Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Oslnivý thriller z přetechnizované civilizace moderního světa zachycuje stejnojmenný klasický román Raye Bradburyho s citlivostí typickou pro 21. století. Snímek "451 stupňů Fahrenheita" z produkce HBO Films vykresluje svět budoucnosti ve Spojených státech, v němž média vymývají lidem mozky, internetoví roboti kontrolují každodenní běžné činnosti, historie je zkrácena či přepsána a sbory proslulých “hasičů” se zapojují do televizí přenášených misí zvaných „najdi a znič“ s cílem spálit knihy a postavit jejich zostuzené majitele před soud. V tomto paranoidním světě začne horlivý požárník (Michael B. Jordan), který se připravuje na převzetí funkce po svém dlouholetém kapitánovi (Michael Shannon), zpochybňovat přetrvávající domněnky o pálení knih a jiných "graffiti," jež jsou vůdci považovány za příčinu rozšíření odporu a v důsledku toho i rozpoutání “druhé občanské války,” v níž zahynuly miliony lidí. Poté, co se setká s mladou informátorkou (Sofia Boutellová), která je v podmínce za podporování lidí cenících si literatury a historie, učiní hasič nebezpečné rozhodnutí pomáhat podzemnímu hnutí osnujícímu odvážný plán na zachování obsahů tisíců klasických knih, umění a kultury – pokud dokáží přelstít všudypřítomné složky, které mají v úmyslu je zničit. (HBO Europe)

(více)

Diskuze

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

Spiker01

Super! Tak doufám, že se klasický film bude líbit víc, než tento (pokud se ho tedy rozhodneš pustit). Já se prozměnu - rovněž pro porovnání - mrknu na tento, i když - dle toho, co píšeš, a dalších názorů zde - to nejspíš nebude žádná selanka. ;-)

Přiznám se, že v poslední době té četbě už taky moc nedávám, to bejvávalo...

Spiker01

Spiker01 (hodnocení, recenze)

Idée_fixe

Ještě jednou děkuji..Já nejsem moc zdatný čtenář, ale přemýšlel jsem, že si pustím ten starý film, dokud to úplně nezapomenu. Pro porovnání. Tahle novinka mi přišla fakt hrozně hloupá. Equilibrium jsem si celkem užil tehdy..

na příspěvěk reagoval Idée_fixe

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

Spiker01

Velice rádo se stalo. ;-)

Ještě něco málo k tomu závěru knihy (filmů), ať můžeš posoudit i tohle. Na zmíněném místě se vyskytuje skupinka lidí, z nichž každý zná nazpaměť nějakou knihu (a podle toho se jim taky říká), takže vlastně i když by spálili třeba všechny knihy světa, tak na dobro je z něj nemůžou nikdy zcela sprovodit...

Někteří ji už uměli, než tm přišli, jiní se ji učili až tam (tedy aspoň myslím).

Jen už si nepamatuji, kterou tu knihu se učil Montag.

A rovněž už si nevzpomenu, zda v knize, filmu (či obojím), se kdosi představoval "A já jsem Marťanská kronika od Bradburyho", to mě rozesmálo. ;-)

V Equilibriu nebylo povoleno nic, co by mohlo vyvolat nějaké emoce, takže ani obrazy, hudba.... Jen jsem nabyla dojmu, že ty obrazy byly i v tom Fahrenheitovi.

Jak říkám, je to už vážně drahně let, co jsem film viděla, a ještě déle, co četla knihu (to bych tipla i na takových 15-17 let), a do toho se mi navíc "přimotal" ten Equilibrium. ;)

na příspěvěk reagoval Spiker01

Spiker01

Spiker01 (hodnocení, recenze)

Idée_fixe

Díky za komplexní vysvětlení. Spousta těch motivů, o kterých píšeš, ve filmu vůbec nejsou, takže to nejspíše pozměnili fakt dost. I když už jsem to taky pozapomněl trošku za těch pár měsíců. Nicméně to s těmi obrazy bylo v Equilibriu, takže tady se nejspíš jde pouze po těch knihách.

na příspěvěk reagoval Idée_fixe

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

Spiker01

Tuhle verzi jsem (zatím) neviděla, takže nemůžu posoudit, Truffautova je knize velmi blízko. Řekla bych, že máš pravdu, co se těch změn týče. Bude to zřejmě zasazené do současnosti (příp. budoucnosti), neboť kupř. takový inernet se v knize (potažmo původním filmu) jaksi samozřejmě nevyskytuje. Ale třeba s tzv. "Telestěnama", tedy obříma obrazovkama přes celou stěnu (resp. místo ní) se vlastně Bradbury docela i trefil, co se současnosti týče. ;-)

Nuž, ve stručnosti (pokud to vůbec jde ;)): Hlavní hrdina - požárník Guy Montag (ženatý s typickou "zazobanou paničkou", která kromě svých telestěn, kamarádek (se kterými si povětšinou ale jen volá přes ty telestěny), a nákupů, nemá moc jiných zájmů), má za úkol se svým týmem kolegů vyhledávat (příp. rovnou se dostavit na konkrétní místo, když naň obdrží tip) tajné skrýše knih (teď si nejsem jistá, zda i dalších uměleckých předmětů, nebo si to pletu s Equilibriem), ty knihy spálit, a jejich majitele vydat policii, neboť uchovávání knih je trestné. Ve své profesi je jeden z nejlepších. Náhodou se seznámí s mladou dívkou Clarissou (v knize, ve filmu to byla dospělá žena), která je trochu jiná, než ostatní, porozumí si spolu, vídá ji např. cestou do / z práce. Se ženou si naopak pomalu přestává rozumět, ačkoliv v koutku duše ji má stále rád (alespoň tak jsem to pochopila).

