Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká dvoudílná minisérie vychází z biografického románu Anna Franková od Melissy Müllerové a z původního výzkumu a rozhovorů Kirka Ellise. Některé scény filmu lze rovněž najít ve známé knize "Deník Anny Frankové".
V úvodu říká dospívající Anna: "Chci se stát bruslařskou mistryní a spisovatelkou. Chci svou fotografii ve všech časopisech. Možná ze mě bude filmová hvězda. Chci být jiná než všechny ostatní holky. Chci být moderní ženou, chci cestovat... a studovat jazyky. Chci dělat všechno."
Osud jí však nepřál. V rámci genocidy, již nacisté nazývali "konečným řešením", bylo zavražděno půl druhého milionu dětí. Příběh Anny Frankové je příběhem pouze jednoho z nich. "Deník Anny Frankové" se prodal ve více než 30 milionech výtisků a byl přeložen do 60 jazyků. Je po bibli druhou nejčtenější nebeletristickou knihou světa.
Film režiséra rumunského původu Roberta Dornhelma (nar. 1947), který vznikl v koprodukci s Českou republikou, byl nominován na 3 Zlaté glóby a získal řadu dalších ocenění. V hlavní roli uvidíme Hannah Taylor-Gordonovou a Bena Kingsleyho. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (77)

tron 

všechny recenze uživatele

"Naše rodiny sú zatiaľ spolu. To stačí." Pravdupovediac, Ben Kingsley tu dostal možno ešte lepšiu rolu, ako v Gándhim, za ktorého získal Oscara. Celkovo sa kasting vydaril. Vizuálne to síce nie je žiadny zázrak, na strane druhej toto je proste komorný príbeh, bola taká už literárna predloha a koniec koncov takto komorne žili Frankovci a spol. aj v realite - proste jedna budova a bodka. Ten príbeh klame telom, rozpráva ho skôr dieťa, než dospelá žena a je plný humoru, ale potom postupne pritvrdzuje a ku koncu už vám ostanú oči len pre slzy. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nerozumím tomu, proč jeden z nejsilnějších příběhů 20. století nemohl jít na velké plátno, televizní look a menší rozpočet to celé hrozně sráží. Dále mám za to, že vzhledem k tématu to měl dostat zainteresovaný a hlavně prvoligový režisér, viz Spielberg a Schindler nebo Polanski a Szpilman. Pasáže v koncentračním táboře jsou celkem silné, ale z druhé části filmu zabírají sotva 50 minut. Navíc i první část filmu není příliš poutává. Kromě Kingsleyho se tam neukáže jediný pořádný herec, ale představitelka Anny je skutečně kouzelná. Z filmu šlo vytěžit určitě víc, když si uvědomíme, jak krutý osud k Anně Frankové byl. První roky 2. světové války v Nizozemí byly hlavně o strachu z toho, co se děje za hranicemi, poté přišlo nošení židovských hvězd. V polovině války nastal čas pro úkryt, kde je objevili až necelý rok před jejím koncem. Už to byla smůla, ale po závěrečném zjištění, kolik z nich se nedočkalo konce jen o pár měsíců nebo dokonce jen týdnů, nepřestává mrazit. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Jeden a půl milionu dětí bylo zavražděno při genocidě, kterou Nacisté nazvali "konečným řešením". Annin příběh je jen jedním z mnoha.. Knížku jsem četla, ale tolik na mě nezapůsobila především kvůli tomu, že v deníku Anne popisovala většinou kolik kdo dostal brambor a podobně. Film je v tomhle ohledu mnohem lepší. Dá se říct, že se v první půlce nic neděje, zato z té druhé čiší až neuvěřitelná beznaděj. Anne chtěla po válce procestovat svět nebo stát se spisovatelkou, ale kvůli zvěrstvu, které se dělo se jí nesplnilo ani jedno (alespoň zaživa ne). Je to zkrátka neskutečně silný a smutný příběh. Byla jsem moc ráda, že film obsahuje i to, co předcházelo a následovalo psaní deníku, přestože když se děj přesunul do koncentračních táborů, bylo to neskutečně depresivní. Myslím, že je skutečná ostuda, že dá většina lidí přednost filmům o superhrdinech než aby se podívali na něco, co se skutečně stalo a má nějakou hloubku. Bohužel, zdejší počet hodnocení vypovídá o tom, že lidé dnes raději opravdu to první.. A mimochodem, výběr hlavní hrdinky se skutečně povedl, opravdu jsem měla po celou dobu dojem, že se dívám na skutečnou Anne. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jeden z najznámejších príbehov z 2. svet. vojny dostal naozaj dobré, hoci nie úplne hviezdne obsadenie a tvorcom sa naozaj podarilo veľmi hodnoverne preniesť príbeh na filmové plátno, resp. tv obrazovku, keďže sa jedná o tv film. Veľkú zásluhu na výbornom výsledku má sympatická predstaviteľka Anny, ale hlavne tradične bezchybný Ben Kingsley. Prvá polovica filmu je ešte dosť príjemná, o ich strašnom osude nemajú ani tušenia, druhá už je drsnejšia a dojímavá. Neviem posúdiť či v príbehu sedí každý detail, ale ako tv film pôsobí veľmi komplexne a nenašiel som slabé miesto. Trochu nechcene úsmevne pôsobí úvod, v ktorom titulky upozorňujú na nahotu. Takmer žiadna tam nie je a ak je, tak to nič príjemného nie je...90%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Punc skutečného příběhu, jenž se stal předlohou pro tento snímek, dodává filmu patřičnou hloubku. Deník Anne Frankové je drsný, realistický, napínavý a mrazivý. Výborné herecké výkony, hudba, kamera, emoce, dokonalé prostředí a dlouhá stopáž, která však svižně utíká, to vše musí diváka nutně zaujmout. Je neuvěřitelné, že jedno z těch děsivých svědectví o holokaustu a životě Židů v období války, se dochovalo prostřednictvím deníku mladé a zjevně talentované dívky. Jedním slovem - působivé. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jako by tam člověk byl. Realistické, přesvědčivé, až to člověku leze do vlastního soukromí. A to ve všech fázích - v dobách, kdy je ještě dobře a fašismus se ozývá jako by z veliké dálky, v období skrývání a strachu z tušeného nebezpečí a vrchol přichází v koncentrácích a v době těsně poválečné. Nezbývá, než dát 100% a poděkovat. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Je to veľká tragédia, že sa dievčaťu jej sen o sláve splnil až po jej smrti. Silný príbeh, ktorý bude mať čo povedať aj po dlhých stáročiach. A Ben Kingsley?  Ten jednoducho tieto úlohy zvláda dokonale. Nadpriemer. 75/100 ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Hodnocení po obou dvou částech. První část je hodně vlažná, seznamujeme se v ní s ukrývajícími se Židy, ale stejně většinu z nich pořádně nepoznáme a jedinými výraznějšími postavami tak zůstávají Anna a její otec. Druhá část, ve které se doslova začne „lámat chleba“, je už výrazně lepší, ale v mých očích stejně nezakryje laciné vzezření. Od tak silné předlohy jsem zkrátka čekal hutnější podívanou. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

