Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Oslnivý thriller z přetechnizované civilizace moderního světa zachycuje stejnojmenný klasický román Raye Bradburyho s citlivostí typickou pro 21. století. Snímek "451 stupňů Fahrenheita" z produkce HBO Films vykresluje svět budoucnosti ve Spojených státech, v němž média vymývají lidem mozky, internetoví roboti kontrolují každodenní běžné činnosti, historie je zkrácena či přepsána a sbory proslulých “hasičů” se zapojují do televizí přenášených misí zvaných „najdi a znič“ s cílem spálit knihy a postavit jejich zostuzené majitele před soud. V tomto paranoidním světě začne horlivý požárník (Michael B. Jordan), který se připravuje na převzetí funkce po svém dlouholetém kapitánovi (Michael Shannon), zpochybňovat přetrvávající domněnky o pálení knih a jiných "graffiti," jež jsou vůdci považovány za příčinu rozšíření odporu a v důsledku toho i rozpoutání “druhé občanské války,” v níž zahynuly miliony lidí. Poté, co se setká s mladou informátorkou (Sofia Boutellová), která je v podmínce za podporování lidí cenících si literatury a historie, učiní hasič nebezpečné rozhodnutí pomáhat podzemnímu hnutí osnujícímu odvážný plán na zachování obsahů tisíců klasických knih, umění a kultury – pokud dokáží přelstít všudypřítomné složky, které mají v úmyslu je zničit. (HBO Europe)

(více)

Recenze (114)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Po všetkých stránkach slabé, nedotiahnuté a celkovo zbytočné. Vlastne som to dopozeral len kvôli Shannonovi, hoci aj jeho prejav v tomto filme spočíval v rôznych verziách výrazu "mám zápchu, ale musí to von". ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ray Bradbury je bezesporu ikonou sci-fi, ale tento film z dobrého námětu udělal demagogii plnou spálených knih. A nebejt Michaela Shannona, asi bych to vypnul o dost dřív. ()

T2 

všechny recenze uživatele

U mňa v pohode zvládnuté a pútavejšie než "suchšie podaný" originál. Sadli mi v celku herci, téma pútavá, nie je to samozrejme úplne dokonalé ale má to svoje čaro. /70%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nepovedená adaptace klasického sci-fi námětu. Takhle podaná dystopie je dobrá leda tak pro žáky základní školy... Tohle se kniha Raye Bradburyho nezasloužila... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Uprimne, divim se, ze to trvalo tak dlouho, nez vznikla dalsi adaptace Bradburyho knihy, ta z roku 1966 je uz precejen hodne stara. Na druhou stranu, nez tohle, to radsi nemuselo vznikat nic. Mozna tu ted urazim nejakyho vyznavace knizni predlohy, ale krome ty jedny zasadni myslenky kniha zadnej zazrak neni, takze v tomhle ohledu to mel film hodne tezky, vystavit dej na tom, ze pozarnici knihy pali, aby si to nakonec jeden rozmyslel, proste neni zrovna dvakrat pevnej zaklad. Jenze bohuzel tady nic jinyho vlastne neni. Ale abych filmu nekrivdil, to nebylo ani ve verzi z roku 66, ktera taky neni zadnej zazrak. Kdyby to alespon, kdyz uz chybi poradnej scenar, tahli herci, ale bohuzel. Jordan je vylozene na presdrzku, jeho promena neni nijak zvlast dobre vysvetlena a Shannon se furt tvari jak uprchlej silenec. Vizualni stranka je sice celkem fajn a triky taky nenastvou, na to ze se jedna o tv film, ale to je tak vsechno. Zhruba po hodine deje jsem byl dotazan, kdy ze se zacne neco dit a zhruba v tu chvili jsem si uvedomil, ze premyslim nad tim samym. Slabsi 3*. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Truffautova adaptace mě zase tolik nechytla, takže na ní netrvám jako na "definitivní" verzi. Tenhle film je ale bohužel dobrý jen tím, co s ní sdílí - tedy budování světa a vztahů. Shannonova postava je pak dokonce o level výš, byť nikam nevede. Film ztrácí svým slabým protagonistou a inklinací k akci v závěru. Není to nějaká svatokrádež, mělo to našlápnuto, ale nakonec už jsem se nudil a jen přemýšlel, jak by šlo vlastně dystopické sci-fi udělat, aby ještě fungovalo. Zdá se, že tenhle subžánr ztratil osten. 2 a 1/2 ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Přijde mi to spíš jako adaptace Truffauta než jako adaptace Bradburyho, a trpí stejným neduhem, kdy hlavní hrdina prochází příběhem jako arogantní robot a neexistuje napojení na diváka. Čím to, že čím víc "moderní" se filmoví adaptátoři scifíček snaží být, tím víc prázdně a nerelevantně jejich výtvory většinou vyzní. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Výkladní skříň liberálů, která by byla fajn, kdyby to nebyl totální bordel bez hlavy a paty, který někdo ve střižně pravděpodobně totálně vykostil. Anebo to holt byla srágora už ve scénáři. Buď jak buď, blivajz na úrovni posledních filmů Netflixu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

