Reklama

Reklama

Příběh lásky se zrodil v roce 1940. Tehdy se poprvé potkali Allie Hamiltonová ze zámožné rodiny a místní chlapec Noah Calhoun, pocházející z chudých poměrů a pracující na pile. Prožijí prázdninovou romanci, která se Hamiltonovým nezamlouvá. Přesvědčují dceru, že Noah pro ni není dost dobrý. Jednoho večera se dvojice pohádá, rozejde se ve zlém a druhý den Hamiltonovi odjedou. Nešťastný Noah začne dívce psát dopisy, po celý rok každý den jeden. Paní Hamiltonová však všechny zabavuje a před dcerou tají. Zatímco Noah se po útocích na Pearl Harbor přihlásí do armády, vysokoškolačka Allie se stane dobrovolnou ošetřovatelkou. Seznámí se se zraněným Lonem Hammondem, okouzlujícím mladým mužem ze zámožné rodiny. Není divu, že se rodičům líbí a podporují jejich zasnoubení. Mezitím se z války vrátí i Noah, jemuž otec umožní koupit starou plantáž s velkým, opuštěným domem, který kdysi mladík slíbil věnovat Allie pro společný život. Pustí se do náročné opravy s vírou, že dívku získá zpět, a pokračuje i poté, co ji zahlédne v objetí s Lonem. V roce 1947, když je dům hotov a Noah se ho nepříliš ochotně snaží prodat, si Allie během svatebních příprav všimne v novinách článku o domě a okamžitě se za Noahem vydá. Chvíle plné nostalgických vzpomínek v ní probudí nečekané pocity a vášnivá láska propukne s novou silou. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (54)

  • Nicholas Sparks, autor knižní předlohy, řekl, že se při psaní knihy inspiroval příběhem babičky a dědečka své manželky. (SONY_)
  • Ryan Gosling byl vybrán do role Noaha, protože podle režiséra Cassavetese nebyl hezký, ani cool, jako ostatní mladí herci v Hollywoodu, ale byl to "prostě obyčejný kluk, který vypadal trochu praštěně". (pethrik)
  • Scény "po sedmi letech" byly natočeny jako první. Poté štáb a herci měli vánoční přestávku. Ryan Gosling mezitím musel shodit vousy a pár kilo, aby mohl hrát mladšího Noaha. (Terva)
  • Rachel McAdams (Allie) absolvovala kurzy etiky a baletu, aby do role ženy z lepší rodiny dokonale zapadla. (Terva)
  • Ryan Gosling (Noah) byl nabídkou na roli překvapen, a i když se domníval, že se na roli nehodí, s účinkováním souhlasil. (Terva)
  • Rachel McAdams (Allie) a Ryan Gosling (Noah) se před natáčením na několik týdnů přestěhovali do Jižní Karolíny, aby nastudovali odpovídající přízvuk a nasáli jižanskou atmosféru. (jenik71)
  • V rámci přípravy na svou roli Ryan Gosling (Noah) vlastnoručně vyrobil kuchyňský stůl, který se poté objevil i ve filmu. (greetchen)
  • Představitelé hlavních rolí Ryan Gosling (Noah) a Rachel McAdams (Allie) tvořili po skončení filmování několik let pár i v reálném životě. (beyli)
  • Druhá milostná scéna s Noahom (Ryan Gosling) a Allie (Rachel McAdams) bola pôvodne dlhšia a explicitnejšia. Musela sa zostrihať, aby film zapadal do plánovanej vekovej kategórie. (Arsenal83)
  • Aby sa zlepšil spočiatku neprívetivý vzťah medzi hlavnými predstaviteľmi Ryanom Goslingom a Rachel McAdams, režisér Nick Cassavetes zasahoval tým, že ich priviedol do miestnosti, kde si mohli vyvetrať hlavu a povedať všetko, čo im na sebe vadí. Čoskoro sa naozaj aj vďaka tomu zmierili a dokonca skutočne zaľúbili. (Arsenal83)
  • Zábery Britney Spears, ako sa zúčastnila konkurzu do tohto filmu, sa v máji 2021 predali na eBay za 1 milión dolárov. (Arsenal83)
  • The Washington Post pochválil hlavné herecké výkony, zároveň však uviedol, že "McAdams a Gosling ani na minútu nepripomínajú Ameriku 40. rokov minulého storočia." (Arsenal83)
  • Ryan Gosling o úlohe Rachel McAdams: "Myslím, že je celkom fér povedať, že by sme ten film pravdepodobne nenatočili, keby sme nenašli Rachel... Naozaj, Allie ten film ovláda. Je to jej film a my sme v ňom. Všetko to záviselo od herečky." (Arsenal83)
  • The New York Times ohodnotil film pozitívne a uviedol, že: „scény medzi mladými milencami konfrontovanými s dospelou autoritou majú rovnaké kypiace napätie a číhajúcu hystériu, ktorú pred viac ako 40 rokmi priniesli mladí Warren Beatty a Natalie Wood vo filme Trblietanie v tráve (1961)." (Arsenal83)
  • Muzikál na motívy tohto filmu bol uvedený 6. októbra 2022 v chicagskom Shakespeare Theatre a získal vo všeobecnosti pozitívne recenzie. (Arsenal83)
  • 11. augusta 2015 bolo ohlásené, že americká komerčná sieť The CW vyvíja televízny seriál na motívy tohto filmu, avšak ani po rokoch nikdy nedošlo k jeho realizácii. (Arsenal83)
  • Dom, ktorý Noah (Ryan Gosling) opravuje, je súkromná rezidencia, ktorá však v skutočnosti nebola v schátranom stave. Dosiahlo sa toho pomocou špeciálnych efektov. (Arsenal83)
  • Veľká časť deja filmu sa odohráva na ostrove Seabrook a jeho okolí, čo je skutočne jeden z „morských ostrovov“ Južnej Karolíny. Avšak reálne sa tam nenatočila ani jedna scéna. (Arsenal83)

Související novinky

Režisér Zápisníku jedné lásky se vydá do akce

Režisér Zápisníku jedné lásky se vydá do akce

19.03.2021

Tvůrce romantických komedií jako Zápisník jedné lásky nebo Jedna za všechny Nick Cassavetes si teď čerstvě vyzkouší akční thriller. Do své novinky God Is A Bullet si pak navíc sehnal přímo parádní… (více)

Reklama

Reklama