I když příběh Anny Frankové znáte, stejně budete dvě třetiny příběhu věřit naději a zbývající třetinu kroutit hlavou nad lidskou beznadějí... Výrazné herecké výkony, a to nejen u ústřední dvojice (Hannah Taylor Gordon, Ben Kongsley). Zajímavé propojení černobílých snímků s barevnými, pěkná hudba Graema Revella . ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Počas celej prvej časti a do polovice druhej som si hovoril, ako dobre sa majú ľudia okolo Anny, keď to porovnám s inými židmi z rôznych kútov Európy, ktorí už dávno predtým umierali. Jasné, nespravodlivosť je už len to, že sa museli skrývať a obmedzovať. Ale v podstate sa tam nudili, tak som začínal mať podozrenie, či nie je tento príbeh náhodou výnimočný iba tým, že sa po nej zachoval denník. Keď ma zrazu vyviedlo z omylu ich zatknutie a kruté väznenie, fackajúce nás práve tým, kvôli čomu sme sa ošívali v predošlých minútach. Ľudia, ku ktorým sme si vytvorili vzťah, sú tu vláčení bahnom, ako všetci ostatní, ktorých v koncentrákoch vidíme prvýkrát. A v tom spočíva intenzita filmu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno Deník Anny Frankové není žádným literárním skvostem. Měl jen štěstí, že se, narozdíl od jiných deníků, zachoval a díky zdařilému PR se stal bestsellerem. Tím samozřejmě nechci nijak snižovat význam obětí koncentračních táborů. Nikde sice není psáno, že z nepříliš dobré knihy nemůže vzniknout dobrý film, ale v případě Anny Frankové se to ještě nepovedlo. Dornhelmovo zpracování je ale prozatím to nejlepší. Možná je to i tím, že se nejedná o zpracování samotného deníku, ačkoliv některé pasáže jsou tam použity.První díl se zabývá předválečnou dobou a nástupem nacismu, které vede k přechodu do úkrytu. A právě tahle část byla nudná a o nedokázala mě ničím upoutat. To vypětí nebylo nijak intentzivní a zoufalost, která musela být přítomna, mi tady zcela chyběla. Druhý díl se odehrával v koncentračním táboře a zachraňoval co se dalo. Všechny emoce, které jsem předtím postrádal, tu zafungovaly a z filmu se stal docela intenzivní zážitek. Ale celkově ani tahle verze nebyla tou, která by mě usadila. A podle mě takový film na motivy Deníku Anny Frankové natočit nelze. 55% ()

