekalo celý týden. ()

lukano 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejlepší historicko- romantický film s markýzem, kde nechybí romantika v podobě vážnosti, humoru i boje o holý život. Georges Marchal zahrál svojí roli vítečně, jen škoda, že se u nás neobjevilo více filmů s tímto hercem. Dostupné jsou u nás na DVD pouze dva filmy s tímto hercem a to je asi tak v CZ všechno. ()

xargos 

všechny recenze uživatele

V dětství viděný seriál, který se mi vryl do paměti a to jak postavami v příběhu, tak i hudbou, kterou jsem si po léta pamatoval a teď si vše znovu připomněl. Pokud bych tento seriál viděl až dnes, asi bych jeho hodnocení nedával tak vysoko. Dobro a zlo je tu patrné od první klapky. Markýz a jeho věrný Adamas na straně jedné a proradný Villaréal na straně druhé. V příběhu není nouze o pěkné bitky, dokonalé kostýmy a přiblížení toho, jak žila francouzská šlechta v 15. století. Mé hodnocení je značně subjektivní, to dobro v této pohádce pro romantiky zvítězí, i když trochu jinak, než se zdá na začátku:) ()

Bobšule 

všechny recenze uživatele

Když jsem Markýze de Bois-Doré viděla poprvé a naposled v osmi letech, kdy se tu také poprvé vysílal, byla jsem z markýze na větvi. Naprosto jsem nechápala, co ta slečna vidí na Máriovi. Jinými slovy, při vyslovení názvu tohoto seriálu nemusím ani na chvíli přemýšlet, o čem byl. Mám jasno okamžitě. Na rozdíl od většiny ostatních seriálů té doby. (Naštěstí.) ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Dva roky před předčasnou smrtí dotvrdil režisér svoji pověst výjimečného režiséra kostýmních velkofilmů. Tenhle seriál jsem několikrát s chutí shlédl v České televizi. Herci tu nepůsobí jako současníci v kostýmech, jak je tomu vesměs u dnešních historických filmů. Pro tuhle dokonale natočenou romantiku ostrých kordů, širokých klobouků s peřím, nádherných šatů dam a rozpoznatelnost, kdo je padouch a kdo klaďas jsem vždy měl, mám a budu mít slabost. ()

Reklama

Reklama