Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Will a jeho mladší bratr Jacob vyrostli v bídě a utrpení. Když dospěli, zvolili si velmi neobvyklý způsob obživy – stali se z nich odborníci na zaklínadla, čarodějnice, strašidla a jiné stvůry. Navštěvují ponuré vesnice, pečlivě zapisují strašidelné legendy a za úplatu jsou ochotni nestvůry zlikvidovat. Ve skutečnosti však pouze zneužívají pověrčivosti vesničanů, aby z nich vytáhli peníze. Žádné stvůry totiž neexistují, vždy jde o zinscenované představení, které sami připraví.  Zatímco z Jacoba vyrostl učenec s bohatou fantazií, Will upřednostňuje bohémský způsob života. Sice spolu vycházejí, nikdy však nezapomněli na dávný spor. Když byli ještě malí, jejich sestřička vážně onemocněla. Jacob tehdy dostal za úkol prodat krávu, aby měli na lékaře. Jacob ji ale vyměnil za „kouzelné“ fazole. Will Jacobovi jeho naivitu i po patnácti letech neustále připomíná. Bratři netuší, že jejich podvodné kousky byly odhaleny. Francouzský generál Delatombe je nechá sledovat a následně i zatknout. Domnívá se, že Will a Jacob nejsou jedinými podvodníky v oboru, podle něj v okolí praktikují špinavé triky také další šejdíři, kteří mají na svědomí zmizení devíti děvčátek. Delatombe má pro Willa a Jacoba návrh: Pokud se jim podaří odhalit podvodníky a najít zmizelé dívky, budou omilostněni. Bratři nemají na vybranou, pod dohledem Delatombova italského poskoka Cavaldiho vyrážejí do akce. Místní obyvatelé jsou zoufalí. Je jisté, že zlo pochází z nedalekého začarovaného lesa... (TV Prima)

(více)

Recenze (648)

