Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Will a jeho mladší bratr Jacob vyrostli v bídě a utrpení. Když dospěli, zvolili si velmi neobvyklý způsob obživy – stali se z nich odborníci na zaklínadla, čarodějnice, strašidla a jiné stvůry. Navštěvují ponuré vesnice, pečlivě zapisují strašidelné legendy a za úplatu jsou ochotni nestvůry zlikvidovat. Ve skutečnosti však pouze zneužívají pověrčivosti vesničanů, aby z nich vytáhli peníze. Žádné stvůry totiž neexistují, vždy jde o zinscenované představení, které sami připraví.  Zatímco z Jacoba vyrostl učenec s bohatou fantazií, Will upřednostňuje bohémský způsob života. Sice spolu vycházejí, nikdy však nezapomněli na dávný spor. Když byli ještě malí, jejich sestřička vážně onemocněla. Jacob tehdy dostal za úkol prodat krávu, aby měli na lékaře. Jacob ji ale vyměnil za „kouzelné“ fazole. Will Jacobovi jeho naivitu i po patnácti letech neustále připomíná. Bratři netuší, že jejich podvodné kousky byly odhaleny. Francouzský generál Delatombe je nechá sledovat a následně i zatknout. Domnívá se, že Will a Jacob nejsou jedinými podvodníky v oboru, podle něj v okolí praktikují špinavé triky také další šejdíři, kteří mají na svědomí zmizení devíti děvčátek. Delatombe má pro Willa a Jacoba návrh: Pokud se jim podaří odhalit podvodníky a najít zmizelé dívky, budou omilostněni. Bratři nemají na vybranou, pod dohledem Delatombova italského poskoka Cavaldiho vyrážejí do akce. Místní obyvatelé jsou zoufalí. Je jisté, že zlo pochází z nedalekého začarovaného lesa... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (648)

