Reklama

Reklama

Klenoty světového dědictví UNESCO

(seriál)
  • Francie Merveilles de l'UNESCO (více)
Francie, 2019, 6x52 min

Obsahy(1)

1. Španělsko, kulturní mozaika: Pestrý kulturní a historický odkaz utvářený jedinečnými vlivy několika národů... Na zemi s pestrou kulturní mozaikou, jakou je Španělsko, působilo v průběhu času mnoho vlivů. Každá z řady civilizací, které Pyrenejský poloostrov ovládly, zde zanechala něco ze své duše. To se dnes odráží v barvitém obrazu španělského lidu. Téměř pět desítek památek zapsaných na seznam kulturního dědictví UNESCO přitahuje zájem návštěvníků z celého světa. Mnozí z nich zamíří obdivovat na jih Španělska komplex Alhambra nebo architekturu města Córdoba. Milovníci přírody pak svou pozornost zaměří na největší chráněné přírodní území v Evropě, národní park Donana. Neoddělitelnou častí španělské historie je ale také umění vyjádřené spojením tance, zpěvu a hudby. Flamenco je dnes jedním z předních symbolů Španělska.
2. Francie, umění žít: Mistrovská architektura, parky s přírodním bohatstvím, ale i obyčejné potěšení z dobrého jídla činí zemi galského kohouta tak neodolatelnou... Každoročně do Francie přijedou miliony návštěvníků obdivovat její krásy. Díky nim patří k nejnavštěvovanějším zemím na světě. Oplývá mistrovskými díly architektury, parky s úchvatným přírodním bohatstvím, dokonalou vytříbeností vkusu i obyčejným potěšením z dobrého jídla. Území Francie je natolik rozmanité, že zde snad nenajdeme místo, které by nějakým způsobem nepřispělo do společné klenotnice regionálních památek. Ani UNESCO neodolalo jeho kouzlu a zařadilo do seznamu více než čtyřicet památek. Všechny vypovídají o jeho historii. Naše cesta začne v srdci pařížského regionu, kde se nachází nejkrásnější div země – zámek Versailles. Poté se vydáme do Touraine, abychom se seznámili s důstojnými dědici francouzského jezdectví. Po zastávce v oblasti Gironde, s jejími vinicemi a uměním stolování, a na mořské straně v Camargue, kde prozkoumáme biosférické rezervace a dědictví římské říše v Arles, zakončíme naši cestu v Mont-Saint-Michel.
3. Řecko, mezi mýtem a skutečností: Poznávání země, kde každá z památek může vyprávět o její bohaté historii... Řecko, země s mnoha ostrovy, leží v srdci Středomoří. Bylo vždy spojeno s mořem, které ho obepíná jako modrý háv. Již ve starověku se řecká civilizace po něm šířila do celého světa. Dnes se může pyšnit osmnácti památkami zapsanými na seznam UNESCO. Jsou to stavby z helénského období, svědkové rafinovaného spojení mezi Východem a Západem. Na naší cestě poznáme athénskou Akropoli, ale také zamíříme takřka do oblak a objevíme vznešené kláštery Meteora, kde žijí pravoslavní mniši odříznutí od světa. Během této cesty odhalíme nejen starobylé divy, ale i jedinečné lidi, kteří zasvětili svůj život ochraně těchto pokladů. Poklady, které někdy podléhají opotřebení časem, ale které nyní díky usilovné práci těchto nadšenců znovu získávají svou budoucnost. Řecko, rozkročené mezi pevninou a mořem, opředené mýty i žijící dnešní realitou, již od starověku oslňovalo své sousedy. Jeho odkaz je dodnes zdrojem inspirace pro celé lidstvo.