POMO 

všechny recenze uživatele

Skrz-naskr rutinná historická rozprávka, ktorá nemá čím prekvapiť a nadchnúť. Temný tón, podčiarknutý gotickou výpravou a rozbehanou kamerou je tu prítomný, no koncepčne ostáva v tieni Burtonovej Sleepy Hollow. Postavy a príbeh priemerné, bez vyšších ambícií. Keby šlo o rýdzo český film, povedal by som si, že sa s Hollywoodom vieme pomerať. Ale v rámci vysokorozpočtovej hollywoodskej produkcie a navyše pod taktovkou ináč vždy inovatívneho a osobitého Terryho Gilliama... no way. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je hrozně zmatený... Mohla to být pohádka, ale to by nesmělo tolik lidí skončit se sekyrou v zádech, s brouky všude možně nebo třeba v břiše kobyly, co jí čouhají z pusy pavučiny. Mohlo to být fantasy, ale to by se nemělo natáčet v takhle divadelních kulisách a být v některých okamžicích silně infantilní. Nebo třeba horor? To bych se ale aspoň jedinkrát musela bát, což by se mohlo stát jedině tehdy, kdy bych každých 5 minut Bratří Grimmů prokládala například Kruhem, Omenem a podobně. Triky vypadají jako nejmíň 15 let staré, ale nějakou lokální (tj. velmi občasnou ;-)) atmosféru filmu upřít nemůžu. Matt a Heath se snažili, ale bohužel neměli moc příležitostí pořádně hrát. Ale i tak - za ně a pár dobrých nápadů ty 3* dám, ale jsou opravdu slabé, moooooc slabé. Doufám že Terry Gilliam dostane brzy zpět do formy, v jaké byl do 12 opic a že jeho příští film bude stát za to. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Chaos-man strikes back“ Terry Gilliam opět dokázal, že dokáže natočit (leda tak) prvotřídní maglajz. Jednání postav je zmatečné, zkratkovité a neustále jsem měl pocit, že ony, nikoliv divák, toho vědí více. Pokud to zrovna není účel filmu (jako u Mementa a jemu podobných), bude problém buď v režisérovi nebo ve scénáristovi, nebo v obou. Poměrně závažným problémem Grimmů je také jejich divácká nevyhraněnost. Oceňuji, že se pan režisér rozhodl zůstat za každou cenu sám sebou, ale tento přístup by bylo snazší pochopit u filmu nemajícího rozpočet 80 milionů dolarů a tudíž potenciálně jdoucího mimo hlavní proud. Mnohé scény jsou opravdu strašidelné, mnohé nechutné a mnohé velice bizarní (zrození “perníčka“ z louže bláta). Na výsledek se skvěle hodí slovo “nekonzistentní“. Přílišným charismatem či hvězdnou aurou neoplývá ani jeden ze dvojice hlavních hrdinů ztvárněných Mattem Damonem a Heathem Ledgerem, oba spíše jenom lacině figurkaří. Pozoruhodnější výkon na prostoru nesrovnatelně menším podává Miroslav Táborský. Ne tak Tomáš Hanák, který se jako záporák v hollywoodských filmech nejspíš neuchytí. Kletba bratří Grimmů svým morbidním laděním a dobovým umístěním připomíná Burtonovu Ospalou díru. Jenže…: v Ospalé díře nebyl humor infantilní a otravný, nýbrž černý a vtipný, Johnny Depp disponuje skutečným charismatem, ne jen jeho napodobeninou a hlavně, ať už je Tim Burton jakkoliv mizerným vypravěčem, stále dokáže vyprávět o devadesát procent srozumitelněji a zábavněji než Terry Gilliam. 45% Zajímavé komentáře: Marius, Rex Mundi, PALINO, El Loco, crozet, Hermes ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dekadentně laděná pohádka-nepohádka, která v temných kulisách tajemného lesa a černohumorného příběhu, dokazuje, že s přibývajícím věkem jako by Terry Gilliam vstupoval do filmařské puberty a jeho jediným cílem bylo provokovat. Nicméně provokuje chytře, odvážně a zábavně zároveň, takže každý, kdo má alespoň kapku citu pro trochu „jiné“ vyprávění si dozajista užije minimálně božského Petera Stormarea a jako bonus mu bude dáno jedno malé bílé koťáko! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Monolog má ve svém komentáři nespornou pravdu. Kletba bratří Grimmů není špatný film, krom toho, že je zatracovaný až hanba. A že to je kvůli režisérovi, o tom nejsou pražádné spory. Terry Gilliam je režisér, který k absurdnosti nemá daleko. Jeho filmy jsou většinou na vysoké úrovni jak zvratů, tak humoru. Když ale sledujete bratry, kteří s realitou mají pramálo společného, víte, že je něco špatně. Celý svět ve kterém se příběh odehrává, je jeden velký nic neříkající guláš. Ačkoliv je ztvárněn pěkně a zajímavě. Nedokáže divákovi vnutit jeho možnou i nemožnou realitu. Je prostě svůj. U filmu jsem se častokrát s radostí zasmál. Pár narážek, hlášek a názorů jistě potěší. Stejně jako fakt, že se film točil u nás v republice a objeví se v něm řada českých herců. Škoda jen, že většina filmů co se u nás točí stejnak nijak extra neuspěje a tento není vyjímkou. --- Kde být má muž? - Zabil je les. - Pche, venkovská husa. - A vás teď zničí taky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $88miliónovTržby USA $37,916,267Tržby Celosvetovo $105,316,267/videl v kine: 65%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ač se námět jevil gilliamovský až běda, jeho zpracování do obnošeného a skrznaskrz nezajímavého scénáře s neobyčejnou důsledností vyfiltrovalo vše, co by šlo za hranici prvního plánu. Na Gilliama tak zbyla sice vizuálně poutavá, ale zoufale bezobsažná rozprávka o dvou bratrech, kteří loví falešná strašidla, až se jednou ocitnou tváří tvář skutečnému nadpřirozenu. Díky režii nevznikla úplně odsouzeníhodná konina, avšak navzdory tomuto faktu nenabídou Grimmové o mnoho víc než opulentní výpravu, slušné triky, nezajímavou hudbu, průměrné výkony hlavních postav a dobré výkony některých postav vedlejších (zkušení gilliamovci Stormare a Pryce, skvělá Bellucci). Namísto karnevalu kdesi na nejisté hraně racionality a iracionality, namísto oslnivé imaginace a filmových kouzel, kterými Gilliam vládne jako málokdo, tak zbývá jen typický Hollywood s chatrným scénářem, barevnými kulisami a pár dobrými (leč na Gilliamovy poměry slaboduchými) gagy. Chápu, proč Terry zažil nejhorší natáčení své kariéry... neboť z něj vzešel jeho nejhorší film. Tři hvězdičky za nezměrné a marné úsilí udělat z prdu kuličku. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Oba bratři se stali velkým zklamáním. Terri Gilliam po dalších patáliích a nakonec přenechání filmu producentům, kteří si ho prostřihali jak chtěli, už jistě doufá v klidnější období jeho tvorby. Od drahého (na Terriho poměry hodně drahého) filmu o bratrech Grimmech si odpočine v ultralevném Tideland. Snad se bude jednat o lepší dílo. Bratři postrádají kontinuitu i náboj a jediné co ve filmu po Terrim zůstalo je magický les a hromada jeho nápadů. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ehren Kruger .. Nebýt pod tímto snímkem podepsaný režisér geniálních Dvanácti opic, určitě bych měl v kině větší radost. Terry Gilliam totiž jednoduše zklamal, byť se jedná o téma, které by mohlo být jeho parketou. No, nestalo se. Jen vznikl film, kvalitou odpovídající faktu, že to bylo jedno z nejhorších natáčení, jak pravil sám režisér. Ve zkratce - ztotožňuji se s názorem zde už napsaným – rutinní dospělácká pohádka. 50%. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Velmi ponuré (pro mě i velmi zmatené) putování za strašidly a možná i z pohádky do pohádky. Jenže, já jsem se ztratila už někde na začátku téhle blátivé cesty. Ovšem pohled na čerstvě olíznutou a spokojeně se na zádech rozvalující žábu, ten mě nadchnul tak, že tomu tu 3* dám. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Film obsahuje spoustu scén, které jsou samy o sobě velice působivé a zdařilé. Například děsivé zrození Perníčka - to je vyloženě hororová sekvence, podobně Karkulka v lese apod. Postavičky Jonathana Pryce a Petera Stormarea mě zase dobře bavily (viděl jsem s celkem povedeným dabingen). Vedle takových zdařilých scén je zde ovšem i mnoho scén nepovedených a nudných. Trikově dost nepovedený je například vlk, což překvapí při srovnání s ostatními trikově vizuálními lahůdkami. Hlavní problém je v tom, že film nefunguje jako celek. Dohromady to je žánrový mišmaš - pohádka, horor, komedie... Když někdo umí míchat žánr, nemám s tím problém, v tomto případě mě tento Gilliamův pokus příliš nezaujal. Jinak k povedeným složkám filmu bych ještě rozhodně připojil hudbu Daria Marianelliho. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