HBO a jejich velkolepý a zároveň tajemný trailer vzbuzovaly velké naděje a já si říkal, že na tenhle seriál koukat nebudu. Po tom, co jsem zjistil, že půjde pouze o film jsem si řekl, že tomu šanci dám, ačkoliv pro mě duo Michael Shannon a Michael B. Jordan nevzbuzují žádné speciální sympatie, až donedávna to bylo u obou právě naopak. O to víc mě doslova šokovaly zničující reakce z festivalu v Cannes a bylo zjevně jasné, že tady pšenka nepokvete a dost by mě zajímalo, kde se stala chyba. Já to rozhodně tak černě nevidím, spíše než se zpracováním filmu jsem měl problém s příběhem, který mi přišel vyloženě hloupý, ačkoliv je to prostá agitka, během níž hlavní hrdina zjistí tu skutečnou pravdu, tak mi prostě přijde připitomnělé, aby hasiči začali pálit knihy a pořádně to ani nikdo nevysvětlil, proč se tak děje (krom toho výmývání mozkem nějakým ministerstvem). Je mi úplně jasné, že knižní předloha je patřičně geniální a v níž to perfektně dává smysl, ale to je pro mě zkrátka málo. Asi bych spíše sáhnl po pádesátiletém stejnojmenném snímku, jelikož úplně nevěřím, jak by se příběh mohl zásadně lišit. Místo toho budu mít v mysli jenom tenhle lehce nadpůrměrný film, který krásně vypadá, krásně zní a má v obsazení známé herce. Před premiérou by film hodně připomínal obří propadák Equilibrium s panem Balem v hlavní roli a teď dokonce vidím, že je to tu v podobných snímcích. Takže pointa je jasná, pokud jste četli knihu, filmu se zásadně vyhněte, ačkoliv si tedy myslím, že 40% je zásadně podstřelených. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Hle, bylo nablito na Bradburyho, Orwella i Hellera. Nebo to snad autoři mysleli dobře? Předat varování o nebezpečí plíživého ztotalitnění (v těchto časech prodejným dobroserstvem) plíživě totalizovaným a jednoduchým mileniálům? Pak to buď pokaňhali naplacato, nebo si nechali udělat kvalitní průzkum a mlaďoši jsou ještě blbější, než jsme doufali. Než kdokoliv doufal. Než ONI doufali. Ti tajemní ONI.... A jsme fpiči. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"KNOWLEDGE IS DANGEROUS." ------------ Na nový Fahrenheit som sa dosť tešil. Nie len preto, že som očakával podarený film o eventuálne možnej, nie príliš nereálnej situácii, no najmä kvôli zhliadnutiu pôvodných 451 stupňov od Truffauta. Tieto dve navzájom porovnávať radšej nebudem, predsa len ubehlo 52 rokov, techniky a postupy sa zmenili, no a takisto aj to, čo divák na obrazovke očakáva. Navyše, bol by som nútený tomuto streliť buď "odpad!" alebo jednu hviezdu. To však nechcem. Obsadenie je síce úplne katastrofálne (Jordy proste hrať nevie, treba sa s tým zmieriť), poslednú polhodinku to za veľa nestojí a záver bol tak vlažný a na rýchlo zbúchaný, až to bolí, no prvá hodina bola veľmi obstojná, solídne ma vtiahla a pustila až vtedy, keď sa Bahrani nezmestil do kože a začal pred koncom až moc kombinovať. Pozdravujem toho chlapca, čo vedel naspamäť všetkých 13 000 kníh. Pff. Dávam za 3* s tým, že večer pravdepodobne pôjdem už len na 2*. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Ray Bradbury by se otáčel v hrobě kdyby viděl co všechno jsou filmaři schopní provést... Dvě hvězdy za Shannona, zahrál to parádně. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tesne po prečítaní knihy a druhom pozretí prvej adaptácie musím zmeniť názor aj na túto ultra modernizáciu látky. Bavilo ma sledovať zmeny oproti predlohe, a samozrejme aj oproti prvej adaptácii, ako aj porovnávať, aké zmeny urobil Truffaut a aké Bahrani s Naderim. Následne mám dojem, že toľké zmeny majú vzhľadom na to, kam sa spoločnosť posunula, opodstatnenie. Montag je single, knihy sú aj elektronické, hlavná ženská hrdinka nie je tak nevinná, pretože všetko je prepojené. A dokonca aj Jordan so Shannonom mi pripadali na druhýkrát akceptovateľní. Má to stále svoje chyby, ako napríklad menej uveriteľný prerod Montaga, ale ako látka na analýzu ma skrátka nový Fahrenheit bavil. