Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Scénaristou a režisérem filmu je Michel Gondry, vynalézavý tvůrce oceněných filmů, mezi něž patří například kultovní Věčný svit neposkvrněné mysli. Nauka o snech je podivínským výletem do kolážové říše divů, která je vyrobena z papíru, celofánu a představ. Nauka o snech je laškovná romantická fantazie odehrávající se v chaotickém mozku Stephana Mirouxa (Gael Garcia Bernal), mladého výstředního muže, jehož sny mu neustále napadají reálný svět. Když dřímá, stává se z něj charismatický moderátor „Stephane TV,“ který přednáší „nauku o snech“ do papírových kamer. Ve skutečném životě má nudnou práci ve vydavatelství Pařížského kalendáře a hyne láskou ke své sousedce Stephanie (Charlotte Gainsbourg). Přestože je Stephanie Stephanem zezačátku okouzlena, je zmatena jeho dětinstvím a labilním postojem k realitě. Stephanův spolupracovník Guy (Alain Chabat) je obyčejný praktický chlapík a snaží se Stephanemu radit, jak se chovat k opačnému pohlaví. Stephane však žije v obláčcích a neposlouchá ho. Protože není schopen získat si srdce Stephanie když bdí, rozhodne se hledat odpovědi ve svých snech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (386)

Raven0 

všechny recenze uživatele

Krásnej film, plnej fantazie, snů, křechkejch mezilidskejch vztahů a hledání svého štěstí... Místy sranda, místy smutek a nostalgie... Prostě těch emocí je spousta a to mě baví. Jen ten konec, nevim, ten mi úplně nesedl... PS: Charlotte je tak krásně smutná a zvláštní, skoro mi zlomila srdce :-) ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Bláznivé, fantasmagorické, šílené, snové, zmatené, nervozní. Já to nepochopila. Přiznávám se. Chápu, že je to film, který se musí brát s nadsázkou, ale i tak to bylo na mě moc. Občas jsem se ztrácela mezi tím, jestli sní nebo je v realitě, nebo si v realitě představuje sny. A ten jejich vztah byl taky takový šílený, stejně jako praštění spolupracovníci a práce, která vlastně žádná práce nebyla. Film pro chytré snílky a vynálezce. "Udělej les v loďce..." ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Zvláštní snímek. Vizuálně hravý, emocionálně podmanivý, lidsky krásný a myšlenkově hluboký. Michel Gondry opět vypráví o síle lidské mysli a její schopnosti tvořit a ničit náš osud. Zatímco vyznění geniálního Věčného svitu bylo veskrze realistické, a s optimistickým závěrem navrch, čili konečné uvědomění si skutečnosti že opravdová láska je příliš vzácná a důležitá než aby měla ustupovat snaze najít si ideálního partnera, a touze žít s ním dokonalý život, Nauka o snech je ve své podstatě zoufale idealistická, a ve výsledku depresivní. Stéphane v podání skvělého Gaela García Bernala je nenapravitelný snílek, neschopný navázat vztah s kýmkoliv, a už vůbec ne se svou krásnou sousedkou Stéphanií. Čím více se jí snaží projevit své city, tím více naráží na zeď nepochopení. Stéphane vše řeší útěkem do svého iluzorního vesmíru představ. Je zde šťastný, oblíbený a všichni mu rozumí. Bohužel ve světe fantazie se sice dá žít, ale je to osamělý život. Postava Stéphana je skrz naskrz tragická, přestože v jeho očích je obyčejný svět nádherné a okouzlující místo, plné neomezených možností, jeho neschopnost podělit se o tento pohled s ostatními, a zároveň jeho nefunkčnost v mezilidských vztazích způsobuje že čím dál víc propadá zmaru. Možná má ještě naději, pokud si dokáže uvědomit že život je krásnější než sny. Ale je toho zarytý snílek vůbec schopen? ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

Gondry se trefil přesně do toho, co mě na filmech děsně nudí. Plytký příběh, ubozí hlavní hrdinové, žádné emoce, rádoby vtipy a vrcholem všeho byly loutkové animace. 6300 nekonečných, promrhaných sekund, tak tohle už nikdy! Jedna hvězdička za snahu, vydržel jsem až dokonce. ()

lumiros odpad!

všechny recenze uživatele

Tak asi takhle: Stephan na něčem ujížděl, jinak si to nemohu vysvětlit. Do práce, sice nudné nechodil a tvrdil, že tam chodí ve spánku, což stačí, tedy tvrdil to. Miloval platonicky sousedku Stephanii, které tvrdil, že není její soused (já bych to tedy udělal také vzhledem k tomu jak vypadala) a když to na něj prasklo, že je její soused, tak se jí stále snažil dostat pod sukni, což k její tělesné schránce opravdu nechápu a ona jej stále odmítala. No prostě výborný nelogický úlet pro lidi, co asi taky na něčem ujíždějí. A srovnávat to s jinými díly? To opravdu nejde, protože tohle není film, ale jakási klipovitá vize absurdna. A Vy co spíte, tak se z toho probuďte! ()