I přes pěkně zpracované vizuální zpodobnění velmi průměrný film. Terry Gilliam tentokráte zůstal svému jménu hodně dlužen. Jeho imaginaci se zde nepodařilo stvořit svět, který by diváka fascinoval a navozoval řadu dalších otázek. Příběh je sice pěkně zfilmovaný, ale chybí mu ta příslovečná Gilliamovská umanutost poukázat na cosi, co znepokojuje jeho i naše podvědomí. Vydat se na nebezpečnou pouť třeba do míst, kam byl schopen svého Fauna dovést Guillermo del Toro. Terry Gilliam spíše přešlapuje na místě a neví, kterým směrem vykročit. Hodně zaráží i žánrová neukotvenost snímku - na pohádku je to až příliš hororové, na horor zase příliš pohádkové. Ale možná již dnešní děti chápou takto drsně ztvárněnou pohádku jako příslovečný standard. Svět se mění a s ním i jeho filmová podoba. Bohužel... Podobné filmy: Faunův Labyrint, Hvězdný prach, Beowulf, Hellboy 2: Zlatá armáda, Hellboy ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Krom sotva půlminutové scény francouzské večeře u lesa není v celém filmu ani špetka gilliamštiny. Prostě nic dle čeho byste rozeznali, že jde o jeho dílo. To sice přeháním, ale ne zase až tak moc. Terry totiž natočil něco co od génia jeho formátu asi nikdo nečekal - kvalitně odvedené řemeslo. Nic méně, ale, bohužel, ani nic více. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