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Úplně se nemohu ztotožnit se zdejším nízkým hodnocením. Z mého odborného pohledu usuzuji, že by se Ray Bradbury nemusel z tohoto zpracování vyloženě otáčet v hrobě. Fantastickou knihu jsem nicméně četl velmi dávno, takže kvalitativní rozdíl už asi přeci jenom nevnímám tak výrazně, jako kdybych si ji přečetl včera. Inspirace knihou je nicméně v tomto případě opravdu jen hodně povrchová. Tvůrci si zkrátka vytvořili relativně své dílo, které se snažili zasadit tak, aby se současnému diváctvu trefili do chuti. Možná kdyby hrál místo mého milovaného Shennona nějaký jiný hegešák, tak bych také hodnotil jinak, ale ten frajer je prostě boží. Celkem chápu snahu tvůrců odlišit se od předchozí adaptace, takže s tímto zmodernizovaným pojetím nemám větší problém. Celkově mi snímek docela sedl do nálady, takže pálím slabší 4 kousky. Přesto stále nejvřeleji doporučuji sáhnout raději po knize, která je skvělá. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Fahrenheit 451" rozhodne nepriniesol to, čo som si myslel, že sa od filmu dočkám. Najprv bolo zvláštne, že sa z toho nakoniec vykľul TV film. Ale stále som bol zvedavý. Zaujímavá téma na spracovanie, dobré obsadenie, a mohlo sa z toho skutočne niečo dostať. No mám pocit, že sa to na niektoré elementy sústredí dobre, no iné absolútne nezvláda. Okey, poďme sa na to pozrieť. V prvom rade poviem, že som mal trošku pocit, že film by sa asi mal viac sústrediť na Beattyho než na Montaga. Prečo? Lebo o ňom zistíme určité veci, píše si myšlienky (čo, ako som pochopil je v tomto svete zakázané) a vyzerá to, že má väčší nábeh na to, aby svojich ľudí zradil. Možno som to dedukoval nesprávne, no tam je oveľa viac momentov, kde som si myslel, že by prešiel na druhú stranu a pomohol literatúru chrániť. Montag dokopy neurobí nič iné, len dostane jednu knihu, prečíta z nej pár riadkov a následne už sa rozhodne pomôcť. Kvôli dievčaťu. Pravdepodobne. Nie je to tu dobre vysvetlené a mám pocit, že potrebovali sme viac času a lepšie poznať jeho charakter na to, aby sme to dokázali odhaliť. Lebo jeho rozhodnutie je potom viac-menej spracované veľmi nasilu a ťažko sa mi s tým prepája. Najmä ak ešte sám o sebe tvrdí, že robí dobre len jednu vec a to je spaľovanie. Vezmite si všetky scénky s ním na začiatku a na konci je to úplne iný človek. Lenže nemali sme čas na to vidieť túto premenu. A to je dosť smutné. Okrem toho svet, do ktorého je tento film zasadený nevyzerá úplne najzaujímavejšie. Neviem ako by sa v ňom dalo žiť a čo vlastne má ponúknuť. A nemyslím si, že to bolo v románe spracované takto, lebo niečo mi tu nepasuje a rozhodne je to veľmi otázne, či si to správne premietli. Najmä ak stále funguje internet. Michael Shannon je podľa mňa dobrý v role padoucha a má tu skvelé momentky, Michael B. Jordan je tiež super a film má pár dobrých momentiek, no hlavným jeho problémom je aj tempo. Ide veľmi pomaly. No to je práve spôsobené aj tým faktom, že nevieme vôbec pochopiť Montagovu motiváciu. Čo však ešte na filme vyzdvihnem je jeho efektná stránka. Keď tu niečo horí, tak to skutočne horí. A pôsobí to vierohodne. Len nie je to dosť na to, aby som vyzdvihol film ako taký a celkovo pôsobí len veľmi priemerne. Hodnotenie: C ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Fahrenheit 451 je okrem iného aj o tom, že spoločnosť sa snaží ľuďom do hláv natlačiť nepodstatné sprostosti, zaujať ich nezmyslami a oni zabudnú na podstatu. Nebudú sa pýtať prečo sa to robí, ale ako sa to robí. Nie o pálení kníh, ale o snahe vytvoriť z ľudí stádo, ktoré sa ľahko ovláda. O tom celom to je. Príbeh síce jednoduchý, ale obsah podstatný. Bahrani nie je nešikovný, iba nemal po tejto knihe vôbec siahnuť. Vy ale môžete. Bola napísaná pred 66 rokmi a dnes je aktuálnejšia viac než inokedy. A Shannon? ... ten nesklamal. 2,5* ()

Související novinky

Hanks futuristickým hasičem?

Hanks futuristickým hasičem?

17.11.2007

Příští týden má světovou premiéru The Mist, už třetí adaptace novely Stephena Kinga v režii Franka Darabonta (po Vykoupení z věznice Shawshank a Zelené míli jde tentokrát o klasický horor, navíc… (více)

Reklama

Reklama