Saku 

všechny recenze uživatele

Skvela zabava, originalni, vyborne zahrane (hlavne Bernal), snove, misty francouzsky Svankmajer, obcas docela velka bramboracka, hlavne ve Stephanove hlave. Potesil me pohadkovy konec - proste se mi to chtelo libit :-)) ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Krásne spracovanie v divákovi vyvoláva presne také pocity, ako si asi Gondry predstavoval... čiže divák postupne stráca rozdiel medzi snom a realitou u hlavného hrdinu (skvelý Bernal) a hlavne nachádza zmysel v jeho činoch počas snenia. Dávno som sa tak dobre nebavil na niečom takom originálnom, ako je Náuka o snoch. ;o) ()

Fakipics 

všechny recenze uživatele

Asi nějaký snový komplex z mládí, jestli tak bude pokračovat dál, mám se na co těšit. Jeho druhý film, který jsem viděl a nechápu, jak se mi mohl líbit ten pseudo-úchylný poskvrněný svit na mém nádoru... Vždyť tady to Gondry rozjel na plné čáře, už jenom hereckým obsazením si mě na plno získal, už jen dějovou linií a vzájemnému vzestupu dvou lidí mezi sebou. Už jen to,že účelná romantika ve filmu je fiktivní. Krásná práce. Nekompromisní Charlotte(o které se už vážně nechci bavit, protože nemyslím na nic jiného, než na její opakovaný orgasmus) a Gael, perfektní paranoik, který se ze slečny Stephanie pomátl a jeho herecky výkon byl vskutku upřímně zahraný... o čem naprosto pochybuji. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Nebavilo mě to. Snové představy, které vedly pouze k většímu chaosu a obrazová přeplácanost. Neohromila mě chemie mezi hlavními hrdiny, ostatně v nikom jsem nic zajímavého nenašel. Pokud je Pěna dní podobná slátanina, tak se mám na co těšit. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Michel Gondry má opravu působivou fantasii. Je to snílek a vůbec se za to nestydí, ba naopak, vystavěl na tom zápletku svého filmu. A už od prvního záběru je vidět, že je ve svém živlu a cítí se jako ryba ve vodě. Geniální nápady nemají hranice, vizuální stránka je hravá jako dětská mysl v hlavě hlavního hrdiny a vše je nádherné a originální. To co vidíte je mnohem lepší, než kdejaký počítačový trik, jelikož se můžete všeho dotknout. Gondry si hraje se sny a realitou, s takovou lehkostí, že v jistém okamžiku se začnou prolínat a realita se stává snem a sen realitou. Gael García Bernal skvěle ztvárnil postavu Stephana, velkého snílka a po uši zamilovaného mladíka, který trochu nezvládá sny a svoji nudnou a bezvýznamnou práci. Charlotte Gainsbourg je ve své roli opravdu moc dobrá a tvoří krásný protipól k hlavnímu hrdinovi a navíc je svým vlastním způsobem stejný snílek jako Stephan. Alain Chabat si svou roli naprosto užívá a hláškuje o sto šest a neustále si utahuje ze svých kolegů a pronáší sexistické hlášky. Nádherný a hravý snímek jako mysl, když sní. ()

Pražák 

všechny recenze uživatele

"Drahá Stéphanie, čárka...jsem jen tvůj soused, co víc k tomu říct. Proto ti píšu dopis...mám divný pocit kolem žaludku. Je to něco mezi...Nevím jestli to, co cítím je nostalgie nebo jestli chci jít na záchod. Jsem jen další lhář v tvém životě... Mimochodem, nemáš číslo na Zoé?" Tenhle nádherný film plný poetiky, symboliky, hloubky, pocitů a nádherné barevnosti buď kolem vás jen projde nebo vás pohltí. Oba hlavní hrdinové mi svým přístupem, svým jednáním, zmatky i touhami mluvili ze srdce jako dlouho už žádný jiný pár. Pro kreativní práci, okolní vidění světa a jeho váhu pro sny jsem se absolutně stotožnil se Stéphanem, pro hluboký, čistý cit a její tvořivost jsem si zamiloval Stéphanií. Gondryho smysl pro míchání našich vnitřních světů s realitou zde propuká naplno a je srozumitelný snad všem, kdo jsou citlivý k věcem kolem sebe. ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Ach, kto z nás nesníva? Ale snívať tak ako Stephane by som veru nechcel, aby som nevedel rozoznávať realitu od sna. Celý film je jeden krásny, hoci chaotický sen, ktorý by som aj ja chcel prežiť - na konci ktorého je vytúžená láska. Nádhera! ()

Gallagher 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale jsem trochu zklamaný. Po Věčném svitu jsem čekal další pecku, ale upřímně výsledek není zdaleka tak perfektní. Bernal a Gainsbourg jsou vynikající a především díky nim zůstává moje hodnocení ve výrazném nadprůměru. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Výtvarný a divadelný kroužek pod vedením Švankmajera a Gondryho předvádí v Alenčině říši divů Bernalovo šílení z lásky. 60%. ()

Koryntos 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností, prožívám zrovna něco podobného jako hlavní hrdina tohoto filmu, jsem cizinka v cizím prostředí a taky se mi zrovna zdají zvláštní sny. Zajímavě zpracovaný film, který člověka vtáhne okamžitě do děje. ()

Gunslinger 

všechny recenze uživatele

Heh, tie superlatívy si nechám na inokedy.. Z toho množstva podarených scén by som určite vyzdvihol samotné sny hl. hrdinu.. ikeď vlastne čo bol sen a čo nie? ()

Reklama

Reklama