Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Artuš a jeho rytíři kulatého stolu poctivě bojují za slávu římského císaře. Jeho oddíl hlídá Hadriánův val a bojuje s Brity, vedenými tajemným Merlinem. Jejich patnáct let dlouhá služba je téměř u konce, ale lstivý biskup Germanius má pro ně ještě jeden úkol. Pokud ho úspěšně dokončí, pak získají svobodu. Mají doprovodit do bezpečí za Hadriánův val rodinu bohatého římského šlechtice Maria Honoria, k jehož domu se blíží mocné saské vojsko vedené krutým králem Cedrikem a jeho synem. Mise to bude sebevražedná a Artuš i jeho rytíři to vědí. V Honoriově domě Artuš objeví malé vězení, z kterého osvobodí pohanku Guinevere, která se zalíbí Artušovi, ale i Lancelotovi. Cesta přes hory je náročná a musí přespávat v lese. Tam zprostředkuje Guinevere setkání Artuše a Merlina. Artuš si myslí, že jde o zradu, ale ukáže se, že mu Merlin nabízí spojenectví proti Sasům a připomíná mu, jak vlastně získal svůj slavný meč. Artuš spojenectví přijímá... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (648)

Psema 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdebilnějších filmů všech dob, v jehož nitru stojí jako Svatý grál šílený scénář s ubohými dialogy a těmi nejnezajímavějšími scénami jaké jsem za svůj krátký život viděl. S tímhle by si neporadil skutečně nikdo, natož Fuqua, který má pár světlejších momentů, ale jinak se potácí mezi špatnou a tragickou režií, která z potenciálně silného nápadu a kvalitních herců nevymáčkne nic víc než kapičku potu a hromadu mlhy, díky níž není vidět vůbec nic a Británie vypadá jako onen svět, kde je buď mrtvo nebo jsou všichni v lese. A souboj 500 Sasů versus banda křováků, to už je jen špička ledovce, již tahle trapná báchorka přináší. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších příkladů, kde klasická kinoverze a director's cut je jako nebe a dudy. Kinoverze je pohádkou pro téměř odrostlé diváky, director's cut jsou nehorázná jatka s pár opravdu vytříbenými záběry. Škoda, že do kin nešla R-ková verze, hned by bylo hodnocení o takových patnáct procent vyšší. Mně tedy legenda o Artušovi, Merlinovi a Excaliburu nikdy moc neříkala a popravdě vůbec nezajímala, ale na film se koukalo příjemně, hlavně díky heroickému Zimmerovskému doprovodu, syrové kameře s nespočtem přeletů přes travnaté rozlehlé pláně, irské krajině, Clive Owenovi a zlatíčku Keiře Knightley. Sice se o legendu po zhlédnutí zajímat nezačnu, obrázek jsem si ale udělal. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Ale fujtajbl! Takhle se točí artušovská legenda vy balíci (amíci)? Proč mají všichni poslední dobou potřebu vyprávět příběhy, založené na mýtech a kouzlech "dospěle nebo dokonce - podle skutečných událostí-grrrrRRR!"? Trója zabila kouzlo Homérova eposu, ale měla alespoň hvězdný ansámbl dobrých herců a jednu geniální scénu k tomu. Excalibur má charizmatického Owena a... kulové. Artuš jako Říman? Proč?! A dobrá tedy, když už to musí být, proč do toho násilně montovat Merlina jako druida, který mu jde po krku a Guinevru jako zablácenou keltskou válečnici, která se do něj šmahem zamiluje a pak už vesele kosí jeho protivníky? Seru na vás, jdu domů, hmmm, kam jsem dal to DVD s Excaliburem? 20% ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Navzdory pověsti, která tenhle film předchází, se rozhodně nejedná o žádnou epochální katastrofu. Pravda, vyplísnit by zasloužil scénárista, který si jaksi neuvědomil, že když úvod filmu posadí do roviny "dle nejnovějších archeologických nálezů" a děj potom opatří lacinými fantasy proprietami, bude výsledek přinejmenším pochybný. Stejně tak si měl uvědomit, že samotné rozbouraní mytického syžetu nepostačí, když jej nenahradí jiným. Nenahradil. Král Artuš je film o ničem, je to cesta odnikud nikam. Chybí tu legendistické pnutí mezi postavami, bohatá fabulace. Zůstává jen výpravné popojíždění po Albionu a majestátní cancání před bitvami. Naštěstí se režiséru Fuquovi dostal do rukou velice kvalitní herecký ansámbl v čele s opravdu skvělým Clivem Owenem, kterého nezastaví ani fakt, že jeho Artuš je v podstatě totální psychologický nonsens, hrdina tak impulzivní a eklektický, že to místy působí až směšně. Jenže díky podání také charismaticky. Stejně jako podání ostatních rytířů kulatého stolu. Film je místy dokonce napínavý, bohužel nejvíce právě ve chvíli, kdy divákovi dojde, že tohle je ONO, že dál už se nepojede, že děj už se nikam nevyvine. Šlus. Je to velká škoda, protože díky postavám tu potenciál byl, stačilo přidat alespoň nějaký příběh. Tahle holá širá pláň nemůže zaujmout více než osudový fantasy epos Excalibur. Je mi líto, hra na skutečnou historii opravdu není přesvědčivá. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem director´s cut verzi, takže netuším, do jaké míry je kino verze odlišná, ať v tom negativním či naopak. Pro vyznavače např. Boormanovy klasiky ale tohle opravdu není. Tvůrci maximálním možným způsobem podupali zažitou mytologii, zcela vyškrtli její atraktivní mytické prvky a vznikl tak pseudohistorický patvar, který je historicky úplně out. Film by se mohl jmenovat třeba "Franta Procházka" a vyšlo by to nastejno. Ohlédnuto od této smutné skutečnosti, co zbylo po filmařské stránce? První půle je překvapivě stravitelná. Úvodní brutální a solidně krvavá bitka navnadí, zimní scény jsou krásně atmosférické, dialogy netahají za uši, Clive Owen je velmi charismatický chlapík a Stellanu Skarsgardovi ta dlouhá paruka a vousy opravdu sednou :o) Ale příchodem Saxonů k obrannému valu film sklouzává ke kýči a nesnesitelnému patosu a některé scény vzbuzují otázku, jestli to tvůrci opravdu mysleli vážně. Nebýt nepovedené poslední třetiny, byl bych ochoten jít i do tří*. Jinak výprava, základní to ingredience každého správného historického spektáklu, není nic moc, těch 120 milionů opravdu není vidět..... ()

Galerie (122)

Zajímavosti (37)

  • V konkursu na role britských domorodců se nejčastěji prosadili vlasatí zedníci a motorkáři. (Terva)
  • Film měl původně režírovat megaloman Michael Bay, ale opustil jej kvůli neshodám ohledně rozpočtu a věnoval se raději akčnímu snímku Mizerové II (2003) (POMO)
  • Keira Knightley (Guinevere) trpí equinofobií, tedy strachem z koní, přesto musela při natáčení filmu zvládnout jezdecké scény: "Chtělo to hodně sebezapření. To víte, že jsem se na natáčení nepřipravovala na dřevěném koni." (JoranProvenzano)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Kdo vycvičí krále Artuše?

Kdo vycvičí krále Artuše?

22.07.2014

Idrise Elbu nejspíš znáte jako televizního detektiva Luthera nebo jako drsňáka Heimdalla z comicsáren Thor a Thor: Temný svět. Objevil se i v monstrózní sci-fi Pacific Rim, momentálně pak rozjímá nad… (více)

Reklama

Reklama