Jednou se mu stane zvláštní příhoda, když najde u jedné staré ženy obrovské množství knih, a tato žena chce být spálena s nimi, trvá na svém zoufalém přání, i proti Montagově vůli. Tato situace vede k podnětu, zamyšlení, kdy se mu tohle všechno začne pomalu, ale jistě zajídat, postupem času mu to už všechno leze na mozek, dokonce sám má doma tajnou skrýši knih....

...Pak, jednoho dne, zničehožnic, v práci zvoní telefon, a tip posílá požárníky - na jeho adresu...

Ale to už je, tuším, Montag nějakou dobu na útěku, kde se setkává se starým "vlkem samotářem" Faberou, který mu pomáhá, a posílá na jedno zvláštní tajné místo, které by pro něj mohlo být ideální. ;-) (V Truffautově filmu byla tato postava úplně vypuštěna, ale zmíněné místo zůstalo).

Omlouvám se, pokud jsem něco zásadního vynechala, je to už hrozně dávno, co jsem knihu četla, a rovněž i film jsem dost dlouho neviděla.

na příspěvěk reagoval Spiker01

Spiker01

Spiker01 (hodnocení, recenze)

Prosímvás, můžete mi někdo povědět o čem je knižní předloha? Nedovedu si představit, že by v jakémkoliv podání mohl příběh dávat smysl, jelikož mi ten námět přijde vyloženě pitomý. Ale tak stále doufám, že ho do filmu dost pozměnili a proto ten hate.

na příspěvěk reagoval Idée_fixe

Uživatel Phantasma smazal svůj příspěvek.

Axiris

Axiris (hodnocení, recenze)

To obsazení je poděl a dle trailerů to vypadá na klasickou akční slátaninu.

Leopard105

Leopard105 (hodnocení, recenze)

Všimli jste si někdo knihy od Franze Kafky v v tom 2min. traileru? :D Mohl by to někdo opravit/přidat v zajímavostech.

Neuge

Neuge (hodnocení, recenze)

De Large

Protože původní film byl skvělý a stejně důležitý jako kniha, tak jiná adaptace 50 let poté bude sračka. To je vskutku hluboká úvaha. 

De Large

De Large (hodnocení, recenze)

Vzhľadom na to, že pôvodný film je skvelý a rovnako dôležitý ako kniha, toto bude iba ďalšia pre peniaze vytvorená sračková replika.

na příspěvěk reagoval Neuge

xmy

xmy (hodnocení, recenze)

Kniha byla výborná, film docela ušel. Toto zpracování vypadá zajímavě, jsem zvědav, jak to nakonec dopadne.

Bingos

Bingos (hodnocení, recenze)

No, uvidíme...
Film z 66. je mi celkem volný, ale knížka je pro mě dost důležitá, byl bych nerad aby ji někdo zkruvil v nějakou akční fušeřinu...
Režisér mi nic neříká, trailer taky prakticky nic, tak jedinou jakous-takous zárukou je jméno televize... uvidíme...

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

Truffautova verze je (pro mne) skvost, jen škoda některých úprav - např. Clarissa je v knize dvanáctiletá dívka, leč ve filmu dospělá žena (navíc stejná herečka ztvárnila i roli Montagovy manželky, ale to mi třeba vůbec nevadilo, to jen dodávám); postava starého samotáře Fabera byla vypuštěna úplně; rovněž mám dojem, že chyběl tzv. mechanický ohař. Ale atmosféra, zpracování, to napětí, výprava, volba herců, etc.. bylo vše neskutečné, takže ty "nedostatky" ráda odpouštím. Na jednu stranu se fakt těším, jsem moc zvědavá, jaká bude tahle verze, na druhou stranu mám ale velký strach. Bude pro mne dost těžké odpoutat se od knihy či Truffauta. ;)

Uživatel Idée_fixe smazal svůj příspěvek.

Neuge

Neuge (hodnocení, recenze)

HBO je sice záruka jakási kvality, ale Shannona bych teda mnohem radši viděl jako hl. hrdinu. 

na příspěvěk reagoval Badmaniak

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Antal89

Antal89 (hodnocení, recenze)

Takže další americký remake jednoho přinejmenším padesát let starého snímku. Podle románu Raye Bradburyho již byl totiž natočen film 451° Fahrenheita (Francie/VB 1966).

Související novinky

Hanks futuristickým hasičem?

Hanks futuristickým hasičem?

17.11.2007

Příští týden má světovou premiéru The Mist, už třetí adaptace novely Stephena Kinga v režii Franka Darabonta (po Vykoupení z věznice Shawshank a Zelené míli jde tentokrát o klasický horor, navíc… (více)

Reklama

Reklama