castor 

všechny recenze uživatele

Vcelku příjemná triková podívaná o dvou podvodníčcích, kteří se tváří jako vymítači strašidel, ale nakonec se musejí utkat se skutečným zlem. Tuzemského diváka potěší masivní účast českých herců, duo Ledger-Damon odvádí slušný standard, vedle řady zajímavých nápadů ale film celkově není nic závratného, přes chaotické situace potěší především vizuální představení.. Jak by asi film vypadal, kdyby Terry Gilliam nebyl tak „zakletý“ a studio a producenti tak mocní? ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Bylo pro mě velmi příjemné vidět dva známé hrdiny akčních velkofilmů zahrát si komediální role v této tak trochu hororové pohádce. A ikdyž si myslím, že Grimmové nebyli žádní taškáři či zábavní komici, přesto ztvárnili postavy skutečných bratrů, sběratelů pohádek a mytologických pověstí opravdu mile. Líbí se mi i nápad situovat oba do svých vlastních příběhů, které po celý svůj život sbírali, dokumentovali a v tištěné formě pak předali dalším generacím. S citem a s humorem podané si tohle dobrodružství pozornost zaslouží. ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na slabšie očakávania som bola celkom spokojná. Videla som, že reakcie divákov nie sú príliš nadšené a s tým som si zapla bratov Grimmovcov ako strašidelnú oddychovku. V tomto ohľade som nebola sklamaná. Áno, porovnanie s Ospalou dierou je skutočne po ruke. Aj keď je Ospalá diera určite lepší film a bez debaty na vyššej úrovni, jednu vec jej bratia Grimmovci závidieť nemusia - a tou je atmosféra. Hustá, strašidelná, kulisy sú nádherné ako z rozprávkových knižiek. Ako ľahko parodická, ľahko ironická a jemne strašidelná rozprávka pre dospelých to funguje. Scenár á la "zmixujme to všetko dohromady a zasmejme sa pri tom" je síce výsmechom histórii a polopatistický humor zase výsmechom divákovmu vkusu, ale z môjho pohľadu spĺňa tento film moje požiadavky na neškodný strašidelný príbeh, ktorý predsa len nebol taký prvoplánový a priamočiary ako gýčovité rozprávky pre deti, ktoré mňa (až na výnimky) nebavili ani v detstve. A nech si tvrdí kritici hovoria čo chcú - ja v pozadí Grimmovcov Terryho cítim. Vzhľadom na jeho profil je to vydarená snaha o spracovanie komercie. Aj herci odviedli dobrú prácu, Heath je sladký a Monica... tá je jednoducho "fairest of them all". ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Velmi chaoticky vehementně podaný příběh bratří Grimmů, jež si člověk spíše představí jako pilné moudré zapisovatele, než jako dva mladé, neklidné a lehce psychicky nedozrálé jedince. Mnoho ostatních postav (jako např. Peter Stormare nebo Jonathan Pryce) jsou tu úplně zbyteční a kdyby tu nebyli, filmu to jenom prospěje. Děj je totiž zbytečně natahovaný a přítomnost francouzských vojáku tu nic neřeší. Zcela jsem nepochopil přehršel digitálních triků, jako např. bláto, které se promění v jakéhosi blátivého skřítka. Film je plný věcí, kterým by se dalo vytknout cokoli, ale jeden klad přece jen má, a to je výborně vizuálně postavený kouzelný les, který místy skutečně nahání hrůzu. Potěší účast Tomáše Hanáka, který si ale moc nezahraje a jeho příběh se jaksi ztrácí a nakonec vyzní naprázdno. Celkově jde o zklamání, film by mohl vypadat úplně jinak a místo ukodrcaného vozíku by se mohlo jednat o rozjetý vlak...škoda. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Tato exkurze do pohádek bratří Grimmů je v podání mého oblíbeného Terryho Gilliama poněkud rozporuplná. Samotná látka k tomuto osobitému tvůrci dokonale sedne, avšak nějaké vnější vlivy (nepochybně producentský dohled) zapříčinily, že je Kletba bratří Grimmů pouze slabým odvarem Terryho klasických děl, který až nechutně často zavání rutinou. Z vizuálního hlediska nemohu jinak než chválit (snad až na některé nepovedené digitální triky, se kterými si Terry moc nerozumí), mizanscéna hýří nápady, pohádková atmosféra je v některých momentech okouzlující a soundtrack také není vůbec špatný. Titulní duo v podání Matta Damona a Heatha Ledgera k sobě dokonale sedne, Jonathan Pryce jako padouch ještě nikdy nezklamal, Peter Stormare je doslova boží, Lena Headey krásná, což samozřejmě platí i pro italskou divu Monicu Belluci, a Tomáš Hanák se všemi zmíněnými bez problémů drží krok. Největší problém tkví v samotném scénáři, který připomíná dort pejska a kočičky (uf, otřepaná a už poměrně otravná fráze, ale sem dokonale sedí). Skáče se zde z pohádky na pohádku, aniž by to dávalo větší smysl a výrazněji to rozvíjelo příběh a navíc samotné postavy jsou jen stroze vyprofilované, díky čemuž ani nemohl být plně využit potenciál více než solidního hereckého ansámblu. Velká škoda, námět a zvolený režisér sliboval lepší filmový zážitek. Nakonec z toho vznikla jen poměrně zábavná báchorka v níž není znatelný režisérův rukopis natolik, jak by si mnozí přáli. 60% ()

Galerie (72)

Zajímavosti (19)

  • Svérázný režisér Terry Gilliam dostal nejvyšší rozpočet ve své kariéře – 80 mil. dolarů, ale snímek vydělal během premiérového víkendu (26.-28. 8. 2005) v USA jen 15 milionů. Celkové tržby v domovině byly 37,9 milionu. (imro)
  • Scénu se živým lesem napsal Terry Gilliam původně pro Zloděje času (1981), kde se ale nakonec neobjevila, podobně jako když ji chtěl uplatnit později v Brazil (1985). (imro)

Související novinky

Matt Damon je Marco Polo

Matt Damon je Marco Polo

04.05.2005

Scenárista Kráľovstva nebeského William Monahan sa púšťa do písania scenára k pripravovanému dobrodružnému filmu MARCO POLO, ktorý bude vychádzať z Polovej autobiografickej knihy Travels ("Cesty").… (více)

Reklama

Reklama