No bylo to takový divný, ale ne Gilliamovsky divný a o to asi jde. Přišlo mi to dost bezradný hrdinové jdou k začarovaný věži, pak se vrátěj pak tam jdou zase pak se zase vrátěj. Nevim, působilo to na mě dost rozpačitě a chvílema jsem se i nudil. Naštěstí druhá polovina je lepší, ale stejně... Navíc se zdá, že je to všechno Terryho vina protože herci hrajou ty svý role dobře, zvlášť Heath Ledger byl dobrej. Lena Headey taky a Hanák byl správnej killer. Oproti tomu jsem byl znechucenej z Petera Stormarea (a to ho mám jinak rád) to bylo něco tak strašnýho!!!! V každym záběru mě vyloženě sral a byl to jeden z nejdebilnějších a nejtrapnějších hereckejch výkonů co jsem kdy viděl. Nehledě na to, že jeho postava byla naprosto zbytečná a ději nijak nepomohla. Ale bahenní mužík byl geniální!!!!!!!!!!!!!! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

bylo, nebylo. ,,drazí občané, již nemusíte mít strach. bratři Grimmové jsou s vámi. přišli jsme vás zbavit zlých kouzel." tak to bylo pokaždé. a pomocí svého ,,ochotnického" divadla vždy, samozřejmě za odměnu, dobro zvítězilo nad zlem. jako v pohádce. vymyšlené zlo nemá šanci a vše jde hladce. až v Maribadenu, kde se začnou ztrácet děti. a to doopravdy. Mohla by to být pohádka, ale děti by se báli. a nechápali by to. a pro dospělého zde není mnoho, co by upoutalo pozornost. všechny ty hororové ,,věci" působí spíš divně a to je krotké slovo. jako by to bylo natočeno na zakázku, chybí v tom ,,srdíčko". mohlo to být poutavé vyprávění, netradičně pojatý životopis. jediné co stojí za zmínku je kamera a opravdu zajímavé kulisy ,,všeho". triky, přes veškerou snahu - bída. když se s odstupem času zamyslím, zůstává ve mě pocit vcelku dobrého ztvárnění, ale bezduchosti příběhu. Bůh vám žehnej bratři! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Dario Marianelli: 1. Dickensian Beginnings ,2. Shrewd Thespians ,3. Red Riding Hood ,4. The Queen's Story ,5. The Forest Comes To Life ,6. Jake's Pledge ,7. Muddy ,8. Inside The Tower ,9. The Queen Awakens ,10. The French Arrive ,11. Burning The Forest ,12. The Eclipse Begins ,13. A Slice Of Quiche Would Be Nice ,14. It's You: You Know The Story ,15. Sleeping Beauties ,16. And They Lived Happily Ever After ,17. End Credits,, ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Vizuální stránka je dokonalá, Gilliam umí s rozpočtem pracovat rozumně, ale jestli jsem někdy věřil tvůrčím neshodám při natáčení, je to právě v případě Grimmovic bratři. Kletba je totiž neskutečný dějový maglajz, kde občas fatálně nestíhám počítat, kolika odbočkami už se příběh vydal. Když ale zhruba po hodině přijde nečekaná akční jízda, stojí to za to až do samého závěru, oběma bratrům fandím a při napínavých scénách nedýchám. V kombinaci s dokonalou postavou zlotřilého generála jsem se nakonec nechal usmířit, ale jinak proběhla tahle lesní anabáze značně rozporuplně. ()

Související novinky

Matt Damon je Marco Polo

Matt Damon je Marco Polo

04.05.2005

Scenárista Kráľovstva nebeského William Monahan sa púšťa do písania scenára k pripravovanému dobrodružnému filmu MARCO POLO, ktorý bude vychádzať z Polovej autobiografickej knihy Travels ("Cesty").… (více)

Reklama

Reklama