4. Itálie, říše a její odkaz: Odhalování krásy a tajemství historických svědků slavné historie země Apeninského poloostrova... Itálie, kolébka Římské říše, námořních republik a renesance, je bezpochyby jednou ze zemí, které nejvíce ovlivnily západní civilizaci. Celé území je poseto svědectvími o velikosti její historie. Itálie je tak zemí s největším počtem památek světového dědictví UNESCO. Některá z těchto výjimečných míst málem upadla v zapomnění a nenávratně je poznamenal čas. Dnes ale stále přitahují zájem turistů. Na úpatí Vesuvu objevíme neuvěřitelné úsilí o obnovu Pompejí, Matera, Evropské hlavní město kultury v roce 2019, nám odhalí příběh, jak obyvatelé zachránili své město před zkázou. V Cremoně budeme mít tu šanci vidět nejstarší stradivárky, a nakonec se vydáme do poklidných Benátek, které se snaží zvládnout příliv turistů. Cesta po Itálii nám ukáže, že seznam památek UNESCO není jen pouhým soupisem, ale živým dědictvím, které nám odkázali naši předci.
5. Portugalsko, země cestovatelů: Půvab Portugalska utvářený bohatou historií se projevuje prostřednictvím pestré kultury a architektury, kterou si oblíbili návštěvníci z celého světa... Po několik století bylo Portugalsko zemí velkých objevů. Z jeho přístavů, které byly zrcadlem námořní síly země, vyjížděli objevitelé a obchodníci. Bohatá historie se tak dnes zračí v mnoha památkách a zvycích. Portugalsko poznáme od jihu k severu a necháme ožít velké okamžiky z jeho historie. Lisabon bude naším výchozím i příjezdovým přístavem, stejně jako byl pro velké mořeplavce. V hlavním městě se nachází věž i klášter, symboly zlatého věku země, které vzdávají hold právě velkým objevitelům. Z Lisabonu se nejprve vydáme do paláce Mafra a poté zamíříme na sever do vinic v Alto Douro. Po proudu řeky Douro se vydáme do Porta. Cestu zakončíme výhledem na Atlantik na vrcholu okouzlujících paláců v Sintře.
6. Chorvatsko, křižovatka civilizací: Země formovaná historickými velmocemi se zajímavou architekturou i přírodou... Chorvatsko, omývané Jaderským mořem a formované četnými okolními vlivy, má bohatou kulturní historii. Jeho památky, ležící na rozhraní největších evropských říší, jsou živým svědectvím dějin, které přesahují hranice jedné země. Chorvatsko se totiž rozkládá na křižovatce čtyř významných kulturních oblastí. Jeho památky pocházejí jak z dob římské, byzantské a osmanské říše, tak z období rakousko-uherské monarchie. Od pobřeží Jaderského moře až po okraj východního cípu Alp zve chorvatské území k cestování časem a k poznávání mnoha různých civilizací. I proto bylo na seznam světového dědictví UNESCO zapsáno v součtu deset kulturních památek a přírodních lokalit. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Díly: 1) Francie - umění žít ***, 2) Itálie - říše a její odkaz ****, 3) Řecko - mezi mýtem a skutečností ***, 4) Španělsko - kulturní mozaika **, 5) Chorvatsko - křižovatka civilizací ****, 6) Portugalsko - země cestovatelů *****. -------- V titulcích (jednotlivých dílů) seriálu uvedeno: rok výroby 2019 (díly 1-4), 2020 (díly 5, 6). ()

Marze 

všechny recenze uživatele

První díl stimulující prostředí památek. Ještě chybí restaurace a nákupy a vytáhnete tam jakoukoli babu. Druhý díl o turisticky nejnavštěvovanější zemi Francii mě trochu zklamal. Další díl Řecko. ()

Reklama

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • V 5. epizodě 1. série s názvem Portugalsko, země cestovatelů lze spatřit impozantní pomník s výškou přes 50 metrů. Památník objevů je památník na severním břehu ústí řeky Tagus v civilní farnosti Santa Maria de Belém v Lisabonu. Památník, který se nachází podél řeky, odkud odplouvaly lodě prozkoumávat a obchodovat s Indií a Orientem, oslavuje portugalský věk objevů v 15. a 16. století. Památník byl koncipován v roce 1939 portugalským architektem Josém Ângelem Cottinelli Telmem a sochařem Leopoldem de Almeidou jako dočasný maják během zahájení portugalské světové výstavy v červnu 1940. Ale teprve v roce 1985 byly dokončeny všechny práce, ale to už do stavby a návrhu vstoupili další architekti. (sator)

Reklama

Reklama