khedy 

všechny recenze uživatele

Deník Anne Frankové je jeden z nejlepších snímků na téma holocaust za druhé sv. války, které jsem doposud viděl. Opravdu nechybělo mnoho a přiklonil bych se k ohodnocení plným počtem. Co mi na filmu trochu vadilo je to, že jsem vše očekával ještě trochu drsnější a surovější. Jednoduše mi to přišlo z větší části takové moc "měkké", samozřejmě jsou i opravdu drsné momenty po kterých běhá mráz po zádech. Na druhou stranu se mi moc líbily kulisy a výkony hlavních představitelů. Moc mě také potěšilo obsazení českých herců, především Kláry Issové. Celý filmu i přes svou delší stopáž utíká velmi svižně a to hlavně díky skvělému námětu, který ani na minutku nenudí. / 85% ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Působivé drama nejen o dospívající dívce za druhé světové války, které mě skutečně chytlo za srdce. Nechybí ani kvalitní herecké obsazení v čele s Benem Kyngsleyem. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Klasický americký ždímač slz, který však dokáže probouzet emoce i ve scénách, kde se vůbec netlačí na pilu a navíc závěr je pojat dost civilně, což mě mile překvapilo. Scény z koncentračního tábora jsou spíše zkratkovité, ale tak silné vykreslení atmosféry jsem viděl málokde. Hrdinka snímku mi začala být sympatická až v druhém díle, kdy má konečně co hrát a ne jen přemoudřele rozumovat a stále velkodušně stmelovat rodinu (tvůrci se měli více držet deníku a vyjádřit více její zas ne tak plochou povahu). Dialogy někdy byla až krajně nepřirozené, ale i tak výsledek opravdu silně působí a ve člověku zůstává pocit staženého hrdla při vzpomínce na řadu obrazů i věcné titulky v závěru o osudech skrývajících se v táborech. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Veškeré dění v koncentrácích bylo ztvárněné naprosto špičkově, hnus a beznaděj z toho jen čiší, akorát mi přijde strašná škoda, že dvě třetiny času se film odehrává v úkrytu, což po celkem krátké době začne být repetitivní. Zkrátit to, mohla to být absolutní bomba, ale i tak je to hodně kvalitní zážitek. 85% ()

danecek24

všechny recenze uživatele

59. Zlatý Glóbus za rok 2001 - nominace (3) - Nejlepší minisérie / TV film, Nejlepší herečka v minisérii / TV filmu - Hannah Taylor Gordon, Nejlepší herec v minisérii / TV filmu - Ben Kingsley ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Samotný film je určite jedným z najlepšie urobených a veľmi dobre zahraných životopisných filmov, aké som kedy videl. Tento film rozpráva veľmi silný a dojímavý príbeh o mladom dievčati, ktoré si uchováva svoje nádeje a sny o budúcnosti vo svojom srdci a mysli napriek strašným zverstvám, ktoré musí znášať. 8/10 ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

O jaký lidský potenciál jsme přišli během válek...Anne Frank mohla změnit svět, mohla být známou spisovatelkou jako Dickens nebo mohla být druhou Matkou Terezou. Kvůli své smrti se nemohla stát ničím a přece byla důležitá. Stala se ikonou, reprezentantkou dalších mnoha bezejmenných obětí. Vystoupila z masy mrtvých a vyprávěla svůj životní příběh skrze svůj deník. Proto nebude zapomenuta. Nebudu se tu rozepisovat o naprosté zvrácenosti holocaustu, jen doufám, že se jednalo o dostatečnou lekci pro lidstvo, aby se již nic podobného nikdy neopakovalo. ()

Reklama

Reklama